Fòrum

Que cal votar al Senat?

GuillemRM3.171 9 631👍 1.598
https://www.vilaweb.cat/noticies/debat-vot-senat-espanyol-polemica-solucio-clara/


L'estratègia del vot creuat


Tot i que és "perfectament vàlida", Cardenal apunta que aquesta estratègia és "molt més difícil d'implementar", perquè requereix d'una "coordinació plena" entre els electors. L'èxit d'aquesta iniciativa, segons la politòloga, rau en la organització total dels electors. Ara bé, adverteix: "la coordinació hauria de ser perfecta, ja que si no pot ser molt pitjor".

En qualsevol cas, i d'acord amb els resultats que preveuen les enquestes, cal indicar que l'efecte d'aquesta iniciativa pot variar segons la circumscripció en què s'apliqui. L'impacte serà diferent en províncies com Barcelona o Tarragona, on el triomf es disputarà entre el PSC i ERC –d'acord amb els sondejos–, o a Lleida i Girona, on sembla que els republicans obtindrien la primera posició i la lluita seria per la segona posició entre socialistes i JxCat.

Segons Lago, l'objectiu dels sobiranistes hauria de ser sumar esforços en una única llista per aconseguir la màxima representació. Per aclarir el sistema d'elecció, Lago posa d'exemple el cas de la circumscripció de Lleida: "Si el partit X obté el 30% dels vots a Lleida –i és el més votat–, obtindrà tres senadors i, per tant, el 75% de la representació de la circumscripció al Senat. En canvi, al Congrés, amb el mateix percentatge de vot, la formació obtindria com a màxim dos escons. És a dir, el 50% dels diputats que s'envien a Madrid des de la circumscripció". 

En qualsevol cas, els dos politòlegs coincideixen en el diagnòstic: el missatge que circula per WhatsApp és, si més no, dubtós. "Els partits independentistes, com que són llistes territorials, tenen poques opcions d'obtenir una bona representació al Senat. Si es dispersa el vot, el resultat encara serà pitjor", raona Cardenal. Una percepció que també comparteix Lago que, a més, assenyala: "El millor per al Senat hauria sigut una candidatura única sobiranista. Així haurien pogut esgarrapar algun escó més". 

https://www.ara.cat/politica/No-llista-independentistes-Senat-WhatsApp_0_2220978036.html

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.284.106 missatges
  • 220.642 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat