Fòrum

Quina tècnica hi ha darrere del Sant Sudari?

Buddha623 2👍 839
És un tema molt polèmic però que no segueixo des de fa anys. Actualment, quina és l'explicació científica més "viable" per explicar la figura humana al Llençol Sant?

Respostes

Configuració
 • nosferatu2.008 13 834👍 293
  No era un misteri sense resoldre?
 • catalàamallorca41.786 7 14👍 18.281
  Falta de llexiu.
 • Ryotsu1.045👍 672
  És un misteri, però vaja, a menys que una persona sigui molt fanàtica o un estudiós de l'art medieval té molt poc interès.
  • Buddha623 2👍 839
   doncs jo no sóc gaire religiós ni estudie art i de tant en tant miro possibles teories. Potser és que sóc un poc iker jiménez 
   • Ryotsu1.045👍 672
    Però possibles teories de què? No se sap exactament com la van fer, però si se sap que és una obra de l'edat mitjana per les cartes de Pierre D'Arcís i del papa, per trobar pigments que es feien servir en aquella època, perquè encaixa totalment amb la iconografia de l'època i la prova de C-14, de fet, ens confirma que la tela és d'aquella època, o sigui que si això ja està confirmat saber la manera exacta de fer-la sembla poc interessant, però per gustos colors.
    • Buddha623 2👍 839
     la tela ens confirma, si és que no s'ha agafat la part restaurada, que és d'aquella època que dius però no es sap com s'ha fet. Segons la BBC, t'equivoques, NO s'ha fet amb pigments i no hi ha cap resta de pigments a la tela
     https://www.bbc.com/mundo/noticias/2015/06/150617_sudario_turin_teorias_cristo_papa_francisco_lh

      Fa poc va saltar una noticia que parlava de que estava fet amb pinzell segons el darrer estudi però malditobulo ho han desmentit:

     -> La meitat de les taques no és consistent amb l'altra meitat (afegeixo jo: és a dir, hi ha o bé dos materials difrents o bé dos tècniques diferents)
     -> Aquest estudi no diu que fossin fetes amb pinzell. Hem parlat amb els dos autors i ens diuen que no defensen això en el seu treball científic.
     -> Segons ells "les taques estan fetes artificialment" però no especifiquen com perquè això no va ser part del seu experiment.
     https://maldita.es/bulo/que-sabemos-de-las-afirmaciones-sobre-que-la-sabana-santa-esta-pintada-a-pincel/
     • Ryotsu1.045👍 672
      Lamentable article el de la BBC, la veritat. L'STURP és un grup dirigit per religiosos que creuen cegament en l'autenticitat del sant sudari, jo no els posaria al mateix nivell que Walter McCrone. En McCrone era un científic amb força prestigi, que de fet va tenir un paper destacat en la demostració que el mapa de Vinland era una falsificació. Va col·laborar amb l'STURP per comprovar si la tela tenia rastres de sang, i va trobar que no només no tenia sang, sinó que hi havia diferents tipus de pigments comuns a l'edat mitjana, això, naturalment, no va agradar gens a l'STURP i van entrar en una guerra de desqualificacions. Els seus resultats haurien de ser molt fàcils de replicar si s'autoritza des de l'església, però no ho fan. 

      En fi, cadascú és lliure de creure's el que vulgui, però no només és que aquest home hagi troba't pigments, les proves són moltes i no hi ha cap dubte que és una falsificació, com moltes altres. A partir d'aquí si algú té interès en saber com ho va fer l'artista exactament jo ja no hi entro, com ja he dit, a mi no m'interessa.
 • Lepid1.464 3👍 549
  Es una falsificació medieval. El C14 el data entre el 1260 i el 1390. Es cert que pot fallar i que sol donar un espectre bastant ampli pero no el suficient com per abarcar el moment de la suposada mort de Jesus. Ni que tingui un rasclet de 500 anys+- seguiria donant que com a molt es del segle VII, molt posterior a l'epoca que s'atribueix. Les reliquies són totes falses, no cal preocupar-se de com van ser fetes ja que la gracia es que no es desmenteixi mai (d'aqui ve el negoci). Si aconseguissin alguna prova solida rapidament l'esglesia ho desmentiria o hi trobaria alguna excusa. Per a posar un exemple, els claus de la crucifixió de crist, hi han com 9 claus reconeguts. 
  • catalàamallorca41.786 7 14👍 18.281
   I dits de certs sants n'hi ha com per abastir un hospital de leprosos.
  • Buddha623 2👍 839
   Molt bé, però jo no vull fer un judici de valor sobre l'autenticitat. Sé que a molta gent li importa realment si es una falsificació o no perquè necessiten afirmar les seves creences religioses o anti-religioses. A mi això no m'interessa gaire. Pregunto quina és l'explicació més raonable a hores d 'ara, el making off, només això.
  • ansar18.484 12 88👍 6.761
    Es cert que pot fallar

   si recordo be, l'analisi es va fer en 2 laboratoris independents, i el resultat va ser el mateix
   • Lepid1.464 3👍 549
    El mateix el mateix no. La degradació del C14 per a dates tan proximes (estem parlant de com a molt 2000 anys) no acaba de funcionar del tot bé, i te errors. Els erros es tradeueixen en que la forquilla de datació es de 500 anys. Aixó vol dir que el objecte que s'està analitzant pot ser entre 500 anys anterior i 500 anys posterior a la data marcada per el anàlisis. Per aixó surt lo de +-500. Si no recordo malament la diferencia de dates entre els 2 anàlisis era de 40 anys.
    • ansar18.484 12 88👍 6.761
     40 anys, quan el que s'esperava eren 2000 anys , per mi, es el mateix
     (o sigui, que saben que es del segle XIII-XIV, no del segle I).

     Si el resultat hagues estat exactament igual, hauria dit "identic"
 • Sau de Treviac5.487 2 390👍 6.872
  La setmana que ve el veuré en directe. Ja us ho explicaré.
 • Ballester7.764 7 278👍 2.647
  El devia pintar en Baudolino amb els seus companys, quan no estaven fabricant relíquies o reis de l'orient 
 • RafeldePatraix1.554 4 968👍 838
  Ací fa una proposta de conxorxa Leonardocatalana.

  https://www.youtube.com/watch?v=OWzgGER0ifI

  En una edat mitjana on no tot és gris, el jove Bernat s’enfronta a la seua vida quan comet un homicidi al costat de Ripoll. En la seua fugida, rebrà a Constantinoble la relíquia més impressionant del cristianisme: la Síndone, el Llençol Sant. Amb ella, Bernat iniciarà el camí cap a les terres del Xarc que són a poc a poc conquerides pels croats de Jaume I. Dos segles després, dos genis del Renaixement, Leonardo da Vinci i Lluís Alcanyís, reben un encàrrec del cardenal Alexandre Borja: falsificar la Síndone a Montserrat.

  Un llibre sorprenent, on l’autor barreja els fets històrics i la ficció en una seqüència d’esdeveniments trepidant, però amb una condició: el lector sempre sabrà què és mentira i què és veritat. O no.

  Títol: EL MANUSCRIT 1204

  Autor: Vicent Artur Moreno

  Nivell: Joves i adults

  Format: 13,5x21 cm.

  Pàgs. 544

  PVP: 18,95 €.

  ISBN: 978-84-940936-8-5

 • Rigel65.186 11 5👍 33.885
  Vaig veure fa un temps un reportatge que deia que és una fabricació medieval basada en una fotografia a un model, a la qual s'hi van pintar els estigmes. Pel que es deia en aquell documentari aleshores ja hi havia tot allò necessari (bàsicament els productes químics que calen) per a estampar la imatge real d'una persona a un llençol fent servir una cambra fosca. Si això fos veritat estaríem parlant de la fotografia més antiga.

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.104 missatges
 • 220.676 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat