Publicitat

Fòrum

El ‘tic-tac’ demogràfic i la independència de Catalunya

Gratacel4.934 6 441👍 772

 

 

El ‘tic-tac’ demogràfic que preocupa tant Coll com Álvarez es pot resumir senzillament així: Catalunya va rebre molta immigració d’altres zones de l’estat espanyol durant la segona meitat del segle XX; aquests migrants van dur la seva llengua i la seva preferència política per la unitat territorial d’Espanya; sense migrants de la resta de l’estat espanyol, Catalunya tindria una majoria independentista clara; avui dia, arriben menys migrants de la resta de l’estat i els qui hi ha es van fent grans; d’ací a uns anys, els vells moriran, i els joves (que són molt més partidaris de la independència que no pas els grans) els reemplaçaran; això conduirà a una majoria independentista clara i consistent.

Això és una llista de fets simples. La manera com cadascú els interpreti és una qüestió de percepció. Jo no comparteixo la diagnosi de Coll del canvi demogràfic com una amenaça, ni tampoc el pronòstic d’Álvarez que suprimir la immersió seria bo per a Catalunya o Espanya, però hi combrego en els fets bàsics. Catalunya canvia demogràficament i aquests canvis tindran efectes polítics.

Analitzem una mica més aquestes dades.

Independentisme i edat

Aquests darrers cinc anys, hi ha hagut pocs canvis en el percentatge de catalans a favor i en contra de la independència. Les enquestes normalment mostren que l’independentisme supera lleugerament l’unionisme, però el marge és molt petit.

Tanmateix, les xifres totals amaguen variacions molt significatives segons l’edat. Els catalans joves són molt més partidaris de la independència i els més vells, més contraris. De fet, els grups d’edat fins als seixanta anys són independentistes, mentre que els de més de seixanta són unionistes.

Això explica, en part, els perfils d’edat dels partits polítics catalans. El gràfic següent mostra la probabilitat d’expressar més ‘simpatia’ per cada partit polític segons l’edat. Amb algunes excepcions, els catalans més grans tenen més simpatia pels partits unionistes, mentre que els més joves, en general, tenen més simpatia pels independentistes.

Però a causa de les ‘onades’ d’immigració a Catalunya, l’edat no es pot examinar aïlladament: va lligada intrínsecament al lloc de naixement.

Independentisme i lloc de naixement

Els catalans nascuts a Catalunya són independentistes en una ràtio de gairebé 2 a 1. Els catalans nascuts en altres llocs de l’estat espanyol, en canvi, són majoritàriament unionistes (gairebé tres quartes parts).

Per què és significatiu, això? Perquè ara arriben molts menys immigrants de la resta de l’estat espanyol que no pas fa unes dècades. I aquells que vingueren fa anys es van fent grans. El gràfic següent mostra la distribució de la població catalana per edat i per lloc de procedència. Compareu l’esquerra (generació més jove) amb la dreta (generació més gran) i vegeu-ne la diferència en colors.

 

D’aquí a deu anys, els catalans que ara tenen vuit anys podran votar, i molts dels més grans (part dreta del gràfic) ja no. Cada any que passa, el percentatge de catalans nascuts fora de Catalunya es redueix, mentre que el percentatge dels nascuts ací es manté relativament estable, i el de nascuts fora de l’estat espanyol –i, per tant, sovint sense dret de sufragi incrementa.

Independentisme i llengua

Moltes de les coses que hem descrit no es poden canviar. Potser per això Álvarez es fixa en la llengua per a arreglar el ‘problema separatista’. La llengua, igual com l’edat i el lloc de naixement, va molt relacionada amb l’opinió sobre la independència (gràfic següent).

Però la simple consideració del català com a llengua pròpia, és realment una de les causes per a voler la independència? O és un indicador del lloc de naixement i prou? Ací és on les coses són interessants.

El gràfic següent mostra els catalans que tenen el castellà com a llengua materna (fila superior) i els qui tenen el català com a llengua materna (fila inferior). L’eix X és la llengua que consideren pròpia i els colors indiquen els sentiments en percentatges. És un gràfic dens, però heus ací el desllorigador: hi ha encreuament!


Què és l’encreuament? Significa que els catalans que han tingut el castellà com a llengua materna però consideren el català com a llengua pròpia mostren menys oposició a la independència. Segons el mateix patró, els catalans que han tingut el català com a llengua materna però consideren el castellà com a llengua pròpia són molt més contraris a la independència.

Com s’ha d’interpretar, això? No és clar del tot. Per una banda, potser hi ha una variable de confusió que no hem analitzat en aquest article (és molt possible). Per uns altra, potser la llengua té un efecte en les opinions polítiques que va més enllà de la demografia. Potser fer del català la llengua pròpia augmenta de manera causal el suport a la independència i, per extensió, fer pròpia la llengua espanyola en redueix el suport.

Conclusió

Álvarez i Coll tenen raó a destacar la importància del canvi demogràfic en el conflicte entre Catalunya i Espanya. La població canvia de manera que és probable que augmenti l’independentisme. El desequilibri d’edat entre els partidaris i detractors de la independència va clarament a favor dels independentistes. Si no hi ha una nova onada de migració des de la resta de l’estat espanyol aviat o una reforma social que faci que els nascuts a Catalunya siguin menys independentistes, el bloc a favor de la independència aviat tindrà una majoria clara, i el bloc unionista continuarà minvant.

La demografia sol ser incontrolable. No podem evitar que la gent gran envelleixi i es mori ni que els joves deixin de créixer i puguin votar. Potser és aquesta naturalesa incontrolable de la demografia que porta Álvarez a concloure que s’ha d’intervenir en alguna cosa més dominable: el programa d’immersió lingüística. I potser és per la mateixa raó, és a dir, per la importància de la llengua sobre la política, que Coll advoca per ‘actuar socialment’ més que no pas políticament per aturar la independència.

Encara que algú considerés que la independència és ‘moralment’ dolenta, com fa Álvarez, hom s’hauria de demanar si la solució proposada d’eliminar la immersió lingüística per a evitar la independència val la pena. Menys de quatre sobre deu catalans fan servir el català habitualment, mentre que, virtualment, tots els catalans parlen espanyol amb fluïdesa. El català és en perill d’extinció. Fins i tot, si parlar català ‘genera’ un sentiment independentista, és cap problema? La unitat d’Espanya mereix un assassinat potencial d’una llengua?

Els dirigents polítics espanyols s’haurien d’enfrontar amb la realitat: la Catalunya del 2019 no és la Catalunya de 1980. La població ha canviat, la realitat social ha canviat i les preferències d’organització política també han canviat. La independència, vista amb les ulleres demogràfiques, es fa molt probable. La cronologia es fa difícil d’estimar (fins quan podrà Espanya negar un referèndum a una població amb una majoria independentista del 55%? O del 60%? O del 65%?), però el resultat pot ser inevitable.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/demografia-independencia-joe-brew/

Respostes

Configuració
   • Puigdomènech10.117 13 214👍 3.142
    Ja s'entén el teu missatge...ja. (l'esmentes així que pots... )

    No ho sé, jo en principi i per més voltes que li foto no ho veig clar. Ja t'han donat molts motius que no repetiré ara. Prefereixo una immersió de veritat i ben feta  (no pas la d'ara).
    A tall d'exemple, segons el sistema que proposes jo mateix, hores d'ara, seria monolingüe en castellà.
    • willybarna13.000 11 163👍 4.163

     Puigdomènech escrigué:
     Ja s'entén el teu missatge...ja. (l'esmentes així que pots... )

     No ho sé, jo en principi i per més voltes que li foto no ho veig clar. Ja t'han donat molts motius que no repetiré ara. Prefereixo una immersió de veritat i ben feta  (no pas la d'ara).
     A tall d'exemple, segons el sistema que proposes jo mateix, hores d'ara, seria monolingüe en castellà.
     Desde el 2018 que ja es totalment recomanable una xarxa escolar doble. Potser fa 20 anys o 10 no ho era, pero ara mateix és de vital necessitat per tal d'assolir un doble objectiu simultani, aillar al lumpen colon i evitar la castellanització de molt jovent amb llengua materna catalana a l'AMB.

     Com més desprestigui social tingui el castella, menys suport tindra a Catalunya l'estat supremacista castella que ocupa el nostre país.
 • oprimit20.077 15 78👍 10.665
  L'article és decebedor, li falta una projecció de vot en 5, 10,  15 anys...
   • willybarna13.000 11 163👍 4.163

    oprimit escrigué:
    Només han de legalitzar el vot de tots els immigrants i ens esclafen. I els partits d'aquí aplaudint amb les orelles.
    Home, encara es podria salvar la cosa amb la nova immigracio si s'associa el castella amb el lumpen/incivisme i el catala amb la normalitat/civisme.

    Tu no t'imagines quans pares llatinoamericans voldrien que els seus fills no haguessin de compartir aula amb latin kings, ni t'ho imagines. Nomes per aquest motiu una doble xarxa escolar estaria justificada, i fins i tot als municipis més castellanitzats de l'AMB, entre els pares llatinoamericans, la elecció de la linea en catala pels seus fills podria tenir un percentatge prou elevat, sempre que abans s'hagues fet pedagogia en aquest sector poblacional.

    El noi llatinoamerica que tingui amistats de la escola catalans, no es deixara arrossegar cap a l'espanyolisme, qui tingui amistats escolars castellanes, sera arrossegat cap a l'espanyolisme.

    Si es vol evitar que gran part de la immigració sudamericana vagui a engrossar les files del Rivera, millor doble xarxa escolar, per així atreuren un percentatge prou gran cap a nosaltres, sinó la immenssa majoria d'ells aniran a parar a les xarxes d'en Rivera i els seus adlaters.

    Divideix i venceras. 
 • maori16.660 4 107👍 8.709
  Serien unes dades optimistes de no ser perquè l'estudi recull que el vot a C's és bastant uniforme.
 • __33987__359👍 247
  Aquí deixo un tast de les polítiques de família de la CUP

 • Hades28.245 9 36👍 20.629
  Una mala anàlisi. Fins ara han estat votant només els que hi ha de color groc i blau, que són qui tenen dret a vot. Ara començaran a votar els fills dels de la franja de 30-50 que inclou tots els immigrants van començar a arribar sobre el 2000 i que ja han fet els 18, i ja veurem què passa perque no tenim dades.

  Add. Que quedi clar, només m'he mirat els gràfics i he llegit en diagonal. Potser hi ha alguna anàlisi al text que se m'ha escapat.
 • terrae895👍 12

  Hi ha una cosa errònia en aquesta anàlisi, i és que considera que els "nascuts a Catalunya" van augmentant el seu vot cap a l'independentisme i és fals, perquè precisament ara està votant la 3a generació d'aquells primers colons castellans, i aquests són considerats "nascuts a Catalunya" però són rabiosament més anticatalans potser que els seus avis o pares que probablement en algun moment van votar PSUC fins i tot a l'AMB.

   

  És a dir, la demografia ens juga a la contra, com més van morint els vells (els colons castelans) també van morint els vells catalans, que bàsicament són els que aguanten el 60% del territori "català", en canvi a l'AMB i a l'AMT ara estan començant a votar tots els "nascuts a Catalunya" però fills de colons, i aquests ja no voten PSOE o ICV, voten decididament Ciudadanos i VOX. 

  • the_west_rulez15.481 3 123👍 15.028
   Ho dius com siel gruix de "vells catalans" fossin els més indepes de tots.
    • the_west_rulez15.481 3 123👍 15.028
     Doncs de gent gran genuïnament catalana conec uns quants botiflers i escèptics i en canvi els fills són indepes. La realitat actual és que tenim un 36% de parlants habituals de català i un 47% (com a mínim) de gent que a les eleccions vota independentista. Això vol dir que, suposant que tots els catalanopartants són indepes (que ni de conya) tenim aprox. una quarta part d'independentistes que no tenen el català com a llengua materna o que no el fan servir regularment.
 • __31260__1.435 2👍 1.581
  Es treu el dret a votar en referèndum als que que no tinguin avantpassats catalans i l'independentisme treu més del 90% pel sí a la independència.

  És lo lògic, si jo vaig a Japó no he de tenir veu ni vot sobre el futur de la nació japonesa, prou fan acceptant-me, en un cas hipotètic.

  I no és pas un insult a la bona gent d'origens diversos que s'ha integrat i s'integrarà, és només una estrategia per a l'èxit que ells mateixos han de recolzar, a més que té tota la legitimitat del món sent un país envaït com som.

  El contrari és acceptar el relat de l'invasor.
 • virot9.450 5 229👍 4.642
  O sigui, tens:

  Per edat
  Els joves són 50% indepes i 40% unionistes
  Els vells són 50% unionistes i 40% indepes

  Per llengua
  Els catalanoparlants són 75% indepes i 15% unionistes
  Els castellanoparlants són 75% unionistes i 15% indepes

  I la variable rellevant a tu et sembla l'edat??
  • willybarna13.000 11 163👍 4.163

   virot escrigué:
   O sigui, tens:

   Per edat
   Els joves són 50% indepes i 40% unionistes
   Els vells són 50% unionistes i 40% indepes

   Per llengua
   Els catalanoparlants són 75% indepes i 15% unionistes
   Els castellanoparlants són 75% unionistes i 15% indepes

   I la variable rellevant a tu et sembla l'edat??
   Es que l'edat és la variable perfecta(en aquest cas) per amagar la dada que realment és rellevant, com el nivell d'estudis dels enquestats és un altra variable "rellevant", o el lloc de naixement. Qualsevol variable pot ser "rellevant", en un moment donat, per enmascarar la cruda realitat, qualsevol cosa és útil per invisibilitzar el que determinin els de dalt.

   Ara bé, quan el tema de la llengua surt a la llum, amb potencia, desde les profunditats, llavors comenca a covar-se un immens pastís de merda en els budells dels progres catalans perque totes les seves mentides comencen a desmuntar-se com un castell de cartes quan fa una mica d'aire.

   Per ells és més rellevant i marca més la diferencia i és més determinant un 5 a 4, que no pas un 5 a 1. Quadratura del cercle en diuen, i tothom ho accepta perque és vomitat pels Partals de torn. Veure per creure. 
   Que Deu ens agafi confessats enlloc de amb els pixats al ventre. 
 • Marcos412474.659 2 464👍 3.391
  Aquesta és una visió massa simplista de les coses. No es pot simplement esperar a que es morin els vells i apa, cada any més catalanets. Les estadístiques, moltes vegades, mostren que a mesura que envellim, ens tornem una mica més conservadors (en el sentit de negar-se a canvis o riscos), per tant també es podria dir que el jovent és indepe perquè té ganes de gresca i de canviar les coses i que a mesura que creixin es calmaran les coses. A que sona a ximpleria?

  Res no ens assegura que els números segueixin creixent. És més, la desafecció cap a un moviment pot passar moltes vegades no per l'objectiu en si (que segueix sent-lo) sinó pels problemes que es té amb l'estratègia per assolir-lo.

  En comptes de dir "els joves ens salvaran naixent i fent 18 anys", encarreguem-nos de fer que cada cop més joves aprenguin català i anglès, tinguin bons estudis i nocions d'història i cultura catalanes.

  La demografia, com bé s'ha dit, és fora del nostre control, així que deixem-nos estar de confiar-hi i agafem el bou per les banyes.
  • Ryotsu1.222👍 657
   Crec que aquí hi ha una diferència important. La gent no és, en general, independentista per un tema ideològic. Alguns sí, és clar, però en general és un tema sentimental, els que tenen un sentiment nacional català tenen moltes paperetes de ser independentistes tal i com estan les coses ara mateix. Segurament les dues variables més important per explicar el sentiment nacional a Catalunya siguin la relació que tinguis amb els teus origens familiars i sobretot la llengua d'identificació, de fet, l'independentisme ha crescut igual entre joves i vells. 

   Sembla raonable assumir que la diferència entre els joves i els més vells és deu a que entre els més grans hi ha encara molta gent vinguda d'Espanya amb un fort lligam amb les seves arrels i que segurament ni saben català, i no tant perquè siguin més conservadors que també pot explicar una petita part. Suposant que tot segueix igual, i és molt suposar, sí que seria esperable que l'independentisme augmentés per una simple qüestió de relleu generacional.
 • Rigel65.414 11 5👍 34.081
  I, mentrestant, el departament d'ensenyament exigint més hores d'espanyol a les comarques més catalanòfones alhora que exigeix que els centres de l'AMB no toquin gaire el voraviu amb el català.
 • WartzZ346👍 229
  El tic- tac demogràfic és l'extinció dels catalans en un futur proper.
 • Bowie F6.527 3 332👍 7.901
  El nombre de nascuts a l'Amèrica llatina va passar de 559.000 l'1 de gener de 2018 a 605.000 l'1 de gener del 2019 segons l'INE.

  46.000 persones més en només 1 any. És a dir, un Vic sencer.

Publicitat

Fòrums

 • 9.302.318 missatges
 • 221.340 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat