Fòrum

Els partits a Catalunya de cara a les municipals.

autokrator13.592 3 152👍 9.387
Bon dia. 

El naciodigital.cat ha publicat un interessant rànquing de les candidatures que els partits presenten a les properes municipals ja sigui amb el nom comú o amb el 'paraigües' que sigui de "marca blanca".

https://www.naciodigital.cat/noticia/178326/mapa/ranquing/quantes/candidatures/presenta/cada/partit/municipals

Amb les dades que dona i un servidor que ha agafat el BOP de Barcelona i Tarragona, no m'ha donat temps a mirar Girona i Lleida arribo a algunes conclusions:

Junts: 771 llistes. Ha heretat pràcticament tota la implantació del PDCAT però encara així ja no és la primera força perque ha perdut un 10% de les llistes mentre que el seu competidor més directe -ERC- ha crescut. Caldrà veure, però, els resultats. 

ERC: 805 llistes. S'ha convertit en el primer partit del país i arriba gairebé a tot el territori tot i que no ha crescut molt perque realment ja li mancava molt poc. Encara, però, no ha arribat al nivell d'implantació de l'antiga CIU. Serà el primer partit en regidors i podria ser que en vots. 

PSC: Al contrari del que semblava té la implantació que tenia -3 candidatures menys- 525. La impressió de que al territori estava desapareixent per les fugues cap a MES i similars respon més a casos particulars que a una tendència. Continua com a tercer partit de Catalunya i, amb la tendència actual, més aviat sembla que recuperarà vots i poder i podria arribar a guanyar en vots. El suposat col·lapse del PSC ha estat una cosa mediàtica i no hi ha un "efecte PASOK". 

Cs: Finalment Cs s'ha implantat a Catalunya, caldrà veure resultats pero amb 204 llistes superen la CUP i ja no es pot dir allò de que eren una cúpula i prou. La feina d'extensió territorial li van encarregar a un profesional ex-PSC, s'ho ha currat. Caldrà vuere, això sí, si els resultats són bons però, com a mínim, pel que se sap no han anat fent llistes fantasma. En tot cas pujarà molts vots. 

PP: Enfonsament molt gran al quedar-se en només 230 llistes quan estava al nivell del PSC. Realment no es pot avaluar molt perque sabem per experiència que moltes d'aquestes llistes eren 'fantasma' o sigui amb gent que no era ni del poble per sumar vots per a la Diputació. 

Comuns i/o Podem: El resum de la "no confluència": 147 llistes que no arriben ni a les més de 200 que presentava ICV i que (en èpoques) havien passat de 250. La notícia deixa la dada que hi ha unes 50 llistes de Podem al marge dels Comuns. Ara be, jo he mirat a Barcelona i Tarragona i resulta que la gran majoria d'aquestes llistes no sumen res a l'espai sino que resten perque, justament, són ciutats en que Podem es presenta en solitari contra En Comú. I no són pas ciutats petites: Sabadell, Terrassa, El Prat, Sant Cugat, Granollers, Cornellà, Sant Boi, Molins, Martorell, Barberà, Viladecans, Cambrils, Calella, etc. n'he comptat unes 30. Això sense comptar que a Barcelona, Hospitalet i Badalona la confluència entre Comuns i Podem ha estat forçada per la direcció contra les bases. També hi ha candidatures de Podem a llocs a on no existeix En Comú, destacaria Salou, Valls, Amposta o El Vendrell. Estic convençut que en vots estarà per sota d'ICV de fa 4 anys, fins i tot sumant el resultat de EC i el de Podem.

CUP: Amb 191 llistes puja molt menys del que cabia esperar, no aglutina la majoria de les candidatures sorgides de l'espai de Podem que han trencat amb Podem i que queden com a independents o -un grapat- amb SA, el partit d'Albano. Pel que veig el creixement és en pobles. A l'AMB no només amaguen les sigles de la CUP sino que ho fan en llocs a on abans no ho feien, veig una tendència a la depressió en l'espai. Com a anècdota Decidim Ripollet, l'alcaldia emblemàtica de l'AMB no va ni amb la CUP ni amb els Comuns, Badalona va amb ERC i la de Cerdanyola va amb la marca blanca de la CUP però amb un intent de fer-se passar per Comuns (Guanyem). En el comput de vots respecte al 2015 els hi auguro baixada. 

Altres: Primàries de Catalunya, com jo ja sospitava, ha quedat en res. Les CAV (Candidatures Alternatives del Vallès) han deixat d'existir, VOX es presenta només a ciutats grans preferentment a on hi havia PxC. Convergents i similars invents no tenen gairebé pressència. EUiA ha passat a millor vida, les seves sigles no apareixen a cap candidatura i a cada poble es presenten amb qui poden excepte a Montcada i Reixac que van en solitari, potser en algún lloc més però jo és l'únic que he vist. Queden moltes candidatures d'esquerres sorgides fa quatre anys amb noms diversos: 'Ara', "Guanyem", "Sí se puede", etc. que no van amb ningú i competeixen amb Comuns i CUP, per no parlar de Sabadell que és un món paral·lel en el que cada militant d'esquerres té el seu propi partit.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.297.798 missatges
  • 221.161 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat