Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La RACV critica el diccionari de l´AVL

Oscar lo RoigUsuari sumador23.446 14 52👍 587

La Real Acadèmia de Cultura qüestiona el Diccionari ortogràfic
 
La institució que presideix Lladró veu demencial el treball de l'ens
 
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) ha emès un comunicat en el qual mostra el seu rebuig al Diccionari ortogràfic presentat aquesta mateixa setmana per la Acadèmia Valenciana de la Llengua. La institució que presideix Juan Lladró considera demencial que només es consideri vàlid un ínfim percentatge del lèxic genuí.
 
REDACCIÓ/VALÈNCIA 
 
 El Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, presentat per la Acadèmia Valenciana de la Llengua aquesta mateixa setmana, va rebre ahir la seva primera crítica severa. La secció de Llengua i Literatura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) va emetre ahir un comunicat en el qual rebutja el contingut de l'obra i torna a reafirmar el paper protagonista que aquesta institució ha de tenir com "única entitat lingüística possible".
 
En el comunicat, la institució que presideix Juan Lladró assenyala que la RACV és l'única entitat normativa que s'adapta a la realitat lingüística valenciana "i ens sembla demencial que l'AVL solament doni per vàlid un ínfim percentatge del lèxic genuí que ja recull el nostre diccionari ortogràfic". La RACV subratlla que en el Diccionari presentat per la institució que presideix Ascensió Figueres "les formes genuïnes valencianes apareixen com segones variants, per darrere de les quals l'AVL considera cultes o formals i que són les formes catalanes". En el seu comunicat, la RACV veu inacceptable que l'AVL "admeti algunes formes valencianes" com formes familiars o col·loquials, "i mai per a ser utilitzades en registres formals o literaris". "Per descomptat, ens vam alegrar que moltes paraules valencianes siguin recollides per l'AVL, però és un treball insuficient i les preferències d'ús són inacceptables".
 
La secció de Llengua i Literatura de la RACV al·ludeix fins i tot a un llistat de paraules que l'AVL ha recollit com genuïnament valencianes. I cita els casos de rellonge, antepassat, mdeport, bolletí, bellea, va escalar, llonja, dispondre, lluïx, giner, porrito, oix, natalici, palometa, juí, murta, fraula, destarifo, nàixer i galfi. No obstant això, insisteix que aquestes paraules ja estaven recollides des de fa temps en el diccionari de la RACV, i de forma sistemàtica "s'han vingut rebutjant per part dels sectors anexionistas. No ens serveixen que donin entrada a aquestes paraules si després no les recomanen i les reserven per a l'àmbit familiar; és incoherent i vulgariza o dialiectaliza el lèxic genuí valencià, al mateix temps que dóna entrada a les formes catalanes, inexistents en la llengua valenciana, com formes cultes o preferibles".
 
La RACV creu que aquesta "incoherència –de l'ens normatiu del valencià– s'emmarca en la línia de fals interès de potenciar les formes valencianes per part de l'AVL".

Respostes

Configuració
  • elpetitm684 12
    Pobrets els de l'AVL, uns se'n foten d'ells per massa, i d'altres per massa poc 
    Però ells s'ho han buscat, veig que s'han contagiat de l'aire pepero d'obres faraòniques i han fet un diccionari exclusivament valencià (i filant prim, de Castelló a Elx) quan allò que cal és potenciar una llengua comuna, forta i dinàmica.

Publicitat

Fòrums

  • 9.266.610 missatges
  • 220.001 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat