Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Dialectes.

tasastacat87 35 9

Molt bones!!!
 
Acavo de registra'm al forum i ai astat mirant per aquí les converses que hi han. I ai trobat coses que m'han sorprés.
 
Ai trobat "Catanyol". Pel que's veu, se tracte de parlar un català castellanitzat, o algo així. Vale, correcte. Molt bé. Es a dir, hi ha una forma de parlar en català que no es absolutament vàlida perque arrossega algunes paraules que provenen del castellà. Així, jo que soc de la Terra Alta i me considero tan defensora de la llengua catalana com un de Girona ara resulta que lo que parlo no es correcte. Bueno, la veritat es que hi ha hagut una conversació sobre que a TV3 diuen moltes castellanades. I es absolutament vritat, ni diuen cada que val un credo! Pero hi ha coses que ai sentit dir que estan malament dites i no es així, com per exemple, la paraula INCLÚS. Jo dic inclús i per a mi es absolutament correcte. Vull dir... per aquí la cosa es diferent. Som poblets que no passem de 900 habitants la majoria (menos Gandesa) i es molt més difícil dixar alguns mals costums que durant les continues repressions d'Espanya abolint lo català am anat agafant. Es normal i també crec que u es que lo nostre català sigo tan vàlid com un altre. En realitat... del nostre parlà hi ha coses que asusten una mica, algunes paraules que dius...: "joder tio, potser si que parles CATANYOL". Pero hi ha coses que se poden fer i altres que no. No diem frases directamen traduides del castellà (més que res perque seria astupid i això només u fan a TV3), però si diem algunes paraules que a vegades fan bastata gràcia (que consto que estic escrivint tal com parlo, per aclarir qualseol tipo de dubtes... ) com per exemple CONSOGRES per PESIGOLLES o la millor de totes FATO per dir UN MUNT DE COSES: tinc un mut de fato per entregar a classe... Es genial! Pero ni diem algunes que farien caure les calces a qualsevol, com LAVADORA per RENTADORA o LAVAVAJILLES per RENTAVAXELLES (això es terrible, pero no hi podem fer més).
 
He sentit dir que lo nostre català no es correcte. I aixo m'ofen, perque resulta que jo no només lo trovo correcte, sinò inclús especial. Es molt curiós, si senyor.
 
Vull dir que mentre hi haurà gent que marcarà diferències entre el catàlà, serà impossible lluitar per normalitzar-lo ja que primer haurem de solucionar la lluita interna (que potser de moment no es del tot evident, pero que si que ho pot ser en un futur).
I això significa que dins de la nostra condenada (i necessària) lluita per la normalització del català als països de parla catalana, hi ha inclús un dubte intern. Vull dir... que no, que jo soc de la Terra Alta i lo que parlo es lo tortosí o Valencià de Transició, un subdialecte del català nord-occidental (en realitat, no parlem exactament com a Tortosa i a cada poble de la Terra Alta parlem diferents uns dels altres, cosa que jo també considero molt curiosa i fa que mon fotem un dels altres quan mos trobem tots a Gandesa o a Bot de festa).
Però la questió es que a vegades mos ofen que mos digon que no parlem bé i també que si som de Tarragona, que no es veritat i que s'ha de dir que gracies a naltres a Tarragona se parle lo català (perquè lo cas de Tarragona es tan crític que no vull ni pensau...).
 
Necessitem resoldre moltes coses, clar que si, pero la sort dels catalans es que sempe estem disposats a comunicams en una sola llengua (perquè es una sola) i això fa que sempre mos antenguessem, hasta als pijos muments .
 
Beneïts catalans, salut!!!!

Respostes

Configuració
 • Mago Barca 1.299 10 👍 28
  En totes les llengues hi han dialectes. Enrecordat que també hi ha moltes diferencies linguistiques entre l'anglés de UK i el del EUA. A més, no hi ha cap dialecte correcte, puix que tots han anat evolucionat i canviant
  • tasastacat87 35 9

   Completament d'acord.
    
   Les llengües evolucionen, això es una de les característques que suposo que les fa tan especials en si mateixes i també la seva dialectologia.
   Només dic que no entenc perquè no es considera del tot correcte (en algunes esferes) el meu dialecte, perquè jo crec que tots els dialectes SI son precisament correctes, ja que se'ls hi ha atribuït lo do de considerar-se pertanyents a una llengua mare, com seria el català amb tots els seus dialectes. Tots son correctes, en totes les seves formes, des del CAMACU al balear, així que no entenc aquestes diferents opinions que te la gent.
    
   Merci per contestar.
   • Mago Barca 1.299 10 👍 28
    De fet jo pensava amb el català de Barcelona i de Girona i el Balear. Abans a Catalunya es parlava salat pero amb el temps desaparegué (un dels últims llocs fou a Tossa de Mar) quedant reduit a les Balears. Quin es mes correcte? El de les Balears per conservar el salat? O el del Principat perque ha evolucionat?
   • Senienc 21.652 10 63 👍 6.708

    en si mateixes i també la seva dialectologia
     
    Parlant tortosí tu dius "seva"? Els que parlem tortosí diem seua, seva és del català oriental,exepte el rosselonés. Jo soc molt defensor dels dialectes dins de parlar correctament i odio que la gent pense que el català correcte és l'oriental, però tu estàs defensant el teu dialecte i tot seguit utilitzes un mot oriental. No t'entenc, o és que potser al teu poble si ho dieu així, però m'extranya.
     
    • tasastacat87 35 9

     No, al meu poble diem SEUA. Tu aclariré de seguida.
     Lo que passe es que a l'ascola mos an ansenyat a escriure en català estàndar, com es normal, i quan ascrivim mos es difícil escriure tal com parlem,perque no i astem acostumats. Me penso que es normal, vamos. Porto molts anys estudiant i mira, sempe ai ascrit correctament per a fem entendre, ara ai errat dien SEVA en mes de SEUA pero només es una errada viciosa. Res més.
      
     SEUA SEUA SEUA SEUA SEUA SEUA.. SEVA.. PERDÓ, SEUA SEUA SEUA!!!
     • Senienc 21.652 10 63 👍 6.708

      Ah!
       
      Me pareix molt malament per part dels teus professors. En el meu cas els professors/es sempre mos han ensenyat en el nostre dialecte (sempre de manera correcta) i encara que al llibre de valencià fiques "hui" natros ficàvem "avui", doncs és el terme que sempre s'ha utilitzat a les terres del sénia, tampoc he escrit mai "ací", sempre "aquí". Encara que des de la política mos venguen un poc el valencià apitxat com l'estandard. I encara que socialment és veigue més correcte el barceloní sempre he escrit "roig", mai "vermell"... o "digue'm", mai "digui'm" (no obstant si que hi ha uns quants que ho fan com si fos més correcte, i ho odio)
       
      Suposo que tindrà a vore molt amb els professors que haigues tingut i també suposo que al sud del principat hi haurà molta més influència barcelonina, que no al nord del PV. No ho pareix, però eixa frontera política fa molt.
      • Dixie Usuari sumador 38.159 15 15 👍 55
       Senienc escrigué:

       En el meu cas els professors/es sempre mos han ensenyat en el nostre dialecte (sempre de manera correcta) i encara que al llibre de valencià fiques "hui" natros ficàvem "avui", doncs és el terme que sempre s'ha utilitzat a les terres del sénia, tampoc he escrit mai "ací", sempre "aquí".


       On vas estudiar? Al meu poble sempre ens van ensenyar a escriure en "l'estàndard", mai en la nostra varietat, la qual cosa és bastant emprenyadora. I una altra cosa, dius "llibre de valencià", per això també et pregunto on vas estudiar, sent de La Sénia... o potser no?
      • lo gambusí 22.917 11 56
       Quina sort... jo també he estudiat en estàndard, i no puc evitar que encara, de tant en tant, me surtigue alguna paraula de fora del meu dialecte a l'escriure. I això que faig militància dialectal... però ho tenim tan interioritzat que costa.
    • ocaterinetabellatxictxic 591 10
     I què me'n dius de senyor? seria sinyor, però vaja, només agafem el que ens interessa.
     • Senienc 21.652 10 63 👍 6.708
      Per a ser més exactes diem "sinyó"
     • yagooar Usuari sumador 15.326 13 119 👍 21
      La diferència està en què seua és una forma oficial, acceptada i estàndard, mentre que sinyó no ho és.
      • ocaterinetabellatxictxic 591 10

        
       (que consto que estic escrivint tal com parlo, per aclarir qualseol tipo de dubtes... )

       No em refereixo a això. Ella diu que escriu tal i com xerra. Ex:Ai (he/hai) trobat, menos, asusten...
        
        
       • yagooar Usuari sumador 15.326 13 119 👍 21
        És que escriure com hom parla és pràcticament impossible per moltes raons, històriques, geogràfiques, dialectals, socials, generacionals, etc. VOLER escriure com hom parla és una barbaritat acientífica que l'únic que crea és un allunyament entre parlants d'una mateixa llengua i un debilitament a nivell global. Si no hagués estar per Fabra i les Normes de Castelló, probablement avui dia el català es trobaria en situació de decaiguda i separació territorial molt forta. Sort que ja fa més d'un segle hi havia gent amb seny.
       • tasastacat87 35 9

        I precisament sinyó no u diem sempre.
        U fem servir, clar que si, pero depen en quines situacions. Per exemple, t'asplico.
        Lo senyor Jusep sa minjat la pera (aquí es parla més seriosament).
        Mira quin sinyó més galant (aquí com fotentent).
        Depenent la situació utilitzem una forma o una altra, al menos al meu poble pero si que es veritat que per exemple a la Pobla de Massaluca sempre diuen sinyó.  
 • Roget 5.566 11 389
  Tots els dialectes i subdialectes, amb cadascuna de les seues particularitats, són de respectar, però com diuen al meu poble tot té un mig i dos vores. 
  • Xah 32 9

   I com diuen al meu miseria i companyia no m'abandonos i no te dixaré. Perquè ja es ven patètic que parlessem de respecte per la llengua i no siguessem capaços de respectar res DE VERITAT.
    
   • Roget 5.566 11 389
    Xah escrigué:

    Perquè ja es ven patètic que parlessem de respecte per la llengua i no siguessem capaços de respectar res DE VERITAT.
     

    I doncs no ho diràs per mi, supose.

    Per curiositat, d'on ets?
    • tasastacat87 35 9

     No home, no ho dic per tu!
     Estic generalitzant.
      
     Soc de Vilalba dels Arcs, Terra Alta. Et sona? Buscau, tenim pàgina web i tot!!!
     • Roget 5.566 11 389


      No l'havia sentit mai, però per les fotos sembla un poble ben maco.
      • tasastacat87 35 9
       Es un poble preciós, ple d'antics arcs gòtics (per això es diu Vilalba dels Arcs), de cases perfectament conservades del segle XVI, XVII i XVIII, conservem la muralla que antigamet envoltava al poble per defensar-se (pus abans de Gandesa, Vilalba era Capital de Comanda) i ara tenim jassiments ibers preciosos. A més lo campanal es lo segon més alt de Catalunya, después del de Valls i tenim unes festes que ti cagues!!!  Es preciós, però es un poble, i als pobles no pot haver-hi moltes coses més...
       • Picany 6.577 10 331 👍 1.417
        Cases del segle XVI?

        Suposo que no deuen ser de fusta.
        • tasastacat87 35 9

         Basicament, d'aquest segle concret es conserva el mobiliari, calaixeres precioses, la majoria catalanes (antigament, eren del milloret que hi havia) i molts altars i altarets a la vora de les finestres, que es on se suposa que se posaven les mares de deu i tota la fandangada esta per a resar. També queden pous i trulls molt profunds i a mesura que es van tiran cases anterra per a fen de noves, se va troban coses noves. Es tot molt interessant i ara s'ha fet el Grup de Recerca i Patrimoni de Vilalba dels Arcs i la cosa surt molt bé per al turisme i tot això (no faig propaganda, eh? bueno,potser una mica... jeje)
          
          
 • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
  Quin mal hi ha en dir "llavadora"?

  rentar = abocar-li aigua per damunt, sense fregar.
  llavar = traure la bruticia amb sabó i aigua i fregant
  netejar sinònim de llavar. (però crec que sense aigua ni sabó )

  Inclús, menos, mos... aixina es fa!! parlem com mos han ensenyat els pares (sense castellanismes molt ridiculs clar)

  Pessigolles, cosconelles, picoretes...
  • __20571__ 3.090 10 👍 41

   llavadora
   Pessigolles, cosconelles, picoretes, cassinogues...
   • tasastacat87 35 9

    venga, venga!!!
     
    fato, consogres, ansofatar... lo carro se ma astacat, mun iaio a caigut de la burra, mos coste càrregamos les culpes... jeje, des de luego que tot això es especial, no entenc que li troben de malamen.
     
    Per cert, cassinogues??? Ca es això?
    • Algú 17.118 13 96 👍 1.457
     cosquerelles. No veus que abans de "cassinogues" ha utilitzat altres tres sinónims.

     La pregunta seria : a quin poble es diu això?
    • __20571__ 3.090 10 👍 41

     Ca es això? molt bona
     Supose que ho diuen a difrents puestos el meu cas és del nord de la plana alta
     • tasastacat87 35 9

      Si que es bona, i precisament PUESTOS també es una paraula molt divertida.
       
      Jo també la dic.
       
      • Picany 6.577 10 331 👍 1.417
       No trobo que sigui gaire deivertida: és un castellanisme, un barbarisme inadmissible.
       • tasastacat87 35 9
        Pus perdó. Ja miraré de tornar a apunta'm a primaria. Potser vaig faltar massa a classe o potser hauria d'haber anat a estudiar a Barcelona, allà m'haurien ansenyat a parlar el Català més correcte. No t'ofengos, pero es que qui diu que no se dieun estes coses de naltres? En Picany esta la prova irrefutable!!!
       • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
        Si clar, el parlar de tots els PUESTOS menos el central son castellanitzats, ale vinga va... "tarda, escombra, espatlla..." (també diem "lloc" o "lloquet", però "puesto" es la més utilitzada)

        Este, eixe també son castellanismes?

        A partir d'ara, escriuré com parlem ací (sense castellanismes ridiculs clar xD) ja està be de tantes concesions al central home
        • Josetxu 3.779 12 539
         Però què dius? Concessions al central? Això ho dius tu, xato.  La codificació del català està més pensada pels parlars del sud que no pas pel central. Si fos així com dius, s'escriuria santral, en lloc de central; s'escriuria riura en lloc de riure. I així ens hi podem passar fins al dia del judici final.

         I això dels castellanismes ridiculs... què vols dir? Que n'hi ha de ridículs i de no ridículs? No fotem... I per cert, no et recomano que escriguis com es parla al teu poble sense un motiu real i fonamentat. Si és que n'hi ha...
         • Senienc 21.652 10 63 👍 6.708

          La codificació del català està més pensada pels parlars del sud
           
          Diràs si de cas tot el català occidental (inclòs el sud, centre i nord-oest).
           
          De totes maneres no crec que estigue més fet per a occidental ni per a orientals, penso que està fet de forma prou equànime. I penso que deixa prous marges de llibertat a quasi tots els dialectes.
          • Josetxu 3.779 12 539
           Discrepo en això que no està pensat sobretot (que no exclusivament) per als occidentals. Però en la resta crec que tens raó.

           No és fàcil trobar una solució correcta per tots els parlars però el que no podem fer és saltar-nos aquestes solucions amplament...

           Cal recordar una cosa: localisme en excés, és secessionisme.
           I no podem caure en aquest parany... perquè dividits durarem dos dies. És així de dur.

           Salut
         • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
          "Si fos així com dius, s'escriuria santral, en lloc de central; s'escriuria riura en lloc de riure. I així ens hi podem passar fins al dia del judici final."

          Es que si s'escriguera aixina, no només hi hauria blavers a València, n'hi hauria a Andorra, Franja de ponent, prov Lleida, prov de Tarragona, a l'Ebre, Balears (este es oriental clar)... per que l'occidental ocupa major territori.

          Hi ha molts castellanismes del central que han sigut acceptats, en canvi, de l'occidental pocs en voràs.

          Clar que hi ha ridiculs (escoba posant el cas de que la digueren en algun lloc)  i no ridiculs (pues), xDD

          "I per cert, no et recomano que escriguis com es parla al teu poble"

          Tranquil, no canvia tant, ara mateixa estic ascrivint com parle al meu poble.

          Per cert, "matat" (segons tinc entès, no se si serà veritat) també es un castellanisme, lo correcte seria "mort": "...que han mort a la mort..."

          • Josetxu 3.779 12 539
           D'estàndard no només n'hi ha un; és polimòrfic. Però t'agraeixo que argumentis i exposis raonadament. És d'agrair que no comencis a vomitar reivindicacions sense fonament, t'ho dic de debò.

           En qualsevol cas, doncs, no pot ser que us dediqueu a carregar-vos la normativa per pur caprici... repeteixo: una cosa són dialectalismes que són molt legítims eh? Però no s'ha de confondre amb castellanisme. És cert que hi ha mots que semblen castellanismes i realment no ho són, és cert. Però n'hi ha que són brutals... a banda d'això, les regles en aquest cas ortogràfiques són per respectar-les i garantir una mínima cohesió i comprenssió.

           I la signatura és una citació del Coral Romput de Vincent Andrés Estellés. I això ho hauria de mirar bé, si és castellanisme o no.

           Salut
          • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
           Josetxu escrigué:
           1- D'estàndard no només n'hi ha un; és polimòrfic. Però t'agraeixo que argumentis i exposis raonadament. És d'agrair que no comencis a vomitar reivindicacions sense fonament, t'ho dic de debò.

           2- En qualsevol cas, doncs, no pot ser que us dediqueu a carregar-vos la normativa per pur caprici... 3- repeteixo: una cosa són dialectalismes que són molt legítims eh? Però no s'ha de confondre amb castellanisme. És cert que hi ha mots que semblen castellanismes i realment no ho són, és cert. Però n'hi ha que són brutals...4-  a banda d'això, les regles en aquest cas ortogràfiques són per respectar-les i garantir una mínima cohesió i comprenssió.

           5- I la signatura és una citació del Coral Romput de Vincent Andrés Estellés. I això ho hauria de mirar bé, si és castellanisme o no.

           Salut
           1-
           2- No mos carreguem res, es simplement escriure col·loquial als fòrums. Quan haigga de fer algo una miqueta "culte" aleshores utilitzaré la normativa clar
           3- Jo no confonc res, se perfectament que pues i lavavajillas son castellanisme (ja que, en la revista valenciana Lo Rat Penat del segle XIX apareix la paraula "donch" i "donchs") i que mosatros es un dialectisme
           4- El mateix que al punt 2
           5- Ja, és evident que l'ha lligit, però possiblement no l'has citat directament o jo que sé xD segons tinc entès "matat" es un castellanisme (de boca de un profesor) lo correcte es "mort"

          • Josetxu 3.779 12 539
           Tot això que et dic, ho dic perquè he trobat altres comentaris en aquest mateix fil i en d'altres on se diu que s'ha d'escriure tal com se parla per diverses històries. Però el cas és que hi ha molta gent que no en té ni fava i plantegen casos com tots aquests que et dic...

           I això, és un problema gros. Si aquest pensament es comença a imposar anem pel mal camí. I culpa d'això en tenen en part alguns professors de català que no fan servir mai els dialectalismes propis. Jo, que sóc tarragoní, m'atreveria a dir que mai he sentit que un professor de batxillerat o de secundària digués naltros, o natros. I si el professor no és del lloc on ensenya, que almenys expliqui els trets propis del parlar i consciencii l'alumnat del paper que tenen els dialectes en un espai lingüístic com és el nostre.

           Salut
          • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
           Jo crec que això es un problema del pensament col·lectiu (), que pensen, molts profesors (al meu institut, a voltes se'ls escapa dialectismes i diuen: "ai m'he enganyat" com si fora un delicte ), polítics... que parlar coloquial es parlar malament (o parlar de llaurador).

           Seria un bon quefer ensenyar a l'alumnat a que parlar el dialecte corresponent també es PARLAR la llengua (escriure es una altra cosa) i que no s'han d'avergonyir. Fins i tot, jo posaria una hora a la semana de clase oral (en el col·loquial clar).
          • Josetxu 3.779 12 539
           I fins i tot escriure'l, però d'una forma coherent i adeqüada. També s'hauria d'ensenyar a l'alumnat que el registre on es pot fer servir està ben delimitat.
          • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
           Josetxu escrigué:
            el registre on es pot fer servir està ben delimitat.
           Com als fòrums?

          • Josetxu 3.779 12 539
           No pensava en els fòrums, però bé 
        • EmulatorQ Usuari sumador 57.654 14 6 👍 12.599
         Escombra i espatlla són castellanismes? Ja n'estàs segur?
    • Josetxu 3.779 12 539
     No confonguis dialectalismes amb castellanismes...
     • tasastacat87 35 9
      No, si lo bo es que jo no ho confonc, ho confon la gent que pensa que diem castellanismes!!!
      • ocaterinetabellatxictxic 591 10
       Des de luego no sembla pas gaire tortosí... Sí que confons coses, sí. 
       • tasastacat87 35 9

        des de luego que no, perquè no soc de Tortosa, basicament. Pero claro, ai dit també que per aquí a cada poble parlem d'una manera diferent. Per exemple, a Vilalba tot u acabem en E, per exemple hauria d'ascriure VILALBE, pero a la Fatarella (lo poble del costat) u acaven absolutament tot en A. Clar que no del tot tortosí, pero es el nom que se li dona.
        Al meu poble es parla CAXAP. Així en diem.
         
        Salut!
      • Josetxu 3.779 12 539
       mmm el teu humor no l'acabo d'agafar, francament. O sigui, dius que valtros no dieu castellanismes, sinó que són els altres que ens pensem que en dieu però no és així? Au vinga 

       Em sembla que no saps de què parles entre d'altres coses per les justificacions que cauen pel seu propi pes i perquè el teu nivell de correcció no és gaire adeqüat...

       Et poso un parell d'exemples: lavavajilles és evident que és un rentaplats però també és evident que és un castellanisme com una casa de pagès. Es diu rentavaixelles o rentaplats, com en dic jo. En qualsevol cas no és un rentavaxelles
   • Micalet 5.177 10 417 👍 90

    Cosconelles!!!   
  • yagooar Usuari sumador 15.326 13 119 👍 21
   Llavadora és una paraula correcta.
 • Jaumot 6.594 15 326 👍 37
  Bé, jo sóc de Sabadell i recordo molt bé tot el reguitzell de castellanades que deien els meus avis, de "desdeluegu" a "lavadora", passant per "seguru", "bucadillu" i tantes d'altres.
  Afortunadament jo vaig poder a anar a l'escola catalana i per això em sobtava tant la seva manera de parlar. Però, és clar, ells no van tenir tanta sort com jo.
  Per tant crec que cal potenciar la llengua més genuïna de cada indret del país però abandonant els castellanismes més flagrants que han anat omplint els racons de la nostra llengua.

  Salut.
 • Desperdicis 7.428 12 290 👍 1.032
  Una cosa és la normativa i l'altre és com es parla. Dubto que la gent parli al 100% com diu la normativa, i si a sobre hi afegim els trets dialectals ja ni en aprlem.
  Jo quan vaig per la Terra Alta també em quedo parat a vegades quan sento algunes paraules, com la primera vegada que vaig sentir fato
  Per cert, ets de Bot? A veure quan li doneu un rentat d'imatge a la façana on hi ha la pintada de Franco
  • Xah 32 9

   Tens tota la raó. La penya s'aufega en un got d'aigua. Mira, ara am de parlar tal com diu la normativa i ham de potenciar lo català més correcte, perque hi ha diferents catalans i resuta que un es més bo que l'altre.  La normativa es una cosa, si senyor, pero la gent parlar com li dona la gana, es a dir, com li han ansenyat.
   Jo també ai anat a una escola catalana i no tinc absolutament cap problema en parlar el català normatiu, al contrari, el parlo, l'escric i l'antenc més que perfectament. Crec que aixo es un avantatge, perquè entenc el meu i tots els altres i això es molt bo culturalment. La cultura plural del nostre idioma es tan o més important com la mateixa normativa i igualment respectable. 
    
   • Desperdicis 7.428 12 290 👍 1.032
    A Horta fins fa poc tenien al costat de l'Església una creu de pedra en homenatge a Primo de Rivera i als caiguts del bàndol nacional però sortosament l'han tret. També amagat pel poble hi ha un petit monument als Fasci di combattimento que pel que es veu són els primers que van entrar al poble durant la Guerra Civil, però vaja, uns joves del poble li van fer unes modificacions 
   • Josetxu 3.779 12 539
    Doncs si vols parlar (que de fet, parlar-lo és una cosa i escriure'l una altra) en el teu dialecte almenys fes-ho amb coherència.

    Com quedem? L'article masculí singular és LO o és EL? La forma verbal HEM és HAM o AM? I així podem seguir...

    A veure si enteneu que ningú vol destruir el vostre dialecte ni res semblant. Ja n'hi ha prou d'això! Però heu d'entendre que d'estàndard, n'hi ha més d'un model. No us penseu que us volen convertir en osonencs en dos dies, com us penseu alguns perquè això no és així. O és que us penseu que us prohibiran dir mos? No, mos és un tret dialectal propi, però dir lavavajilles com es diu més amunt no ho és.

    Salut
    • tasastacat87 35 9

     Coherència, clar home.
     Mira, ja u ai dit més amun.
     A mi a l'ascola man ansenyat a ascriure Endoll én mes d'anxuf, com u diem aquí. Se tracta d'espontanietat. Estic escrivint i barrejo lo que solgo escriure quan faig un treball per a classe o algo i lo que yo parlo. Quan escric tan ràpid, perdó pero es que no u penso. Pero aquí m'astas jutjant i/o atacant a mi o al que jo i molts defensem? Bueno, suposo que per a segons qui resuta exactament lo mateix.
     LO, MOS I MUN es un tret dialectal propi i si no lai ascrit es pel que tai dit. Finiquitito i salut.
     Me demanaràs alguna justificació més per com astic ascrivint aquí o parlarem del que parlavem , que potser es més interessant.
      
     SALUT!
      
     PD. Per cert, daon ets tu?
  • tasastacat87 35 9

   No soc de Bot però se de que parles. Aquí la meva companya Xah també ho sap, perquè ella també es de per allí segon hem va dir.
   Soc de Vilalba dels Arcs, pero vaig molt sovint a Bot de festa. La pintada a la plaça fa més que pena, pero es que la gent a Bot encara esta molt barallada. Els més vells encara estan a la guerra civil i els més joves son més independentistes que ningú. Això passa també al meu poble. A Vilalba hi ha una creu al mig de la plaça que es, basicament, un enorme i descarat simbòl franquista "a los muertos nacionales, asesinados cruel y vilmente por el ejercito rojo". Es lo que tenim als pobles, que encara arrosseguem los mals de molts anys atràs... Afortunadament, los joves estem canviant les coses i l'actual oposició de l'ajuntament de Vilalba (que ara lo goberna Convergència i lo PP en una moció de sencura a la UPTA, Unió per la Terra Alta), es molt forta i te uns collons com un toro, així que la proxima vegada no guanyarà tan fàcilment! Sino ja mos podem retirar...
 • roquet 20.002 13 74
  salut des del delta, per aquí corre un altre gandesà. lo bífid.

  ... es lo tema de mai acavar
 • ocaterinetabellatxictxic 591 10

  He sentit dir que lo nostre català no es correcte. I aixo m'ofen, perque resulta que jo no només lo trovo correcte, sinò inclús especial. Es molt curiós, si senyor.

  Qui t'ho ha dit això? Veus moltes pel·lícules, tu. Que no sigui català estàndard (cap dialecte no ho és) no vol dir que sigui incorrecte.

   

  Jo dic inclús i per a mi es absolutament correcte.

   

  Felicitats. Jo sempre he dit buenu i no és correcte, i no per això he deixat d'utilitzar-lo o m'he emprenyat amb els filòlegs catalans. D'altra banda, inclús fa poc que és acceptat.

   

  Però la questió es que a vegades mos ofen que mos digon que no parlem bé

   

   Si t'ho diu molta gent, sóc del parer de ventar-li una fava. Si són quatre gats, ni cas.

  • Josetxu 3.779 12 539
   Són llegendes urbanes que calen per dividir-nos. Per això hi ha gent que es passa el dia dient que la normativa vol destruir quan no és així. Després quan alguns ho volen arreglar ho empitjoren perquè fan servir un fotimer de castellanismes...
  • tasastacat87 35 9

   No se tracte de quanta gent mu digo, sino simplement de que mu digon. Pero bueno, no son quatre gats, son alguns més. Miro molts pel·licules, sí, pero només per apendre algo de bo (ja que Antena3 no foten més que pelis de serie B i a TV3 ja fa temps que vaig perdre l'esperança). La veritat es que los hi fotria una clatellada, claro, pero lo més curiós es que inclús gent del poble pensa això. Això es diu molt des del propi ajuntament. Va ser molt gros perquè al pregó de festes del poble, se va convidar a un historiado de la UB per a que el fes i va referir-se a "la curiosa forma que tenim d'expressar-nos per aquestes terres, ja que a Barcelona es considera incorrecta la forma de dir algunes paraules que aquí utilitzem com a bones". Tothom ni va parlar unes cuantes semanes pero llavors se va oblidar. A més, inclús per este forum ai trobat animalades del mateix calibre. No mu invento, no exagero. Es veritat i començaré a repartir colleges ara mateix si algú no su creu ( jjeje...).
    
   Salutacions!
 • Alc 578 15 👍 4
  "Catanyol" no és una forma de parlar no correcta, sinó barrejar castellà i català en una mateixa paraula. Es pot parlar malament, sense estar influenciat pel castellà. Una cosa seria dir barbarismes, i una altra parlar malament.

  El que tu dius, no és parlar malament català, sinó parlar en castellà (o amb paraules en castellà). I això no és parlar malament, els castellans parlen castellà, no parlen malament el català ;D. El  teu problema seria de manca de vocabulari, no de parlar bé o malament.

  Rentavaixelles, i també es pot dir rentaplats, encara que s'ulitilitza poc.

  El tema de les diversitats regionals no és cap problema, vol dir que malgrat tot la llengua és viva. Per a la resta, per això es té un estandard. En un país normal, ningú parla l'estandard, és simplement una eina pels mitjans de comunicació i les institucions.

   Aquí el problema és diu estat espanyol i francès, nosaltres ja ens entendríem.
  • tasastacat87 35 9

   Joe... ara tinc falta de vocabulari? Potser vaig faltar massa a l'escola quan era petita... però me sembla que parlo bastant bé lo meu idioma, perdó, vull dir que tinc vocabulari suficient, me semble. Lo que passe es que parlo un subdialecte i afortunadament, entenc, parlo i escric perfectament en l'estandar. No es falta de vocabulari, es que mai criat així.
    
   Tota la resta, tens molta raó. Sobretot a la teua firma. Qui el sap parlar, no l'usa. En totes les seves formes... jeje!
    
   Pero que hi farem...
    
 • Mergon Usuari sumador 22.143 14 58 👍 267
  No acabo d'entendre perquè barreges coses, que diguis fato em sembla perfecte i tot això que es diu, que diguis lavavajilles és incorrecte i que ho segueixi sent per sempre.
  No té res a veure un dialectalisme amb un barbarisme.
  • tasastacat87 35 9

   Ah, i jo que me pensava que los subdialectes estaven acceptats... La pròxima vegada que posi el lavavajilles miraré de pensau dos vegades abans de diu en veu alta, no sigo cas que me foton clatellada per BARBARITAT. 
   Potser lavavajilles es incorrecte, segurament, sí, n'astic segura. Pero tan incorrecte que ara ai de dir rentaplats? Joder, es que quan tota la vida as astat parlant així es molt difícil acceptar que la teva dialectologia es incorrecta. Per mi, per molt que digon, continua sent tan vàlid com llavadora o consogres (que han dit per aquí alguns molt acertadament). Pero quan ho escric, evidentment que no poso lavavajilles, això ja tu pots creure. El parlar es una cosa, l'escriure correctament una altra. No se, potser si que estic barrejant coses, pero me semble que quan es tracta de la nostra llengua, s'ha de filar tant com se pugo i més quan des del teu propi pais d tiuen que parles barbarismes. Joder... la llengua esta viva, no?
    
   Salutacions! 
   • Mergon Usuari sumador 22.143 14 58 👍 267


    No, lavavajilles és un barbarisme, ho parlis, ho escriguis o ho cantis. Tu fes el que vulguis i parla com vulguis però no intentis fer creure ni creure't que lavavajilles es pot dir, o que forma part de la dialectologia (?)...

    Jo també dic barbarismes com 'vale' o 'allargo', i poden costar més o menys de canviar per les correctes, però no se'm passa pel cap dir que això forma part del meu dialecte o de la riquesa de la llengua catalana...


    • tasastacat87 35 9

     Pero tu ets català, no? Un català que diu allargo o anxuf, no? Pus llavors no creus que està bé encara que la norma ESTANDAR no ho accepto? Es veritat que son barbarimes, encara que u canta o un balla, pero considero la meua llengua tan vàlida com les altres. JO la considero. No la Normativa. Això es lo que me fot, suposo.
     I tant que lavavajilles se pot dir, se pot dir i inclús se pot cridar. Jo u dic i molta gent u diu. Pero... vale, així ai d'antendre que, encara que lo meu parla astigo considerat un subdialecte del català nord-occidental o valencià de transició (català tortosí, dili com vulgos), considerat per la NORMA, ojo!., no pertany lavavajilles o granera a la mua dialectologia? Això si que no u antenc... llavors a que pertany? Al món dels castellanismes i barbarismes? Vale, llavors ojo, perquè la mitat del temps parlo català i l'altra... l'ALTRA PARLO CASTELLÀ!!! (ostia tio... ara si que mai rallat..., A-J-U-D-A!)
     Aclarixmu i quan te veiga te pago un gintonic.... tu prometo!
     • Mergon Usuari sumador 22.143 14 58 👍 267
      Estic flipant una mica.

      Sí, dius castellanismes. No sé si en són la meitat dels mots que dius o quants, m'és igual. Jo també en dic, i en som molts els qui ho fem, no et preocupis no ens mereixem cremar eternament al pitjor dels inferns per això.
      Passa que jo no pretenc dir que 'allargo' és català, i tu sí.

      Tu parles un subdialecte, perfecte. Està acceptat, perfecte. Granera està acceptat, perfecte. Lavavajilles no, a què pertany doncs preguntes? Als barbarismes clar, que segons el diccionari són això: Forma lingüística, particularment lèxica, dins una llengua determinada, d'origen estranger, no assimilada i normativament rebutjada.

      Si no vols 'mig-parlar castellà', doncs busca paraules del teu dialecte (o d'altres si cal) que signifiquin allò que dius en castellà, mira si és fàcil.
      Oi que si no vols conduir malament el millor és apendre't el codi de circulació i a interpretar les senyals? Doncs una cosa similar amb la llengua...
      • tasastacat87 35 9

       En una cosa si que tens raó.
       Si no vols conduir malament lo millor es apendre't lo codi de circulació i a interpretar senyals. Pero es que asta lo àngels tenen vicis i los millors conductors tenen accidents un dia u altre. Mira, jo parlo lo que parlo i potser si que dic molts castellanismes. Ara, d'aquí en avant, pensaré abans de parlar. No vull dir mai més castellanismes. Pero lo que no entenc ni crec que vull entendre (que això hi fa molt... jeje) es que si tu ets català i parles d'una manera, no pugos concebre la manra que tens de parlar com una cosa acceptada i correcta (perquè los pijos son los montilles, que estos no saben si parlen català o astan minjan-e una sola d'aspardenya). Potser ni la norma ni lo diccionari tu acceptaran, pero jo, com a persona no muda i com a catalana, considero que el que dic no només esta bé, sino que a més, es català. Los barbarismes son estrangerismes, també dius. Clar que u son. Potser la cosa te molt a veure en l'odi que tinc (i tenim) als catalans que parlen castellà i potser exagerem molt alhora de qualificar les formes. No se, només es una impressió. Corregisme si m'aquivoco, que segur que igualment u pensaves fer.
        
       Salutacions!!!
   • Picany 6.577 10 331 👍 1.417
    La llengua és viva i està viva, però no la cal menysprear amb castellanades.
    • tasastacat87 35 9

     Pero aviam si u aclarim d'una vegada. La llengua esta viva, clar que si. I també se que diem castellanismes o lo que sigo que diem. Pero resulta que mu han ansenyat així. Lo bo que tenen les llengües es que evolucionen, canvien, ensopeguen i recusiten continuament. Vull dir... lo català, al meu poble, va estar prohibit moltissims anys, molts més que a molts llocs perquè los alcaldes que se posaven al gobern, inclús después de que morgués Franco, eren absolutament de dretes i no sabien res del món i la gent (ignorància absoluta, tota la vida acoxats a la vora del cep sense entendre res més que lo color del vi il de la terra) i no dixaven que la gent parlés en català a les escoles. La gent de poble ja se sap... Parlaven català a la intimitat però ja l'havien perdut molt i no surtien molt del poble per apendre un altre cop la LLENGUA PROHIBIDA. No tenien esta sort... Així que mira, van anar pescant paraules d'aquí i d'allí i me resulta divertit, perquè van agafar paraules castellanes i les van catalanitzar (com anxuf, de ENCHUFE). Això no provoque morbo??? jejeje... es genial noi! No, en serio... la llengua va tenir que recusitar d'alguna manera u altra. La llengua va sorgir, després de tant temps, tot i que bueno, a molta gent no li agrada pel que se veu.  A mi a l'escola man ansenyat a parlar català estàndar, pero per suposat que mai ningú ma afirmat que lo que jo parlo no es correcte. Es més, que estic menyspreant la meua llengua. Asta ara. Ara si que ja u ai vist tot... joder... mai tornat boja ara de cop i men vaig a busca'm una birreta. Salutacions!!!
   • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
    Jo li dic llavaescuraes, o escurador 
    "escurar" collons!!!! q es això de "rentar la vaixella", vaixella castellanisme es escurada!
 • __20703__ 16 9

  Hola, te salude des del sud. Mos passa una mica com a vosatros, estem discriminats inclús per es valencians (dieuen que som es andalusos del país valencià).
  M'ha fet molta gràcia, aqui també diem "lavavajilles" "llavaora" "llimpiar" "pendents" a banda de moltes paraules que només se diuen per aqui baix. Per exemple diem "xollar" que vol dir tallàse el monyo (dieu monyo també al cabell?). Tinc entés que per la vostra terre també dieu la paraula xollar, pot ser o mu estic inventant?
  Pronunciem "porto" per porta, "ollo" per olla, "ròo" per roda, "nal" per nadal, "bles" per bledes, "serre"per serra, "tele"per tela, "perle" per perla...
  Jo quan isc per atres pobles del país valencià o de catalunya parle amb el meu dialecte, això sí procurant fer menos castellanismes des que fem...
  Salutacions des de Santa Pola!!!!
  • __20703__ 16 9

   Com dieu "llanda"?
   Ah, aqui diem cuscanelles a les consogres...
   I com dieu engronxaora?
  • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
   santapoler escrigué:

   Pronunciem "porto" per porta, "ollo" per olla, "ròo" per roda, [...] "serre"per serra, "tele"per tela, "perle" per perla...


   A això se li diu armonia vocàlica, lo que no sabia es que a l'Alacantí també la feeu, pensava que només era al meridional (al nord de la prov. Castelló, i si m'apures a tota la prov. Castelló no la fan)
   • __20703__ 16 9

    Be, concretament la meua comarca és el baix vinalopó, i encara que parlem semblant a pobles de l'alacantí com sant vicent o mutxamel se mos noto diferent. Fem encà més l'armonia vocàlica. I a la nostra comarca "matesha" mos diferenciem des crevillentins en què sí que pronunciem l'erra final del verbs i paraules acabaes en erra (diem parlar, mejar mentre es de crevillent diuen parlà, menjà).
    Si vols saber res més pregunta-me-ho!
    Una dita del meu poble "o tos monjes o tos canonges"
    • Terret_PV 13.515 11 149 👍 772
     santapoler escrigué:

     Be, concretament la meua comarca és el baix vinalopó

     xD
     • __20703__ 16 9
      Bé, però el dialecte que parlem en teoria és el valencià alacantí hehehe. A mi m'agradaria més que li digueren Català meridional... Però ens han distingit del valencià del sud de valència-nord d'alacant... I no sé per què, la diferència entre mosatros i els de la marina està només en aquells que parlen mig mallorquí (i que no són tots els pobles..)
      • Iacobvs 183 12
       Això que dius no és cert, sí que hi ha diferències amb el parlar de la Marina, i no és que ací parlem com a mallorquins, ni pensar-ho. És simplement que no fem coses com estes que has dit de porto, terre i així. Tampoc no ens estalviem e i diem bles i coses d'aquestes, que possiblement són la raó de que us diguen els andalusos del PV (sense ànim d'ofendre), però aquest fenòmen d'estalviar i aspirar vocals sí és un tret distintiu de l'andalús i present al vostre dialecte. Castellanades, també en fem un cabàs, però hi ha diferències dialectals entre nosaltres i vosaltres.

       Salut!
  • tasastacat87 35 9

   Salut!!!
   si, xollar també u diem aquí, xolla's lo cap, pero al cabell li diem pel, sempre. Mai xollat lo pel. També pronunciem porto, pero ollo i tot lo demés no u diem. A la olla li diem olla, al nadal nadal i a les bledes bledes. Pero la majoria de paraules les acabem en E. Ascrivint realment com parlo (cosa que me resulta molt dificil perque escrivint rapid no i astic acostumada) hauriE d'acabar moles paraules en E, com cadirE. Home, jo quan ascric (seriosament) procuro no fer cap falta i menos posar un castellanisme (que si que se que ho es), pero a vegades s'ascape...
 • neopunki 1.445 14
  A mi m'encanta com xerreu,de debó i no deixaria que ningú digues que no parleu bé,ara,el que està clar es que no parleu correctament....igual que no parlem correctament a Barcelona ni a Girona i quasi enlloc....Visca el accents,les cadencies,les particularitats i els dial.lectes..!!!!ara crec que més enllà de la manera de parlar que hom empra en el seu entorn, tots hauriem de saber enraonar correctament el nostre idiome...

Publicitat

Fòrums

 • 9.010.040 missatges
 • 211.520 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat