Fòrum

Violència política a l'Índia [fet poc conegut]

Pralija1.152 3👍 736
He decidit publicar aquest fil perquè l'Índia és realment poc conegut i molt estereotipat entre els ciutadans occidentals. Quines dades té la gent d'aquest país sobre un dels gegants asiàtics? Relativament pocs saben que produeix més pel·lícules que els Estats Units, pocs saben que és el país del món amb més desnutrició infantil (més que qualsevol país africà). Es tracta d'un país independent des de 1947 amb més de 1000 milions d'habitants on uns 800 milions viuen amb menys d'un euro al dia. És important dir que també és un país multiconfessional (amb minories de musulmans, cristians...)Per exemple, la idea que ens arriba sobre el conegut personatge Gandhi es troba totalment tergiversada, es tracta d'un home aporofòbic que era totalment partidari del sistema de castes, racista, alguns diuen que dormia despullat amb noies adolescents, també he llegit que era violent amb la seva dona i fills. És a dir, era un reaccionari.

Ens pot sorprendre que actualment a l'Índia hi ha 186 grups armats amb diferents ideologies i objectius: fonamentalisme islàmic, supremacisme racial hindú, mercenaris amb sou organitzats per l'estat, independentistes (especialment a Assam però també a altres indrets principalment del nord) i comunistes (que són els principals protagonistes del fil i els que més preocupen a l'estat).

Doncs el moviment que gira al voltant del Partit Comunista de l'Índia-Maoista normalment anomenat Guerrilla Naxalita va sorgir a finals del 60 i rep el nom de naxalita perquè a la petita aldea de Naxalbari (Bengala Occidental) va tenir lloc una revolta camperola que va suposar l'inici del moviment. Actualment, l'estat de l'Índia reconeix obertament que la guerrilla maoista controla el 8% del territori del país, realment la xifra és una mica més gran (al voltant del 15%). I quan dic controlar vull dir que l'estat ha perdut totalment el control d'aquests territoris (on no entra des de fa anys ni la policia ni l'exèrcit). La guerrilla té presència en 14 dels 28 estats. L'estat on gaudeix de més força és Chhattisgarh, però també és forta a Bengala Occidental, Jharkhand, Andhra Pradesh i una mica a Bihar i Orissa. No només gaudeixen de presència a zones rurals, comencen a arribar a algunes ciutats. La zona on tenen més força rep sovint el nom de corredor vermell, us convido a observar el següent mapa:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/India_Naxal_affected_districts_map.svg/800px-India_Naxal_affected_districts_map.svg.png

Els naxalites tenen militants de totes les religions, castes i grups ètnics. Quan dic tots el grups ètnics també vull incloure els adivasis, és a dir, indígenes. El govern organitza grups paramilitars i també intenta sovint intenta comprar a alguns militants maoistes a canvi de promeses de trobar feina aprofitant-se de les dures condicions de vida que tenen aquests militants revolucionaris. Aquesta mena de paramilitars rep el nom de Salwa Judum.


L'estat té prevista la creació de més de 300 zones econòmiques especials: regions geogràfiques que tenen lleis econòmiques i altres lleis que estan més orientades al mercat lliure que les lleis nacionals típiques del país. Dins una zona econòmica especial les lleis d'abast nacional poden ser suspeses. És a dir, multinacionals estrangeres es poden establir allà i fer el que els roti. Això és percebut com a extremadament negatiu per l'esquerra índia.


També trobo important dir que el moviment maioista no és pas l'únic comunista del país, també existeix el PCI (marxista).


MATERIAL LITERARI I AUDIOVISUAL RELACIONAT AMB AQUESTA TEMÀTICA QUE ENS POT AGRADAR:

- llibre: Violencia política en la Índia: más allá del mito de Gandhi. Autor: Alberto Cruz.
- textos relacionats amb el llibre i fets pel mateix escriptor: I,II i III. 
- text: Caminant entre camarades. Autora: Arundhati Roy.
- documental: El somni de la formiga vermella.  
- pel·lícula: Chakravyuh. Ens conta la història d'un policia infiltrat entre el moviment que acaba veient les coses de manera diferent a com les veia abans.
- xerrada: protagonitzada per l'esmentat escriptor Alberto Cruz. Extremadament recomanable.
- blog: Revolución en la Índia.

 



Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.283.443 missatges
  • 220.617 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat