Publicitat

Fòrum

L’aranès s’estrena a la selectivitat

maori16.585 3 108👍 8.638


Les proves d’accés a la universitat (PAU), que comencen aquest dimecres, inclouran per primera vegada enunciats en occità en l’examen d’història, matèria obligatòria per a tots els alumnes, gràcies a un acord signat entre la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran i la Universitat de Lleida (UdL). Amb aquesta mesura es fa un pas més en la normalització de la llengua pròpia de l’Aran en la selectivitat, unes proves que ja es podien fer en aranès des de qualsevol indret, ja que l’occità és llengua oficial a tot Catalunya.

D’acord amb el conveni signat, la UdL oferirà els enunciats d’història en occità, el Conselh Generau d’Aran assumirà les despeses de traducció dels enunciats i la Generalitat, els costos d’edició i impressió de la versió occitana. En els propers anys es preveu incorporar la llengua occitana en els enunciats dels exàmens de la resta de matèries per garantir els drets lingüístics de tots els parlants.

L’aranès va ser utilitzat per primer cop en les PAU de l’any passat. Lourdes Bruna, una alumna de l’institut de Vielha i veïna d’Arties, va respondre en occità dos exàmens de la fase específica, el de Matemàtiques i el de Física, encara que l’enunciat no estigués escrit en aquesta llengua. La UdL els va corregir amb tota normalitat.


http://www.diaridelallengua.cat/laranes-sestrena-a-la-selectivitat/?fbclid=IwAR3CFHqzBpd7KdNf7GDJS93rttqnaoL4-l6OYYYZqdp1PUIA5G1CapzrPTk 

Respostes

Configuració
 • Tico813 2👍 419
  2019, increïble
 • Marcos412474.653 2 466👍 3.383
  Ostres, anem una mica tard en això, no? Però vaja, millor tard que mai.
  I el plaer d'aprofundir en la normalització d'una de les llengües minoritzades del continent (i del nostre hipotètic estat independent, recordem) ens porta també el plaer de clavar-se-la als espanyols. Ara qualsevol aranès (de bé) escollirà l'occità en comptes de, segurament el castellà, a l'hora de fer les PAU. És una doble victòria. 
  • RMCF 19024.270 9 502
   Si això és precisament el que es demana, que pugues escollir en quina llengua estudiar/examinar-te entre les oficials. Genial que els aranesos puguen escollir la llengua en la qual se senten més còmodes. Que això és una altra, que tu parles una llengua no vol dir que t'examines amb ella, molts valencianoparlants férem la selectivitat en castellà perquè al ser més fàcil d'escriure, fas menys faltes i redactes millor (i el que vol tothom és traure la millor nota possible).
   • Armillet Lo Groc1.497 994👍 999
    Mes facil d escriure ho sera per als espanyols com tu. Pots ser mes ignorant? 
    • RMCF 19024.270 9 502
     Em recordes als nens que diuen ''ninini jo no vull saber matemàtiques''. La incultura per bandera.

     I que el castellà és més fàcil d'escriure que el català és un fet objectiu, no és cosa meua, tot amic i conegut valencianoparlant amb el qual ho he comentat pensen el mateix. No hi ha diferents tipus d'accents, ni eles geminades, ni has de posar pronoms febles absurds, tampoc tens dièresis o apòstrofs, etc.
      • RMCF 19024.270 9 502
       No sé a Catalunya, però a Valencià ningú usa alguns dels pronoms febles quan parla i tothom s'entén a la perfecció. De fet va ser una de les coses que em va sorprendre quan vaig començar a entrar al Racó.

       Per exemple, ''En Joan està fent punt de ganxo'' o '' Que n'ets de ximple!''. Ningú parla així.
       • Anònim1017.210 6 99👍 16.793
        A la primera frase el "en" davant de Joan no és cap pronom feble, és un article, en/na (el na poc habitual a Catalunya però molt a Mallorca) equivalent a el/la.

        I sí, en totes les llengües la comprensió és possible fent errades gramaticals, cosa habitual en estrangers per exemple, però això no treu que cada llengua tingui una gramàtica genuïna que dóna un sentit i matisos importants, i em sembla a mi que des dels estats hi ha la intenció de menysprear la de les llengües minoritzades mentre que la de la principal es considera més que important (o és que has sentit mai dir que en castellà podem cometre mil aberracions que no passa res mentre ens entenguem?).
       • Pralija1.392 3👍 928

        RMCF 1902 escrigué:

        Per exemple, ''En Joan està fent punt de ganxo'' o '' Que n'ets de ximple!''. Ningú parla així.
        Per influència del castellà.
       • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.487
        Els pronoms febles "en" i "hi" existeixen en occità (per tant, també l'aranès), en francès, en italià.... que el castellà sigui de les poques romàniques que no en tingui i que, per això, per la teva ment hispanocèntrica, et siguin difícils, no és el nostre problema.


        PD: Confondre l'"en" d'article amb l'"en" pronom és força greu... és clar, així no m'estranya que la selectivitat no la fessis en valencià...
       • Síndrome289 1👍 289
        Fals. En algunes poblacions sí és fa ús del EN:  "no ne tinc".

        L'únic que no es viu en la parla és HI. 
     • Wittgenstein649👍 901
      Vaja, que t'és més fàcil perquè penses el català en castellà. S'agraeix la sinceritat.
     • Síndrome289 1👍 289
      Quanta imbecil·litat!!! El castellà també té la dièresi. El frances té tres accents i també té apostrofs. El castellà no té ele geminada (encara que sí la tenia a l'època medieval) però en canvi te la enye. El castellà també té pronoms febles, el que ocorre es que no es separen: DAMELA (forma verbal més dos pronoms).
      La dificultat del valencià només està en el teu punt de vista. 
   • Makhnovtchina1.524 2 986👍 4.555
    Esclau vocacional i cofoi de la teva condició. No pretenguis que t'ho comprem, afegiries una ingenuitat infantil al conjunt que ens ofereixes que no t'escau gens ni mica.
    • RMCF 19024.270 9 502
     No, el que passa és que em prenc les llengües com el que són: ferramentes de comunicació, i no li atorgue una transcendència gairebé mística com feu vosaltres.
     • Armillet Lo Groc1.497 994👍 999
      Ignorant. Et creus molt llest i pragmatic pel q fa a la llengua i t etivoques de ple. Si tinguessis voluntat d aprendre en lloc d estar orgullos de la teva ignoracia et corregiria amablement i aprendries alguna cosa, pero amb tu es una perdua de temps aixi q no ho fare. Tu t ho perds. 
     • Toni Montagutí38.022 8 18👍 25.057
      Ferramenta no es pot aplicar en aquest sentit. Una ferramenta és, només, un utensili de metall. Tu vols dir eina. 
      Per la resta, algú que defensa el castellà com ho fas tu, no pot dir als parlants d'una llengua amenaçada constantment per totes bandes, que atorguem una trascendència gairebé mística al català. És gairebé indecent.
      • RMCF 19024.270 9 502
       Eines, ho recordaré. Jo no defense cap llengua en especial, defense la llibertat que cadascú puga fer servir a classe, al carrer o on siga la que vulga.
       • Wittgenstein649👍 901
        Llibertat de què? Des de quan s'escullen les llengües? 
   • EmulatorQUsuari sumador64.844 15 6👍 19.942
    Llavors no entenc per què els estudiants anglòfons no fan la selectivitat en castellà, en català o en alemany (llengües molt més fonètiques que l'anglès).
   • Síndrome289 1👍 289
    A veure, no és que el valencià siga més difícil d'escriure que el castellà, és que la major part dels alumnes estan més acostumats a escriure en castellà que en valencià i per a ells els resulta més difícil. És una cosa circumstancial (per les circumstàncies del país i tot això), no és que objectivament i empíricament siga més difícil. 
 • No tinc por979 1👍 847
  S'hauria de poder fer tota la selectivitat en aranès (excepte els exàmens d'altres llengües, no cal dir-ho). Crec que és un dret bàsic pels aranesos. No podem tractar l'aranès com Espanya ha tractat el català, no ho hem de fer mai això.
  Catalunya ha de tractar a l'Aran en un pla d'igualtat, així és com funcionen els estats realment democràtics i una Catalunya independent ho serà.
 • Leathcheann343 1👍 485
  "....Però jo dic que la varietat d'idiomes, amb la seva varietat de cultures, és un signe distintiu de la nostra espècie, el que ens fa superiors als animals. Heus aquí una demostració: un gos de Turquia borda igual que un gos de Dinamarca; un cavall de la pampa argentina renilla com un cavall de Bretanya. I sabeu per què? Perquè els pobres animals encara són al llenguatge universal".


  D.R.Castelao (Sempre en Galiza)
 • prou_prusses1.313👍 664
  "Aranès". La gran cagada del virtue signalling autonomista català...

  Justament un lloc on la llengua OCCITANA se la podia ajudar, van, i li foten un nom regionalista. Tret del no res.
 • Gran Friki17👍 27
  Això demostra que el govern del President Provissional Quim Torra està resultant efectiu i molt encertat. Manteniu la confiança, tot s'està fent be.

  M.H. Gran Friki
  • Abeille25👍 29
   Això demostra que és una pastanaga mes, encara no està clar si Aran voldrà ser catalana o espanyola, això ho sap bé el govern català, així que fa el mínim, als independentistes també ens donen piruletes.


Publicitat

Fòrums

 • 9.298.594 missatges
 • 221.196 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat