Notícia

Joventut ofereix aquest estiu 54 camps de treball a Catalunya amb 1.152 places per a joves

Els joves d'entre 14 i 29 anys poden fer les preinscripcions des d'avui a internet per unes activitats que generen alt valor afegit en els propis joves i en l'entorn

La Direcció General de Joventut obre avui les preinscripcions a un total de 1.152 places per als 54 camps de treball que organitza aquest estiu a Catalunya. Es tracta de tres camps més que l’any anterior i de 16 camps inèdits d’enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en anteriors campanyes.

Els camps de treball organitzats per la Direcció General de Joventut són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull. Consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha destacat que “els Camps de Treball són unes activitats que proporcionen un doble valor afegit, tant pels joves que hi participen que adquireixen una vivència única, com pel retorn que té en l’entorn a través d’un bé comunitari i social destacable”.

L’oferta a Catalunya es complementa amb la proposta de 99 places més en 61 camps de treball organitzats a la resta de l’Estat, així com els camps internacional que es realitzen arreu del món.

Els joves d’entre 14 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través d’aquest web. L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 20 d’abril.

Camps de treball a Catalunya, per a joves catalans i d’arreu del món

En el cas dels 54 Camps de treball oferts a Catalunya, 4 es desenvoluparan a l’àmbit metropolità, 4 més a les Terres de l’Ebre, 5 camps tindran lloc a l’Alt Pirineu i Aran, fins a 9 camps a l’àmbit de Ponent, 10 camps més es desenvoluparan a la Catalunya Central, 11 al Camp de Tarragona i 11 més a les Comarques Gironines

Els camps poden ser de modalitat per a joves catalans, de modalitat intercanvi per a joves de les comunitats autònomes de l’estat espanyol, i per a participants internacionals.

Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (38 camps amb 822 places):
Aquesta modalitat concentra el gruix de l’oferta i de les novetats d’aquest 2017, amb 12 propostes inèdites. Alguns d’aquests camps de treball destacats són:

 • En busca de la Cabra d’Or” (Artés, Bages). Els participants al camp faran d’arqueòlegs a la Torre de la Cabra (del s. IX) i efectuaran treballs de neteja de la construcció.
 • Descobrint la biodiversitat del Pirineu gironí” (Setcases, el Ripollès). Els joves podran descobrir la fauna i la flora de la Vall del Ter i els peus del Bastiments i faran tasques de recuperació ambiental: senyalització i arranjament de camins; seguiment de l’àliga daurada i altra fauna endèmica; i protecció de basses i estanyols.
 • Coopera amb Alcarràs” (Alcarràs, el Segrià). Treball dels joves amb persones de recursos econòmics molt migrats i amb risc d’exclusió social per donar-los un cop de mà solidari a través de treball per repintar els habitatges d’aquestes persones i millorar-ne la seva habitabilitat.
 • Obrint els camins dels arbres mil·lenaris” (Mont-ral i Farena, Alt Camp). Els joves faran tasques per marcar, adequar i arranjar els camins que discorren per aquest paratge amb un interès paisatgístic important i força desconegut, i així promoure que la gent conegui o redescobreixi aquest entorn i els arbres mil·lenaris que s’hi conserven.
 • La lleva del biberó” (Pinell de Brai, Terra Alta). Els participants seran part activa de les tasques de recuperació de la memòria històrica del nostre país. Es recuperaran les infraestructures defensives com les trinxeres, pous o refugis, que es conserven en un espai que va esdevenir la rereguarda immediata de la línia de front durant la Guerra Civil.

Camps de treball a Catalunya per a joves procedents d’altres comunitats autònomes (2 camps de treball amb 48 places):
A Catalunya s’organitzen un total de dos camps de treball en què hi participen joves catalans i joves procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i les comunitats autònomes. Són els següents:

 • Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual. També es faran tasques d’ampliació de l’hort del taller ocupacional i es crearà un fons de material lúdic adaptat que puguin gaudir els nois i noies de les llars, de l'escola i del taller d'Aspasim.
 • Arqueologia inclusiva a la Vall de l'Ondara” (El Talladell, Tàrrega)”. Els joves faran un primer estudi del jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, que data del segle V aC. Delimitaran el jaciment buscant les restes de cases d’ús domèstic de l’ibèric tardà.

Camps de treball a Catalunya per a joves de la resta del món (14 camps de treball i 282 places):
A Catalunya s’organitzen un total de 14 camps de treball oberts també a participants joves estrangers d’arreu del món. Les tres novetats per aquest estiu són:

 • Torrefarrera Moves” (Torrefarrera, Segrià). El camp de treball se centrarà en la rehabilitació de les escoles velles perquè puguin ser destinades a l’activitat que fan les entitats del poble i com a local d’assaig per a joves.
 • Wild Jump” (Salt, Gironès). L’objectiu és que els joves participin en la recuperació d’espais naturals a la Conca del Ter al seu pas per Salt, en col·laboració amb dos projectes “LIFE” en els quals es treballen la flora i els hàbitats naturals (LIFE Riparia – Ter) i la fauna fluvial autòctona (LIFE Potamo - Fauna).
 • Conservation of old paths” (Soriguera, Pallars Sobirà). Camp de treball d’arqueologia a la Vall del Siarb que té com a objectiu la millora de senders: desbrossament de camins, reconstrucció de murs amb pedra seca, millora i repintat de la senyalització i millora de l’empedrat.

Camps de treball realitzats a la resta de l’Estat

A banda dels 54 camps que es desenvolupen a territori català, la DGJ ofereix enguany també 99 places en camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat, repartides en 61 camps de treball (8 a les Illes Canàries, 7 a Andalusia, 5 al País Valencià i a Galícia, 4 al País Basc, a la Rioja, a Cantàbria, a Extremadura i a Múrcia, 3 a Madrid i a Navarra, 2 a les Illes Balears, Aragó, a Castella la Manxa i a Castella Lleó, i 1 a Ceuta i a Melilla).

En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un camp d’acció comunitària i intervenció social a Purchena (Almeria, Andalusia) fins a un treball de memòria històrica a Orreaga (Navarra), passant per diferents activitats de temàtica mediambiental a Énguera, a la comarca de la Canal de Navarrés (País Valencià).

Camps de treball internacionals

Al marge dels camps de treball organitzats per la Direcció General de Joventut, els joves de 18 a 29 anys també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.

El període d’inscripció per participar-hi és obert i es poden realitzar fins el novembre a través de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals (COCAT), i del Servei Civil Internacional (SCI). En total, els joves catalans podran escollir entre uns 3.000 camps de treball.

L’any passat, 870 joves catalans van participar en aquestes estades, mentre que Catalunya va acollir 227 joves estrangers.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.109.621 missatges
 • 214.693 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums