Publicitat

Fòrum

Llibres en català al País Valencià, Balears, Franja, l'Alguer i Catalunya del Nord

Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
Adreço aquest fil als raconaires del País Valencià, Illes Balears, Franja de Ponent, Catalunya del Nord i l'Alguer.

Les dades dels diversos estudis que s'han portat a terme els darrers anys ens indiquen que els índexs de lectura en llengua catalana en els territoris catalanoparlants de més enllà de la CAC són molt baixos. Al País Valencià l'índex de lectura en català és d'un tristíssim 3% i a les Illes Balears d'un millor tot i que molt insuficient 13%. De la Catalunya del Nord, Franja de Ponent, Andorra i l'Alguer no en tinc dades.

Tot sembla indicar que la causa principal d'aquests índexs tant baixos és que els catalanoparlants d'aquests territoris no troben gaire llibres en català a les seves llibreries.

La meva hipòtesi és que al País Valencià els únics llibres que pràcticament es poden trobar a les llibreries en la llengua del país són d'editorials valencianes que publiquen en català, editorials gairebé sempre de petites o molt petites dimensions. I que a les Balears hi passa el mateix: pràcticament els únics llibres en català a les llibreries són els publicats per editorials illenques.

Continuo amb la meva hipòtesi. Les grans editorials en català del Principat gairebé no abasteixen de llibres en la nostra llengua les llibreries del País Valencià i les Illes Balears, tot i que allí hi tenen un mercat potencial gens menyspreable. D'aquest oblit no en conec la raó. Potser és per por a no vendre prou llibres i perdre diners, però també és cert que la única manera de crear una demanda de llibres en català al País Valencià i a les Illes Balears és crear-hi una oferta ben potent. Cal ampliar molt la oferta de llibres en català al País Valencià i les Illes Balears.

Això incrementaria les vendes de llibres en català en aquests dos països i hi faria pujar molt l'índex de lectura en català. Serien dues grans notícies per a la llengua catalana.

D'altra banda també caldria que les editorials illenques i valencianes incrementessin la seva presència en les llibreries del Principat. En definitiva, caldria crear un gran i únic mercat editorial en català arreu dels Països Catalans.

Valencians, balears, franjolins, nord-catalans, algueresos, què en penseu d'això? És veritat que hi ha ben poca oferta de llibres en català d'editorials del Principat als vostres territoris? I de llibres en català en general?

Moltes gràcies! 

Respostes

Configuració
 • Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
  Som-hi, valencians, balears, nord-catalans, franjolins, andorrans i algueresos! Expliqueu les vostres experiències!
 • Armillet Lo Groc1.556 969👍 1.058
  Si hi ha demanda hi ha d haver oferta. Es basic; si no hi ha oferta es perque no hi ha demanda. Ja els esta be llegir en castella, per tant no demanen llibres en catala (la majoria de lectors). 
  • Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
   No sempre és així. Sempre poso l'exemple del rock català de finals dels anys vuitanta i principis dels noranta. Abans que comencés aquell fenomen no hi havia un clam social a Catalunya demanant en massa grups de pop i rock en català. Tanmateix el govern català i les diverses administracions convergents catalanes d'arreu del país van donar suport a totes aquelles primeres bandes, les van promocionar i van acabar creant una gran demanda de grups de música moderna en català. Així, doncs, la oferta va acabar creant una demanda.
 • bolondrio292👍 38
  Et faré un spoiler. A Balears i València no es llegeix massa, en general.
 • Síndrome290 1👍 289
  A València directament és que no es llig. Es va a la platja, a la discoteca, de pet, es menja paella, es beu cassalla, es pixa pels cantons, es veu porno, torna un a casa drogat... Però llegir, el que es diu llegir... Això qui ho fa?      
  • Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
   Però a les llibreries del País Valencià hi ha força llibres en català d'editorials valencianes? I n'hi ha força d'editorials del Principat?
   • Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
    Tu com ho veus, això de la presència de llibres en català a les llibreries del País Valencià? N'hi ha d'editorials del Principat?
    • esclata-sang1.815 1 891👍 1.593
     Clar que n'hi ha. Jo en tinc molts. Es venen llibres d'assaig, novela,  contes....

     Per exemple: 

     Editorial Parramon, Cruïlla, Grup 62, Edicions del Periscopi, Editorial Joventut, Enciclopèdia Catalana, Estrella Polar....

     Al meu parer, la gent compra llibres en valencià independentment de l'editorial i la varietat lingüística.  Amb tota normalitat. Cosa molt recomanable per a anar convergint entre tots i que tan de bo fóra recíproc.

     I se'n compren més del que es diu per ací  


     • Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
      Però tu els compres en llibreries normals de la teva vila o ciutat o en llibreries especialitzades? Perquè tinc entès que de llibres en català/valencià n'hi ha molts menys que en castellà a les llibreries del País Valencià.
      • esclata-sang1.815 1 891👍 1.593
       En llibreries normals. Que siguen una miqueta grans per tindre més varietat.

       A La Safor et puc dir, a Gandia, la llibreria Ambra i La Gavina. I a Oliva la llibreria La Fona

       Evidentment n'hi ha més en castellà (diria que en una proporció 8/2). Pensa que venim del no res. Però anem avançant.
       Quant als llibres, el que et deia abans, els que són en català estan junts sense diferenciar-ne l'origen 

 • terrae895👍 12
  Si només el 3% dels valencians llegeixen en català cap editorial s'atrevirà a invertir-hi. Ras i curt. 
 • Sau de Treviac5.653 2 380👍 7.371
  Vinga, va, DavidPV, AlexPV, Indesquerra, UsuariV, Rafel de Patraix, Tywyll, Llevantdemallorca, etc... Dieu la vostra!
 • david PV2.133 9 809👍 771

  Al meu poble no n´hi ha cap llibreria..al principi anava a Valencia pero des de fa uns anys ença quant vull un llibre faig una trucada a la llibreria des de casa meua i sempre obtinc al cap d´uns dies el llibre que vull.
  Fa uns anys recorde que la prestatgeria de les llibreries del centre del Cap i Casal era majoritariament en castella..ara no sabria dir-te, si puje a la capital fare un cop d´ull a les llibreries a vore si ha canviat a millor. 
 • JR1707528👍 632
  Sens dubte al Cap i Casal n’hi han molts més llibres en castellà, però la situació no és tan apocalíptica com pot semblar, no costa res trobar un llibre en valencià en pràcticament qualsevol llibreria.
 • Garroferet1.082 3👍 899
  Llibres en valencià en veus en qualsevol llibreria. Especialment llibres per a xiquets. El que costa és trobar llibreries.
  • jlct358👍 183
   això em revifa l’esperança! 

Publicitat

Fòrums

 • 9.302.271 missatges
 • 221.340 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat