Fòrum

De debò cal perdre el català?

Benfresc13.555 6 153👍 13.614
Deixem clar als partits que ens prenem seriosament el català. Manifestem-los que volem la llengua per sobre de qualsevol projecte polític.

Diada per la llengua 2014

Els mitjans de comunicació catalans afirmen públicament que la llengua gaudeix de bona salut. S’ha escampat als quatre vents que cada any el català suma nous parlants. Els lingüistes oficials expliquen de cara a la galeria que no cal caure en alarmismes. En privat, però, tots comenten que la llengua està desapareixent. El català se’ns mor. Saben que el procés d’extinció està succeint molt més ràpid del que s’esperava. Malgrat tot, pel motiu que sigui, no ho diuen públicament. Els lingüistes que parlen obertament del procés d’extinció no són escoltats. A ningú li agrada l’ostracisme.

Entre l’any 2003 i el 2013 hem perdut 300.000 parlants habituals. Avui en dia, estem a prop de baixar del 30% de parlants habituals dins la Catalunya autonòmica. La llengua desapareix. Els discursos del anys 80 i 90 animant als castellanoparlants a integrar-se i parlar català són inexistents. Els experiments d’Esquerra Republicana amb Súmate o adoptant mica en mica el castellà acceleren la desaparició. Habla lo que quieras pero votame. Què significa això? Que la gent de Súmate no pot adoptar la llengua del país? Per què se’ls exclou? El nervi de la nació catalana és la llengua. No som Irlanda, on el fet diferencial resideix en la religió. Esdevenir un nacional català és senzill. Possiblement sigui una de les identitats més fàcils d’aconseguir. Sols cal adoptar el català com a llengua pròpia i utilitzar-lo habitualment.

La llengua a 10.000 km

Fa poc vaig descarregar-me l’aplicació apparella’t per poder fer de parella lingüística. He conegut la Julieta, una noia de Salta (Argentina) que fa sols deu mesos que ha començat a aprendre el català. El millor de tot és que mantenim converses amb un nivell lingüístic molt correcte. Correctíssim. Deu mesos. En sols deu mesos ha après a parlar català. Tot va venir arran del descobriment de sèries de televisió catalanes com Merlí,Polseres Vermelles o Plats Bruts. La cultura catalana va agradar-li tant que va voler-la aprendre; adoptar-la com a seva fins i tot. Mai ha visitat Catalunya. No viu en un entorn catalanoparlant i, tot i així, amb interès i esforç ha après la llengua en poc temps.

Així doncs, si la Julieta ha pogut aprendre el català des d’Argentina, per què a casa nostra pensem que hi ha gent que no el pot adoptar com a propi? Esforç i interès. Res més. Sols cal això. Deixem clar als partits que ens prenem seriosament la llengua. Manifestem-los que la volem per sobre de qualsevol projecte polític. Si la Julieta ha après català en deus mesos no hi ha cap excusa que justifiqui no defensar la llengua.

elmati.cat

Respostes

Configuració
 • ViscalavergedeMontserrat237👍 77
  Tot aquest rotllo per explicar que ten vas a Argentina aquest estiu a follarte una argentina, no calia. 
 • willybarna12.883 11 165👍 4.019
  O aillar als colons o perdre la llengua en nom de la igualtat i el "Catalunya és un sol poble".

  Que cadascú esculli quina és la seva prioritat.
 • terrae855

  Penso que ja els partits catalans no aposten pel català perquè s'ha assumit que és una llengua destinada a l'extinció. Tenim amb prou feines un 30% de catalanoparlants al país, amb una bossa d'immigració espanyola inadaptada des de fa ja unes dues generacions, amb partits espanyols que voregen el 50% dels vots i que no tenen cap intenció ni tan sols de saber comprendre la llengua.

  ERC i la branca més catalanista de Podemos ja han renunciat a la llengua, només queda la branca més catalanista del PDCAT i prou.

 • willybarna12.883 11 165👍 4.019
  Doncs només cal veure les prioritats dels raconaires. Aquest fil, en 75 minuts 4 respostes, i el fil-mur dels laments d'en Puigdemont creat fa 35 minuts, doncs 25 respostes.

  És facil de veure el que importa la llengua aquí al racó, i si ja vas a nivell de carrer doncs millor no parlar-ne.
  • LesttattUsuari sumador38.880 12 15👍 14.141
   Puc confirmar tot el que dius.

   Tot i que t'has deixat aquella part que pocs comenten.  Cert que, en tots els cursos, sempre acaba apareixen aquella pregunta; "Tothom no entén el català?" I es ben cert que la classe acaba impartint-se en castellà, encara que siguin pocs que ho vinguin demanant.

   I aquests pocs sempre acaben ser immigrants, sud-americans, sobretot,  que venen exigint que sigui en aquesta mateixa llengua, perquè.." no entenen la llengua catalana". I no són casos únics que m'ho he trobat.

   Vinc a dir, no es únicament per una actitud nostra.
  • willybarna12.883 11 165👍 4.019

   rotllan escrigué:
   El català desapareixerà per culpa nostra. Els catalans canvien al castellà sempre, fins i tot estant en situació de poder, de superioritat jeràrquica o com en vulguem dir. Perquè pots tenir debilitat i canviar d'idioma quan parles amb un vell, o que et vols assegurar que t'entén un garrulo, però canviar d'idioma per enraonar amb un marrec o per demanar un cafè amb llet ja em diràs.
   Vaig anar fa poc a una calçotada. Tots catalans menys una noia. Tothom parlava català i tothom canviava a castellà amb aquesta noia. Jo hi vaig enraonar un moment i em va respondre en català.

   Vas a una activitat, curset, etc. i sempre hi ha un subnormal que pregunta si algú no entén el català. La gran majoria de vegades si es fes en català no protestaria ningú. Però és que la lògica, si ho preguntes tu d'inici com un ximplet, no és fer-ho en castellà que ja ho entén tothom: lo més raonable seria dir, els que no enteneu el català ja us ho explicarem al final. I si et queixes encara ets tu el mal agradós.

   A les xarxes socials ja no cal ni que en parlem. Tot es publica en castellà. En una activitat ho justificaven argumentant que hi ha molts assistents que venen d'Espanya, i és cert, però no més que de Catalunya Nord i França.
   La estetica dels catalans sera la perdició de la llengua catalana.
 • Horus314👍 317
  Igual que si a Catalunya un finès es dirigeix a un catalanoparlant en suomi el català s'encongirà d'espatlles i dirà: -no t'entenc-...ha d'actuar amb idèntica perplexitat quan un castellanoparlant se li dirigeix en castellà. 
 • Arnau Solsoner2.751 3 686👍 3.033
  El que hem "avançat" en defensar l'independentisme ho hem perdut defensant la llengua i potser no tindrem ni una cosa ni l'altra.
  • willybarna12.883 11 165👍 4.019

   Arnau Solsoner escrigué:
   El que hem "avançat" en defensar l'independentisme ho hem perdut defensant la llengua i potser no tindrem ni una cosa ni l'altra.
   Com deia en Churchill a en Chamberlain fa 80 anys, entre la guerra i el deshonor heu escollit deshonor i al final tindreu guerra i deshonor. O com comencar la casa per la teulada.
 • RESILIENT2.806 2 677👍 2.457
  És que la "llengua és un projecte polític", i dels fonamentals, això explica el perquè un dels objectius inicials i principals de qualsevol colonitzador és destruir la llegua del colonitzat, sempre.

  I si els partits polítics principals la subordinen convertint-la en luxe cultural, en simple sentiment, en folklore, en antiga o festiva tradició, és simplement perquè aquests partits, com tots els partits, defensen en primer lloc interessos de classe on la llengua només si afegirà si no dificulta la defensa d'aquests interessos de classe.

  Per això molts canvien al castellà quan participen en les campanyes electorals del colonitzador, quan piulen al parlament del colonitzador, o al banc dels acusats del colonitzador. Són en aquests casos on es veu clarament que per a ells, els interessos de classe prevalen sobre els interessos nacionals.

  Només hi pot haver coincidència permanent (almenys de manera objectiva) entre els interessos nacionals i els de classe, a les organitzacions i partits que defensen els interessos de les classes populars, no pas al si dels partits que defensen privilegis de classe doncs aquests privilegis són de dominació i sovint coincidents amb els del colonitzador excepte en el greuge fiscal.

  Ja es va forçar a les cúpules dels partits de les classes dominants a Catalunya -els convergents i els ercos- a participar del moviment per la nostra independència just abans del 9-N que és quan per a no perdre bous i esquelles, van passar de mirar-ho tot des de darrere les cortinetes del Palau a encapçalar-ho (per interessos de classe). Precisament l'error va ser deixar-los sols conduint la nostra màquina que evidentment van fer descarrilar just després de l'1-O... per por, pels seus interessos de classe conservadors, no pas pels nacionals.
 • Pere Grífols i Masoliver220👍 310
  El que jo em pregunto és perquè tants nacionalistes semblen amoinats perquè no es fa prou per ensenyar el català i "integrar a la catalanitat" els immigrants, els nouvinguts, fins i tot gent que encara no ha trepitjat mai el nostre país (serà que no tenim prous forasters a casa nostra!) com si fossin ells els que anessin a salvar la nostra llengua i cultura de la desaparició; oblidant que l'autèntic drama no és aquest sinó que som nosaltres mateixos, els catalans de tota la vida, els que les estem oblidant.

  El que caldria fer són apps d'aquesta mena però orientades a catalans de soca-rel, per tal de mostrar-los com es parla el nostre idioma correctament i perquè l'han de mantenir a la seva vida quotidiana, i de pas si serveixen per a que els catalans poguem formar parelles entre nosaltres i tenir fills, millor.
 • Ercoman1.788 3 903👍 1.805
  É lu ca hi ha
 • Picany7.483 11 290👍 2.012
  El català és l’únic eix vertebrador de la nacionalitat catalana. Per això no votarem mai ningú que no ho tingui clar. Mala gent com la caietana i cia haurien de ser bandejats. 
 • paleta4.382 3 494👍 5.839
  Per salvar el català caldrien líders forts que poguéssin prendre mesures impopulars, com la de reformar completament el model educatiu, i crear una doble o triple línia escolar que garantís la supervivència de la nostra llengua.

  Perquè desenganyem-nos, la cosa no va d'hegemonia, va de supervivència.

 • Josep Carles6.532 14 331👍 2.541

  "Val més un murcià parlant català, que deu mil catalans parlant castellà.

  Per a un murcià, parlar català és un enriquiment. Per a un català, parlar habitualment en castellà és l'acceptació d'una injustícia, la rendició total, la degeneració."


  Josep Armengou

 • prou_prusses1.293👍 658
  Els catalans hauriem de ser alguna cosa més que una llengua. Més que res, perque en el marc global actual, ni tant sols el castellà se n’està sortint gaire ben parat. Reflexionem-hi.
  • willybarna12.883 11 165👍 4.019

   prou_prusses escrigué:
   Els catalans hauriem de ser alguna cosa més que una llengua. Més que res, perque en el marc global actual, ni tant sols el castellà se n’està sortint gaire ben parat. Reflexionem-hi.
   Sense llengua no hi ha nació, i sense nació no hi ha país.
  • paleta4.382 3 494👍 5.839
   Jo crec que el poble català és el conjunt dels llinatges catalans. Mentre aquests existeixin, la llengua sobreviurà.


Publicitat

Fòrums

 • 9.297.800 missatges
 • 221.161 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat