Fòrum

Sant Jordi 2019: novetats interessants? (NO-Ficció)

DK9.079 9 239👍 4.663
Aquest fil no pretén fer-li la competència a un altre que ronda per aquí, eh?

(I tampoc podria: de moment hi ha poques coses que (em) semblin interessants Com a molt aspira a ser-ne el complement)

el que més gràcia m´ha fet: un llibre sobre la Barcelona i la Catalunya de la segona meitat del XIX: Les nits de Pitarra. No n´he trobat cap imatge, pot ser que gairebé només es trobi a la llibreria on treballo? .  Fa molt bona pinta: les tertúlies del café de Pitarra -que fa poc va passar a ser un pub irlandès i ara no tinc clar què és- semblen servir d´excusa per retratar la Barcelona literària, incipientment anarquista, catalanista, pre-fabriana i... espiritista

De l´editorial L´arca, un llibre per revaloritzar una part de Catalunya oblidada i menystinguda (ok, estic dramatitzant):(la mateixa editorial té llibres interessants de finals de l´any passat, com "1001 curiositats del català parlat i escrit")


De l´editorial Comanegra:D´antropologia n´hi ha uns quants: una història del porró, llibres sobre les nostres festes, fins i tot un sobre els gegants i dracs


Si no m´inspiro ni trobo més coses interessants tiraré de llibres de l´any passat -i de les vostres aportacions i chivatazos ...

Respostes

Configuració
 • entre·ribes442👍 316
  Amunt, que a mi tmb m'interessa!

  L'altre fil només era de ficció catalana o sigui que encara se'n pot obrir un altre 
  • DK9.079 9 239👍 4.663
   Sí, dos més se´n poden obrir, perquè aquest és de no-ficció catalana ;-)

   (chivatazos chivatazos... a veure si hi ha sort, que l´any passat en vaig rebre un de molt bo...)
   • Roderic17.846 15 94👍 8.988
    Quin?
    • DK9.079 9 239👍 4.663
     La informació la vaig rebre precisament via Racó. La meva confident respon actualment a les inicials e·r (no puc dir res més, has de saber llegir entre·línies).

      el llibre és aquest que penjo. Enmig de l´allau de llibres de temàtica política aquest havia passat desapercebut perquè està auto-editat i el distribueix gent alternativa..

  • DK9.079 9 239👍 4.663
   Sí, és dels que fa més bona pinta dintre dels 2.000 que han sortit de temàtica política. També n´hi ha un sobre els CDRs -tot i que m´ha semblat una mica àrid:

  • Roderic17.846 15 94👍 8.988

   Un llibre repassa els darrers cinquanta anys de l'Esquerra Independentista a l'Aran, els Pirineus i Ponent

   "Fills de la vuitena", de Ferran Dalmau i David Sancho, vol servir per explicar a les noves generacions independentistes les ''arrels profundes'' del moviment

   David Sancho i Ferran Dalmau, autors del llibre | ACN

   "Fills de la vuitena" és el llibre que acaben de publicar els lleidatans Ferran Dalmau i David Sancho i que repassa els darrers cinquanta anys de l'Esquerra Independentista a l'Aran, el Pirineu i Ponent.

   Publicat per Pagès Editors, l'obra vol servir, entre d'altres, per explicar a les noves generacions independentistes que el moviment no va néixer al 2010 sinó que té unes "arrels profundes" que han fet que "avui siguem molts". Així ho remarquen els seus autors en una entrevista a l'ACN, on també han volgut incidir en la necessitat de fer justícia a tota la militància "marginal" que va començar la lluita després de la Guerra Civil en una part del país on les organitzacions independentistes sempre han tingut presència.

   Fa tres anys Ferran Dalmau i David Sancho van impulsar el Fons de Documentació de l'Esquerra Independentista a les comarques de Ponent i a mesura que van començar a recopilar informació van arribar a la conclusió que tot aquell "llegat polític" no es podia perdre i la millor manera de fer-ho arribar a la societat era fent un llibre.

   En aquest sentit, Dalmau remarca que sobretot per explicar a les "noves generacions independentistes que això de l'independentisme no va néixer al 2010 sinó que té unes arrels profundes a la societat catalana però també a Ponent". Així, afegeix que si avui en dia l'independentisme és majoritari entre els catalans és perquè "al seu moment n'hi havia uns poquets que van posar en marxa la màquina", ja que les coses "no apareixen del no res".

   David Sancho assenyala que amb el llibre també volen transmetre que l'independentisme d'esquerres "no és una cosa de l'àmbit barceloní o les comarques centrals" sinó que les terres de Ponent en són "un dels més destacats bressols". Com en molts altres llocs del país, l'independentisme es forja a Ponent de la mà del Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) que si bé al 1969 tenia una presència bastant "minsa" al territori, cap als 70 el nucli està més organitzat, també en comarques com les Garrigues. 

   Dalmau afegeix en aquesta línia que l'independentisme a Ponent s'ha caracteritzat per tenir una ''continuïtat històrica'' durant 50 anys amb presència d'organitzacions d'una forma constant, al contrari de molts altres llocs dels Països Catalans. Aquestes organitzacions han anat evolucionant amb els anys fins arribar a l'actualitat a configurar partits com la CUP o Poble Lliure.

   De fet, el llibre comença amb figures "pioneres" del moviment a Ponent com Joan Culleré o Pere Terrado, el primer militant del PSAN a Lleida, qui va ser l'autor d'uns murals que es van fer clandestinament a la Seu Vella l'any 1969 aprofitant unes festes de la tardor.

   Va ser una de les primeres accions de l'independentisme al territori, diu Dalmau, que lamenta com va ser "silenciada pels mitjans del règim franquista". El recorregut històric acaba al 2012 amb la primera intervenció de la diputada de la CUP, Mireia Boya, al Parlament, la primera diputada independentista de la Val d'Aran. 

    

 • DK9.079 9 239👍 4.663
  Aquest és el de Les nits de Pitarra

 • __33857__159👍 20
  La novetat és que pot ser l'últim any que se celebri. Es veu que la llegenda incita al maltracte animal i la princesa és sexista perquè és una dona. Tot idea de la CUP de Barcelona i la seva inquisició de gènere. 
 • DK9.079 9 239👍 4.663

  He anat comprant els 3 anteriors però aquest ja no sé si caurà... 
 • Foguera Catalana4.946 4 439👍 4.498  "Una història crítica de les esquerres", la darrera novetat editorial d'Edicions el Jonc

  Edicions el Jonc acaba de publicar Una història crítica de les esquerres de Xavier Diez. L'obra parteix de l'evidència d'una crisi sistèmica d’unes esquerres caracteritzades pels seus fracassos, certa incapacitat d’oferir solucions a nous reptes i una clara impotència a l’hora d’enfrontar-se a la deriva reaccionària que vivim.

  Segons Edicions el Jonc, una història crítica de les esquerres pretén plantejar una recerca sobre les raons profundes d’aquesta crisi, fent un repàs de la història de les esquerres a occident, des de la Revolució Francesa fins a l’impacte de la globalització contemporània, a partir d’una concepció plural dels moviments polítics i ideològics que s’han plantejat una societat més justa en base als principis republicans de “llibertat, igualtat i fraternitat”. I ho fa a través d’un recorregut pels èxits i fracassos d’aquests corrents que van del marxisme a l’anarquisme, passant per les seves variants que han tractat d’oposar-se al capitalisme: el republicanisme, la socialdemocràcia, l’ecologisme, l’antiracisme o el feminisme.

  Una segona part del text aborda una anàlisi profunda sobre el context social actual i la seva interacció amb les idees i pràctiques de les esquerres a fi de convidar al lector a comprendre la raó de les seves inconsistències actuals. I en darrera instància i amb vocació de manifest, fa un seguit de polèmiques propostes que conviden als diferents moviments socials i polítics a recuperar la iniciativa.

  Font: https://www.llibertat.cat/2019/04/-una-historia-critica-de-les-esquerres-la-darrera-novetat-editorial-d-edicions-el-jonc-44898

  No sé quins llibres acabaré comprant, encara Sóc l'únic que li emprenya comprar llibres abans de llegir-los?

 • Roderic17.846 15 94👍 8.988
  http://humanitats.blogs.uoc.edu/wp-content/uploads/2019/01/humanitats-en-accio-projecte-marina-garces-uoc-raig-verd.png

  Humanitats en acció és pensar les humanitats des del seu potencial transformador i com un actiu positiu per al conjunt de la societat. Les humanitats no són un conjunt de disciplines acadèmiques en extinció, sinó que són el conjunt d’activitats amb les que donem sentit a l’experiència humana, des del punt de vista de la seva dignitat. Per aquest motiu, a l’Aula oberta s’han convocat una vintena de ponents d’àmbits molt diferents per reflexionar sobre les seves respectives línies de treball, els seus límits i els seus reptes. Artistes, acadèmics, activistes, periodistes, cineastes, científics, entre d’altres, han participat en aquest projecte, cadascun i cadascuna des de la seva disciplina, mirada i trajectòria.

  El resultat és aquest conjunt de vint veus, que presenten una aposta generacional i renovadora sobre el discurs i les pràctiques de les humanitats actualment, i sobre quin pot ser el seu futur.

  Textos de:

  David Bueno, David Casassas, Lúa Coderch, Eduard Escoffet, Eudald Espluga, Oriol Fontdevila, Marina Garcés, Marcos García, Raül Garrigasait, Ingrid Guardiola, Albert Lladó, Pablo La Parra, Irene Masdeu, Joana Masó, Karo Moret, Manel Ollé, María Ruido, Mireia Sallarès, Victoria Szpunberg i Brigitte Vasallo.

 • Roderic17.846 15 94👍 8.988
  https://imagessl0.casadellibro.com/a/l/t0/60/9788499759760.jpg

  Des de mitjan dècada del 2000 fins al 2013 Catalunya va viure un procés d’implantació d’energia eòlica que, en molts casos, va despertar l’oposició de part de la població dels territoris implicats per les alteracions que entenien que es podrien provocar en el paisatge i en el futur desenvolupament del territori. Com és que part de la societat es queixa del procés d’implantació d’una energia renovable com l’eòlica? Quin paper té el paisatge en aquest conflicte? Per què al Priorat no s’ha instal·lat cap central eòlica des de 1998 i la Terra Alta s’ha convertit en la comarca amb major concentració eòlica del país? Amb aquesta publicació l’autor pretén apropar el lector a la comprensió d’aquest conflicte que hi hagut, i hi ha, entre el paisatge i l’energia eòlica a Catalunya, i com en funció del paper que hi té el paisatge el resultat és un o altre.
  • DK9.079 9 239👍 4.663
   Aquest no te l´accepto (fora del meu fil! ) perquè té un any..

   No, ara seriosament: en el cas del complex BCNWorld el Saladié ha estat la cara visible de l´oposició cupaire; va ser molt sovint per la zona (Salou però també Cambrils) i no sé... els seus arguments m´han semblat molt tebis i burocràtics (que si els llocs de feina no seran tants com diuen etc). I que consti que agraeixo el seu to pausat i no demagògic...

   Tu has llegit aquest que has penjat?  En cas que sí, com el veus?  ;-)
 • Flordeneu de Königsberg1.136👍 2.156
  Com que ja he vist que heu posat un munt de novetats que jo posaria, en poso unes altres:  Història del gust de l'Editorial Rafael Dalmau

  foto-llibre
  Una novetat que em sembla molt interessant però que encara no he pogut tafanejar del tot:

  L'oligarca camuflat d'Alfons Durán-Pich


  l oligarca camuflat-alfons duran-pich-9788417181697


  Això no és novetat però és una delícia:

  Món rural. Mots que es perden d'Edicions Saloria

  Món rural. Mots que es perden


  El llibre de La Ginesta de Ramon Felipo i Oriols (no novetat però tampoc fa tant, em sembla molt regalable),  Llegendes de nit de Miquel Martí i Serra (novetat), i, si no fos per la portada - sempre podeu folrar, i fa molt per Sant Jordi: Enamora't, llegendes catalanes d'amor (novetat) I Història de la cuina catalana i occitana de Vicent Marqués (no novetat)

  Oh, i la col·lecció de Eines i Feines de BRAU edicions, la de El vidre català és novetat: : http://www.brauedicions.com/fonseditorial.php?category=15 
  • DK9.079 9 239👍 4.663
   Fantàstica tria pel meu gust: el del gust (mai millor dit) el vaig rebre ahir, preciós -però un puntet massa enorme, per això havia dubtat si posar-lo..

   Amb el del món rural m´ha passat una cosa "trista": el tinc perquè ens el va demanar un client... només en vam demanar un (1!) pel client en qüestió; i un cop vist el llibre me n´he penedit  massa tard ja..


   dos més que m´han semblat simpaticots; són molt "locals" però això no els fa menys interessants:

   el que van dir viatgers històrics sobre Girona

   els Pirineus en 100 monosil.labs
   • Flordeneu de Königsberg1.136👍 2.156
    És cert que és força gros, però, ah, està molt ben fet, i no em sona que hi hagi gaire més cosa semblant en català (sobre història de la moda, si més no), un punt molt a favor!

    El de Mots que es perden el va demanar la meva companya de la llibreria i en pic va arribar i el vaig veure, li vaig dir que en demanés més que el que havia arribat ja me'l quedava jo, o sigui que t'entencLa veritat és que ha triomfat molt - ja hi ha una 'segona edició' , nosaltres el tindrem a la parada de Sant Jordi .    Aquests dos que has posat no els coneixia (em sembla que no els tenim a la llibreria, com a mínim el de Girona segur que no).
 • Oscar lo RoigUsuari sumador23.464 15 52👍 624
  Aquest fa bona pinta

 • Roderic17.846 15 94👍 8.988
  http://elageminada.cat/images/llibres/llibre_52.jpg
  ¿Quin lloc ocupen, en la vida humana, el bé, el plaer i la reflexió, i quina relació s’estableix entre ells? Aquestes són les qüestions centrals plantejades en aquest diàleg. Plató ens proporciona la imatge d’una persona que gaudeix, que pateix, que pensa, que emet o intenta emetre judicis, que té esperances o que, a voltes, cau en la desesperació, que es mira a si mateix i intenta trobar el seu lloc en el tot. El dibuix de l’ésser humà que emergeix d’aquest diàleg ens el situa entre el déu i la bèstia, entre l’espera i la immediatesa, entre el plaer i el dolor, entre una racionalitat còsmica, o divina, i una racionalitat humana. El problema de l’elecció com una realitat indefugible, el fet d’haver de triar necessàriament quina és la millor manera d’orientar la pròpia vida se’ns presenta en forma de pregunta oberta. Una pregunta a la qual només el lector pot proporcionar la seva pròpia resposta.

Publicitat

Fòrums

 • 9.284.099 missatges
 • 220.642 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat