Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Parlament de Catalunya i dret a l'autodeterminació

wu ming 13.839 14 143

El Parlament de Catalunya s'ha pronunciat diverses vegades a favor de dret a l'autodeterminació. Voldria aconseguir les actes d'aquest plens, que imagino que estaran online a la web del parlament, però revisar una per una les actes, es una feina de xino. Amb algú se li passa pel cap alguna altre formula? Algú te les dates d'aquests pronunciaments?

Respostes

Configuració
 • Mergon Usuari sumador 22.149 14 58 👍 280
  Ets un racista ple d'autoodi.


 • Josep de la Trinxeria 33.201 13 21 👍 18
  Si és una feina de xinès i tu ho ets, ja ho saps!
 • franki 2.030 13 828

  Pel google he trobat això:
   

  Resolució 98/III del Parlament de Catalunya, sobre el dret d'autodeterminació de la nació catalana

  El 12 de desembre de 1989 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució per la qual Catalunya no renuncia al dret a autodeterminar-se. Hi van votar a favor Convergència i Unió, Centre Democratic i Social, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya. El Partit dels Socialistes de Catalunya va votar-hi en contra. No hi va haver cap abstenció. El Partit Popular no va assistir a la sessió.
  El text original de la resolució va ser presentat per ERC, però el text final que es va aprovar va ser esmenat per CiU quedant de la següent forma:
  El Parlament de Catalunya:
  1. Declara, solemnement, que Catalunya forma part d'una realitat nacional diferenciada en el conjunt de l'Estat, fet que el poble català ha sostingut en tot moment, tant des de les seves forces polítiques, de les institucions culturals i civils del país, com des de la consciència de la majoria dels seus ciutadans i ciutadanes.
  2. Manifesta que l'acatament del marc institucional vigent, resultat del procés de transició política des de la dictadura a la democràcia, no significa la renúncia del poble català al dret a l'autodeterminació, tal com estableixen els principis dels organismes internacionals i es dedueix del preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979.
  3. Afirma, com a conseqüència, que en el moment que ho cregui oportú, i a través de les actuacions previstes en el mateix ordenament constitucional, podrà incrementar les cotes autogovern (sic) fins allà on cregui convenient i, en general, adequar la regulació dels drets nacionals a les circumstàncies de cada moment històric.
   

  resolució del 98

  L'u d'octubre de 1998 el parlament de Catalunya va votar una resolució que ratificava el dret d'autodeterminació de Catalunya. Amb els vots favorables de CiU, del Partit per la Independència, d'ERC, d'Els Verds i d'Esquerra Unida i Alternativa, l'abstenció d'IC i del PSC i el vot negatiu del PP, la resolució es va aprovar amb 75 vots a favor, 39 abstencions i 15 vots negatius.
  Aquest era el primer cop que s'aprovava un iniciativa proclamant el dret a l'autodeterminació en el ple de la Cambra (la proposta del 1989 es va debatre en comissió, a proposta d'ERC).
  El text de la resolució, a partir d'un acord transaccional entre CiU i el PI, afirmava:
  "El Parlament de Catalunya, en el marc de la celebració del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, ratifica un cop més el dret del poble català a determinar lliurement el seu futur com a poble, en pau, democràcia i solidaritat".
   
  Salut!

 • wu ming 13.839 14 143

  Algú te alguna aportació més interessant que les frikades de torn? 

 • comuniska 2.559 13 712
  En la sessió del 29-10-2005, en plena ponència del preambul, en Jordi Miralles d'EUiA va dir el següent:
  aquí pots mirar el video:
  http://www.tvcatalunya.com/3alacarta/video.htm?ID=191882585&CAT_ID=tvcat

  A mi m’hauria agradat que no només en el preàmbul, dins de l’Estatut hagués aparegut el dret a l’autodeterminació. És un dret dels pobles, és un dret que no se’ns ha de donar, l’hem d’exercir. Sabem que hi han limitacions, la Constitució. I, per tant, també convidar els grups parlamentaris que tenim representació en el Congrés dels Diputats a ajudar, quan toqui, a reformar la Constitució, perquè no ens han de limitar Sessió núm. 66.2 / Ple del Parlament / 29 de setembre de 2005 5 els drets que tenim com a poble. És ben curiós com aquells que neguen el dret a l’autodeterminació fa uns quants anys aplaudien com el centre o l’est d’Europa es dividia en diversos països perquè exercien el seu dret a l’autodeterminació. O fins i tot avui, i és de felicitar, defensen el dret d’autodeterminació dels pobles Sahrauí, però no el dret d’autodeterminació del poble de Catalunya, d’Euskadi o d’aquells que el vulguin exercir.


  • Favier 506 13

   Vaig sentir en directe en Miralles.
    
   He de reconèixer que com a discurs va ser el que més em va agradar quan s'estava defensat el preàmbul.
    
   Està clar que cal aclarir que el preàmbul no té validesa jurídica i que no hi posa dret a l'autodeterminació, si no que posa "la lliure determinació" que podria ser el mateix o tot el contrari.
    
   A més, va dir que li hagués agradat que dins de l'articulat hi hagués aparegut el reconeixement del dret. Una pregunta per què no van presentar cap esmena en aquest sentit?
    
   Total el PSC ja ha dit que presentarà les mateixes esmenes que dins el Parlament per no ser majoria se'ls van tombar i com que al Parlament espanyol si són majoria, ala!
   • comuniska 2.559 13 712
    Desconec els motius pels quals en Miralles no va presentar cap esmena en aquest sentit, però tinc algunes intuicions:

    1. On s'ha de reconeixer el dret a l'autodeterminació, segurament, és a la Constitució Espanyola enlloc de l'estatut.

    2. L'estatut no és l'eina per reformar la constitució, si bé pot ajudar a activar el debat. Un estatut inconstitucional, en les actuals condicions, no portarà a una modificació de la constitució per tal de resoldre les inconstitucionalitats.

    3. L'estatut és fonamentalment un acord entre els socis de (qua)tripartit. Miralles formava part de la comissió que el redactava, i per tant, haurà donat el seu punt de vista en la mateixa elaboració i no, posteriorment mitjançant la seva esmena.

    salut
    • Favier 506 13

     Bé, potser l'Estatut sí és el lloc per reconèixer el dret a l'autodeterminació si reconeixes aquest com una eina del poble català.
      
     Sé que jurídicament aquest està en inferioritat respecte la Constitució espanyola.
      
     Però la qüestió de la sobirania no depèn de les lleis, depèn de les voluntats.
      
     La voluntat d'existir ha de ser més forta que la voluntat de destruir

Publicitat

Fòrums

 • 9.122.614 missatges
 • 215.100 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat