Fòrum

La nova dreta independentista [crítica a Jordi Graupera]

Armillet Lo Groc1.460👍 959

El tsunami que ha remogut la política catalana els darrers anys ha provocat tant l’enterrament de velles sigles com l’aparició de nous col·lectius i organitzacions que tracten de fer-se un espai. Entre aquests últims, un actor especialment actiu ha estat el grup que s’ha anat configurant al voltant de Jordi Graupera, Enric Vila i Bernat Dedéu. Si bé amb accents diferents en cada cas, aquesta nova dreta independentista ha destacat l’adscripció neoliberal, un nacionalisme on no és difícil detectar tics xenòfobs i etnicistes i certes actituds masclistes i grolleres. Aprofitant el paraigua de fenòmens transversals com l’independentisme i la seva capacitat de penetració en el món cultural, i beneficiant-se de l’altaveu dels mitjans de comunicació, el discurs sovint intolerant del grup ha aconseguit transcendir més enllà dels seus cercles. Però d’on surten? I, més important encara, com han arribat fins on són ara?


Orígens i padrinatge

Paradoxalment, la nova dreta independentista comparteix amb el món activista transformador una similar passió per les xarxes socials. Però ens enganyaríem del tot si ens penséssim que n’és un producte, com sí que ho van ser tantes de les veus anònimes del 15-M que, de la nit al dia, es van convertir en perfils amb milers de seguidores. Graupera, Dedéu i Vila van entrar als mitjans de comunicació molt abans de l’era de Twitter, i ho van fer gràcies a certs padrinatges. La trajectòria de Graupera és paradigmàtica: primer columnista a El Mundo, després a l’Avui (avalat per l’actual director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis) i tertulià a Catalunya Ràdio. Tot plegat, quan encara era un estudiant.

La trajectòria de Graupera pel que a la facilitat per obtenir tribunes mediàtiques és paradigmàtica: primer columnista a El Mundo, després a l’Avui (avalat per l’actual director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis) i tertulià a Catalunya Ràdio. Tot plegat, quan encara era un estudiant

Aquesta facilitat per obtenir tribuna pròpia, molt similar en el cas de Dedéu, no s’entén sense tenir en compte l’empara del món convergent, que els va projectar com a futura elit del catalanisme de dretes a través, entre altres entitats, de la Fundació Catalunya Oberta (un lobby d’influència del pensament liberal impulsat per Lluís Prenafeta, exsecretari de la Presidència de Pujol avui condemnat pel cas Pretòria) o el Cercle d’Estudis Jordi Pujol. Institucionalment, el mandat de Xavier Trias a l’Ajuntament de Barcelona (2011-2015) és indicatiu d’aquest lligam. Graupera figura com a autor de la introducció d’un llibre de fotografies sobre la ciutat publicat el 2013 pel consistori, Barcelona, la ciutat del present. Així mateix, Vila firma un dels textos que encapçalen la reedició feta el 2015 per l’Ajuntament del llibre de fotografies Catalans. Retrats, d’Antoni Bernad. I els dos llibres que va publicar el mateix Vila en aquells anys –Breu història de la Rambla (2012) i Londres-París-Barcelona (2014)– van rebre el suport institucional del consistori (el segon va també precedit d’un pròleg firmat pel mateix Trias).


Una ‘alt-right’ independentista?

Resulta sorprenent, doncs, la contundència amb què el grup de Graupera, Vila i Dedéu arremet avui contra l’espai polític que els va apadrinar. En aquest terreny, la crítica que han anat forjant contra l’“autonomisme” pot ser qualificada de simplista i fal·laç: critiquen el Govern de la Generalitat per no haver fet realment efectiva la declaració d’independència de l’octubre del 2017, però no ofereixen cap recepta alternativa que no sigui la de llançar més gent a la pira de la repressió. Però, sobretot, constitueix un discurs socialment perniciós, per la divisió que abona entre bones i males catalanes. La categorització de l’actual govern català com a “règim de Vichy” –etiqueta propagada especialment per Vila des del podcast que ha impulsat amb el copropietari de la llibreria Calders, Abel Cutillas— suposa una tergiversació no únicament qüestionable en termes històrics, sinó també, i més important, una perillosa banalització del feixisme.

 

De manera semblant, Dedéu i, un cop més, sobretot, Vila, s’han destapat amb manifestacions de to etnicista. En trobem mostres pertot: per exemple, quan Dedéu deia, poc abans de les eleccions municipals que van donar l’alcaldia a Ada Colau, que “Barcelona no pot tenir una alcaldessa espanyola”, o quan Vila estigmatitzava les persones migrades i criticava la noció de ciutadania que ha estat la base del consens catalanista (amb el famós principi, propagat pel mateix Pujol, d’“és català tothom qui viu i treballa a Catalunya”). La diferència entre aquests tics xenòfobs i l’extrema dreta queda encara més desdibuixada quan s’hi sumen referents teòrics com Charles Maurras o Léon Daudet, autors reaccionaris als quals Vila ha dedicat elogis.

De tics etnicistes en trobem mostres pertot: per exemple, quan Dedéu deia sobre Ada Colau que “Barcelona no pot tenir una alcaldessa espanyola”, o quan Vila estigmatitzava les persones migrades i criticava la noció de ciutadania que ha estat la base del consens catalanista

Si, en termes nacionals, el discurs de Graupera amb prou feines es pot diferenciar del de Vila o Dedéu, en l’eix esquerra-dreta s’ha intentat mostrar, almenys darrerament, més ambigu. Un gir darrere el qual no és difícil endevinar cert tacticisme electoral per afavorir l’assalt a l’alcaldia de Barcelona, ciutat amb una forta tradició d’esquerres. Sigui com sigui, segurament resulta difícil enquadrar el grup dins dels paràmetres de l’alt-right, si bé és indubtable que hi té concomitàncies (el debat sobre la qüestió té, doncs, un innegable interès). Amb tot, l’aparent centralitat que ha volgut aparentar Graupera difícilment pot amagar quins són els seus principis ideològics. Més enllà de la relació amb fundacions de l’àmbit convergent, a l’hora de buscar un referent econòmic com a interlocutor, el trobem acudint a un dels economistes neoliberals catalans més mediàtics, a qui va dedicar el llibre-entrevista, Converses amb Xavier Sala i Martín (2007). Les idees que hi trobem, tant sobre economia com sobre aspectes com la pena de mort o la tinença d’armes, disten de ser les d’un moderat.

 

Projecte de ciutat o projecció personal?

Però què diu el mateix Graupera? L’ambigüitat entre esquerra i dreta que ha mostrat arran de la seva candidatura a l’Ajuntament de Barcelona s’ha traduït en un llenguatge més aviat eteri —sovint objecte de mofa a les xarxes socials—, però de clares ressonàncies liberals. Per exemple, quan defensava, en la xerrada de presentació de la proposta de primàries —després resumida i convertida en llibre—, que Barcelona ha d’anar “a l’avantguarda de l’urbanisme […], de la protecció de l’autonomia personal i la capacitat de tenir iniciativa, de les solucions imaginatives i de l’economia més robusta”. En les comptades ocasions en què ha passat de la retòrica a les propostes, ens trobem, gairebé com a úniques iniciatives concretes, la pretensió d’urbanitzar Collserola i el Besòs i la idea pretesament innovadora de fer anar un equip de rondallaires per les llars d’infants. Probablement, Graupera hauria pogut firmar l’afirmació de Santiago Abascal segons la qual “la política no és únicament el pla d’urbanisme, ni l’horari escolar, ni l’enllumenat dels carrers […]. Són debats en els quals gairebé m’és igual una cosa com la contrària”.

 

Una mirada amb cert detall al procés de gestació de la candidatura de Graupera porta a qüestionar-se si respon a un projecte de ciutat o més aviat a la voluntat de projecció personal. Un primer moment destacat en la cursa cap a l’alcaldia el va constituir l’intent d’erigir-se en líder de l’1 d’octubre, dia que va deixar les imatges de Graupera estirant-se repetidament davant dels furgons policials fins a aconseguir la fotografia desitjada. (Ell mateix ha explicat que va estar tot el dia anant d’un col·legi a un altre, prèviament avisat per periodistes que disposaven d’informacions sobre els llocs on s’anaven dirigint les dotacions de la policia espanyola.) Un segon moment d’importància va ser la presentació pública d’una proposta de llista única independentista que no disposava dels suports suficients per tirar endavant i que, per tant, només podia tenir per objectiu servir-li de llançadora mediàtica. A continuació, van venir les primàries. El fet que hi concorregués la plana major del seu equip confiança —suposadament per competir-hi— es presta a pensar que l’única finalitat del procés era poder controlar al màxim la composició final de la candidatura, alhora que aquesta es dotava d’una pàtina de democràcia de base. El desenllaç haurà d’esperar al 26 de maig, però les enquestes auguren que el resultat serà la ignorància per part de l’electoral.

 

Mitjans i cultura

A banda de projectar una aparença d’horitzontalitat, les primàries van obrir la porta a figures com el masclista Salvador Bonada, de Demòcrates (l’única sigla que donava suport al procés). Precisament el masclisme i la grolleria són un altre dels denominadors comuns d’aquesta nova dreta independentista, que, en aquest aspecte, ben poc es diferencia de Salvador Sostres, amic de tots ells, encara que avui reconvertit a l’unionisme més cavernari. Tant Vila com Dedéu han destacat per la preocupació per recuperar la masculinitat de l’home català (en definició de Vila, l’home “de generacions català”). El llistat de tics masclistes grollers seria interminable. Poden servir com a exemple els comentaris de Vila sobre el sex appeald’Ada Colau, l’obsessió de Dedéu per demanar per Twitter que li facin sexe oral (ja sigui al periodista Cristian Segura o a la jutgessa Carmen Lamela) o la de Graupera amb els genitals. La banalització de la comunicació i la generalització de l’espectacle a la recerca d’audiència han adobat el terreny per a la presència de veus d’aquest tipus en ràdios, televisions i diaris de propietat privada. Més preocupant resulta que també els mitjans públics els hagin servit d’altaveu. D’altra banda, xoca que un grup que es vana de constituir una nova elit intel·lectual empobreixi el debat públic d’aquesta manera.

L’elogi de la figura d’eugeni D’Ors i l’admiració professada per Josep Pla —a qui Vila va dedicar El nostre heroi Josep Pla(2009), publicat per Acontravent, l’editorial de Quim Torra—, resulta especialment contradictòria, doncs es tracta de dos col·laboracionistes amb la causa dels insurrectes de 1936

Tant les formes —altives, grolleres— com el fons —marcat per la pobresa d’arguments— expliquen segurament el poc predicament que aquesta nova dreta ha tingut en el món cultural. La fallida candidatura de Dedéu a la presidència de l’Ateneu Barcelonès, el març de 2017, va ser un intent de guanyar protagonisme i incidir en l’agenda en aquest àmbit des de l’emmirallament amb la tradició, amb gent procedent d’espais diversos del conservadorisme i amb referents com Prat de la Riba o Eugeni d’Ors. L’elogi de la figura de Xènius, que combinen amb l’admiració professada per Josep Pla —a qui Vila va dedicar El nostre heroi Josep Pla (2009), publicat per Acontravent, l’editorial de Quim Torra—, resulta especialment contradictòria. Més enllà de les fílies o fòbies que puguin despertar en l’aspecte literari, aquests dos referents sí que van constituir l’autèntic Vichy català: el de la col·laboració activa amb la causa dels insurrectes del 1936 i, després, amb el règim franquista. Curiosa paradoxa: els col·laboracionistes del feixisme espanyol —la més tràgica experiència per a la llengua catalana— són alabats com a herois per alguns dels independentistes d’avui.

Potser es tracta, però, d’una contradicció només aparent. Al cap i a la fi, i salvant les distàncies pel que fa a la talla intel·lectual, D’Ors i Pla, d’una banda, i Graupera, Vila i Dedéu, de l’altra, no deixen de ser dues cares d’una mateixa moneda: la de la intolerància dràstica envers l’esquerra i els valors que representa.

Respostes

Configuració
  • Unitat i Orgull10.226 10 212👍 7.629
   Doncs si, molts antiprocessistes.
   • autokrator13.581 3 152👍 9.343
    Cosa que és molt lamentable perque vol dir que hi ha molt vot de la CUP que no té cap mena de consciència social però vota CUP perque un David Fernàndez es treu una sabatilla al Parlament i històries similars. 

    Sobren Baños. 
    • Rigel65.349 11 5👍 34.023
     Més aviat és vot patriota que, a manca de res millor, vota la CUP, però que quan apareix una opció més d'acord amb el que vol doncs passa a votar aquesta nova opció.
     • autokrator13.581 3 152👍 9.343
      Explicat així queda molt be però passar de la suposada extrema esquerra a un neoliberal implica una manca de criteri polític impressionant. Per molt de carisma que tingui (i no li veig gaire a cap d'ells) ni això de l'eix nacional que tampoc veig quina diferència pràctica hi ha en cap dels dos. 

      En l'eix nacional Graupera i David Fernàndez (per posar un nom) no deixen de ser el mateix: gent que diu el que pensa que s'ha de fer. En l'eix social són pols oposats, que la gent passi d'un a l'altre ens hauria de preocupar. En aquest país l'esquerra se'n va anar a la merda els anys 80 perque la gent va passar del PSUC al PSC, com a mínim no es van anar a l'AP o CIU (parlo dels votants que de casos particulars n'hi ha de tot). Si ara anem de CUP a Graupera vol dir que estem molt malament i que hi ha molta feina a fer. 
      • Segon_usuari_Bob5.847 10 359👍 7.178
       Qui està malament és la CUP no la gent, és la CUP qui s'ho ha de fer mirar per la seva mala gestió global a partir dels fets d'octubre.

       Culpar la gent perquè canvii de projecte polític, encara que sigui a unes coordenades oposades, (cosa amb força tradició històrica per altra banda i que penso que tampoc és totalment el cas ara mateix), ha de ser motiu d'anàlisi i no de crítica.

       Ja sabem que els posmos són molt aficionats a culpar qualsevol dels seus propis errors, excepte culpar-se ells mateixos, és clar.

       PD: No entenc aquest odi que professes cap en Graupera i primàries en particular, quan també hi ha traspàs de vots des de la CUP a personatges i projectes polítics molt més perjudicials pel conjunt del país, per exemple.

 • Buddha633 2👍 853
  Fins a neoliberals i xenòfobs he llegit
  • Anònim1017.192 6 99👍 16.747
   Això sí que m'ha xocat, se li poden fer crítiques a l'entorn de Graupera, jo també hi veig coses que no m'agraden tot i que a dia d'avui em sembla d'allò més potable des d'un punt de vista rupturista i amb una certa alçada intel·lectual i sense simplismes, ara bé, si una cosa no es pot criticar és això, tot potenciant la idea que hem de resignar-nos i sotmetre'ns davant l'opressor perquè sinó ens reprimirà més, que això vingui d'entorns de l'esquerra radical és xocant. El que està clar, és que si ens resignem i no adoptem una actitud combativa des de les institucions fins al carrer, amb un compromís col·lectiu, estem condemnats a ser súbdits sense drets, i cal que sorgeixin espais que treballin en aquesta línia, per difícil que sigui aconseguir-ho.
 • eLdeLabarretina658👍 769

  Els de la directa em van entrevistar en una manifestació ecologista, suposo que quan va arribar a la redacció algú va veure que jo era de primàries i que no em podien treure.

 • Falokrator151👍 72
  Puf, és massa llarg, i no estic criticant pas el fil, simplement és que si no hi ha dibuixets pel mig se'm fa molt pesat 

  Al final el partit aquest o candidatura o el que sigui, són fatxistas de pro o no? Necessito un partit fatxista que em tregui els manters dels carrers i imposi una mica d'ordre, però no penso votar el Valls, així que a veure, quina política social té el paio aquest en allò referent a temes calents? Se sap? Es pot saber? He anat a mirar el seu programa a veure, però tota aquesta coloraina lila que hi té per tot arreu em posa molt nerviós i em fot de molt mala hòstia, si té un programa amb prou mà dura potser em penso de votar-lo, però si ha de fer el mateix que la resta de partits monyes i a sobre m'ha d'omplir Barcelona de merda lila, ho té clar.
  • Rigel65.349 11 5👍 34.023
   Hauries de proposar que subvencionin els tractaments oftalmològics, perquè el color és rosa, no pas lila  
  • autokrator13.581 3 152👍 9.343
   Et faig un resum:

   Graupera - CIU

   Abascal - PP

   Colau - ICV.

   etc. 
   • Falokrator151👍 72
    A mi els suposats xantatges aquests emocionals sense cap argumentació real no em van, pots provar amb un altre. I t'ho dic amb carinyo humà, perquè em caus bé. I tenint en compte que odio la Humanitat i a la majoria del Racó, doncs això és molt dir.

    Qualsevol partit/persona que no s'oposi als problemes de la immigració massiva en general, i de la immigració violenta en particular, està contribuint a fer residual la cultura catalana, i les cultures d'Europa en general, ja sigui amb les sigles que vulgui, i per a mi no es diferencia en res de la resta. Tots ells estan contribuint i treballant per a fer-nos residuals.

    Per a votar una cosa suposadament diferent dels de sempre, però que fotin el mateix que fan els de sempre, per a això no cal córrer gaire. Mesures concretes, per favort. Si no les teniu, no passa res, hi ha altres opcions.
    • Rigel65.349 11 5👍 34.023
     El problema és que això és difícil de fer en la situació de domini espanyol en la què ens trobem. Que els catalans som una Nació ho demostra la nostra tendència en mirar de viure com si la independència de Catalunya fos un fet. Però el fet és que, els discursos explícits anti-immigració perquè fan que, sí o sí, obviem el principal problema que tenim en matèria d'immigració (i no són pas els moros), a banda que duen a què estimulem poders que ens són obertament hostils. És molt millor aplicar mesures, a tots els dominis, a favor de la nostra llengua (dels anys 90 ençà que ningú no fot res pel català), i en això en Graupera és l'únic que hi milita.
    • eLdeLabarretina658👍 769

     Apart té mesures per fomentar la natalitat i per intentar que el català torni a ser la llengua dels patis d'escola.

     https://barcelonaescapital.cat/escoles-bressol

      

    • Benfresc13.546 6 153👍 13.570
     El cas és que necessitem la independència, i fora necessari que en Graupera entrés a l'Ajuntament de bcn perquè en el futur la candidatura que presentin a les autonòmiques tingui força per entrar al parlament. 

     No facis cas als que el diuen bcn és capital = CiU, bcn és capital són independentistes ferms (o el més ferm que hi ha ara mateix amb un mínim de rellevància); en canvi CiU, PdeCat o JuntsxCat no, no són independentistes, com a molt empren la causa independentista com amenaça per reclamar un pacte fiscal o major quota d'autogovern.

     A part d'això, bcn és capital tenen un programa electoral força socialdemòcrata (i no pas liberal).

     Són els únics que defensen obertament la llengua catalana, i que diuen que s'han de fer canvis a les llars d'infants o que a l'administració pública s'ha d'exigir un bon nivell de català i fer que sigui la llengua per defecte.

     Sobre els manters i la delinqüència, ho esquiven, com tots els altres, i això és una merda però en fi.
     • Capità·carxofa3.778 1 553👍 10.058
      Graupera va dir a can Basté que regularitzaria els manters, otorgant-los llicències i zones delimitades on exercir l'activitat. Que sigui dit de pas és l'única solució sensata.
      • eLdeLabarretina658👍 769

       La solució més sensata és fer-lis cursos remunerats d'agricultura ecològica, que deixin els terrats, les rotondes i els escorcells/carril terra fets un jardí.

       En una segona fase comprar terres als seus països d'origen perquè no siguin explotades com a monocultius de transgènics per les multinacionals i enviar-los allí amb un ofici i un lloc de treball, així com comprar-lis els productes ecològics que no puguin vendre.

       La que proposa Graupera és la millor que presenten els candidats a alcalde. Crec que no és tan bona com la que proposo però és lo millor que s'ofereix des de VOX  a la CUP

       • Armillet Lo Groc1.460👍 959
        Renoi quin eco-pesat estas fet! Es broma, les propostes agosarades teves son una alenada d'aire fresc, aviam si pots convèncer algun candidat a acollir totes les teves propostes.
       • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
        si primer no tanques Monsanto i prohibeixes els transgènics, en quant els enviis allà aquesta multinacional contractarà uns ex-nens soldat per assassinar-los. No es pot anar posant tiretes quan cal.cirurgia de.guerra...
        • eLdeLabarretina658👍 769
         Si hem de tancar Monsanto per resoldre el problema dels manters i la delinqüència a Barcelona anem bé. Doncs se'ls envia allà amb metralletes per protegir els camps de cacao.
         • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
          Hem de tancar Monsanto per moltes raons. Però obre el focus: no podem seguir robant a l'Àfrica, posar-hi governs titella, enviar-hi armament a sàtrapes, i després pretindre fer formació professional als inmigrants i pensar que això desenvoluparà els seus països d'origen. Prou bonisme. Deixem de perjudicar-los primer de tot, vigilant les empreses i estats occidentals, que si son responsabilitat nostra.
          • eLdeLabarretina658👍 769

           Si pretenem que 8 milions de persones poden viure en un país tan petit com Catalunya hem de "robar" a l'Àfrica o on sigui.

           Retornar a l'Àfrica la seva gent però ja formada reduiria la necessitat d'extreure'n res.

          • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
           Es just al contrari. Per poder importar coltan barat, s'instaura allà un govern corrupte + uns senyors de la guerra. Primer has de deixar de promoure-hi guerres, i després podrà haver-hi desenvolupament, no abans. Tu no necessites coltan barat per tenir sanitat pública, i ni tansols per poder canviar de mòbil cada any (que no faria puta falta): son les empreses en la seva lògica imposada pel capitalisme la que tendeix sempre a minimitzar els costos: i sense control, això comporta actituds destructives en origen.
          • eLdeLabarretina658👍 769
           Estem discutint sobre si ve abans l'ou o la gallina.
      • eLdeLabarretina658👍 769
       Crec que es diu assenyada, no sensata (jo també m'he equivocat.)
 • Tobies20.783 14 71👍 13.130
  Hi ha res més pesat que aquests liberals d'esquerres post-moderns? Quina mandra que fan, mare meva. Que es fusionin amb els mongols.
 • Rigel65.349 11 5👍 34.023


 • Rigel65.349 11 5👍 34.023
 • autokrator13.581 3 152👍 9.343
  Graupera és a CIU el que Ada Colau és a ICV. 
 • EstatpropiUsuari sumador167.274 11 1👍 28.633
  Com gosa la Directa parlar d'en Graupera? Això tant sols ho poden fer bots rigelians, armillets rojigualdes, Unitats curts d'orgull i gambals...etc. Com s'atreveixen tots plegats?
 • Aufrany5.036 3 433👍 5.026
  la pretensió d’urbanitzar Collserola i el Besòs  Font?
  • Xicoira5.489 2 391👍 4.534
   Això de Collserola ho he trobat a una entrevista a El País, de la qual no penso publicar l'enllaç:
   Per exemple, en trossos de les rondes. Dels quatre murs de Barcelona, Pasqual Maragall va obrir la ciutat al mar i tenim l’oportunitat d'obrir-la a Collserola o al voltant de la Sagrera. Hi ha molts espais per urbanitzar.
  • Marcos412474.632 2 466👍 3.341
   Al programa que es va votar públicament per més de 6.000 persones fins el dia 9, crec que en parlaven i va sortir una estratègia sobre el tema. Potser parlen d'això? Espera que te la cerqui.

   Edició: en sisena posició a l'apartat d'habitatge i urbanisme:

   "Enderrocar les 3 barreres (riu Besòs, Collserola i riu Llobregat) i recosir Barcelona amb la seva perifèria. (361 vots)"
 • Xicoira5.489 2 391👍 4.534
  En algunes coses té raó, com ara:

  -- Graupera és neoliberal. Això està més clar que l'aigua.
  -- Duu més retòrica que no pas propostes.

  A mi el que em fa mala espina és que en Rigel faci propaganda d'aquest home, perquè tot el que toca el bot convergent nostrat s'estimba fort.

  A més, no tinc gens clar que aposti per una urbanització sostenible, si el que vol és que es construeixi més anem arreglats
 • thehorizon261 2👍 259
  Però quina dreta? Si Graupera proposa "expropiar" l'ús (no la propietat) dels baixos comercials que no s'utilitzen per a fer vivendes. Això és de dretes i neoliberal?  xD

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.230 missatges
 • 221.134 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat