Publicitat

Fòrum

[1904-1907] Fet poc conegut, genocidi a l'actual Namíbia dut a terme per soldats alemanys

Pralija1.470 3👍 942

El genocidi herero i namaqua va ser una campanya d'extermini racial i càstig col·lectiu que l'imperi alemany va dur a terme a l'actual Namíbia. En concret, contra els pobles herero i nama. Va tenir lloc entre el 1904 i el 1907. Sovint es considera el primer pogrom del segle XX.

El 1904 l’actual Namíbia era una colònia cabdal per a l’economia de l’Alemanya del II Reich i com a potència li molestaven els pobles autòctons, dedicats a l’agricultura i la ramaderia. La decisió de prendre’ls per la força les terres va obligar hereros i names a aixecar-se en contra d’un robatori en tota regla, i això va donar lloc a la batalla de Waterberg. A l’enorme altiplà que hi ha sota aquesta muntanya, al nord del país, namibians i alemanys es van enfrontar el juliol d’aquell any i, en poques hores, les armes germàniques van escombrar les forces locals.

Aquella derrota va suposar l’inici d’una operació de neteja ètnica que durant quatre anys va acabar amb gairebé el 80% del cens d’hereros i la meitat dels names. Les autoritats colonials van tancar desenes de milers de persones en camps de concentració i van imposar condicions inhumanes als empresonats: fam, treballs forçats, malalties sense tractaments. Sense dades oficials, es calcula que 65.000 herereos i 10.000 names van morir assassinats i els supervivents no van tenir altre remei que malviure.

Més d’un segle després, Namíbia espera una disculpa oficial i compensacions econòmiques d’Alemanya pel genocidi dels pobles herero i nama, la primera neteja ètnica del segle XX que ha quedat oblidada per altres episodis brutals més recents. El govern de Berlín fa tímids passos, com l’últim i recent de tornar les restes mortals de 27 membres d’aquests dos pobles nadius que van ser robades i transportades fins a territori alemany per estudiar “científicament” la superioritat dels blancs.

A falta de més gestos, el govern namibià ha celebrat la tornada a casa de les restes mortals, conservades en centres d’estudis i museus com a col·leccions antropològiques. La cessió dels ossos -calaveres, mandíbules i altres restes- es va fer dimecres en una església protestant del centre de Berlín, amb la presència d’autoritats de tots dos països, però va ser més un acte religiós que no pas polític.

Vekuii Rukoro, cap herero, es queixava precisament que l’acte de lliurament s’hagués fet en un recinte eclesiàstic i no en un edifici governamental. Davant la selecta audiència, Rukoro va acusar Alemanya de cometre “errors greus pel que fa a les polítiques presents i futures”, alhora que va reclamar que no se’ls ignorés com a descendents directes de les víctimes aniquilades fa més d’un segle, segons va informar Reuters. A l’exterior del temple es van concentrar namibians descontents amb la lentitud alemanya per fer un acte de contrició profund sobre el seu passat colonial més fosc. Algunes dones hi van anar amb els tradicionals vestits llargs i els característics mocadors que les herero van adoptar en acatar els codis religiosos que rebutjaven la seminuesa amb què havien viscut durant segles.

El 2015 Berlín va admetre la responsabilitat moral dels alemanys en el genocidi i crim contra les dues ètnies però, malgrat la insistència nambiana, no va passar d’aquí, per estalviar-se haver d’abonar compensacions econòmiques. De fet, Esther Utjiua Muinjangue, responsable de la Fundació contra l’Oblit del Genocidi, lamentava l’oportunitat perduda per Berlín per expressar el perdó. “És demanar massa? No ho crec”, deia als periodistes.

Des del 2015 Berlín i Windhoek han mantingut fins a sis rondes de converses per la revisió dels crims comesos pels soldats alemanys de l’imperi de Guillem II. La falta d’avenços ha fet que els herero i els names hagin buscat una alternativa per agilitzar el procés per rebre compensacions. Al·legant que el genocidi va ser un delicte contra el dret internacional, han presentat una denúncia contra Alemanya en un jutjat de Nova York . Per a Berlín, en canvi, la justícia nord-americana no té jurisdicció en aquest cas.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Font: Ara.

 Article de la Viquipèdia.

Respostes

Configuració
 • Lepid1.495 3 995👍 577
  Quina ruqueria. Com si la resta de potencies colonials no fessin el mateix tracte amb les seves colonies . El que passa es que l'Alemanya té el periode nazi que et permet dir el que sigui que ningú no et dirà res. Com Grecia reclamant el deute de l'ocupació nazi.
  • Xicoira5.558 3 390👍 4.616
   Quina ruqueria? Un genocidi de 100,000 persones per tu es una ruqueria?
   • EPS62.679 14 8👍 11.564
    Un genocidi com tants q es van cometre a Àfrica i Amèrica, pero com els responsables son els alemanys, doncs se li dona certa importància pq són els únics q reconeixem els seus actes.
   • Lepid1.495 3 995👍 577
    Si ets fàcilment impressionable no es el meu problema. No deixa de ser un exemple mes de política colonial. Un exemple classic. S'esclafa la rebelió i es castiga la tribu per a evitar futures rebel·lions. O no creus que a les colonies franceses i angleses es feia el mateix? O al Congo Belga? I no conec cap pais africà que demani compensacions per el colonialisme a les seves metròpolis. Es una ruqueria perquè ningú mes ho ha demanat i perquè posats a demanar també podrien haver demanat compensacions a Sudàfrica (de la qual es van independitzar als 90) i que els va sotmetre al regim del Apartheid i els va tractar com una colonia. Com si declarar guerres injustes i assassinar pobles no fos el pa de cada dia. I mes en els anys anteriors a la Gran Guerra.
    • Xicoira5.558 3 390👍 4.616
     Que sigui un clàssic no treu que sigui un extermini.

     Tothom sap què va passar al Congo Belga, jo no tenia ni idea d'aquest genocidi a Namíbia

     Vaja, que em desagradi que es talli el cap a aborigenes em fa fàcilment impressionable. 
  • Toni Montagutí38.143 8 18👍 25.192
   Home, una ruqueria no l'és. La història de la humanitat n'està plena, de salvatgades, i se n'ha de parlar. I quan dic de la humanitat, vull dir de "tota", perquè aquí sí que pocs pobles, poques cultures i poques religions se'n salven. 
   I sí, crec que de la mateixa manera que segurament el govern namibi potser s'ha de disculpar pel seu tracte actual a alguna minoria, l'alemany podria fer-ho per uns fets que, per més anys que passin, sempre seran deplorables.
 • Gorg360👍 710
  Bé, però parlar de forces namíbies a principis del s.XX, em sembla pur anacronisme. 
 • Xicoira5.558 3 390👍 4.616
  El comentari del fill de puta que obre el fil no té pèrdua, serà un altre de la manada? Segon usuari del Pirnil?
 • Tobies20.821 14 71👍 13.226
  Jo el vaig estudiar a la universitat. Tenia un professor que ens en va parlar extensament.
 • Hades28.242 9 36👍 20.627
  Diría que el conec tant o tant poc com a tants d'altres. A l'Àfrica colonial foren especialment sanguinaris foren els anglesos o els belgues, per exemple. També és terrible el que han vingut fent els pobles bantusos amb els pobles indígenes del sud d'Àfrica en els darrers segles.
  • Toti Dau4.206 15 510👍 1.593
   Italians també deu n'hi do, espanyols...
  • Gorg360👍 710
   Les migracions bantus, van provocar el desplaçament dels pobles khoisan de l'Àfrica austral, però no va ser una conseqüència planificada políticament, com en el colonialisme europeu del s.XIX, en molts llocs van conviure les tribus bantus i els elements san. Si cal parlar de persecució planificada des d'un punt de vista polític per part d'un estat africà, caldria parlar doncs de l'actual Botswana en relació a la discriminació i intents d'assimilació per part de la majoria tswana cap a les minories khoisan del país.
   • Hades28.242 9 36👍 20.627
    Home, no és el mateix perque era una societat en un estadi anterior de progrés, i això va fer que no es decidís a una oficina plena d'homes amb corbata i dones amb arracades cares. Però al final era el mateix, arribem a les vostres terres i si no foteu el camp us matem a tots.
    No conec el cas de Botswana, tractaré de llegir-ne una mica.
    • Gorg360👍 710
     Si, però això ha passat a tot arreu del Planeta. En tot cas, hi ha elements que indiquen que en determinades zones, hi va haver una permeabilitat entre elements khoisan i bantus, la llengua Xhosa va agafar prestada els clics consonàntics propis de les llengües khoisan, a part d'un bon nombre de lèxic d'origen san. Per tant no és pot parlar directament de dos blocs absolutament monolítics i sense connexió,sinó que va existir una interrelació durable.

 • catalàamallorca42.022 7 14👍 18.780
  Desconeixia els fets, gràcies per obrir el fil. 
 • Toti Dau4.206 15 510👍 1.593
  Amunt, interessantíssim. A totes les potències colonials els hi arriba el seu Sant Martí. 
 • Pralija1.470 3👍 942
  L'actual govern alemany va decidir fa poc la devolució de cranis que pertanyen a integrants dels grups ètnics que van patir el progrom. Alguns diuen que el colonialisme alemany les va emportar per a fer experiments de tipus racial. Font.
  default
 • Pralija1.470 3👍 942
  També podeu gaudir d'aquest vídeo de 2 minuts per a entendre millor com van sorgir els esdeveniments que protagonitzen el fil i també la figura del considerat heroi local Hendrick Witbooi.
  Resultado de imagen para Hendrik Witbooi fez frente aos colonos alemãesResultado de imagen para Hendrik Witbooi fez frente aos colonos alemães

Publicitat

Fòrums

 • 9.301.895 missatges
 • 221.326 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat