Fòrum

Per què Compromís només té força a la província de València?

santjordi6555 2👍 106
Pregunta dirigida a tots els raconaires valencians, o qui ho sàpiga:

Si revisem els resultats de les eleccions autonòmiques del 2015 i les de diumenge passat, al País Valencià sembla ser que Compromís manté un electorat prou fidel que ha resistit prou bé al cop de la jugada de Ximo Puig de fer coincidir les eleccions a les Corts Valencianes amb les generals. Tot i així, si analitzem els resultats podem veure que el múscul de Compromís es troba clarament a València i al seu voltant (al sud d'aquesta més aviat) que és l'única zona del PV on Compromís queda primera força en la majoria de municipis. En canvi si ho comparem amb la gran majoria de municipis de la província de Castelló o Alacant sembla ser que el PSOE hi és hegemònic i no hi ha manera que Compromís hi quedi primera, segona o fins i tot tercera força. Això xoca especialment amb la realitat sociolingüística de la província de Castelló, majoritàriament valencianoparlant en la major part del territori. Aquest comportament s'ha repetit ja des del 2015. Compromís manté un electorat fidel i ampli a les comarques centrals però no aconsegueix deixar de ser totalment residual a Castelló i Alacant. Des del meu punt de vista això frena en gran mesura les possibilitats de creixement de Compromís.

Per què succeeix això, què s'està fent malament en aquest sentit? Com es pot aconseguir estendre el valencianisme per tot el territori del País Valencià? Castelló: 


València: 


Alacant:

Respostes

Configuració
 • A la lluna de València484 3👍 340
  Per la mateixa raó que a la demarcació de Barcelona (ciutat i província) les forces "nacionalistes" sempre han sigut menys poderoses. És un fenòmen que té un nom: immigració sense control i afebliment de la personalitat nacional. Al cas valencià també li pots afegir una nul·la vertebració nacional i ja tens la recepta.
  • Gratacel4.929 6 442👍 771
   Home a Castelló el valencià no es parla poc.
  • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
   Just és al contrari, el percentatge de vot "nacionalista" sempre ha estat menor a Barcelona i major a Girona, per exemple, i ací parlem de que a València té més força que a Castelló. Això amb UPV no passava, amb el Bloc ja va començar a haver una tendència i amb Compromís ja és descarat. Teniu un cacau mental entre "nacionalista" i "regionalista" força preocupant.
   • autokrator13.581 3 152👍 9.343
    Llavors interpreto que podria haver un valencianisme de dretes més fort a Castelló que a València però que no vota Compromís perque no vol votar l'esquerra. Pot ser?
    • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
     Sempre s'ha dit que si en època de Pujol, Convergència haguera presentat candidatura a Castelló, hauria tret un diputat però ara no anava per ahí el comentari, el que dic és que el "regionalisme valencià" de Compromís és molt provincial, explota molt la idiosincràcia provincial de València i a la resta, al no vore's identificat li és igual votar Compromís, que PSOE o Unides Podem, que no fa eixa obstentació provincial fins i tot li pot fer nosa (com a Alacant, per això darrerament han intentat fer alacantinisme allí, però obviament xoca amb un discurs minimament no regionalista).
     • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
      Això de que Compromís és un valencianisme provincial no és de veres i ho saps
      • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
       No dic que ho siga, he dit que "l'explota" i acaba provincialitzant eixe valencianisme. Els números estan ahí i l'apologia de falles, taronges, orxata, barraca, geperudeta, Sant Donís i bla, bla, bla ho tens a la xarxa a tot hora. I ho saps.
     • Wittgenstein648👍 901
      Podries desenvolupar això que només explota la idiosincràcia provincial?
      • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
       Res, paranoies seues. No existix cap "idiosincràsia provincial".  • Corpetit18574 1👍 253
   Coincidisc 100% amb aquest anàlisi. Avuí en dia on més valencià se sent és en la Ribera, la Safor, el Comtat, la Vall d'Albaida i un poc a la Marina on Compromís arrasa. Una pena el Camp del Túria que sempre ha sigut un feud d'UV en seu moment i ara del PP (que s'ha quedat amb el vot regionalista pseudoespanyolista). Faltaria analitzar el cas puntual del nord de Castelló, però és que la majoria al Maestrat entre que no se senten valencians (simplement catalans) i l'efecte Ximo Puig doncs ja ho tens.

   En les demés comarques del litoral de Castelló i de València hi ha molta inmigració castellanoparlant (Conca i Albacete) i també de fora (musulmans, latinos i rumans sobre tot). D'Alacant no cal ni parlar perquè allà els valencianoparlants són una minoria etnolingüística (però molt, se salven quatre pobles).
 • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
  Compromís explota al màxim el folcklorisme localista de València que en part va donar el blaverisme i com tothom sap s'estén a la seua província per influència administrativa/mental, i de fet la Moniata Oltra recorda molt a Lizondo (exlíder de l'antiga Unión Valenciana que ja era bàsicament provincial) en la manera de fer, dir, i el discurs generals amb dos úniques diferències: està escorat a l'esquerra (tampoc massa, tipus PSOE) i no nega la unitat de la llengua directament (encara que si indirectament negant la unitat nominal).

  A banda, la mercadotècnia típica de Compromís és molt semblant a la d'Unión Valenciana: màxima explotació del "Ni Madrid ni Barcelona", fallerisme al màxim (la Moniata va ser fallera major i va soltar la llagrimeta), victimisme de la ciutat de València ("Madrid i Barcelona s'ho emporten tot"...), apologia de la bandera local de València i el 9 d'Octubre (festa local, Sant Donís...), cert anticatalanisme ("Puigdemont només fa que engreixar-se i fer-se soparots", Moniata dixit), explotació citrícola (Baldoví, com Lizondo, amb una taronja al Congrés....) i els funciona. Això sí a Alacant i Castelló no els funciona tant, mentalment és un altre món i només funciona una mica simplement per "mimetisme", "contaminació" i la famosa "taca d'oli" a la que fèia referència Lizondo quan va aconseguir el primer i únic diputat per Castelló en el seu temps.
  • cobertor1.332 3👍 958
   Rei, que els pro-ERPV heu fet la puta risa no arribant ni als 5.000 vots quan anunciàveu un increment de l'hostia a causa del ''dessagnament de Compromís'', no esteu per donar lliçons a ningú.

   Si fins i tot el partit de Baeta del que tant et burlaves, ha tret més vots que ERPV en Alacant  
  • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
   Sí, clar... a València hi ha menys espanyolisme i més catalanoparlants que a Castelló. El que sou és uns regionalistes dels collons. I sort de Diània Nord (i en part les Riberes) sinó la província de València seria com el sud de la d'Alacant.  
   • Furs i Nació1.135 3👍 910
    Ni he parlat d'espanyolisme ni de valencianoparlants, parle de sentiment autocton. I deixa d'inventar-te provincies que l'objectiu és eliminar-les no afegir de noves. T'agrade o no, en la provincia de València i en el Cap i Casal és on millllors resultats trau el valencianisme per "light" que siga.
    • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
     Sentiment autòcton no vol dir res, és pur regionalisme. Quin és el sentiment autòcton? Ser faller?

     I jo no m'invente cap província, en tot cas són governacions, tan antigues com el Regne xiquet... el que no faré és caure en el centralisme que tant vos agradaria, com l'eliminació de les autonomies per Vox i deixar-ho tot només en províncies (comarques per a vosaltres).

     I respecte a que m'agrade o no, jo no he dit res d'això, el que dic és que eixe "valencianisme light" no vol dir res, són paraules buides, tan "valencianisme light" com el de Ximo Puig per singularitzar les eleccions. De veritat creus que hi ha més "nacionalisme valencià" a València que a Alcoi perquè Compromís traga més percentatge de vots? 

     PD. Per cada "Cap i Casal" que gasteu mor un gatet centralista...
    • Víctor Baeta i Subias115👍 108
     Sí... Però en el cas nostre (RV/PVE) el percentatge en aquestes eleccions ha estat major en la circumscripció d'Alacant que en la de València.
     • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
      Amb tots els respectes, si amb ERPV amb 5.000 vots no es poden traure conclusions de res, amb els vostres resultats de 2.000 vots encara menys. Això és com anar a preguntar-li a 3 persones si són fumadores i quan et diuen que si, per pura casualitat, dius que el 100% de la població és fumadora. Molt poc científic... a més el vostre potencial votant a València encara ha fet més vot útil que a Alacant, si fa no fa sou "mentalment" com Compromís.
  • Garroferet1.082 3👍 899
   Tal qual. Compromís té més votants allà on més es parla el valencià. I eixa zona és Diània i la Ribera. L'excepció la tenim amb l'interior nord de Castelló, molt valencianoparlant, però on la presència de pobles molt menuts dificulta l'aparició d'una tercera força política a nivell local, i la implementació de Compromís allà. A més, Ximo és de Morella... i arrossega molt de vot.

   L'altra excepció la tenim a la ciutat de València on, a pesar de no ser molt valencianoparlant, sí es nota la bona faena feta per Ribó i, a més, hi ha un fort sentiment de valencianitat, es siga valencianoparlant o no; la gran majoria compartiran este sentiment junt amb el de ser espanyols, però açò no els impedix votar a una força netament valenciana.
  • Ramon Muntaner4.375 12 495👍 1.600
   Molt bona anàlisi
  • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
   I perquè ha tingut més èxit a la ciutat de València? Perquè de repent una massa de majoria castellanoparlant s'ha fet "nacionalista"? Doncs tu saps massa que no, simplement és perquè s'explota el folclorisme localista d'eixa ciutat.
   • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
    No, no ho són.

    Com deia més amunt, la meua teoria de l'èxit de Compromís a la ciutat de València es basaria en dos factors:

    -directament per haver connectat amb amplis sectors socials desfavorits (furtant-li eixe protagonisme a altres partits d'esquerra com eupv i pspv).

    -indirectament pel canvi sociològic produït on anticatalanisme ja no és ni el 25% del que era. 
    • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
     No et negue eixos factors, però hi ha un tercer que és l'explotació del folclorisme local de València, eixe anticatalanisme que no és ni el 25% del que era jo diria simplement que ha mutat, ha deixat les qüestions lingüístiques i ara queda el solatge de sempre. Abans he posat un exemple, jo em vaig quedar flipat quan li vaig dir a un votant confés de Compromís que "el corredor mediterrani no es fèia perquè a Madrid no li interessava la conexió de València i Barcelona" i la seua resposta em va deixar gelat, tant pel que representava ideològicament com perquè mai podia imaginar-me un argument com aquell: "el corredor mediterrani no es fèia perquè a Barcelona no li interessava que el port de València estiguera connectat a Europa perquè li podia fer la competència". Això té un nom, anticatalanisme en versió folclòrico-localista de València.
     • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
      Eixe deu ser cosí de la Oltra. Un altre moniato. Ni cas.


     • Furs i Nació1.135 3👍 910
      Que el port de vlc i bcn, competixen és un fet.Està clar també, que el Corredor beneficia mes al de vlc que al de bcn però el de bcn també trau advantatges.
      Respecte al folclorime-localista eixe de que parles, el que deurien de fer alguns és explotar-lo també a les seues zones, La Magdalena, les Fogueres, els Moros i Cristians.... qualsevol partit valencianista que vulga fer alguna cosa en este país no pot descuidar això. Compromís, en este cas, no errara al explotar les Falles sino al no explotar tot lo altre, que estaria per vore si no ho fa o almenys ho intenta, jo no ho se.
     • Jordi Freixas20.533 13 74👍 4.615

      Indesquerra escrigué:
      (...) i la seua resposta em va deixar gelat, tant pel que representava ideològicament com perquè mai podia imaginar-me un argument com aquell: "el corredor mediterrani no es fèia perquè a Barcelona no li interessava que el port de València estiguera connectat a Europa perquè li podia fer la competència". Això té un nom, anticatalanisme en versió folclòrico-localista de València.
   • Jordi Freixas20.533 13 74👍 4.615
    Jo conec com a mínim una castellano-parlant de València ciutat que és votant de Compromís. I no crec que sigui l'única. De fet, no veig perquè una persona castellano-parlant no pot ser nacionalista valenciana.
 • nouservesverdes273👍 313
  Et robo el fil. Feu-li un resum a un català de què és Compromís.
  • JR1707515👍 617
   Bé, així molt per damunt Compromís és una coalició valencianista “light” i d’esquerres, està format pel Bloc (el més important i clarament més valencianista), per Iniciativa del Poble Valencià (crec que el partit de Mónica Oltra) i per els Verds.

 • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
  Article de hui del Levante-EMV:

  Enllaç (és per a subscriptors  si algú ho és i ho pot penjar...)  De tota manera es veu bé al mapa que Compromís trau el major percentatge al sud de València i nord d'Alacant (on més es parla valencià)

  Els altres no tenen tanta concentració de vot però...
  Podem a Alacant, el Psoe i pp a l'interior (el pp sobretot a l'interior castellanoparlant), cs i vox a les àrees urbanes castellanoparlants

  • Jordi Freixas20.533 13 74👍 4.615
   Però la zona de Castelló no és bastant catalano-parlant també?
   • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
    Més avall t'ho expliquen bé. 

    Però et diré que la costa de Castelló està prou més castellanitzada que les comarques del sud de València i nord d'Alacant. L'interior és molt valencianoparlant però molt poc poblat, amb pobles menuts i gent de més edat que és més reticent als canvis.
    A partir de certa edat no és canvia fàcil de res, i menys de partit

 • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
  I per a comprovar el que dic, la prova del negatiu: on es vota menys a Compromís ??

  A comarques on el tret distintiu és que son castellanoparlants i més aïllades dels veïns valencianoparlants (tret dels Ports pel factor Puig): Alt palància, Alt millars, Vall d'aiora, Utiel-Requena i Baix segura
 • santjordi6555 2👍 106
  A Alacant és més normal que passi perquè allò és pràcticament Múrcia, però la pregunta que vull fer seria més aviat: Per què Compromís no treu vots ni guanya gairebé enlloc de la província de Castelló, tot i ser aquesta darrera molt catalanoparlant, més que moltes zones de València on guanya Compromís? 
 • Oscar lo RoigUsuari sumador23.486 15 53👍 661
  Arran d'un comentari sobre Compromís al Baix Segura, he trastejat la presència de la coalició de cara les municipals en aquesta comarca.

  Així, presenten candidatures als següents municipals:

  - Almoradí - Nova candidatura
  - Coix - 9,90% i 1 regidor al 2015
  - Daia Vella - Nova candidatura
  - Oriola - 2,52% i cap regidor al 2015
  - Torrevella - Es presenten en coalició amb Els Verds. Al 2015, 1,49% i cap regidor, mentre que Els Verds en van traure 4.

  Cap candidatura del 2015 ha caigut al 2019.

  Tenim doncs, creixement, lentíssim. Amb la qual cosa cal preguntar. Què ha fet Compromís per provar de crèixer en aquesta zona què és vital pel volum de població?
 • Jordi Freixas20.533 13 74👍 4.615
  A València ciutat Compromís també va ser primera força?
 • virot9.423 5 231👍 4.628
  Les úniques comarques on Compromís no ha quedat entre les tres primeres forces són:
  - Comarques de la província d'Alacant: totes excepte el Comtat i la Marina Alta
  - Comarques castellanoparlants de l'interior: Plana d'Utiel, Foia de Bunyol, Vall de Cofrents i Alt Palància
  - Comarques valencianoparlants al nord de València: Plana Alta, Camp de Túria

  Segurament el Camp de Túria és la que m'estranya més, seguides per la Plana Alta i l'Alcoià perquè no les veig tan castellanitzades i potser és això que diu Indesquerra del provincianisme 

  Positivament em sorprenen els Serrans i el Racó d'Ademús, per ser castellanoparlants i bastant allunyades de ciutats de referència valencianoparlants, a diferència de l'Alt Millars (amb Castelló) i la Canal de Navarrés (amb Xàtiva).

  • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562

   Molt bons mapes !!!
   Malgrat la major implantació territorial de Compromís (pel que veig als mapes) Ciudadanos ha quedat per davant (17,5 per 16,5)
   Supose que per Alacant que, amb el 38% de la població del PV (1.900.000h), és un forat negre per a Compromís de Castalla cap avall
  • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
   Molt d'agraïr la teua informació i els teus mapes, però m'agradaria ací fer un incís sobre el tema i amb caràcter general.

   No pare de vore ací i allà mapes plens de colorins on es pinta d'un color el primer partit. I jo vull recordar que en el context polític actual de gran fragmentació política i del vot, amb sis, sis!, partits parlamentaris en el cas valencià, ser primera força té un interés bastant relatiu, perquè, tret d'excepcions, totes les forces estan bastant anivellades. De veritat és important quedar primer amb un exigu 22% com passa en molts els casos? I és igual el partit que siga.

   Molt més important trobe jo traure estadístiques dels blocs perquè això sí que se reflexarà i serà decisiu en les pròximes municipals, així com en les autonómiques que falten en el conjunt de l'estat.   • virot9.423 5 231👍 4.628
    Tens raó... de fet el mapa d'Espanya ha passat de blau a vermell de manera quasi unànime sense que hi hagi hagut cap gran moviment de blocs entre esquerres i dretes, sinó un reajustament dins de cada espai.
    • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
     Així és. I ha canviat el blau pel roig perquè el vot de Vox li ha llevat la primera posició al PP en la majoria de províncies. I, damunt, sense que en molts casos li donara diputat. D'ahí, en part, el bon resultat del PSOE i, per extensió, de l'esquerra.

     Un exemple molt clar, a la Comunitat de Madrid i la mateixa ciutat, molt pintada de roig perquè el PSOE ha "guanyat", però la suma de la dreta és majoritària (en el municipi més del 52%) i si el resultat es trasllada a les autonómiques i municipals, que també faltarà veureu-ho, hi hauria governs de dretes en els dos casos.

     I en València ciutat, que també ha "guanyat" Compromís, dreta i esquerra tenen un empat técnic absolut (crec que sobre mil vots de diferència) que ja vorem com es ressol el dia 26.

     No vull ni pensar lo que seria viure en una ciutat amb alcalde del PP o Ciudadanos i amb regidors de Vox.
  • fadri656 9👍 49
   La Plana Alta té ciutats molts grans, més castellanitzades, que desvirtuen la mitjana comarcal. Als pobles més grans (Castélló, Benicàssim, Orpesa i Almassora) han obtingut els pitjors resultats, però a la resta majoritariament estan entre els 3 primers, i hi ha casos com Borriol o Vilanova, on han quedat 1rs, o segons, Vilafamés i La Pobla  . 
  • Ramon Muntaner4.375 12 495👍 1.600
   Només un apunt, ja que jo vaig nàixer precisament a Alcoi. L'Alcoià és Alcoi i la Foia de Castalla (Ibi, Castalla i Onil). També hi ha pobles com Penàguila o Benifallim, però parlem de localitats de centenars d'habitants, amb una població molt envellida i que sol votar en clau bipartidista.

   Alcoi és clarament socialista, més encara en eleccions estatals.Tot i això, Compromís hi ha quedat com a segona força. Ibi és una ciutat amb uns 25.000 habitants comparable amb qualsevol localitat del Baix Llobregat (uns 20.000 iberuts són immigrants o en són descendents) i pel que fa a Castalla i Onil són pobles industrials amb una immigració considerable. El BLOC sempre ha tingut representació municipal en eixos dos últims pobles, però parlem de 2-3 regidors, per sota d'un 10% del vot supose. M'oblidava de Banyeres, un poble amb uns 9.000 habitants. Havia sigut sempre molt del PP, però darrerament ha girat més cap a Compromís. Desconec quin n'han sigut els resultats aquesta vegada. Ja els analitzaré aquest cap de semana

   Salut!
 • Aufrany5.036 3 433👍 5.026
  Doncs acaba d'entrar un diputat mes de Compromis a les corts per Castelló amb el recompte del vot de l'estranger 


  https://www.vilaweb.cat/noticies/vot-estranger-diputat-compromis/


 • alexpv2.640 3 704👍 1.623
  Compromís és una força molt consolidada a les zones de la Safor, Marines... i ara també a València i l'Horta gràcies a mÓ.
  Cal un poc d'autocrítica des de Compromís i mirar les coses que ha dit el senyor Indesquerra sobre la manca de mercadotècnia de Compromís vers els assumptes de les "dos altres províncies."

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.233 missatges
 • 221.134 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat