Fòrum

Existeix un colonialisme intra-europeu?

Calidoscòpic20.999 15 70👍 14.359
Magnífic article d'Aleix Sarri, aparegut a Nació Digital el 22/04/19, i que crec que defineix el moll de l'os de la nostra situació i continua sent la clau de la nostra reivindicació. No ho oblidem mai.

_________________________________________________________________________________


Existeix un colonialisme intra-europeu?

«Quants milers de nens, quants milers de nenes van ser humiliades i castigades físicament a l’escola per parlar la seva llengua natal a Catalunya, a Occitània o a Kènia?»

per Aleix Sarri22 d'abril de 2019 a les 06:44 | 
“Allà on hi ha hagut un poder colonial, la primera cosa que destrueix o controla és l’idioma de la gent. L’idioma és crucial per al colonialisme i l’imperialisme” 

                                                         Ngugi wa Thiongo
 

Una de les coses que més m’han impressionat els darrers anys és descobrir gràcies a Josep Benet com a les escoles espanyoles del segle XIX es reprimia físicament els infants que parlaven en català (i altres llengües que no eren el castellà) i es feia mitjançant el sistema de la penyora.

Per això em va cridar molt l’atenció descobrir llegint Somnis en temps de guerra del gran Ngugi wa Thiongo, el següent passatge sobre la seva infantesa a la Kènia colonial dominada pels anglesos: “El mestre donava una peça metàl·lica al primer alumne que enxampava parlant una llengua africana; llavors el culpable passava la peça al següent alumne que repetís la infracció. Això durava tot el dia i l’últim que rebia la peça de metall rebia una pallissa. De vegades a la peça metàl·lica hi havia paraules o frases gravades, com ara <<
'Sóc un estúpid'”.

Era exactament el mateix sistema de repressió lingüística que Josep Benet explica que es va viure a Catalunya! Aquest petit descobriment em va deixar xocat, i per algun motiu ho vaig comentar amb una experta del Departament de Cultura de la Generalitat. Sorprenentment per a mi li va semblar normal, i a més em va parlar d’un autor occità Robert Lafont que havia teoritzat la possibilitat d’un colonialisme interior dins dels Estats europeus.


Així doncs vaig adquirir de segona mà i llegit el Per una teoria de la nació de Lafont, una obra traduïda al català el 1971 on fa una repassada a fons de la història de la conquesta i assimilació d’Occitània i Bretanya per l’estat francès al llarg dels segles.

En ell, Lafont relatava el testimoni d’un instructor de Hautes-Alpes que es queixava sobre el sistema de la penyora, també aplicat (i inventat?) a França per ser massa tou: “De cada deu criatures que, suposo, han estat sorpreses parlant en patuès durant el dia, només la darrera és castigada. No hi ha una injustícia en això? Fins ara, jo he preferit castigar tots els que hi cauen”. Soyez propre, parlez français. Quants milers de nens, quants milers de nenes van ser humiliades i castigades físicament a l’escola per parlar la seva llengua natal a Catalunya, a Occitània o a Kènia?

Relacionat amb tot això, fa dies que em persegueix una reflexió que es feia just a la segona pàgina del llibre de Lafont: “La falsificació més corruptora es troba en la separació mantinguda entre l’anàlisi dels fets metropolitans (la realització de la unitat nacional) i la dels fets colonials (la conquesta i després la pèrdua d’un Imperi). Aquesta distinció artificial s’ha imposat fins i tot als 'regionalistes', els quals fins fa ben poc no han pensat a comparar la conquesta d’Occitània amb la guerra d’Algèria i, a través dels segles, la integració reeixida de les poblacions esdevingudes provincials amb la integració fallida dels musulmans de l’Àfrica del Nord”. 

És brillant, i planteja un reguitzell de preguntes que trobo fonamentals: què defineix el colonialisme? És el colonialisme el resultat de la conquesta militar, domini econòmic i assimilació cultural? I si ho és, per què aplica per Algèria però no Occitània, conquerida per la força durant la croada contra els càtars, tal i com apunta l’autor del llibre? El concepte de colonialisme només aplica a casos fora del continent europeu o casos que hagin succeït durant el segle XIX o XX? No es pot considerar colonitzada una nació europea?

No resulten preguntes banals tenint en compte que fins i tot el més conservador dels juristes accepta que el dret a l’autodeterminació aplica en els processos de descolonització.

Aquesta qüestió és important, perquè va al moll de l’os dels debats que viu el nostre país, especialment tenint en compte que el tripartit PP-Cs-Vox amenaça amb un 155 permanent que ataqui de forma definitiva l’escola catalana, TV3 i les nostres institucions polítiques, de facto convertint Catalunya en una mera colònia. Important perquè el PSOE amenaça amb aplicar el 155 cada cop que calgui, demostrant que el poder polític a Catalunya no és res més que una cessió generosa de l’estat espanyol que en qualsevol moment pot ésser retirada. Important perquè les possibilitats que el tripartit ultra pugui governar (ara o d’aquí uns anys) són elevades. 

Madrid vol crear la falsa imatge que els catalans no ens sabem governar sols sense estar a punt de crear un conflicte civil, i que per això hem de ser colonialment dirigits des dels seus ministeris. En aquest sentit, la imatge de Cayetana Alvarez de Toledo passejant dissabte per Castelldefels amb una Constitució sota el braç, com si fos una missionera mostrant la Bíblia als indígenes és més rellevant del què sembla.

Amb tot, l’animadversió actual contra l’escola en català i el fet que al llarg de la història s’hagi fet servir la mateixa pràctica colonial en l’educació contra el català, l’occità o el kikuyu, la mateixa voluntat d’aniquilar les llengües, ens hauria de fer despertar. El dubte és inevitable, hi ha base per parlar d’un colonialisme intra-europeu?


Respostes

Configuració
 • Armillet Lo Groc1.040👍 571
  Molt interessant i va al moll de l'os de la questio. S hauria d explorar mes tot aquest aspecte de les relacions de catalunya i espanya. Ara q el tal pacte constitucional s ha trencat s hauria d obrir el debat i parlar ne a tothora, fins i tot es podria trobar punts d entesa amb els comuns en aquest aspecte. 
 • RESILIENT2.667 2 699👍 2.319
  Hi ha un colonialisme que ultrapassa l'intraeuropeu, al que totes les nacions i estats l'hi atorguen la seva sobirania; estic parlant del capital financer supranacional, de caràcter global, on els estats i de forma creixent, es van transformant en simples gestors i gendarmes pacificadors, a les bones o pels seus 155 pebrots.

  El TTIP, CETA, etc. i la mateixa UE -la que tant ens mira- amb lleis que subordinen les estatals i locals (recordem els tractats de Maastricht), són els autèntics gestors d'aquesta nova forma de colonització, les privatitzacions de lo públic és la visibilització d'aquesta realitat. Per això és fonamental la lluita contra les privatitzacions.

  És una broma de mal gust parlar com es parla a Catalunya de "sobiranisme" sense parlar de tot això, doncs és de llibre que la dominació econòmica implica la dominació política, i social per tant. És el IV Reich, que aquesta vegada presenta el seu nazisme amb un altre nom: neoliberalisme.
  • anseso21.180 9 69👍 4.016
   Tot això passa per què els qui governen de debò són els qui tenen el poder real, és a dir els qui manen a l'ombra al món, siguin Bildebergsilluminatis o grans lobbies. Digueu-me conspiranoic.
   Els polítics són mers titelles del poder (una obvietat per mi, si més no).
  • broquil_is_over2.769 3 680👍 3.261
   Tu pots decidir sortir de la UE, la OTAN, dir no al fracking al teu territori, a les nuclears, etc. si tens SOBIRANIA. De fet, CAT va votar NO a la OTAN via referèndum i al fracking via Parlamentet.

   Certament, som doblement colònia: de caspanya i del capitalisme transnacional, però estem molt més lligats de mans i peus per a fer front al segon problema sent presoners del primer.
   • RESILIENT2.667 2 699👍 2.319
    Un poble, només comença a construir la seva sobirania quan s'emancipa del seu propi estat doncs aquest estat segueix sent l'instrument fonamental de control de les classes dominants.

    És a dir, mentre una societat resti dividida en classes socials, no es pot parlar de sobirania en el sentit de país sobirà.
 • Trinxant11.210 9 188👍 3.549
  Pot ser que colonialisme no sigui l'expressió més adequada per a totes les situacions. Però és evident que hi ha relacions de poder i submissió entre pobles.
 • catalàamallorca41.770 7 14👍 18.266
  Potser no és colonialisme com el que hi hagué a l'Àfrica, Amèrica o Àsia però és evident que els estats europeus han seguit els mateixos patrons pel que fa a intentar assimilar les poblacions de les nacions que dominen a Europa. Els PPCC (coi de CACcentrisme...), Euskal Herria, Aragó, Galícia i Astúries-Lleó en el cas espanyol; contra catalans, occitans, bascos, corsos, arpitans, bretons, alsacians i els parlants de força llengües d'oïl a França; contra les nacions celtes i els normands al Regne Unit... Però també ha passat en el cas dels estats més nous com per exemple Itàlia i la lluita contra la desena bona de llengües ("dialettos") que s'hi parlen. 

  La idea d'estat-nació que predomina al continent des de fa uns segles n'és culpable, tot i que això també passava en temps dels romans, ja que no és compatible amb la diversitat cultural dins les fronteres pròpies. En part és lògic, és més fàcil crear una identitat si la població és homogènia, mentre que sempre hi haurà elements discordants si no ho és (en som la prova).
  • Pere Grífols i Masoliver220👍 307
   La situació dels catalans té molt més a veure amb la dels afrikàners, els pied-noirs o els blancs del sud dels EUA que no pas amb la dels morenets als que es van haver d'enfrontar.

   I és que deixant de banda els deliris d'alguns comunistes emporrats, els catalans no som cap poble empobrit i maltractat des d'una administració colonial opressiva, sinó més aviat un de benestant i força privilegiat econòmica i socialment si ens comparem amb els nostres "ocupants" (recordem que les institucions del país han estat en mans gairebé exclusivament catalanes des de que va acabar el franquisme, i si això està començant a canviar avui dia és principalment per culpa dels suposats "independentistes" d'ERC), però assetjat per un mar de tercermundisme (immigració massiva provinent de les Espanyes i més recentment de fora de l'estat) atiat per les elits que amenaça amb acabar amb el nostre poder, la nostra riquesa i la nostra cultura i forma de vida clarament superiors.

   • Benfresc13.375 6 156👍 13.246
    Ets molt retardat mental nanu. Catalunya és una nació (o part d'una nació) rica per virtud nostra, de la nostra cultura i la nostra geografia o pel que sigui, i no pas per l'ocupant que ens fot 22.000 milions d'euros l'any.

    Som una colònia espanyola i Espanya no ens ha dut mai res de bo; només llenya, repressió i misèria

    Si som una regió europea rica, molt més ho seríem si fóssim lliures! 
    • Pere Grífols i Masoliver220👍 307
     No sé de què parles "nanu", però precisament he dit que Catalunya té una cultura i forma de vida superiors a les dels espanyols, els quals si t'hi fixes he titllat de tercermundistes.

     El que passa és que avui dia vivim immersos en una cultura del victimisme (molt contrària a l'esperit aristocràtic de la Renaixença) on tothom busca victimitzar-se per tal de justificar-se política i socialment, quelcom que fa que sovint s'ens compari als catalans amb els palestins o els saharauis o d'altres pobles en situació de misèria, discriminació i repressió extrema quan és evident que nosaltres ens trobem en una situació MILLOR que la dels espanyols que viuen aquí i no ens n'hauriem d'avergonyir perquè ho hem aconseguit per mèrit propi.
     • Rackoonaire665 1👍 746
      No. Els catalans estem PITJOR que els espanyols que viuen aquí.
      Lògic perquè som una colònia.
      Primer van poder amb la classe alta i com veien que el poble català és irredempt van portar immigració de classe mitja i classe baixa.
      Els catalans tenim menys drets a Catalunya que un espanyol.
   • broquil_is_over2.769 3 680👍 3.261
    "La situació dels catalans té molt més a veure amb la dels afrikàners..."

    Comparar-nos amb els afrikaners, quan som al nostre propi territori i son ells els que ens anorreen, ja et delata com a troll del CNI.

    Els feixistes, etnicistes, violents, invasors que intenten esborrar la cultura local i es passen pel cul els drets humans SON TEUS AMOS, ELS CASPANYOLS.
 • Calidoscòpic20.999 15 70👍 14.359
  https://www.youtube.com/embed/qktKlKQZXLk


  Una prova més que som una colònia. Com a mostra, serveix perfectament...
 • SantsUsuari sumador32.085 14 25👍 11.199
  Ostres, jo entrava a fotre el meu rotllo sobre el llibre de Robert Lafont i va i l'articulista en parla 
 • Brioix5.077 6 425👍 1.396
  Efectivament que existeix el colonialisme intra-europeu.
 • Rackoonaire665 1👍 746
  Existeix però també l'asiàtic, l'africà, etc... de tota la vida.
  L'imperialisme s'ha hagut de patir a tot arreu. Però la grant avantatge tecnològic d'una part d'Europa a partir de la invenció de la pólvora blanca i la societat industrial amb la resta del món ha fet que sembli que només l'hagi practicat una part del món.

Publicitat

Fòrums

 • 9.284.581 missatges
 • 220.654 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat