Publicitat

Fòrum

Efecte Valls a Barcelona

Tombatossals4.053 12 526👍 3.084

Com esborrar una forta derrota electoral i, en poc temps, convertir-la en una victòria moral? És cert que aquesta és la gesta de Manuel Valls. Avui, a mesura que s'accelereixen les maniobres per conquerir l'alcalde de Barcelona, ​​l’antic primer ministre francès ha trencat l’estatus quo, obligant tots els actors d’aquest tetris polític a prendre decisions difícils. Recordar els fets. El 26 de maig, al final de les eleccions municipals espanyoles, el flamant candidat "progressista" va patir un fracàs dolorós: després de presentar-se com a home providencial per prendre les regnes de la segona ciutat més gran del país ("vull tornar a fer" de Barcelona, ​​una capital moderna i proeuropea i oberta al món ") recull només 6 elegits de 41. Una bufetada.

Els guanyadors són l'alcalde sortint, Ada Colau, nascuda de la militància d'esquerres radicals, i el separatista septuagenari Ernest Maragall, que lidera el primer de 5.000 vots. A priori, vist des de fora, aquests dos només haurien de segellar una aliança i governar la capital de Catalunya.
No obstant això, per a Ada Colau, tot i que a favor d'un referèndum d'autodeterminació, una coalició municipal amb secessionistes (els líders de la qual es troben a Madrid per "rebel·lió") podria guanyar-li un ostracisme polític i la incomprensió dels seus votants: " Després de tot, diu una persona propera, fins i tot si la independència és legítima, el fet d'haver violat la Constitució a la tardor de 2017 [mitjançant l'organització d'un referèndum d'autodeterminació] és un acte molt greu contra la democràcia. La situació sembla bloquejada.

Cop de teatre
És llavors que apareix –o reneix de les seves cendres electorals– Manuel Valls. A finals de maig, un canvi sobtat d’escena, aquest barceloní, que als 20 anys va ser naturalitzat francès, ofereix en un altell els seus sis elegits a Ada Colau. Sense cap consideració. "Sovint", diu, "la política és prendre la decisió menys dolenta. La ciutat no pot caure en mans de la independència ". El seu significat abunda l'aritmètica: si Ada Colau va acceptar aquesta oferta, així com la del candidat socialista, aquesta heterogènia coalició acumularia 24 oficials elegits, la majoria absoluta; la garantia de ser entronitzat i bloquejar el separatista català Ernest Maragall.

Des de llavors, Ada Colau viu les dolències de l’elecció de Cornelian. "Fer un acord amb els separatistes ho fa horroritzar-lo", diu l'analista Enric Juliana, que "es va associar amb Manuel Valls també". Tot i mantenir un grau d'independència, l'ex alcalde d'Evry competeix sota la bandera de Ciudadanos. el dret-centre liberal que, en els últims mesos, ha esdevingut notòriament correcte. "Especialment, als ulls de molts barcelonins, Manuel Valls encarna un jacobinisme francès i una forma de rigidesa contra qualsevol forma de sentiment català", analitza el científic polític Gabriel Colomer.

Als ulls d'Ada Colau, un acostament amb un oponent polític, que va dir que era "un paracaigudista que no sap res de Barcelona i que intenta recuperar la salut després dels seus fracassos a França", no és una sinecura. . Per la seva banda, molt marcat a l'esquerra, representa no només un espanyolisme militant, sinó també un liberalisme globalitzat. Durant la seva campanya, l’exministre de l’Interior ha considerat el garant de l’ordre i la seguretat d’una ciutat que està experimentant un fort augment de la delinqüència.

"Paracaigudes jacobins"
Per la seva banda, Manuel Valls continua recriminant l’alcalde sortint per la seva indulgència cap al "top manta", els venedors ambulants i els "narcopisos", aquests apartaments utilitzats pels traficants de drogues. Tot i que admet l’eficàcia de les mesures d’Ada Colau contra la multiplicació d’apartaments llogats als turistes.

El dimarts, però, Ada Colau va preferir un acord amb els socialistes i Manuel Valls. Si el "jacobí paracaigudista" encara troba favor amb els seus ulls, és perquè condemna sense embuts els coneguts actuals de Ciudadanos, el partit del qual se suposa que és el portador de normes, amb el súper atacant de Vox: la febre postelectoral completa, els tres grups de dretes parlen d'unir forces per expulsar els socialistes del poder a Madrid o en altres llocs. "El gest de Manuel Valls per oferir als seus elegits a Ada Colau és únic a la vida política espanyola, va dir Jordi Evole, que dirigeix l'espectacle polític d'èxit Salvados. Aquí regeix una cultura de trinxeres i intransigència. Valls ha mogut els lliscadors ". Conseqüència: el lideratge de Ciudadanos, que odia Ada Colau, està totalment dividit. Dimecres, el líder, Albert Rivera, va confirmar les seves distàncies creixents amb la festa de l'extrema dreta, Vox. Això és, en part, un efecte del gest sense precedents de Manuel Valls.


https://www.liberation.fr/planete/2019/06/12/comme-un-effet-valls-a-barcelone_1733316

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.298.596 missatges
  • 221.196 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat