Fòrum

Manifest Koiné, agafeu-lo i compartiu-lo!

Benfresc13.557 6 153👍 13.629
Aquí quasi tots deveu conèixer el manifest del grup Koiné.

Per qui no ho sàpiga, és un manifest que van redactar un grup "d'estudiosos de la llengua, filòlegs, lingüistes, docents, escriptors, traductors, juristes i professionals d’àmbits afins"ara fa uns 5 anys, denunciant la greu situació en la que es troba el català, el procés de substitució lingüística i el procés de dialectització, també la total subordinació del català com a llengua dominada cap al castellà com a llengua dominant.

Penso que el manifest del grup Koiné ha de ser el manifest del nacionalisme català del segle XXI, un manifest que podem subscriure i compartir tan nacionalistes d'esquerres com de dretes o de centre. A tots se'ns mor la llengua, espanya ens la mata, i la llengua és l'ànima de la nostra nació.
Penso que és el nostre deure fer arribar a tothom aquest manifest, fer que tothom conegui la realitat lingüística i l'anormalitat de la injusta situació, som una nació ocupada i colonitzada, el castellà és una llengua imposada i el català una llengua arraconada, minoritzada i marcada.


                                                       ----------------------------------------------------

Manifest.

 

CONSTATEM:

 • Que la llengua catalana és la llengua de Catalunya, en el sentit que és la llengua endògena del territori de Catalunya, on s’ha format i ha evolucionat històricament, i des d’on es va estendre als territoris contigus del País Valencià i les Illes Balears. És la llengua en què sempre ha parlat el poble català.
 • Que la llengua catalana no està, tanmateix, en la situació normal d’una llengua territorial en el propi territori; perquè, a causa de l’annexió del Principat de Catalunya al Regne de Castella d’ençà del 1714, el castellà, com a llengua de dominació, li disputa coercitivament aquest estatus de llengua territorial i ha intentat i continua intentant repressivament de desplaçar-la dels àmbits d’ús lingüístic general. Igualment s’esdevé al País Valencià des del 1707, a Mallorca i Eivissa des del 1715 i a Menorca des del 1802. De la mateixa manera, s’ha anat imposant el francès als comtats del nord (ara coneguts com a Catalunya del Nord), a partir de l’annexió d’aquesta part del Principat el 1659 al Regne de França.
 • Constatem també que, com sol ser típic dels processos de dominació política lingüística, el mecanisme per a aconseguir la implantació del castellà a Catalunya va ser i continua essent la bilingüització forçosa de la població. Un procés que va costar segles i que fins el 1939 encara era força precari, pel que fa a la major part de les classes populars. El règim dictatorial del general Franco va completar tanmateix en dues generacions aquest procés de bilingüització forçosa mitjançant la repressió politicojurídica de l’ús del català, l’ensenyament obligatori i l’extensió dels nous mitjans de comunicació, tots dos absolutament en castellà, i la utilització d’una immigració arribada de territoris castellanoparlants com a instrument involuntari de colonització lingüística.
 • Constatem que el règim constitucional del 1978 ha refermat la continuïtat de la imposició politicojurídica del castellà a Catalunya. La legislació de la Generalitat restablerta i la política lingüística consegüent han servit per a superar en certs àmbits i força precàriament la minorització total soferta pel català a mans del franquisme, però no pas per a revertir la norma social d’ús subordinat del català al castellà que condiciona l’ús lingüístic quotidià de la immensa majoria dels parlants i que porta a una indefectible substitució de la llengua del país per la llengua imposada per l’Estat.
 • Constatem que aquest procés de substitució s’ha anat accelerant, de manera que la situació actual de la llengua catalana en la majoria d’àmbits d’ús general és extremament crítica, fins al punt que el català no és a hores d’ara, a Catalunya, la llengua no marcada, aquella que espontàniament qualsevol habitant empra per adreçar-se a un desconegut. Tampoc no és la llengua predominant entre les generacions de la dita «immersió»: en les zones més poblades la coneixen però l’usen mínimament. I, en paral·lel a l’arraconament social, la degradació qualitativa, estructural, de la llengua no ha parat de créixer en el camí de convertir-se en una mena de dialecte del castellà.

DENUNCIEM:

 • La profunda anormalitat que significa que a Catalunya (i a tots els altres països de llengua catalana), la realitat lingüística normal en un país amb immigració aparegui en certa manera capgirada: la llengua de la immigració (però només l’espanyola) pren a tots els efectes el rol de llengua per defecte, de llengua del país, de llengua nacional, i, contràriament, la llengua del país va esdevenint privativa d’una comunitat closa, que es va reduint i acabarà desapareixent, com sol passar amb les llengües d’immigració. Aquesta anormalitat resta distorsionada per la major part de les enquestes lingüístiques que es promouen.
 • Denunciem la ideologia política de l’anomenat «bilingüisme», que s’ha anat inoculant des de les esferes de poder a tota la població catalana d’ençà del 1978 per justificar el règim jurídic establert per la Constitució i l’Estatut d’autonomia fent creure que la coexistència de dues llengües a Catalunya, totes dues amb un suposat mateix estatus d’oficialitat i igualtat de drets, és un fet natural, positiu, enriquidor i democràtic. En realitat, aquesta ideologia bilingüista no és res més que una forma d’encobrir i legitimar la subordinació d’una llengua a l’altra i el consegüent procés de substitució lingüística que pateix la societat catalana. La lentitud d’aquest procés fomenta entre la població el miratge que el bilingüisme social pot permetre el reeiximent de la llengua minoritzada i una situació d’equilibri permanent entre la llengua endògena i l’exògena.
 • Denunciem les manifestacions d’alguns grups polítics que, sota la capa de la ideologia bilingüista, proposen per a la futura República Catalana que l’anormalitat lingüística actual continuï essent garantida i esdevingui la falsa normalitat de la república.

MANIFESTEM:

 • La urgència d’una presa de consciència del problema social que constitueix per a la societat catalana el desballestament lingüístic creat per la dominació espanyola, una consciència que ara manca en la majoria dels ciutadans i en molts dirigents polítics. Cal que tothom entengui que un dels grans problemes d’estat de la nova república, potser el més important, serà el problema lingüístic, perquè afecta la base mateixa de la cohesió social.
 • Manifestem la necessitat que aquesta consciència lingüística informi el debat ciutadà del procés constituent i el consens constitucional, si no es vol que la nova constitució sigui una forma de tancar en fals el problema lingüístic i entrebanqui o fins impossibiliti de començar a solucionar-lo per les úniques vies possibles: a) la restitució al català de l’estatus de llengua territorial de Catalunya (i igualment per a l’occità a la Vall d’Aran), b) la reversió de la pràctica de la subordinació sistemàtica i generalitzada de l’ús del català (o de l’occità) a l’ús del castellà, i c) la recuperació progressiva de la genuïnitat de la llengua.
 • Manifestem finalment la necessitat, com a fruit de la presa de consciència lingüística, de la creació d’un ampli moviment ciutadà per la normalització lingüística que aplegui com més vagi més voluntats compromeses en una conducta superadora de la subordinació lingüística; un moviment en què cal que vagi confluint tothom, sigui quin en sigui l’origen i sigui quina sigui la seva llengua inicial.
 • Manifestem la necessitat, en definitiva, que s’incorpori al procés constituent la voluntat d’articular la llengua catalana com a eix integrador de la nostra ciutadania en un marc d’assumpció pública del multilingüisme com a riquesa individual i social, amb totes les mesures necessàries per a garantir que tothom se senti reconegut i inclòs en la construcció d’un país normal, també pel que fa a la llengua.

Manifest impulsat pel Grup Koiné, format per Joaquim Arenas i Sampera, Joan-Pere Le Bihan Rullan, Diana Coromines i Calders, Lluís de Yzaguirre i Maura, Josep Ferrer i Ferrer, Àngels Folch i Borràs, Enric Larreula i Vidal, Mercè Lorente i Casafont, Margarida Muset i Adel, Dolors Requena Bernal, Silvia Senz Bueno, Blanca Serra i Puig, Pau Vidal i Gavilán i Josep M. Virgili i Ortiga.


FONT

Difoneu-lo, compartiu-lo amb tothom!!

Respostes

Configuració
 • Pedrolo10.930 3 194👍 5.111
  Amunt!!!!
 • willybarna12.883 11 165👍 4.039
  Si es vol revertir l'estat de la llengua catalana caldra pragmatisme i enterrar molts dogmes progressistes políticament correctes.

  O igualtat o llengua, que cadascú escolleixi.
 • Lepid1.491 3 994👍 577
  Això es poc progre  No tardaran en criticar-ho pel racó
   • Lepid1.491 3 994👍 577
    Defensar una llengua perseguida, residualitzada i marcada, que avui és en vies de ser extingida és progressista.

    Des de quan ho fan aixó els progres? El progressisme creu en la igualtat d'oportunitats, no en reparar els greuges. Per això el nacionalisme ni es ni mai podrà ser compatible amb el progressisme. Per a un progre la qüestió lingüística (com la majoria de problemes) es solucionen amb la tolerància, i la tolerància mata les llengües mes petites. El progressisme es bilingüisme, que es el que precisament denuncia aquest manifest. Per molt que la teva llengua estigui respectada, si no tens un estat darrere que la defensi no podrà sobreviure (i amb un món globalitzat potser ni així). I criticar el bilingüisme i proposar el multilingüisme es com a mínim contradictori 
    I mira que en soc partidari del manifest, per+o si no aconseguim la independència i assimilem culturalment tots els castellanoparlants i els nous immigrants el català no sobreviurà. I si no el cas d'Irlanda ja parla per si sol.
    • Benfresc13.557 6 153👍 13.629
     I una merda està respectada la nostra llengua, i no hi ha cap igualtat entre un català i un espanyol a Catalunya, per molts motius, però si ens centrem en la llengua que és del que parla el fil, l'espanyol pot viure aquí parlant exclusivament la seva llengua sense cap mena de problema, en canvi els catalans ens és molt difícil poder viure a la nostre terra parlant exclusivament la nostra llengua sense voler parlar la llengua imposada per l'enemic.
     Les persones d'esquerres coherents no són pas tolerants amb l'imperialisme ni amb l'opressió als pobles ocupats i oprimits.

     I això del multilingüisme tampoc sé ben bé que volen dir els del manifest, és possible que ho hagin posat per "quedar bé" i no ser acusats de res dolent. En tot cas jo no vull cap multilingüisme, català única llengua franca i natural de Catalunya, i única llengua institucional i d'estat quan siguem independents, després a casa seva que cadascú parli el que vulgui òbviament com a tot arreu. 
     • Lepid1.491 3 994👍 577

      Hi ha igualtat. Com a catalanoparlant et pots adreçar a l'administració en català. Tens contingut cultural i audiovisual en català. No se que mes esperes. El català es oficial a Catalunya. Fora de Cat poca cosa pots trobar, pero estem parlant de Catalunya. A les zones fora de les ciutats pots fer (i es fa) vida completament en català. Pero es la Catalunya rural que està tan marginalitzada per les institucions. No esperis poder fer la teva vida 100% en català. Primer perquè això no es progressista. Segon perque la forma d'aconseguir-ho tampoc es progresista. Al nivell que tu vols no ho legislarà cap estat, ni el mes progresista. Pràcticament perque crearies bosses monolinguistiques i aillades de la resta del país, cosa que cap administració vol.

      Les persones d'esquerres coherents no existeixen. Sobretot quan cal cert compromís personal. La Urss era d'esquerres pero era una entitat imperialista, i culturalment ja ni en parlem.

      I ja et dic que segurament tu i jo opinem igual, pero que els teus arguments i el que vols un progressista no t'ho compra. Ni els comunistes (al socialisme =) ni als progressistes els hi importa una merda les comunitats lingüístiques minoritàries. Les toleraràn amb bilingüisme, pero no fan res per a que desapareixin o siguin absorbides irremeiablement.

      • willybarna12.883 11 165👍 4.039

       Lepid escrigué:

       Hi ha igualtat. Com a catalanoparlant et pots adreçar a l'administració en català. Tens contingut cultural i audiovisual en català. No se que mes esperes. El català es oficial a Catalunya. Fora de Cat poca cosa pots trobar, pero estem parlant de Catalunya. A les zones fora de les ciutats pots fer (i es fa) vida completament en català. Pero es la Catalunya rural que està tan marginalitzada per les institucions. No esperis poder fer la teva vida 100% en català. Primer perquè això no es progressista. Segon perque la forma d'aconseguir-ho tampoc es progresista. Al nivell que tu vols no ho legislarà cap estat, ni el mes progresista. Pràcticament perque crearies bosses monolinguistiques i aillades de la resta del país, cosa que cap administració vol.

       Les persones d'esquerres coherents no existeixen. Sobretot quan cal cert compromís personal. La Urss era d'esquerres pero era una entitat imperialista, i culturalment ja ni en parlem.

       I ja et dic que segurament tu i jo opinem igual, pero que els teus arguments i el que vols un progressista no t'ho compra. Ni els comunistes (al socialisme =) ni als progressistes els hi importa una merda les comunitats lingüístiques minoritàries. Les toleraràn amb bilingüisme, pero no fan res per a que desapareixin o siguin absorbides irremeiablement.

       Aquestes bolses monolingues i aillades de la resta de la societat, es podrien crear, pero en el sentit contrari al que tu t'imagines, i respectant els drets humans, per descomptat.

       Simplement amb llibertat real, no pas "real" si no real, amb llibertat real de mercat, individual i d'associació, i en una generació quedarien configurades aquestes reserves linguístiques a Catalunya, i no serien pas reserves per a indis, no, ni molt menys, ans al contrari.
       • Lepid1.491 3 994👍 577
        En un món liberal com tu em descrius les llengües majoritàries s'ho menjarien tot. Els petits s'adaptarien al que dicta el mercat, el mercat dels grans esclar.
        • willybarna12.883 11 165👍 4.039

         Lepid escrigué:
         En un món liberal com tu em descrius les llengües majoritàries s'ho menjarien tot. Els petits s'adaptarien al que dicta el mercat, el mercat dels grans esclar.
         A Catalunya no, si hi ha prou demanda de catala i prou consciencia linguistica catalana.
         • Lepid1.491 3 994👍 577
          No. A catalunya hi ha un 40% de catalanoparlants. Els no catalanoparlants no voldràn un sistema en català. No hi ha forma liberal de revertir aixó. Basicament tot el que es una ciutat mes gran de 80000 habitants es majoritariament castellanoparlant. Barcelona i la seva area metropolitana quedarien fora d'aquesta Catalunya (pràcticament el que els imbècils dels unionistes diuen que es Tabarnia). Es el conegut com a cinturó roig (o espanyol, perquè a les ultimes eleccions van votar ciutadans). Lleida per exemple també hi entraria, o Tarragona. I si li treus les parts economiques mes importants tan sols queda el camp i Girona, les zones poc poblades i economicament/politicament marginals
          • willybarna12.883 11 165👍 4.039

           Lepid escrigué:
           No. A catalunya hi ha un 40% de catalanoparlants. Els no catalanoparlants no voldràn un sistema en català. No hi ha forma liberal de revertir aixó. Basicament tot el que es una ciutat mes gran de 80000 habitants es majoritariament castellanoparlant. Barcelona i la seva area metropolitana quedarien fora d'aquesta Catalunya (pràcticament el que els imbècils dels unionistes diuen que es Tabarnia). Es el conegut com a cinturó roig (o espanyol, perquè a les ultimes eleccions van votar ciutadans). Lleida per exemple també hi entraria, o Tarragona. I si li treus les parts economiques mes importants tan sols queda el camp i Girona, les zones poc poblades i economicament/politicament marginals
           Si hipoteticament, a Catalunya, és pogués escollir, individualment, si es vol pagar els impostos a la hisenda catalana o a la hisenda espanyola, i despres, la educació, la sanitat etc, estarien dividides en 2 blocs, ja et dic jo, que com a mínim 2 de cada 3 persones escollirien pagar els seus impostos a Catalunya i per tant tindrien una sanitat catalana enlloc d'estatal i una educacio catalana enlloc d'estatal.

           Ja veuries com gracies a aquesta partició socio-linguistica, l'ús social del catala augmentaria bastant, i també els habits de consum, les relacions comercials, i els fluxos economics canviarien molt.

           Imaginat que amb aquesta particio, en el termini d'uns 5 anys, el 50% dels catalanoparlants només consumís cinema en catala, doncs aixo ja provocaria importants disrupcions en la industria cinematografica a Catalunya, atés que si o si, es crearien complexos cinematografics exclusivament en catala, i illes comercials en les que estiguessin delimitades les tendes que paguen a la hisenda catalana de les que paguen a la hisenda espanyola.

           A Barcelona ciutat, la centralitat linguítico-social seria en catala i els colons s'haurien auto-aillat socialment.

           Tu no et pots imaginar la potencialitat que donaria al catala, la separacio administrativa entre 2 colectius, el catala(tant indepes com no) i el castella(colons més altres immigrants inadaptats).

           Que la sanitat dels colons se l'haurien de pagar ells, com la dels catalans nosaltres.

           Entenc que per algú políticament correcte i progre doncs li resulti dificil d'assimilar, a l'igual que li pot resultar dificil d'assimilar el concepte d'Associacions Municipals Independents de Pares d'Alumnes per una Escola 100% en Catala. Aixo als progres no els agrada perque ells volen que l'estat ho controli tot i es fiqui en la vida de la gent.

           Lamentablement estem molt lluny d'un escenari aixi perque entre els catalanoparlants, com a molt hi deu haver un 10% o poc més de gent amb consciencia linguistica. És el que hi ha, el progre-processisme esta guanyant per golejada al nacionalisme independentista catala.
          • Lepid1.491 3 994👍 577
           Aixó es una estupidesa. Primer perquè la majoria de catalanoparlants no són precisament econòmicament superiors a la mitjana. Les zones on es parla mes català es la província de Lleida i la de Girona (i fora de L'àrea metropolitana de Barcelona.). Les zones economiques mes importants serien les castellanoparlants (que es on hi ha la industria i el sector de turisme/negocis). Per tant la gent catalanoparlant s'apuntaria a la sanitat o als serveis castellanoparlants perquè serien millors (+ diners, millor servei). Amb la educació passaria el mateix. No només crearies guetos catalans a les grans ciutats si no que li estaries entregant el pais als castellanoparlants. I igualment el cinema seguiria igual, tindries una població de dos milions que podria veure cinema en català i en castellà, i la resta tan sols en castellà (sent un mercat ampliable a la resta d'espanya i sudamerica). En el liberalisme el mercat mana, i el català no es rentable. 
           No es tracta de ser politicament o no correcte, o un progre. Es que t'estas muntant una palla mental molt grossa 
          • willybarna12.883 11 165👍 4.039

           Lepid escrigué:
           Aixó es una estupidesa. Primer perquè la majoria de catalanoparlants no són precisament econòmicament superiors a la mitjana. Les zones on es parla mes català es la província de Lleida i la de Girona (i fora de L'àrea metropolitana de Barcelona.).
           Et pot semblar una estupidesa perque aixo va contra els dogmes pujolistes-pesuqueros del "Catalunya es un sol poble", i tu segurament deus ser un independentista catala no-nacionalista, per aixo et sembla una estupidesa i per aixo defenses la mescla i més del mateix i estas en contra d'innovar socialment.

           És el que hi ha, voleu mescla, doncs mescla, igualtat, progressisme i castellanitat massives tindreu i en gaudireu a fons. 
          • Lepid1.491 3 994👍 577
           No no, jo sóc català independentista i nacionalista. El que passa es que no sé si tu es cec, sord o vius a la parra. El que et dic jo t'ho pot dir qualsevol persona amb dos dits de front, independentment de quina sigui la seva ideologia. I a la epoca Pujol pràcticament no la vaig viure. El que passa es que ignores el que et dic i simplement segueixes el teu dogma. En el meu missatge he explicat perquè el que tu dius es una estupidesa que no s'aguanta per lloc. La solució a aquest problema en cap cas sortirà del liberalisme. El liberalisme es un cancer que precisament el que faria seria empitjorar la situació.
          • willybarna12.883 11 165👍 4.039

           Lepid escrigué:
           No no, jo sóc català independentista i nacionalista. El que passa es que no sé si tu es cec, sord o vius a la parra. El que et dic jo t'ho pot dir qualsevol persona amb dos dits de front, independentment de quina sigui la seva ideologia. I a la epoca Pujol pràcticament no la vaig viure. El que passa es que ignores el que et dic i simplement segueixes el teu dogma. En el meu missatge he explicat perquè el que tu dius es una estupidesa que no s'aguanta per lloc. La solució a aquest problema en cap cas sortirà del liberalisme. El liberalisme es un cancer que precisament el que faria seria empitjorar la situació.
           Jo no parlo de liberalisme, parlo de llibertat d'associacio entre persones, d'igual a igual. 

           Que hi ha d'haver un estat amb unes regulacions necessaries? OK. Pero llibertat d'associació també.

           A mi el que de debó m'interessa és que el percentatge d'ús social del catala i el percentatge de catalanoparlants a Catalunya augmenti, i jo considero(encertadament o equivocadament, no ho sé) que el primer pass a donar per tal de que algun dia aquests percentatges comencin a pujar, és, simplement, comencar a aillar socialment als colons; aixo d'entrada.

           No em vull estendre més parlant de liberalismes ni estatismes en un fil sobre llengua. A mi, pel que respecta a la llengua, l'únic que m'interessa  son els resultats i punt, lo altre m'és totalment indiferent.
      • willybarna12.883 11 165👍 4.039

       Lepid escrigué:

       Hi ha igualtat. Com a catalanoparlant et pots adreçar a l'administració en català. Tens contingut cultural i audiovisual en català. No se que mes esperes. El català es oficial a Catalunya. Fora de Cat poca cosa pots trobar, pero estem parlant de Catalunya. A les zones fora de les ciutats pots fer (i es fa) vida completament en català. Pero es la Catalunya rural que està tan marginalitzada per les institucions. No esperis poder fer la teva vida 100% en català. Primer perquè això no es progressista. Segon perque la forma d'aconseguir-ho tampoc es progresista. Al nivell que tu vols no ho legislarà cap estat, ni el mes progresista. Pràcticament perque crearies bosses monolinguistiques i aillades de la resta del país, cosa que cap administració vol.

       Les persones d'esquerres coherents no existeixen. Sobretot quan cal cert compromís personal. La Urss era d'esquerres pero era una entitat imperialista, i culturalment ja ni en parlem.

       I ja et dic que segurament tu i jo opinem igual, pero que els teus arguments i el que vols un progressista no t'ho compra. Ni els comunistes (al socialisme =) ni als progressistes els hi importa una merda les comunitats lingüístiques minoritàries. Les toleraràn amb bilingüisme, pero no fan res per a que desapareixin o siguin absorbides irremeiablement.

       No n'hi ha pas d'igualtat real a Catalunya desde el moment en que uns et poden enviar a viure a sota un pont si defenses més del que seria "recomanable" la llengua catalana.

       Aixo de la igualtat és mentida, els catalanoparlants som ciutadans de segona a Catalunya.
       • Lepid1.491 3 994👍 577
        Ja, peró la "igualtat real" es una cosa impossible d'assolir. Es com dir que a Espanya hi ha una separació "real" de poders. El que tu dius no es possible d'assolir. Es pot legislar tot el que tu vulguis, peró no aconseguiràs una igualtat real mai.
        • willybarna12.883 11 165👍 4.039

         Lepid escrigué:
         Ja, peró la "igualtat real" es una cosa impossible d'assolir. Es com dir que a Espanya hi ha una separació "real" de poders. El que tu dius no es possible d'assolir. Es pot legislar tot el que tu vulguis, peró no aconseguiràs una igualtat real mai.
         És molt més important la llibertat que no pas la igualtat.
         • Lepid1.491 3 994👍 577
          La llibertat no serveix de res si no hi ha una base. Si jo sóc lliure per parlar català pero no hi ha ningú que el parli de que em serveix? El liberalisme no serveix per a conservar llengües.
          • willybarna12.883 11 165👍 4.039

           Lepid escrigué:
           La llibertat no serveix de res si no hi ha una base. Si jo sóc lliure per parlar català pero no hi ha ningú que el parli de que em serveix? El liberalisme no serveix per a conservar llengües.
           Pero millor que aquesta llibertat existeixi a que no existeixi, almenys, si existeix, sempre un catala es podra associar amb un altre catala.

           Amb un estat ultraintervencionista que sempre ha anat contra els catalans, la neutralitat i llibertat es troba a faltar, i molt.

           I la base, encara existeix avui en dia, d'aqui a 30 anys, Deu dira.
      • EmulatorQUsuari sumador64.838 15 6👍 19.937
       Igualtat no és que hi hagi infinitat de canals televisius en espanyol i que en català només n'hi hagi cinc o sis (i alguns no es reben a tot el seu territori lingüístic).

       Igualtat no és que hagis d'esperar que es posin en línia tots els planetes perquè coincideixin tres films doblats al català.

       Igualtat no és que hi hagi àmbits editorials sense oferta en català.

       Igualtat no és que un jutge et pugui fer canviar de llengua perquè no entén el català tot i treballar aquí.
       • Benfresc13.557 6 153👍 13.629
        Ni que quasi el 100%de les pel.lícules del cinema siguin només en castellà, ni que tots els videojocs siguin en castellà i cap en català, ni que a moltes botigues, bars, fleques etc. parlis en català i et diguin que no t'entenen.

        Ni que molts funcionaris de l'Estat com policia nacional o guàrdies civils t'obliguin a parlar-los en catellà. 
       • Lepid1.491 3 994👍 577
        La majoria del que dius pertany mes a l'esfera privada que publica. Que si, que tens raó, pero en pocs llocs s'etiqueta en llengües minoritàries. I al Canadà ho fan i ningú està content  (i tan sols ho fan cap al françes, no cap a les llengües indigenes)
        • Benfresc13.557 6 153👍 13.629
         El català no és respectat ni a l'esfera privada ni tampoc a la pública, a més a tots els països del món les empreses estan subjectes a 50.000 normatives de tot tipus, després també hi ha el tema de les subvencions en el tema de la cultura, la llengua castellana està infinitament més subvencionada (literatura, films, mitjans audiovisuals etc.) , el català és marginat o sovint també discriminat per les institucions. 

         I les desgràcies de les altres nacions sense estat no són cap consol. 
    • Xicoira5.506 2 391👍 4.545
     Tu ets un ruc que ha vinngut a parlar del seu llibre, fins els collons de les putes capelletes de merda, fiqueu-vos-les per on no surt el sol
     • Lepid1.491 3 994👍 577
      Xato, fiquet les teves estupideses pel cul i gaudeix-les. Als USA que hi ha tanta progressia, com els hi va a les llengües natives? Perquè al Hawaià li queden 2000 parlants (d'una ètnia de 400000 persones) i mira que ha estat un estat tradicionalment demòcrata. O la resta de llengues indies confinades en reserves i sense estatus d'oficialitat. O el Canadà? Com els hi va allì? Tan progres com són? Perquè de les 65 llengues natives que tenen tan sols 3 tenen alguna possibilitat de sobreviure a llarg termini. I cap d'elles es oficial. I a Russia, hereva de la URSS? La majoria de llengües natives tenen un estat similar al català, pràcticament desaparegudes de les grans ciutats per la immigració i la russificació i tan sols amb pes a les zones rurals (marginades econòmicament i molt ferestegues). En les zones on no arriben els russos com a molt tenen un diari local bilingüe (amb alguns articles en el idioma local). La població es passa en massa (si es que no ho ha fet ja) al rus, que es la llengua de l'administració. Al final la gent s'adapta a la llengua que li es mes beneficiosa i li permet tenir mes recorregut, ja sigui professional o dintre de l'administració. Es dona el cas de que les parelles de classe mitjana del subcontinent indi crien els seus fills amb la llengua anglesa com a materna (que els hi serà molt mes útil que el idioma local), i això que es una república federal. Si tu ets tan il·lús creient que la gent abandonarà els seus idiomes per a transcendir cap al català es que estas mes malament del que em pensava. Perquè si seguim així el que passarà es que el castellà serà la llengua vehicular. Com va passar en el cas d'Irlanda. Jo hi he estat a Irlanda. El irlandès el parlen com a molt 80000 persones (i els parlants diaris es redueix fins als 20000) i això que es necessari coneixe'l per a treballar en el sector public. L'idioma s'ha convertit en un tràmit necessari per a treballar en l'administració. Acredites un coneixement bàsic de l'idioma (que no el faràs servir mai) i ja pots entrar en l'administració. Després ningú el sap parlar perquè un cop l'acredites ja no cal tornar a fer-ho (com passa per exemple amb l'anglès aquí a les universitats). Almenys jo no vui que el català acabi així. I per a mantenir la llengua tan sols en hi ha un de camí. Si no s'aconsegueix que la gent parli català, ja sigui per la força o amb "incentius" aquest manifest i la resta no serviran de res. Sempre et quedarà queixar-te.
   • JoanVecord5.261 9 409👍 2.040
    Si m'ho permeteu:

    en vies de ser extingida >> en via d'extingir-se
        en vies de >> en via de
        ser extingida >> extingir-se
    • Benfresc13.557 6 153👍 13.629
     Mercès per les correrrcions ja no puc editar, però en via de ser extingida en comptes de en via d'extingir-se ho he posat a propòsit  perquè no s'està pas extingit, l'estan extingit, no s'està pas extingint sola, l'està extingint un estat imperialista.

     El foc està essent extingit (pels bombers)
     El foc s'està extingint (sol) 
 • Defectible7.981 270👍 3
  Penso que el manifest del grup Koiné ha de ser el manifest del nacionalisme català del segle XXI, un manifest que podem subscriure i compartir tan nacionalistes d'esquerres com de dretes o de centre.

  El concepte de nació sols es menciona 1 vegada en aquest text, i és per mencionar l'anomalia d'adoptar la llengua castellana com a llengua nacional.

  No manipulis fent-ne nacionalisme del que no n'és. Les llengües no són propietat de ningú.
  • Aquest missatge ha estat esborrat
   • Defectible7.981 270👍 3
    El català és el que ens fa catalans.

    Segur?

    Jo pensava que et feia catalanoparlant.

    • Gambús vallesà86👍 268
     Il·lumina'ns Defectible, tu que ho saps tot. Què ens fa catalans si no és la llengua? El pa amb tomàquet?
     • RMCF 19024.258 9 503
      El  fet de compartir un territori, el que fa als murcians que siguen murcians i no andalusos tot i parlar la mateixa llengua. O el que fa que els valencians no siguem catalans tot i parlar també la mateixa llengua.
     • Defectible7.981 270👍 3
      O sigui que un català és exactament el mateix que un espanyol o un francès, però que parla català?

      Interessant
      • Rigel65.373 11 5👍 34.034
       Exacte, perquè els catalans som una Nació. Vet aquí la diferència entre una identitat nacional i una simple identitat regional
       • Defectible7.981 270👍 3
        El cap de llista pel Front Republicà no és català, doncs?

        Vaja...
         • Defectible7.981 270👍 3
          Tu mateix ho has dit: "com ara la llengua".

          El que jo deia aquí és compte amb fer una apropiació nacionalista d'un manifest que no és nacionalista, sinó lingüístic.
          • EmulatorQUsuari sumador64.838 15 6👍 19.937
           "Amic de la Vasallo" com a insult. A favor.
         • Defectible7.981 270👍 3
          El cap de Front Republicà crec que té clar que la llengua de Catalunya és el català.

          Al nivell que demanen els identitaris ací al Racó? Ho dubto molt.

          I tampoc és algú a qui anomenaries nacionalista ni molt menys.
          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Sí, al nivell d'allò que demanen els usuaris d'aquí. L'Albano és un noi argentí que ha vingut a Catalunya i s'ha implicat, parla català i, independentment de si hi ha coses en les quals estem més o menys d'acord (no ho sé), per mi i per molts ha fet més que el mateix Rufián i que el senyor Bou per molts cognoms catalans que tingui. I això és així tret de per la teva ment retorçada - que compra el tòpic espanyol que volem la 'puresa' de sang i no sé quines merdes - i la d'algun altre borinot.

           Algú que diu "vajanades", és a dir, algú que ha incorporat aquest mot al seu vocabulari - si no hi hagués fet, l'hauria cercada al diccionari i l'escriuria bé - és adorable. No pas com tu, que posem un article sobre salvar mots catalans i te'n queixes. Altrament dit, que abans l'Albano que tu, per molta família catalana que tinguis. Au, ara digue'm identitària o el que vulguis.


          • Benfresc13.557 6 153👍 13.629
           Tampoc cal llepar-li el cul per haver dit "vajanades", que aquest home fa unes quantes dècades que viu a terres catalanes xd
          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Hahaha, sí, tens raó, però també va bé agrair-ho.

           Saps que en Defectible  defensaria dir "tonteries".


   • willybarna12.883 11 165👍 4.039

    Gambús vallesà escrigué:
    El català és el que ens fa catalans. Per què et penses que es fan tants esforços des de l'estat per erradicar-lo?
    El xarnego fraternidaz no esta gaire content amb el que acabes d'afirmar.
 • paleta4.383 3 494👍 5.840
  És català qui pensa en català.
  • OcellotdeBoscFeréstec6.351 7 339👍 1.214
   És ben senzill 
   • paleta4.383 3 494👍 5.840
    Senzill... però difícil d'acceptar per molts.

    Perquè m'hi jugo un pèsol que gent com en Rufián o en Fachin pensen en castellà.
    • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
     És català qui, independentment de la teva llengua primera (que no pots triar) vius a Catalunya i et fas amb el català. Potser has vingut amb 20 anys i encara penses en la teva llengua però això no et fa menys català.

     Diureu el que volgueu però algú que diu "vajanades", és a dir, algú que ha incorporat aquest mot al seu vocabulari - si no hi hagués fet, l'hauria cercada al diccionari i l'escriuria bé - és adorable, i per mi més català que no pas en Rufián que ha nascut aquí. 


      
  • EmulatorQUsuari sumador64.838 15 6👍 19.937
   Jo diria que qui, pensi en la llengua que pensi, s'expressa bé en català perquè s'hi ha interessat i l'ha fet seu aprenent-lo correctament.

   I que, a més, defensi políticament el millor per a Catalunya.
 • Velafonte40👍 40
  T'he votat negatiu sense voler!! 
 • MovimentAntiViolència50👍 15
  A l'article científic:

  https://arxiv.org/pdf/1703.10706.pdf

  s'analitzen diferents models, que modelitzen els parlants de dues llengües (incloent la possibilitat de monolingües i bilingües). En la majoria dels casos, la llengua minoritzada desapareix (a no ser que hi hagi fronteres clares entre els grups).

  Només hi ha la possibilitat de supervivència de les dues llengües en casos molt concrets, on els bilingües "estabilitzen".

  En el cas del català, ja no hi ha monolingües catalans. Sembla doncs que el català té una certesa del 100% d'extingir-se?

  Què diu el grup Koiné sobre aquests models?
 • gosset.inofensiu117 1👍 29
  Irlanda va aconseguir la independència tot renunciant a la seva llengua, el gaèlic. Espero que aquí això no passi mai.
 • Ercoman1.788 3 903👍 1.806
  En contra.

  En una futura república catalana hauria de ser possible expresar-se davant l'administració en llengua castellana i aquesta hauria de ser ensenyada a l'escola, al mateix nivell que l'anglès (com ara).

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.985 missatges
 • 221.170 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat