Fòrum

El paper de la Corona d'Aragó en la colonització d'Amèrica

virot9.345 4 232👍 4.553
Avui he llegit que el Parlament de Catalunya vol demanar perdó per la colonització a Mèxic. La font és l'ABC o sigui que passo de posar-la aquí, si algú té la d'algun mitjà decent que l'enllaci. Més enllà de la mera absurditat que és demanar perdó a un dels estats sortints precisament d'aquesta colonització, que va reprendre la discriminació i assimilació dels indígenes amb tant o més zel que l'Imperi Espanyol, em pregunto quin rol vam tenir els catalans en tot plegat.

Jo crec que la conquesta i colonització d'Amèrica va ser una empresa exclusivament castellana. Evidentment que hi ha molts catalans i gent de la Corona d'Aragó en general que van participar-hi però com també van col·laborar amb la Corona de Castella, Colom, genovès, o Magalhães, portuguès. O sigui entenc que dins de la Monarquia Hispànica, les Índies pertanyien a la Corona de Castella, i que per tant no passarien a ser "espanyoles" sense més fins a la Guerra de Successió, que es quan s'unifica Espanya i per tant Catalunya deixa d'existir com a entitat política amb responsabilitat. Per tant és una altra absurditat a afegir a aquesta petició, que Catalunya en si mai no va tenir responsabilitat política sobre la conquesta.

Però no sé, potser estic dient massa bestieses perquè vaig bastant peix en història. Algú que en sàpiga més ens ho podria aclarir? Gràcies.

Respostes

Configuració
 • catalàamallorca41.786 7 14👍 18.282
  Preparo crispetes i m'espero als comentaris bilbenyistes. 
 • Trumpista1005.370 2 396👍 5.142
  Una de les coses que els catalans ens hem de retreure històricament parlant, és no haver participat més decididament en la colonització d’Amèrica i no haver contribuït a expandir-hi la nostra cultura i valors. Hi va haver catalans que es van aventurar en l’empresa americana, però va ser ben entrat el segle XVII i aleshores l’hegemonia castellana ja s’havia imposat. 

  La conquesta d’amèrica va ser bona, una gent que vivia a l’edat pràcticament de pedra (per exemple, encara no havien ni descobert la roda ben entrat el segle XVI) a través del contacte amb els Europeus, el mestissatge i l’immigració europea se’ls va dotar d’una cultura i una religió que va suposar un progrés meteòric a nivell tecnològic, cultural i econòmic.
  • Toni Montagutí37.665 8 18👍 24.679
   El segle XXVII.

   La resta de discurs, de tan previsible, avorrit. I el mestissatge es veu que només és bo si qui aconsegueix el poder és qui més s'assembli a un mateix, oi? Fantàstic exercici de cinisme, xato.
   • Trumpista1005.370 2 396👍 5.142
    Editat i corregit

    per què és previsible? Si els europeus gaudien d’una superioritat científica i tecnològica, no és una llei de la naturalesa, que imposessin la seva cultura i costums a amèrica?
    • Toni Montagutí37.665 8 18👍 24.679
     És a dir que si se suposa que es gaudeix d'una superioritat tecnològica i científica, ja es pot colonitzar i anihilar qualsevol poble. De puta mare.
     • Trumpista1005.370 2 396👍 5.142
      Aquí l’únic que parles d’anihilar ets tu. Mira Toni, et diré una cosa. A diferència teva i de molts catalanets subvertits d’esquerra i extrema esquerra, jo tinc una visió del món des de diverses perspectives. No només és degut a la meva grandesa i capacitat excepcional, molt per damunt de la mitjana, que em permet dominar un munt de llengües, que em va permetre ser milionari als 30 anys i que m’ha permès viatjar pel món de manera permanent. 

      L’extrema esquerra i l’esquerra catalanes d’ideologia independentista, endogàmiques, han impulsat un duscurs en el qual “el descubrimiento” és sinònim de genocidi. Es va dient i repetint a l’estil Goebbelià i al final s’aconsegueix l’efecte desitjat, sense que es notin els cuidadus, que és que la gent subvertida cregui una versió de la història on únicament els “espanyols” (sic) van a anar a Amèrica amb l’espasa i el barret de conquistador a massacrar indis per la cara, perquè eren gent sàdica que gaudien fent mal gratuïtament a gent que consideraven “inferior”. Que això s’hagi fet servir per alimentar l’odi a Espanya i intentar establir paral.lelismes amb la situació de Catalunya es pot entendre com a estratègia política per excitar les turbes necessitades de concepte i discurs fàcil, però la gent que som crítics (i tu ho ets) hem de voler saber la veritat.

      Els europeus (primer castellans i portuguesos i després anglesos, francesos i holandesos) van llançar-se a colonitzar amèrica. En el cas dels espanyols i portuguesos, hi va haver indis que van morir, és cert, però no pas per un pla d’extermini degudament planificat per Madrit i Lisboa, ans el contrari, com a conseqüència de malalties invirus que van portar els europeus i que, com en el cas del constipat van resultar letals pels indis. Després hi va haver mortaldat en les batalles entre indis i europeus, cosa lògica quan dues comunitats tan diferents entren en contacte i sorgeixen desavinences. Aquest és el cas de conquistadores tipus Valdivia, Ojeda, Balboa...

      Els castellano espanyols i els portuguesos, van practicar la miscegenació, creant una nova raça mestissa (barreja de mascle europeu i femella indígena), que en tot cas va provocar uns canvis socials i demogràfics remarcables i molt significatius, però això en cap cas és genocidi.

      Si el “descubrimiento” és genocidi, aleshores també s’ha de considerar genocidi als ibers la cobquesta romana de la península Ibèrica, genocidi contra els gals la conquesta de la Gal.lia per part dels romans, Genicidi contra els perses la conquesta d’Alexandre Magne, genocidi contra els bizantins la conquesta de Constantinible.., 

      I finalment, sí, imposar la teva superioritat científica i tecnològica i econòmica és una llei natural. Això, a diferència del que els catalanets subvertits pensen, no significa genocidi. O és que no us imposem des dels EUA (la nació més superior actualment en termes científics, tecnològics, militars, culturals i econòmics) la nostra visió del món. Fas servir Google, tens un ordinador amb IntelInside, la gent compra iPhone, els tractaments contra el càncer més avançats venen dels EUA.., Això és el que se’n diu colonitzar, que significa, extendre la teva influència a d’altres pobles, quan tens un desenvolupament superior. I els propers a fer-ho seran els xinesos.

      Per tant, no, el descobriment d’amèrica va ser un fet lògic de l’evolució natural del món, que ha estat cel.lebrat i és cel.lebrat arreu, tret dels cercles més endogàmics de l’esquerra i extrema esquerra anticlerical, que parlen de genocidi.


  • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
   Els llocs que es varen dominar i "colonitzar" pels catalans encara són societats funcionals, civilitzades, on recorden aquell període com el seu sorgiment nacional i parlamentarista. A diferència de com els teus baconets compatriotes --a qui baveges amb les teves reverències-- han deixat l'Amèrica llatina.
   • Trumpista1005.370 2 396👍 5.142
    Per quin motiu dones a entendre que els castellans són “els meus compatriotes” si es pot saber? Criticar la versió del descobriment d’amèrica que promou l’extrema esquerra et converteix en pro-espanyol?
    • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
     A la teva intervenció sobre els catòlics em remeto. Si t'empasses acríticament 4 memes regurgitats del nacionalisme espanyol d'arrel jacobina (pervertor històric) i ho pintes com una defensa de la veritat enfront dels revolucionaris. Com voldràs que no et tingui per filo-espanyol si beus del seu imaginari. El primer acte de revolució fou pretendre la unitat i existència de la nació espanyola-castellana, d'aquí a la resta que ha vingut fins al present és un petit pas.

     Esquerra i dreta són marcs gavatxos sorgits de llur concepció política, no tenen lloc en la lluita per restabliment de Catalunya més que enfangar-nos en dialèctiques internacionals que duen a la derrota caïnista.
     Si tu esculls orientar el teu pensament en aquest eix i encabir-lo al passat entendràs poc o res de Catalunya i de l'imperi Hispànic.
     Tu sabràs a què pares compte i per quines senderes et perds per mirar d'orientar-te.

     Si vols obre un fil dels catòlics i parlarem ben certament de que van fer i quina certesa té el que t'han venut. Ja t'avanço ara que t'immunitzaria a tota aquesta deixalla aprendre la història del teu país.
   • Capità·carxofa3.663 1 564👍 9.799
    De qui parles? Espero que no sigui l'obsessió borbònica dels napolitans.
    • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
     Corsos, sards i sicilians es remunten a aquest període per parlar del seu sorgiment nacional.

     Sobre napolitans no és estrany que es remuntin al període més estable del seu passat en que eren un estat diferenciat de l'italià. I diria que la presènciadel llinatge alfonsí no està precisament oblidada allà.

     La universitat de Nàpols és una de les que més col·labora amb les nostres en temes d'història compartida, més que les provençals i llenguadocianes que ja és per avergonyir-se la veritat.
 • Armillet Lo Groc1.048👍 576
   • Armillet Lo Groc1.048👍 576
    Aixo es un insult als nostres avantpassats, que sí que varen ser colonitzats per castella. Fills de puta és poc per descriure els nostres parlamentaris. Qui s'han cregut? 
   • Debendebondeveres49👍 58
    Un Mallorquí de Felanitx va fundar les missions a California que es van convertir en les ciutats més importants de l'estat. Father Serra.
    • Sau de Treviac5.487 2 390👍 6.872
     I en Gaspar de Portolà era de les comarques de Ponent del Principat. Però actuaven en nom d'Espanya, no de Catalunya.
     • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
      Quan van alçar-se els regiments per la missió de Califòrnia la corona d'Aragó encara existia com a ens jurídic però no amb gaire distinció.
      El mateix fet que es poguessin fer reclutaments per intervencions foranes sense l'aprovament de les Corts t'indica clarament com durant les centúries anteriors cap de les tropes del Principat van anar a parar a les Índies com a tal.
      • Sau de Treviac5.487 2 390👍 6.872
       Al XIX, vist així, també es podria dir que encara existia, però només nominalment. Era com una mòmia que es treu a passejar de tant en tant. En definitiva, no existia.
       • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
        El que si que és "en definitiva" és que la supressió dels ens jurídics i la creació del Reialme d'Espanya de ivre és posterior a Carles III i CAR RECORDAR-HO sempre. Fos quin fos l'estat de la criatura, els propis monarques no van voler-ho trencar fins després.

        La creació resulta d'un trencament i esborrament del del passat històric i no d'una continuïtat com volen fer dir. Encara els hi concedim massa dient que existeix des dels 1700.
     • Lleidatans2.231 11 790👍 902
      i no escrivien res en català
 • Corpetit18500 1👍 188
  Bàsicament la Corona d'Aragó va possar "la pasta" i Castella l'exèrcit.
  • Argimont8.705 2 250👍 5.178
   Ni puta idea de res .
   La Corona d'Aragó no va participar gaire en la conquesta i colonització d'America perquè el monopoli era de Castella , econòmic i militar.
   Hi ha excepcions , com l'exclavisme , però al final  de l'ocupació i a llocs reduits .
   Tanmateix cal  dir que va passar a l'inrevès al mediterrani.
   Que hi hagi alguns religiosos que hagin posat un peu enllà no vol dir que els catalans hagin colonitzat Amèrica, a mes es pot veure amb el baix percentatge de cognoms catalans .
   I eks cognoms catalans que hi ha son gairebé tots dels darrers temps.
   Cal dir que abans de la conquesta d'America si hi havia expedicions atlàntiques , per exemple a les Canàries i parlen d'això molt poc quan per mi va tenir mes importància
  • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
   La pasta pel primer viatge i les empreses inicials segur, perquè tenim els papers.

   Però financerament ens va tocar més cobrir el flanc del tema turc al mediterrani i barbarescos. Les Índies un cop fetes les primeres conquestes van tenir un balanç positiu (de fet massa positiu) pel que fa als ingressos.
  • Argimont8.705 2 250👍 5.178
   El raonament està molt be i la conclusió es estupida.
   Com sempre i passa als raconaires no voleu entendre perquè els politics catalans , i han fet molt be , han demanat perdó.
   1- Per deixar en evidència al principal culpable, Castella.
   2- Perquè estem dins una època que tots sabem que abans no es feien les coses per interesos nobles , es feien per l'explotació de la gent a mans d'uns poquets .
   3-Perquè la gent s'en va adonant que conquerir territoris i ser un gran conqueridor ... I blablabla no va aportar gaire d'avanç al mon.
   Tot el contrari.
   La gent no s'identifica amb Colon o Hernan Cortes , la gent s'identifica amb el poble que no va veure un puto caler de tot això , es a dir , la majoria


    • Argimont8.705 2 250👍 5.178
     Jo he sentit condenar l'exclavisme català (Hola Vidal-Quadras) , es una forma de dir , noi, que l'importancia Del's catalans  com a end diferenciat era això .
     Si no voleu llegir entre-paraules no es el meu problema.
     Les declarscions  son una puntada en LA boqueta de Castellla , Borrell I Vidal Quadras
     • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
      L'esclavisme i els negrers per part d'algunes famílies de mercaders catalans existí abans de la conquesta d'Amèrica en l'àmbit del Mediterrani i la Guinea, hi ha un continuu. I d'aquest fet totes les civilitzacions amb una presència a la mar i flotes mercants n'han set partícips.
      Una altra cosa és que es pretengui fer creure que hi ha suport o organització institucionals dels regnes de la Corona d'Aragó al respecte. Això és fals.

      Existí abans d'Amèrica i ha existit després fins als nostres dies. L'actual govern de Catalunya està més implicat --financerament i en permissivitat-- amb els negrers del sXXI que no pas el Principat de Catalunya amb els les famílies establertes a Sevilla i Canàries que s'impliquessin en aquest comerç.

      Que la Generalitat demani perdó per la col·laboració amb el tràfic d'Open Arms i serà més cert que el que han dit ara respecte la nostra culpa envers Amèrica.
      • Argimont8.705 2 250👍 5.178
       Les declaraciomlns sobre els negrers catalans no son per això, son per dir que el pitjor element català com a ens diferenciat de LA resta (monopolies de Castella) America van ser els negrers Catalans .
       I cal dir que va ser al final de tot .
       Es obvi que fa aquestes declarations dins el context quque les culpes de Catalunya poden ser extrapolades amb aquest cas
    • Argimont8.705 2 250👍 5.178
     Els que teniu el Marc mental espanyol sou els que defenseu  led ximpleries de Bilbeny de veure catalans  en tots els conqueridors quan estem dins una epoca on Espanya ja no pinta res a les ameriques I es veu amb odi el que van fee , sou un's estategues de òstia
     • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
      Al post de sobre defenso el contrari i indico com hauria d'estar estipulat en un donatiu a les Corts (que no existeix), però tu a la teva olla. Segur que dient que tots érem espanyols al sXVI i demanem perdó ens agraciarà als ulls del món.

      Sobretot si són disculpes com tu dius per interès polític i estratègic. Quina mena de llimacs pensen així.
 • Ultrança7.932 5 272👍 1.464
  Hem passat de fer monuments icònics i ben bells per lloar les gestes dels nostres avantpassats a declaracionetes polítiques (sense cap base històrica) per anar de perdonavides.

  Aquesta generació exhaurida no té força per gaire més.
 • K.T.P473👍 504
  No em ve al cap cap territori que es digués Nueva Aragón o Nova Catalunya. Ni cap òrgan que es digués Consell d'Índies o Consell de Cent d'Amèrica.

  Però, ei, que si hem de seguir amb l'autoodi també podem demanar perdó per l'holocaust o la desparició de les abelles.
  • PatumPatamPatim1.975 3 845👍 973
   Em fa mandra arreglar el format, però.


   Gran enciclopèdia catalana

   Nueva Cataluña

   Divisió territorial històrica de Veneçuela proposada per Joan Orpí i del Pou .

   El conqueridor català havia estat el fundador de Nueva Barcelona (1638). Comprenia un territori extens entre el Cap de Codera i Los Altos de San Felipe de Austria (actualment Cariaco), i de Codera fins a l’Orinoco. De manera general, Orpí pretenia que el sector entre els territoris de la governació de Caracas i de Cumanà —llavors anomenat Nueva Andalucía—, passés a anomenar-se Nueva Cataluña, i ho justificava per les fundacions de Nueva Barcelona i Nueva Tarragona . La petició d’Orpí a Felip IV no obtingué resposta, a causa del malestar polític entre Catalunya i la monarquia hispànica. Malgrat tot, la denominació arribà a tenir un cert estat oficiós, com ho revelen alguns documents escrits, entre els quals la coberta d’un informe de l’Audiència de Santo Domingo (1639), sobre la situació de la zona colonitzada per Orpí. Finalment, el 1654 els territoris que havien de constituir la governació de Nueva Cataluña passaren a formar part de la jurisdicció de Cumaná.

 • Hades28.129 9 36👍 20.483
  Doncs fins a ben entrat el S.XVIII el mateix que Flandes o Nàpols.
 • EPS62.146 13 8👍 10.938
  Suposo q deu fer referència quan ja no existia la Corona d'Aragó, per exemple la conquesta de Califòrnia on els catalans van tenir un pes importantíssim.

  Abans del segle XVIII, només em ve al cap en Joan Orpí a Veneçuela, però va haver d'anar amb identitat falsa.

 • maori16.173 3 114👍 8.326

  Bosch condemna els abusos comesos contra les poblacions originàries d'Amèrica  El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha condemnat els "abusos comesos" contra les poblacions originàries d'Amèrica ha "condemnat i deplorat" la mort de milions de persones i la desaparició de cultures senceres. "Mai més la barbàrie, mai més la dominació i mai més l'atrocitat", ha dit aquest dijous al Parlament.

  Bosch ha volgut enviar aquest missatge al president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, que va exigir una disculpa a l'estat espanyol pels abusos de la conquesta. Ho va demanar a través d'una carta enviada al rei d'Espanya, Felip VI, on es plantejava aquesta condició a canvi de la reconciliació entre els dos països. Tot just l'endemà, el govern espanyol va rebutjar que el monarca demanés disculpes al president mexicà. 

  Fa pocs dies, el president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar des de Lisboa que sempre cal demanar perdó per les "atrocitats" comeses en el passat i va proclamar el seu "amor infinit" cap a Mèxic en ple pols diplomàtic amb Espanya. El president també es va oferir perquè el Parlament condemnés els fets al llarg de les properes setmanes.


  https://www.naciodigital.cat/noticia/176872/video/bosch/condemna/abusos/comesos/contra/poblacions/originaries/america 

 • Bowie F6.510 3 333👍 7.874
  Catalunya no seria RES sense els diners fets a Amèrica durant el segle XIX. Senzillament és impossible d'explicar la renaixença, el boom ecònomic, la construcció de la primera línia de ferrocarril de la península ibèrica, les desenes de grans indústries creades amb els diners d'indians, l'arquiterctura modernista, les institucions (econòmiques o de caire catalanista) creades per aquelles famílies burgeses que encara duren avui dia...

  La millor etapa per Catalunya i pel català, que es va normativitzar com a conseqüència de tota aquella efervescència, i va esdevenir llengua nacional car Catalunya va prendre consiència de sí mateixa, emmirallant-se en el seu passat mediaval.

  A què ens condemna aquesta esquerra postmoderna, que demana que reneguem del nostre passat? A no tenir enlloc on agafar-nos i poder renéixer. A ser vasalls de nacions que sí es respecten a sí mateixes i els seus avant-passats.
 • Lleidatans2.231 11 790👍 902
  no els considero catalans, però gent com Portolà, Fages, Serra van tenir un paper destacat a Califòrnia
 • Xaloch2.078 16 814👍 46
  La gent desconeix què era L'Estat Espanyol medieval per la manipulació ultranacionalista patriòtica mesetaria. El Regne de Lleó era català i es correspon amb l'empresa actual província de Castelló. Amb les coves d'Onna i les seues muntanyes(Onda) Covadonga es van protegir els gots de les invasions paganes. Del Regne de Lleó va salpar Colom del port de Pals on encara es conserva Palau de l'Almirall però tot açò s'ha perdut en la nit de la història. El Regne de Castella no es correspon amb la Castella actual sinó amb la Ciutat de València (L'Escut medieval era un castell i no la senyera real) Perquè era zona de nova conquesta. Dins del Castell de Lleó Castelló  (actual província de Castelló rectangular i fortificacions amb quatre ciutats-torre de mides simètriques: Morella Peniscola Sagunt i Sogorb) que funcionava com un Regne hi havia ciutats adscrites a Aragó (al Dragó) (l'Alcora per exemple que és l'Aragó canviant ordre de les lletres) i altres catalanes com (La Vilavella de Nules o Tinença de Benifassà) altres amb més independència. Tot açò ve de les antigues ciutats-Estat o Polis on cadascuna de les polis era pràcticament Independent amb cartes pobles i privilegis i lleis pròpies.La història no és com ens ha arribat. Si algú vol saber més sóc de Castelló i tinc proves concretes sobre la història dels Colom dels Cardona i sobre allò que va passar i del qual a la Meseta han fet un secret d'Estat perquè és la base de l'Espanya moderna. El Regne de València té dues llengües perquè realment era catalana (Castelló i zones de València per exemple el cap i casal de la ciutat de València on els repobladors i els primers bisbes eres d'Onda (Castelló) i zones de reconquesta amb la llengua castellana per ser el regne de Castella zona de Nova conquesta. Salutacions i gràcies potser és temps de parlar-ne i demostrar-ho amb proves
  • Xaloch2.078 16 814👍 46
   Aquesta qüestió de descatalanització i de pèrdua de privilegis de les polis i dels regnes de la Corona i privilegis civils va formar part d'una estratègia orquestrada per la Corona i la monarquia embastardida establerta a la Ciutat de València i parla castellana Valencia era Castellà com ho demostra el seu escut medieval d'un castell amb l'auspici del Papat que va canviar fins i tot de Seu dins del imperi. La llengua catalana es deia llemosí o lleosí no per Limoges sinó per Ilió per lleó la antiga On dins del Castelló castell de lleó (actual província de Castelló rectangular). Per això Peniscola era l'última seu Papal abans de la fugida a la Nova Roma (Roma actual) en l'anomenat Cisma. Els poders religiosos i la corona sobre el 1550 van decidir esborrar qualsevol rastre de tot açò per mantindre privilegis i desposeir els Colom i aristocràcia goda (jueua) originaria de qualsevol dret de Conquesta sobre Amèrica per l'or. Però el comerç amb Amèrica és molt anterior com es veu als mapes de Piri Reis del Rei Pere El Gran. Casa Reial Catalana. Catalans Aragó i sang reial junt amb lleó ens parla d'un mateix solar. I ni Catalunya era només la comunitat autònoma catalana actual ni Aragó estava a Terol Saragossa i Osca on tant sols hi havia els moviments comercials de la costa i precoçment embastardida per pagans per ser zona de conquesta i terra de ningú. Ells s'han quedat de manera exclusiva amb el nom Aragó i Catalunya amb el nom Catalunya i València amb l'Escut de l'helm amb la vibra o Drac del Dragó D'Aragó. De fet Tarragona éssers la ciutat del Dragó "Drac" DAragona. Si algú està interessat tinc més detalls importants que no són com ens han arribat sobre llengua i història catalanes fora del control editorial Reial dels Trastàmara i dels Papats.
   • Xaloch2.078 16 814👍 46
    Sóc conscient de que sembla una bogeria i és difícil de creure. Són molts segles de control absolut. Puc donar proves concretes per privat si et sobta el que dic perquè encara hi ha molt més. Gràcies per llegir amb respecte. Bon dia.
    • catalàamallorca41.786 7 14👍 18.282
     Ostia que ho deies de veres.  Tenia el dubte de si era conya. 
     • Xaloch2.078 16 814👍 46
      Sí ho dic de veres. Sé que és qüestió que pel propi autoodi i síndrom d'Estocolm els mateixos catalans ni tant sols ens endinsem a fer l'intent de conèixer per pors i complexos. Però està tot als llibres, cròniques llinatges i toponímia. Malgrat tot Eppur si muove. La veritat acaba per conèixer-se perquè és inherent a l'esser humà el coneixement. Un poble sense història és un poble desmemoriat i un poble que perd el sentiment de pertinença i colectivitat però és revertible no ho dubtes perquè malgrat cremes i destrucció hi ha proves per tot arreu. Gràcies i bona tarda
 • EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.433
  Una mica de música per contrarrestar el fil que ha obert el quintacolumnista habitual. 

  https://www.youtube.com/embed/xDzGGuvm5VU

 • Ramon Muntaner4.196 12 508👍 1.483
  Ningú no ha parlat de Lluís de Santàngel en tot el fil?
  • Xaloch2.078 16 814👍 46
   Dels Colom dels Cardona del Palau de la mar i l'Almirall de Pals de Sebelaci Sebillas de Christopherens Colombus i les illes de la calabera i del coloms que porten a XP Lluís de Sant Àngel i la Parròquia mare de déu dels Àngels. De Lleonars de bensi i els carn d' Ona. De l'antic substrat iber llemosí. Noms en codi. Del poble got jueu sueu bensi got. La sangrial. Poc a poc anirà eixint a la llum per què. No sóc l'únic que ho coneix i redescobrireu no només Amèrica amb tot açò sinó amb vosaltres Mateixos. Salutacions
   • Xaloch2.078 16 814👍 46
    Els únics jueus han estat catalans (bisigot) dins de la Península que era sa casa o en diàspora. El malanomenat imperi romà era l' imperi got o del Dracó D'Aragó. País de la serp antiga Vibra o Drac. Català, no hi ha hagut més (llengua lleosí i euskera per gran part d'Europa i nord d'Àfrica en èpoques més antigues). Els pagans van solapar tant política com religiosament...
    • Xaloch2.078 16 814👍 46
     L'actual Estat d'Israel és a l'altra banda del mirall. Però sabent que són a l'exili i somniant el tercer temple i volen tornar a Sion Ilion On en compte (a l'altra banda del mirall com Leonardo) el reflex és coincident. El Vaticà  és la Única colina de la Nova Romà (Constantino Polis) amb visió directa a l'Antiga Roma d'Occident.
   • Ramon Muntaner4.196 12 508👍 1.483

    He tingut l'honor de ser interpel·lat pel mateix Bilbeny?

    • Xaloch2.078 16 814👍 46
     Comprenc que és més fàcil negar-ho tot amb arguments ad hominem de desqualificació personal adduint la dubtosa veracitat d'una investigació incipient i poc exhaustiva del Senyor Bilbeny que encetar un període crític d'estudi i dedicació que et faça traure les teues pròpies conclusions i es puga obrir un debat de fets provats i des del coneixement de causa i un mínim de rigor científic i un mètode. Com pots comprendre açò és un fòrum i no pretenc demostrar res perquè no es el canal que pertoca però si serveix per a que el públic en general tinga inquietuds i investigue sense desqualificacions no provades i es puga avançar en aquest sentit em done per satisfet. De totes formes no tingues pena perquè el camí està obertj a i apareixeran en no molt de temps proves indestructibles empíriques i comprovables de la idea que he llançat perquè ja estan. En el moment pertinent es presentaran i possiblement hi haurà moltes mans al cap sobre tot Madrid i Roma però també algunes ben a prop. Bon dia
    • Xaloch2.078 16 814👍 46
     El Senyor Bilbeny va encetar un cami de posar en dubte la historiografia oficial i plantejar-nos que s'ha de persistir en trobar rastres i restes de veritat provada. Ell no va aportar proves sòlides perquè va errar el lloc i per tant no podia trobar res en un lloc que és només un mirall. Només per obrir dubtes es ja lloable i respectable. Per qüestionar una veritat dogmàtica i una qüestió d'Estat. Es va enganyar en vàries qüestions i per això no va trobar res. Només indicis però no proves materialitzades i tangibles . Però desacreditar i paralitzae tota la investigació sobre America per falta de mètode ciencientific rigoròs és donar la rao a la defensa de la ignorància més supina i avortar les ulteriors temptatives . No es va enlairar el primer avió cal continuar. Perquè la ignorància no és errar en l'objectiu sinó no buscar. Bon dia

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.125 missatges
 • 220.677 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat