Notícia

Comença la temporada d'estiu d'activitats d'educació en el lleure amb un reforç per la seguretat, la prevenció i la inclusió

Per aquest 2017, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina 1.150.000 euros per a ajuts i beques per la inclusió d’infants i garantir la igualtat d’oportunitats en la participació a les activitats

Aquest cap de setmana es dona el tret de sortida a la temporada d’estiu d’activitats d’educació en el lleure i des de la Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es fa una especial aposta per garantir la seguretat, la prevenció i la inclusió dels infants i joves de Catalunya en aquestes activitats.

Precisament per garantir la inclusió dels infants i joves en risc o situació d’exclusió, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General de Joventut, destina 1.150.000 euros a ajuts i beques per garantir la igualtat d’oportunitats de participació en aquestes activitats de lleure educatiu. En total, l’any 2016 més de 9.200 infants es van beneficiar d’aquests ajuts i beques a través de les activitats de ‘L’estiu és teu!’ (les colònies organitzades als albergs de la Xanascat) i de les activitats organitzades per les entitats d’educació en el lleure.

La campanya ‘Anem preparats’, al mòbil

Així mateix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies fa una aposta també per la seguretat, la qualitat i la prevenció en el marc de les activitats. Per primera vegada, tant els organitzadors d’activitats com els joves participants podran accedir a tots els materials de la campanya de consells sobre activitats d’estiu ‘Anem preparats’ a través de dispositius mòbils.

El recurs adaptat a format responsiu que ofereix Joventut inclou un seguit de recomanacions, especialment en matèria de prevenció i salut, amb l’objectiu de garantir que les activitats d’educació en el lleure tinguin un bon nivell qualitatiu, que es facin en condicions de seguretat i integritat física per als participants, i que es respecti el medi natural que les acull.

En l’àmbit de les activitats en el medi natural, per exemple, l’eina recomana quins són els llocs més recomanables per a fer-hi acampades o bivacs, com cal caminar per la carretera, quin és el pes orientatiu que pot carregar un excursionista depenent de l’edat o com planificar una excursió a la muntanya (comunicació de l’activitat, condicions del lloc, previsions de la metereologia, camins recomanats o l’abillament recomanable).

L’apartat de salut inclou consells que cal tenir en compte per evitar cops de calor i protegir-se del sol, prevenir les picades de mosquit, banyar-se amb seguretat a la platja, rius i piscines, com dur a terme els primers auxilis o què cal tenir en compte a l’hora de manipular aliments i de vacunar-se, entre d’altres.

Especialment dirigida als organitzadors d’activitats de lleure, l’‘Anem preparats’ també incorpora un seguit de mesures que cal seguir per actuar en situacions d’emergència (episodis de tempestes i llamps, aiguats i inundacions o incendis forestals), l’enllaç als llocs de muntanya on hi ha cobertura per trucar al 112, així com el recordatori dels plans d’emergència que han de tenir les instal·lacions juvenils.

En l’àmbit de la seguretat, la DGJ i la Direcció General de Protecció Civil -mitjançant el CECAT- tenen establert un sistema d’alerta per poder atendre amb rapidesa i diligència qualsevol eventualitat que es produeixi en una activitat de lleure amb persones menors d’edat. L’estiu passat, per exemple, el CECAT va emetre fins a una cinquantena d’avisos mitjançant SMS a responsables d’activitat per alertar de temporals, cosa que va permetre adaptar la planificació d’aquelles activitats a les circumstàncies meteorològiques i anticipar possibles problemes de seguretat.

Prevenció del bullying i dels abusos sexuals

La DGJ segueix amb la campanya per combatre, específicament, casos d’assetjament entre iguals (bullying) i dels abusos sexuals a les activitats d’educació en el lleure. Amb aquest objectiu, Joventut ha enviat un total de 4.000 cartes a entitats, escoles d’educadors en el lleure, Punts d’Informació Juvenil, Oficines Joves i a empreses del sector en les quals s’hi adjunten dues infografies per prevenir casos de bullying i una altra infografia per prevenir els abusos sexuals en espais i activitats de lleure. Aquestes tres infografies també estan disponibles al banc de recursos de protecció al menor del portal Jove.cat.

Els materials sobre bullying inclouen tècniques tant per a joves com per a monitors i caps per a prevenir aquesta situació amb idees com ara els jocs de cohesió, la generació d’un clima de confiança o les activitats socioemocionals. En l’àmbit de la detecció, la infografia aconsella els monitors i caps d’estar a l’aguait de canvis d’actitud o d’amistats entre els joves, l’aparició sobtada de líders o l’aparició de relacions desiguals i agressions. Davant d’aquests casos, es reclama la implicació del dirigent tot primer aturant l’agressió i, posteriorment, dialogant amb l’agressor, la víctima, les seves famílies i amb la resta del grup, entre d’altres indicacions.

D’altra banda, la infografia que Joventut ha difós per actuar davant de possibles abusos sexuals en una activitat de lleure posa l’accent en la reacció que cal que el monitor tingui davant del nen o nena que confessa que ha sigut víctima, els circuits d’actuació que cal seguir, així com els telèfons d’atenció especialitzats que hi ha a l’abast.

Previsió de rècord de participants

La Direcció General de Joventut (DGJ) preveu un increment en les xifres de participants a les activitats d’educació en el lleure al llarg de la temporada d’estiu, que comença aquest cap de setmana, després de la fi del curs escolar. Les previsions és que se superin les xifres de l’estiu passat, en què ja es va assolir un rècord històric tant en nombre de participants, amb 276.904 infants i joves i dirigents, com d’activitats, amb un total de 5.133.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha indicat que les previsions demostren la vitalitat de l’educació en el lleure i ha ressaltat que aquestes activitats “contribueixen a fomentar entre els joves valors de convivència, solidaritat, compromís cívic i de relació amb l’entorn”. És per això que ha afegit que el compromís del Govern per garantir i fomentar l’educació en el lleure és ferm.

A les dades obtingudes l’any passat, s’hi afegiran aquest estiu –per primera vegada- les notificacions dels organitzadors de casals i estades o campus esportius que s’organitzin a Catalunya. Aquest és un dels resultats de l’entrada en vigor, l’1 de novembre passat, del nou Decret de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys, que ha permès simplificar i adaptar la normativa a les noves necessitats i realitats socials que han sorgit els darrers anys.

La principal novetat del nou decret és la incorporació de les activitats que tenen un component esportiu important però que, alhora, tenen elements substancials que les fan equiparables a les activitats d’educació en el lleure i, d’aquesta manera, superar el buit normatiu que hi ha hagut fins ara pel que fa a aquests casos. Per aquest motiu, el decret preveu tres nous tipus d’activitat: els casals esportius, les estades o campus esportius i les rutes esportives.

Les persones interessades en conèixer l’oferta de les entitats d’educació en el lleure i informació útil sobre les activitats poden consultar el web www.jove.cat/triaelteuestiu, que la DGJ posa a disposició en el marc de la campanya ‘Tria el teu estiu’.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 9.066.925 missatges
  • 213.329 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums