Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Què hi havia darrera del "FREEDOM FOR CATALONIA" ?

CENTURIA10.399 11 206👍 1
 
Què hi havia darrera del 'Freedom for Catalonia'?
 
Fa uns dies l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, va revelar que el partit que té pensat fundar (Partit Demòcrata Europeu) podria encabir alguns dels integrants de la mítica campanya "Freedom for Catalonia", que va lluitar durant l’època olímpica per catalanitzar els jocs de Barcelona i que en aquella època va aconseguir incomodar el llavors alcalde Maragall. Segons ha explicat al Singular Digital un dels impulsors de la campanya, l’Ajuntament va "fer tot el possible per esborrar Catalunya del Jocs Olímpics" i per "diluir els actes emmarcats dins el moviment Freedom for Catalonia". Segons aquesta font, tant el Delegat del Govern a Catalunya, Ferran Cardenal, el regidor d’Esports del consistori, Enric Trunyó, i el propi Maragall, "van voler identificar els jocs amb Barcelona i Espanya" mentre que "va ser des de la Generalitat que es va fer pressió per ensenyar Catalunya" al món.

La campanya es va iniciar l’any 1989 durant la inauguració de l’Estadi Olímpic, que va acollir la Copa del Món d’Atletisme. Els organitzadors de "Freedom for Catalonia", principalment joves aleshores pròxims a CDC o a la JNC –alguns d’ells amb càrrecs importants al govern, o dins la formació nacionalista en l’actualitat- van aconseguir entrar d’amagat dues pancartes molt grans que portaven aquest lema. No va ser fàcil, perquè segons explica un dels seus organitzadors, aquell dia la Policia va trencar a les portes de l’estadi moltes banderes catalanes que excedien certa mida, i fins i tot es va insultar i detenir gent pel simple fet de voler-les entrar. Tot i així, els organitzadors de la campanya, que havien comprat moltes entrades per repartir-les entre nacionalistes disposats a ajudar-los, van poder entrar les seves pancartes a trossos, i durant l’esdeveniment esportiu les van poder desplegar. També ha passat a la història la xiulada que en aquella ocasió va rebre el rei, i és que la iniciativa catalanista també s’havia encarregat de repartit molts xiulets entre el públic. Aquests fets van tenir un gran ressò mediàtic, assolint un gran èxit entre la població catalana i un fort rebuig per part de les institucions espanyoles i també dels seus mitjans de comunicació. Segons expliquen les fonts consultades pel Singular Digital, les pressions del govern de Felipe González van fer que el llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, hagués de lamentar públicament aquells fets que van plantar cara a la monarquia i a la Constitució espanyola. Uns fets dels quals un (o més d’un) dels seus fills n‘havia estat partícip.

La campanya no es va aturar després d’aquesta polèmica inicial i va seguir desplegant les seves pancartes a diversos esdeveniments esportius. Per exemple, durant els partits de futbol americà dels "Barcelona Dragons", on hi acudien unes 30.000 persones per partit, així com també a diversos encontres de futbol, bàsquet i handbol del Barça, i com no, durant els esperats Jocs Olímpics (JJOO). Durant aquella època, el "Freedom for Catalonia" va instar la gent a que pengés banderes catalanes als balcons, i l’Ajuntament de Barcelona va contrarestar aquesta campanya ideant unes banderes que duien un rombe de la ciutat de Barcelona amb una bandera catalana de fons, alhora que també va demanar la gent que pengés banderes del Barça. Segons els participants de la campanya nacionalista consultats per aquest diari, el consistori no va voler acceptar que els atletes catalans portessin l’escut de Catalunya a la samarreta i va ser molt difícil que acceptés que l’himne dels Segadors sonés a la inauguració dels JJOO.

Segons explica el president de la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, en un articleal web de l’entitat, els joves de "Freedom for Catalonia" comptaven amb una estructura molt detallada que els permetia organitzar cada acte. Per cada un d’ells, s’havia d’aconseguir la col•laboració d’un centenar de persones que s’arrisquessin a amagar les pancartes i fins i tot a "a ser detingudes (com va succeir en algunes ocasions, amb judici inclòs) i vexades". Per tant, es feia necessari estudiar la manera d’evitar els registres de la Policia i detectar els llocs estratègics on col•locar-les perquè poguessin ser vistes per televisió. Guitart explica que el grup es va formar amb gent provinent de CiU, de la Crida a la Solidaritat (com ara David Madí i el sociòleg Jordi Sánchez) i entitats excursionistes i cíviques. El lema va ser ideat pel secretari de govern de l’època Pujol, Lluís Prenafeta, en una reunió amb els seu propi fill, amb un fill del President de la Generalitat i amb Joaquim Forn. Prenafeta va considerar que una frase en anglès seria molt més efectiva internacionalment que no pas una en català, alhora que va voler aprofitar el ressò que en aquella època tenia la campanya "Free Mandela". A part dels noms ja esmentats, la iniciativa comptava amb gent com Marc Puig, Toni Rovira, Oriol Carbó i Pere Martí.

Després d’aquella primera actuació l’any 1989 a la inauguració de la Copa del Món d’Atletisme, el moviment es va oficialitzar amb el nom d’"Acció Olímpica", que durant els següents tres anys va crear una xarxa de fins a 2.000 persones. Després dels JJOO, el moviment original es va dissoldre, però la seva herència es va materialitzar en altres campanyes com ara "Free Catalonia" o "Catalonia is not Spain". Fins i tot es va escriure un llibre que relata la història del moviment i que s’anomena "Nacionalisme i Jocs Olímpics", de Joan Crexell. Ara l’etapa olímpica ja queda llunyana als nostres ulls, però els impulsors d’aquesta iniciativa nacionalista -els "nois del Freedom", com se’ls acostumava a dir- recorden molt bé les traves que se’ls va posar des del govern espanyol i des de l’Ajuntament de Barcelona a l’hora d’aprofitar els JJOO com a catapulta per projectar Catalunya internacionalment. No deixa de ser curiós, que ara sigui precisament Pasqual Maragall qui n’hagi tornat a parlar.
 

Publicitat

Fòrums

  • 9.253.929 missatges
  • 219.554 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat