Publicitat

Fòrum

ERC: el defensor de Tabàrnia "és com nosaltres"

Tombatossals4.080 12 525👍 3.178Avui em pregunten x Manuel Cruz, futur President Senat. Respnc q és persona excel.lent, progressista i dialogant. Es a dir, com nosaltres, els republicans. El repte serà conquerir un escenari d diàleg franc i sense condicions, q no exclogui ningú ni cap opció. Difícil xò possible

https://twitter.com/JoanTarda/status/1129766833937178626

Respostes

Configuració
 • broquil_is_over2.838 3 672👍 3.427
  PSC = ERC, Tardà dixit.
 • Calidoscòpic21.149 15 70👍 14.640
  En aquests casos, com el del Manuel Cruz, és quan considero pertinent respondre amb articles com el del fil que vaig obrir ahir i recordar-li que una nació que té dret d'autodeterminació aspira a ser estat té:

  - Població mínima
  - Llengua específica
  - Institucions pròpies amb història
  - Capital reconeixible de referència
  - Un PIB més o menys consistent
  - Territori definit

  No, no som com els defensors de Tabàrnia...
  • RESILIENT2.831 3 675👍 2.470

   No és això, ni és el que diu en Comín sobre el dret a l'autodeterminació. La cosa és més senzilla.

   Dius, i diu Comín:

   Població mínima.- Com es determina científicament, i es demostra, quina és aquesta població mínima? (explica això als bascos).

   Llengua específica.- Tot ajuda, explica i fonamenta, i molt en el nostre cas, però no és imprescindible.

   Institucions pròpies amb història.- No és cert que el dret a la independència vingui donat exclusivament (o sigui un requisit), per la història passada, generalment construïda a sang i foc, molt malament si els drets vénen d'aquestes circumstàncies.

   Capital reconeixible de referència.- De veritat cal tenir una ciutat amb població concentrada que superi amb escreix a la de la resta de ciutats que l'envolten? Com es demostra aquesta necessitat?

   Un PIB més o menys consistent.- El dret a la independència depèn d'un PIB?, com es demostra aquesta afirmació que sotmet un dret a uns valors canviants de mercat i, per tant, valoració capitalista? Que és un PIB "consistent"? Cal ser una potència econòmica segons Wall Street o el FMI?

   ¿Els nostres drets ens els atorguen altres i per tant estem sotmesos a la voluntat i interessos d'altres? I si aquests altres ens prefereixen dependents i ben lligats, s'acaben els drets?

   La pregunta que cal fer-nos és, d'on surten els drets en general i d'on surt el dret a l'autodeterminació en particular?

   I en particular i parlant de la independència, la resposta, curta i rasa és: aquest dret el genera la possibilitat, la capacitat i la voluntat suficientment majoritària d'un grup humà d'autogovernar-se sota la forma d'estat propi o com a qualsevol altre sistema que decideixi en aquell moment o en el futur.
   ......
   Ja veus que senzill, cercar mil arguments és la millor manera d'entrar en discussions bizantines, acadèmiques i per les branques, sobre els nostres drets fonamentals.

   Si ja ho deia l'Ovidi Montllor:

   Vam volar pel món nou. Perquè vull!
   Perquè no m'agrada aquest!

   Tot era meravella. Perquè vull!
   Perquè estic fart de fàstics!

   Tot era de tothom. Perquè vull!
   Perquè tot és de tots!

   I acabo la cançó. Perquè vull!
   Tot comença en un mateix!
   • Calidoscòpic21.149 15 70👍 14.640
    aquest dret el genera la possibilitat, la capacitat i la voluntat suficientment majoritària d'un grup humà d'autogovernar-se sota la forma d'estat propi o com a qualsevol altre sistema que decideixi en aquell moment o en el futur.


    Això és precisament el que Manuel Cruz diu que diem els independentistes i per això arriba a afirmar que la nostra demanda és idèntica a la de Tabàrnia. Si prescindim de tots els arguments que ens avalen com una comunitat humana nacional i històrica podem quedar banalitzats davant del món per gent com aquest tal Cruz, que, a més, sembla que serà el president del senat espanyol.

    Entenc que en definitiva exercim el dret a l'autodeterminació perquè ens dóna la gana, però hi ha arguments que entén tothom i que em sembla que cal aclarir perquè veig que tothom en fa escarni, però són veritablement importants:

    - Població mínima: Vull dir població definida, independent del nombre, però que es reconeix com a grup humà.

    - Llengua específica: A Europa, com a mínim, les nacions van vinculades a una llengua. Irlanda sembla que va abandonar la seva progressivament pel factor religió, que és el que veritablement la separa de Gran Bretanya. Així mateix, Àustria, que no té llengua diferenciada de l'alemany, té el factor religió també. Però la llengua, a Europa, és veritablement important.

    - Institucions: El fet d'haver tingut institucions estatals ens avala com a estat que va ser i ajuda a explicar l'ocupació espanyola com a actor destructor del nostre govern.

    -Capital de referència: Les nacions tenen una ciutat de referència, que és on normalment hi ha les institucions principals de la comunitat nacional. Acostuma a ser una ciutat emblemàtica, que tingui nomenada en un entorn continental o fins i tot mundial. La comunitat nacional se sent identificada amb aquella ciutat.

    - PIB més o menys consistent: El PIB no deixa de reflectir la xarxa econòmica i comercial d'un país. I el factor xarxa productiva i comercial també és senyal d'existència d'una comunitat nacional.

    El nostre cas és que ja vam ser un estat i continuem tenint una comunitat humana, malgrat els intents d'adulteració de la metròpoli, que vol recuperar aquell estat. Això és el que en Manuel Cruz passa per alt: l'ocupació espanyola...
    • RESILIENT2.831 3 675👍 2.470
     Ja esperava aquesta resposta teva, i hi estic prou d'acord. La meva pretensió era fomentar un debat que no se centrés únicament en aquestes premisses, ampliant l'horitzó argumental donat que, per exemple, no hi ha una única definició del concepte de nació ni de premisses mínimes, i que malgrat tot, al final (al final) les coses seran així o aixà perquè així ho vol una indefinida majoria significativa o suficient, que ho serà de significativa i suficient, quan sigui capaç de transformar la realitat anterior. És doncs una qüestió fonamentalment qualitativa.

     És cert, la fal·làcia d'en Manuel Cruz és passar per alt l'ocupació espanyola i concebre a España com un estat coherent des de fa segles, quan aquesta coherència és totalment falsa. Com a estat coherent no ho és ni ara mateix doncs s'imposa manu militari, com sempre. Per això fa anys i panys que s'inventen tòxiques i ignorants tabarnies i per això folkloritzen la nostra llengua. Saben perfectament que Catalunya és una altra cosa, saben que són uns paràsits i que si alguna cosa ha canviat els darrers segles, són les fronteres. Això és el que no volen i temen, perdre l'actual hegemonia econòmica, social i política.
     • Calidoscòpic21.149 15 70👍 14.640
      La idea és que, mentre no controlem plenament el nostre relat nacional davant del món, no podem lliurar-nos a la simple voluntat d'autodeterminació. Espanya sempre intentarà, com de fet ja ho intenta, presentar-nos davant del món com una gent separatista capriciosa, com uns simples rebels sense causa.

      És cert que fa molta ràbia haver-se d'explicar davant la desinformació induïda per l'ocupant, però no ens queda més remei. Dit això, la raó màxima de la nostra autodeterminació avui és simplement que la volem.
      • RESILIENT2.831 3 675👍 2.470
       El relat davant el "món" no passa per argumentacions, perquè el món quan mira a Catalunya, mira realment els seus interessos particulars a Catalunya.

       El nostre relat l'assumiran quan la inestabilitat política es converteixi en una inestabilitat social que malgrat la repressió, posi en perill aquests interessos; quan vegin que els seus interessos els compromet un estat espanyol contranatural, ja veuràs que ràpid es decanten. Els altres estats, el que no volen són sidrals continus.
  • RMCF 19024.300 9 500
   Hi ha molts microestats que s'han independitzat i no compleixen aquestes condicions. En realitat ser independentista es limita a voler separar un tros de terra d'un Estat, la resta són consideracions subjectives de cadascú.
 • Petruccio801 1👍 914
  El títol del fil està massa manipulat. Es treu Tàbàrnia de la màniga.
 • Pedrolo10.969 3 192👍 5.140
  El paper d'ERC és clar: desactivar l'independentisme que creu que és possible ser independents i canviar-lo per un independentisme "pragmàtic" que vegi impossible ser independents i llunyana però factible la 3a república espanyola. Vol ser un partit similar a Podemos, però on hi càpiguen membres de les JERC despistats, tietes que fan bufandes grogues a mitja i gent que només sortia per la diada a cridar independència. I la gent els està donant la raò a les urnes... potser molts només volen dir-se independentistes, però no volen fer pas la independència i deixar de dir-se'n. 

  En qualsevol cas, ignoren que la repressió estatal i individual dels unionistes serà la mateixa que si anessin de debò.
 • cathalà23.669 12 51👍 7.350
  ERC de tant cercar el vot metropolità ERC acabarà convertida en un partit ètnic castellà més.
  • willybarna13.000 11 163👍 4.163

   cathalà escrigué:
   ERC de tant cercar el vot metropolità ERC acabarà convertida en un partit ètnic castellà més.
   Si l'objectiu d'ERC és atreure vot etnic castella no-anticatala, a costa de Podemos i el PSC, llavors el que cal és que sorgeixin més agrupacions locals del FNC a diverses poblacions catalanes per tractar d'atreure el vot étnic catala i nacionalista catala, per tal de comencar a arraconar l'espai polític del PP-PSC-C's-Podemos-VOX a Catalunya.

   Cal imaginació i fer coses noves per tal de comencar a moure les coses en direcció al nacionalisme catala.
 • willybarna13.000 11 163👍 4.163
  Cal aillar el lumpen, cal aillar els colons.
 • Marcos412474.659 2 464👍 3.391
  Un friki immoral, proimperialisme espanyol? Sí, sou igualets.

Publicitat

Fòrums

 • 9.302.303 missatges
 • 221.340 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat