Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Els noms de la libèl.lula al Pla d'Urgell

Àngel Guimerà361 13

On millor podem veure la riquesa immensa de la nostra llengua pel que fa al lèxic és en els nom de l'insecte anomenat a la llengua normativa libèl.lula o espiadimonis.
Al Pla d'Urgell, amb setze municipis i dos agregats, és a dir, amb divuit poblacions, hi ha vuit noms diferents de la libèl.lula, amb la següent distribució:
1. El més usat és SABATER, que diuen a Barbens, Castellnou, Fondarella, Miralcamp, el Poal, Sidamon, Torregrossa, Vilanova de Bellpuig i Vila-sana.
2. Als Arcs, Bellvís i Linyola en diuen un JOANET.
La resta de noms, s'usen a una sola localitat: a Bell-lloc, DIMONI; a Golmés, SABATERET; a Ivars, CAVALL o CAVALLET; a Mollerussa, CAVALLET DE SANT JAUME; al Palau d'Anglesola, SANTJOAN; i a Vallverd, GITANO.
A nivell popular, però, aquests noms els podem donar per desapareguts, ja que només els coneix la gent de molta edat; es van perdre a la generació de gent que avui tenen entre els 30 i 50 anys. A l'escola, enlloc de recuperar aquesta riquesa, el que fan és ensenyar la paraula ESPIADIMONIS, senzillament perquè és el nom usat Barcelona.

Respostes

Configuració
  • jorx de barbens777 13
    totalment d'acord amb tu, soc de Barbens i la paraula SABATER nomes la sento en l'ofici de sabater, ara gaire be tothom, per no dir tothom, en diu libel·lula i al col·legi ja no t'ensenyen les paraules tipiques del poble, les has d'anar a buscar a la gent gran. Es igual que amb el nom que sels hi dona a les cases, que ara el jovent ja no en sap gaires.

    Aqui deixo una proposta "tonta" que se m'acabe d'acudir: perque no intentem recuperar paraules que ara ja no s'utilitzen gaire??

Publicitat

Fòrums

  • 9.253.925 missatges
  • 219.554 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat