Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Paraules del català de Barcelona ciutat

__11439__9.505 13

Fa dies que tinc un dubte: hi ha paraules que només es diguin a la ciutat de Barcelona? Per lògica, la resposta seria afirmativa: tots els nuclis de població acostumen a disposar d'un vocabulari autòcton. Ara bé, en el cas de la ciutat de Barcelona, hi ha paraules que només s'emprin aquí? Potser és molt difícil trobar-ne algun exemple atesa la barreja lingüística que existeix. M'hi podríeu donar un cop de mà? Vaig plantejar aquesta qüestió al servei de consultes lingüístiques de l'IEC i em van recomanar bibliografia que no tenia res a veure amb el tema.

 

De passada, aprofito a demanar la vostra opinió sobre un tema relacionat amb l'anterior: de debò creieu que a Barcelona hi ha un únic accent de català i que tothom diu Barsalona, tal com afirma el tòpic, o bé que s'hi dóna una barreja d'accents diferents? A mi tothom em diu que tinc accent de Barcelona ciutat i no pronuncio Barsalona en absolut: simplement, la meva vocal neutra és una mica més oberta que la d'altres parlants de la província de Barcelona; d'altra banda, distingeixo perfectament tots els fonemes del català, ja siguin sords o sonors, oberts o tancats, etc. Sincerament, crec que l'anomenat català xava, que pronuncia metge igual que metxa, no és gaire representatiu de la realitat lingüística de la ciutat de Barcelona.

 

Què en penseu de tot plegat?


Moltes gràcies per endavant per les vostres aportacions!

Respostes

Configuració
 • Bismut83.920 17 2👍 8
  No en conec cap, però t'apujo el fil
  • Bulet16.457 13 107
   paio és barcelonina.
   la manera de dir el femení de dos "dugues" això és barceloní 100%

   • forse un giornoUsuari sumador27.211 15 38👍 92

    Bulet escrigué:
    la manera de dir el femení de dos "dugues" això és barceloní 100%    Fon.: a) Forma masculina: dós (pir-or., or., Ll., Pla d'Urgell, Conca de Barberà, Priorat, Gandesa, Ribera d'Ebre, val., bal.); dOs (Andorra,Ordino, La Seu d'U., Esterri, Sort, Pont de S., Bonansa, Senterada,Pobla de S., Tremp, Fraga, Organyà).?quot;b) Forma femenina: dú(vocal neutra)s (Ross., Conflent, Vallespir, Capcir, Cerdanya, Empordà, Garrotxa, Ribes, Camp de Tarr., Bal.); dúes (Andorra, Pallars, Pla d'Urgell); dú(g de gat i vocal neutra)s (Berguedà, Pla de Bages, Plana de Vic, Lluçanès, Vallès, Penedès, Camp de Tarr., Segarra); dós (Pobla de S., Ll., Tortosa, val., eiv.)

    Perdona pel riure però quan he llegit que dugues era barceloní... 
    Sabent que per exemple la meva familia que és del Bages i d'Osona diem dugues, fins i tot els besavis...

    PS editat: He transcrit els símbols perquè al copiar de l'alcover-moll no sortien bé.
    • Bulet16.457 13 107
     Que sigui barceloní no vol dir que no pugui ser d'altres indrets, no?  Bé, si almenys has rigut una estona ja va bé.
     • forse un giornoUsuari sumador27.211 15 38👍 92
      És que on hi veus Barcelona a la llista d'indrets on es diu "dugues"?
      Mai he sentit ningú de Barcelona dir "dugues", ni els catalanoparlants de tota la vida...

      I a part ja no seria barceloní 100% si es diu així a una bona part Catalunya...
       
       
      Està quedant molt pedant tots els meus escrits d'avui, ho sé, no en facis cas del to i la manera d'escriure, que estic una mica creuat avui.
      • Bulet16.457 13 107
       Doncs jo ho he sentit molts cops. No sé, ara em fas dubtar.

       I pel to no t'amoïnis.
      • emuajUsuari sumador4.651 15 461
       doncs ja en tens un.
       i tota la meva família també, au

       dugues, dugues, dugues
       • forse un giornoUsuari sumador27.211 15 38👍 92


        molt bé, molt bé, molt bé.

        Si em sembla recordar correctament el comentari venia perquè algú deia que la paraula "dugues" era únicament barcelonina, i jo fins ara l'he sentida justament a molts llocs usada comunment, però en cap cas a Barcelona.

        Evidentment he de creure que tu ho dius així, però en 4 anys que porto aquí encara no ho he sentit de ningú, en canvi només em fa falta pujar al poble per sentir-ho al cap de pocs minuts...
   • popcalent11.354 11 183👍 4.021

    Jo conec gent de la provincia Tarragona i també diuen dugues.
     
    Una paraula típica de Barcelona, no sé si ho hauràn comentat és bamba.
     
    A Lleida en diem quets (keds).
     
    Salut!!
   • Aldalar15.348 14 124👍 2.664
    Paio no és una paraula barcelonina, és gitana, igual que calés.
    • Bulet16.457 13 107
     És una paraula d'origen caló, però és una paraula catalana. És com si ara dic "home" no és una paraula catalana, és llatina. La llengua catalana és un conglomerat de diverses llengües i influències, igual que la resta.
     • Aldalar15.348 14 124👍 2.664
      Bé, si, però vull dir que no és típicament barcelonina, sinó de tot arreu on hi ha gitanos, tant pot ser a Barcelona, com a Lleida, com a Girona.
      • Bulet16.457 13 107
       No, heus aquí on falles. Aquesta paraula només ha passat al català de Barcelona, a la resta, es conserva només en el català dels gitanos (que sí, aquí hi podem incloure tots els llocs on van acabar a parar) però és que potser en comptes de dir català dels gitanos hauríem de dir caló directament o gitanismes.

       Un paio lleidetà no l'escoltaràs pas dir la paraula "paio", només l'escoltaràs de la boca d'un gitano. No sé si m'explico...
 • Arland3.426 13 593
  jo conec una molt rara OMBRU (per dir muscle)
 • kaim5.319 14 400👍 961
  Sense venir a tó del tot, un dia tots els que sou de fora de Barcelona us haurieu de mirar aquest neocarlisme anti-barceloní que teniu dintre. Per molt multiculti, fashionetti, moderniki, per molt castellà que s'hi parla i demés coses que us horroritzen (i exagereu fins a l'extenuació) que tenim a la ciutat, sense Barcelona no hi ha Catalunya ni Països Catalans.

  I tot i que passem una mala ratxa, com deia el tito Marx som la ciutat del món que més barricades ha tingut, no ho oblideu!

  Orgull barceloní!!!

  PS: Això si, a la que pugui no descarto marxar uns km - pocs o molts- d'aquesta ciutat
  • __11439__9.505 13

   Ei, que jo no he dit res d'això! Jo sóc barceloní i defenso a ultrança la ciutat de Barcelona i tot el que hi està relacionat. Però aquest no és el tema del fil, home.  Tu, com a barceloní, coneixes alguna paraula o expressió que només es faci servir aquí?

   • kaim5.319 14 400👍 961
    (No ho deia per tu, ho dic pq els barcelonins no parem de ser "criminalitzats" i toca treure pit)
    • __11439__9.505 13

     Tens raó. Hi ha gent de fora de Barcelona que critica molt la ciutat: els molesta el soroll, el fet que hi hagi estrangers pel carrer i, a alguns, el simple fet que hi hagi gent; diuen que fa pudor, que és horrible, entre d'altres coses. De tota manera, cal no generalitzar: hi ha gent de fora de Barcelona, d'arreu del món, que adora la ciutat i la valora; si no, no seria un lloc tan turístic. Que es parla poc català potser sí que és veritat, però és normal si tenim en compte el gran percentatge d'immigració que hi ha. Hi ha molts immigrants que s'adapten ràpidament a la llengua; tanmateix, els qui destaquen més són aquells que no ho fan.
     A mi m'agrada moltíssim la vida de la ciutat, tot i que anar al poble per una temporada no està gens malament. A tothom li va bé desconnectar de la rutina!

     • Dolsainera17.010 15 101
      Jo no visc en un lloc especialment petit, però no ho puc evitar; no hi ha cop que trepitgi Barcelona i no torni a casa amb mal de cap. Em poso literalment malalta. Em mareja el soroll, que sigui tan gran, que hi hagi tantíssima gent pels carrers, tants cotxes... i no és un tòpic, de debò, torno a casa i m'he de posar al llit de malament que em trobo.
      • __11439__9.505 13

       Que estrany... Curiosament, a mi em passa el contrari: quan vaig a un poble petitet, on no hi ha res a fer, torno a casa amb mal de cap i amb un avorriment a sobre que triga dies a passar-se'm.

       Suposo que, en certa manera, som com les diverses espècies d'animals: cadascuna d'elles té el seu hàbitat i li resulta difícil adaptar-se a un ambient a què no està acostumada.

       Potser el que et passa a tu també és obsessió: associes Barcelona amb el mal de cap i sempre que hi véns automàticament et comences a trobar malament. Jo estic convençut que moltes vegades la part psicològica de la persona, el seu estat d'ànim, repercuteix en el seu estat físic. No t'ha succeït mai trobar-te molt bé i de cop i volta començar a trobar-te malament perquè t'han comunicat males notícies o bé perquè has vist algú que no et cau bé? I a l'inrevés: de vegades estem cansadíssims i sense ganes de fer res i algú ens convida a fer alguna cosa que ens agrada i se'ns passen tots els mals.

       Per això, jo segueixo pensant que no és més que un tòpic. Si a Barcelona et sents així, que és una ciutat més aviat petita en comparació d'altres, imagina't la tortura que et suposaria una visita a Londres o a Nova York.

     • FuRTiUsuari sumador20.036 12 75👍 7.723
      El cert és que si que fa pudor :P. El què passa és que en un parell de mesos t'hi acostumes i ja no la sents...
      D'altra banda, quasi asseguraria que el què ens agrada menys als que som de comarques, no és pas la pudor, ni que es parli més o menys en castellà, és més aviat el caràcter de la gent, que nosaltres veiem com a molt tancada. El cert, és que a bona part dels catalans se'ns fa estrany no conèixer, ni tenir cap intenció de conèixer els veïns del costat, o entrar a una botiga i que no et diguin bon dia, o bé no tenir ni un tracte una mica educat en situacions diàries. En general, el què no ens agrada és la mala educació que impera en el dia a dia. Òbviament, diria que és la conseqüència de tenir tanta població immigrant no integrada.
      • __11439__9.505 13

       Home, jo no crec que faci gaire pudor a Barcelona. Em resulta mil cops més insuportable la fortor de femsa o d'adob que es respira a molts pobles que no pas l'olor de benzina que hi pugui haver a la ciutat.

       Pel que fa a la qüestió de l'individualisme, t'haig de donar la raó. De fet, m'encanta sortir al carrer i relacionar-me només amb la gent que jo vull. En un poble és com si tinguessis obligació de saludar els veïns i donar-los explicacions al voltant de la teva vida. La meva vida és privada i la comparteixo amb qui a mi em ve de gust. Si no, aniria a Aquí hay tomate per publicar la meva intimitat.

  • StoichkovUsuari sumador14.208 14 142👍 2.531

   Doncs sí, visca Barcelona! I a qui no li agradi que no vingui a la ciutat!
  • Principatí861 11

   No li veig el problema que Barcelona sigui una ciutat multicultural fashion i tot el que tu diguis, mentre sigui catalana, cosa que cada cop és menys...
   • jb2004Usuari sumador2.487 14 734
    Amb tots els respectes, diria que cada cop ho és més. T'ho diu un que hi va néixer fa 27 anys. Només dir-te que al 92, la immensa majoria de botigues retolava en castellà, i que amb els jocs es van veure penjades als balcons, un piló d'estanqueres. Avui, els busos no es passejen amb l'estanquera ni el 12 d'octubre (abans ho feien) i si se sent parlar castellà als carrers, és en part pels milions de turistes (diria que n'eren 16) que ens visiten anualment.

   • Daixonses1.139 13👍 239

    És molt americana Nova York, és molt anglesa Londres?
     
    Mira bé el calendari: estem al 2007. Barcelona és una metropoli internacional, catalana, però internacional.
     
    Jo sempre dic que quan aconseguim la independència hauriem de fer la capital a una altra ciutat i deixar Barcelona pels negocis, la cultura i la vida de metròpoli, com passa a Estats Units i a altres estats moderns. Potser Girona seria una bona candidata, o Lleida...
 • Menphis46.369 12 11👍 2.345
  Pel poc que sé, tinc entès que la varietat estàndard de la llengua es va crear, bàsicament, a partir del català que es parla(va) a Barcelona. Per tant, dedueixo (i corregiu-me si m'equivoco) la majoria de regionalismes de l'àrea de Barcelona, malgrat que no estiguéssin gaire extesos per la resta del territori, van passa a formar part del vocabulari estàndard. Potser n'hi ha alguns que no, com aira "aiga" en comptes de "aigua". Però, de fet, ara que hi penso, l'article "el" i "els", que avui en dia és l'estàndard a qualsevol lloc del territori, tinc entès que es feien servir basicament només a l'àrea de Barcelona. A la resta del territori, sempre es feia servir el "lo" i "los", em penso. Per la influència dels medis de comunicació i la força de la varietat estàndard, avui en dia, malhauradement, aquest article s'ha perdut en molts indrets, com ara Tarragona, on abans era l'únic que es feia servir en registres col·loquials i informals.

  Per altra banda, el xava no és la varietat regional de Barcelona. És només un parlar que - potser per la influència del castellà (no n'estic segur d'això)- s'ha extès per Barcelona en els darrers temps. La varietat regional típica de Barcelona és la que tradicionalment han parlat als telenotícies al TV3 (no tant avui en dia), propera fonèticament a la de Girona i Tarragona (català oriental, central) Diria que és la varietat que parlen polítics com ara el Maragall o el Pujol, i gent gran barcelonins de tota la vida.
  • Bulet16.457 13 107
   No, el xava no és cap extensió de res. El xava simplement és parlar català amb fonètica espanyola. Per tant, podríem dir que el xava el parlen els que són descendents d'andalusos, espanyols o gallecs. I si t'hi fixes el xava es parla a zones com Nou Barris, Cornellà o Santa Coloma (no és un parlar de Barcelona ciutat sinó de l'àrea metropolitana). Podríem dir que és com el valencià apitxat, però que és un parlar en comptes d'un subdialecte i que no té gaire trascendència històrica.

   No s'ha estès per Barcelona, encara queden molts barcelonins que parlen el català típic de Barcelona, amb neutres, vocals obertes i tancades i sonores. Podríem dir que és un parlar, de la mateixa manera que definiríem el català dels gitanos.

   Et volia dir alguna coseta més però se m'ha oblidat, bé ja em vindrà al cap.
   • Menphis46.369 12 11👍 2.345
    Sí, ja ho veia així també, el que passa és que potser no ho he sabut explicar bé del tot. Ja em semblava que és un parlar que resulta de parlar català amb fonètica espanyola, tot i que no n'estava segur al 100%. I quan deia que s'ha extès, volia dir que em feia l'efecte que en les darreres dècades s'ha incrementat el nombre de parlants de Xava. No volia pas dir que el Xava s'hagués menjat el català típic de Barcelona. 
    • Bulet16.457 13 107
     Doncs jo intento que el meu entorn s'intenti despendre'n una mica. Perquè parlen xava, però si el nombre de parlants a Barcelona creix segurament ho farà en xava. Més val això que res. 
  • oscar_tarragona1.550 12 965
   No s'ha perdut, jo encara dic lo i tota la meva família també.

   Has de tenir en compte que de Tarragonins els avis dels quals foren tarragonins n'hi ha més aviat pocs, la majoria (dels que tenim orígens al camp de Tarragona) tenim avis de Constantí, Cambrils, Calafell (els meus), Torredembarra, Creixell, El Catllar, La Secuita...

   Doncs això que tota aqueta gent fan prou perquè encara parlem de fenya, cunya, col·lègit, prèmit i pel lo.
 • elXurrascuValent4.795 12 448
  el "pues" aquest...
 • Principatí861 11

  primer de tot, bravo per proposar el tema del català a Barcelona
   
   
   
  Jo crec que no tots els barcelonins (o barcelonesos, com es referí un exalcalde de la ciutat al seu gentilici) parlem així. Bé, potser no fem unes neutres gaire pronunciades (a vegades sents a algú de les comarques de Girona o Osona, per exemple, i sembla exagerat com parlen), però hi ha de tot. És a dir, que a BCN no tothom parla xava, però tampoc es parla de poble.
   
   
 • Gesta_Comitum26.480 14 42👍 1.245
  Una caracteristica de la parla barcelonina, es que és menja lletres, per exemple; Taronja - tronja, teresa-tresa...

  segur que un filoleg et podra contestar millor.
 • Bismut83.920 17 2👍 8
  trobem-se a casa d'en Marc
  tronja
  Tresa
  bart
  mart
  dugues (2)

 • SantsUsuari sumador31.638 14 26👍 10.802
  Per favor, ningú ha dit maco I aixòs, numbru (número), espenta, brillo (espavila't!), esbergina (albergínia), flàvia (noia), dingú, i un de famós... amb sense!

  Vinga, més!
 • KAsh111 13
  Jo sóc de Barcelona i potser no us puc assegurar si fora d'aquí també ho feu servir, però fa un temps em van dir que és molt típic barceloní utilitzar la paraula "picar" quan ens referim a "trucar" (a la porta, el porter automàtic, etc.).

  Com molts heu apuntat, a Barcelona hi ha moltes maneres de parlar, gent més o menys influenciada pel castellà... Personalment, cada vegada sento menys els típics "aiga, llenga", i l'ús del pronom feble -se pensava que era més aviat propi del camp de Tarragona, on també ho he sentit molt.
 • jb2004Usuari sumador2.487 14 734
  per cert, mistec, ho diuen només a casa meva, o ho podem considerar barceloní?


 • Dinosaures1.616 12 946
  Calamarsos. El professor de paleontologia sempre ho diu 

  Tot i que no sé si és barceloní.
 • Porpra571 15👍 1
  afegir a a monosílabs o paraules curtes que començen per consonant, ma mare n'és especialista...
   
  amoto, anou, arràdio...

  Afegir t al final de paraules acabades en vocal,

  mapet

  Del caló

  halar, calers?

  Al baix llobregat hi el verb ensolir (enganxar-se els dits amb una porta)

  diftong ue a gue

  aigues, dugues

  gua a ga

  aiga, llenga, paraiga

  sas? en comptes de saps?

  ma, ta, sa, mon... per casa, família... mon pare, ta casa... (això és més general crec)

  El nom de Tuietes s'usa fora del Vallès, el Baix Llobregat i el Barcelonès? Crec que és de Gertrudis, però la única que conec, sempre se l'anomenen Tuietes i no en sé el nom de debó.

  ...

  Deu haver més coses que no em venen al cap

 • corbella804 14👍 1

  crec q amb tantes uuuus, el barceloní és un dialecte cors


  mandu (comandament)
  quartu (habitació)
  sellu (segell)
  altillu (altell)
  serenu
  camacu
  ...


  llastima que amb la normalització es va perdent tot . Encara recordo fa una vintenya d'anys, dir busón enlloc de bústia, acera en comptes de vorera... I la meva avia recorda servici en comptes de servei.... perquè no digueu que la llengua cada dia es castellanitza  més...


  I el fet diferencial de debò: el nom d'Eulàlia, molt més present que a les altres comarques. Lali, laia, etc.


Publicitat

Fòrums

 • 9.253.920 missatges
 • 219.554 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat