Fòrum

Diferències culturals entre catalans i espanyols

Kevin Durant i Lleida5.026 2 434👍 3.034
Però no em refereixo a coses tipus parlar català, sinó a fets més de la vida quotidiana, per exemple, que els catalans mengem menys pa que els espanyols (jo què sé, és un exemple).

N'heu notat cap d'aquesta mena?

Respostes

Configuració
 • cathalà23.488 12 52👍 7.018

  Als espanyols els hi agrada més anar a buscar espàrrecs que no pas anar a caçar bolets.
 • __33857__159👍 20
  Nosaltres estoics, ells romàntics.
 • BlackOps157 1👍 195
  L'única remercable és que els espanyols després de la feina van a fer un mos i els catalans cadascú a casa seva i fins demà si déu vol. Arran d'això, ve lo que se sol dir que fer amics catalans és difícil.
  Lo de la manera de treballar luterana, i el no estirar més el braç que la màniga podria arribar a ser comú entre la generació de la guerra i quan els oficis menestrals eren més comuns aquí que a Castella. Ara però ja és només un mite.
 • OcellotdeBoscFeréstec6.348 7 338👍 1.213
  Els espanyols per un mal de cap col·lapsen urgències 
 • Birondon293 14👍 341
  Els espanyols són molt de la "cultura de la mort", els morts per ells són sagrats i no n'hi han molts acudits... els catalans ens en fotem una mica de tot. Som més britànics en aquest sentit.
 • Corpetit18500 1👍 188
  Els espanyols criden més i tenen menys capacitat d'autocrítica. També són més orgullosos i xulos. Són uns descarats i pocavergonyes, els catalans som més seriosos i educats.
 • Eimeric8.023 12 268👍 1.925
  Els espanyols són més cridaners, més sorollosos, més escandalosos, més maleducats i més arrogants
  • Esbojarrat3.847 9 542👍 1.159
   A la meva família cridem molt en converses normals i habitualment hem d'advertir-nos entre nosaltres per a baixar el volum de veu i no molestar massa els veïns. Penso que és típic de totes les cultures mediterrànies i no és dolent. Als països del nord d'europa la gent parla fluix fins i tot quan hi ha soroll i en general són freds i poc espontanis, encara que avui dia en un món tant globalitzat les diferències realment no són tantes. 
  • Hyphen415👍 629
   Això és perquè molts venen de pobles de la Meseta i Andalusia. La gent de poble de Catalunya també crida força. Lo de més maleducats i més arrogants no n'estaria tant segur, també hi ha molts catalans maleducats i que es creuen el centre del món.
 • EPS62.142 13 8👍 10.936
  Penso que les diferències es van perdent, això de parlar amb un to més alt, l'estalvi, etc... si que encara existeix, però cada vegada menys, sobretot pq els catalans van perdent els costums.

  Potser la diferència més important que he notat, és una que s'haurà desenvolupat en les últimes dècades, i és el respecte als que són diferents o els que no pensen igual.
  A Espanya no es tolera tan la diferència, ja no parlo del tema català, que tenen una obsessió i demonització dels catalans realment sorprenent, sino en altres àmbits també, evidenment que hi ha de tot, però el perfil d'Espanyol es com és tradicional en aquest aspecte.
 • ViscalavergedeMontserrat196👍 69
  Comparar un espanyol i un catala es com ficar dins del mateix sac a un italia i a un frances perque els dos son Europeus. Que tenen a veure un andaluç amb un o galleg o amb un extremeny? 
 • Screen4.671 1 463👍 2.287
  No sé si ho he dit en aquest fil o en algun altre:


  Les principals diferència són de cultura política:


  LA PALABRA DEL REY ES LEY

  Això sintetiza la debilitat de les corts castellanes. A la figura del rei normalment a Castella no se li feia ombra. 

  En canvi a Catalunya i a la resta de la Corona

  EL REI DIU AIXÒ... DONCS NEGOCIEM

  I per tant, el paper central que tenen els parlaments catalans i aragonesos

  SÓN DUES CULTURES POLÍTIQUES TOTALEMNT OPOSADES.

  MÉS DEMOCRÀTICA LA CATALANA

  MÉS AUTORITÀRIA L'ESPANYOLA
  • Screen4.671 1 463👍 2.287
   L'autoritat del rei ha estat tan poc discutida a Castella / Escanya que mai se li ha tallat el cap a cap (valgui la redundància ) monarca... com a molt els han enviat a l'exili amb la butxaca ben plena. 

   Tot el contrari del que han fet els francesos i els anglesos

  • Xulomander6.367 3 337👍 7.038
   A veure, que el pactisme medieval tampoc és democràtic, no ens fem palles amb això. El despotisme d'una oligarquia pot ser tant dictatorial com el d'un monarca.
   • Screen4.671 1 463👍 2.287
    Quan eliminen els ajuntaments catalans a partir de 1714 i els substitueixen pels castellans elitistes i no democràtics i ha un daltabaix que fora bo reconèixer. 
   • Rackoonaire665 1👍 748
    És més civilitzat pactar que no pactar perquè estalvia guerres i violència.
    Una democràcia no deixa de ser una guerra permanent incruenta entre partidaris de idees i mètodes.
    Sí és més democràtic.
 • kitusvicius15 1
  Buf, un fil ple de prejudicis. Foteu pena, us ho dic amb amor eh. He estat a pobles d'Andalusia on parlaven més català i estimaven més Catalunya, que alguns barris de Barcelona. Tampoc confongueu els reis/polítics amb el poble/persones normals. A la majoria d'espanyols honestos els hi fa vergonya aquesta merda de pais.
  • Flordeneu de Königsberg1.159👍 2.186
   Un altre que no s'ha assabentat de què va el fil..


   PD: Alguns o molts d'aquest barris de barna que no estimen Catalunya casualment venen d'aquest pobles.

   Tothom sap que d'espanyols n'hi ha de bons i dolents com arreu (menys en Tardà que l'altra dia ens recordava que en Cayo Lara era un bon paio), simplement sabem que són espanyols i tenen els seus interessos, molt i molt sovint contraposats als nostres. 
  • EPS62.142 13 8👍 10.936
   Recordar un cognom castella a un catala es un altre tic similar. "Pero si tu eres un Pérez so charnego jajaja".
   Bé, però la parula xarnego la utilitzen els nacionalistes espanyols. Els catalans en general rarament, si no és algun hiperventilat com algun que correr per aquest fòrum, ningú la utilitza aquesta paraula des de fa dècades.

   La realitat es justament la contraria, i nomes cal veure quan no hi havia immigració extraeuropea qui es juntava amb els gitanos,
   Es juntaven amb els gitanos... pq era la gent d'origen de fora de Catalunya que vivia els mateixos barris dels gitanos. Donant la volta podem dir, que eren els que es barallaven amb els gitanos, no eren els catalanets de tota la vida, sino la gent d'origen espanyol el que tenia merders sempre amb els gitanos.

   Els castellans ja es barrejaven amb negres i indis fa 500 anys. Els catalans avui día ni tan sols es barregen o relacionen amb immigrants, els castellans arrelats a Catalunya tenen una tendencia molt mes gran a aixo.
   Es barrejaven... i com es barrejaven?  només cal llegir les cròniques de Bartolomé de las Casas o les recents proves d'ADN a Puerto Rico o República Dominicana que ho corravoren, o recordar les violacions a esclaves. Aquest mestissatge és sensdubte lo pitjor de l'ésser humà, amb independència de qui ho faci.
   Per altra banda, és més normal les parelles entre persones d'origen espanyol i gent immigrant, sobretot llatinoamericans, pel simple fet de la proximitat cultural, i que també la immigració ha arribat primer als barris creats als 50-70 on es va establir la immigració espanyola.


   Per altra banda, força d'acord amb el que dius.
   • kitusvicius15 1
    Heu d'estar molt malament del cap si totes aquestes tonteries que acabeu d'escriure, les creieu de veritat. 
    • EPS62.142 13 8👍 10.936
     Rebàtem alguna cosa que he dit, sino torna a la cova d'on hagis sortit.

     Després podràs dir que són tonteries, mentrestant.      • kitusvicius15 1
      Okey.

      - Xarnego es una paraula que l'utilitza tothom, té varis significats i es pot utilitzar de manera despectiva o inclús descriptiva. En el meu cas, per la meva zona s'utilitza habitualment per descriure algú que's d'origen 100% català o amb algun origen parcial fora de Catalunya (es a dir algú que entén i parla català des de petit) però que tria comunicar-se al 100% en castellà i té molt mala educació. Després algú aludit per la paraula xarnego, ho cataloga de profundament ofensiu, perquè es pensa que fa referència als seus origens, llinatge, etc i no ho vincula al seu comportament de simi. Es un clàssic. L'ús real que donem els catalans a la paraula xarnego, seria semblant al que en castellà seria "paleto", "payés" o "gañan", però en català "paleta" l'utilitzem per referir-nos a un "albañil" i pagés per un "campesino". Per tant crea confusió per algú que no entén les 2 cultures.

      - Totes les onades migratories creen guetos, hi ha hagut guetos d'espanyols no catalans en el passat (eren pobles sencers que migraven junts), també de gitanos, de jueus, i ara actualment de magrebins, d'asiàtics, d'africans, de sudamericans... res nou. Merders en té tothom qui està aprop dels guetos, per una carambola o altra. M'en faig creus que creguis que els "espanyols" tenien més follons que els "catalans".

      - Que "les persones d'origen espanyol i gent immigrant tenen proximitat cultural?" buf, tu vas fumat bro.

      "Els catalans avui dia ni tan sols es barregen o relacionen amb immigrants, els castellans arrelats a Catalunya tenen una tendencia molt mes gran a aixo." pff mare de dèu. Esteu fatal de la olla tots dos.

      Els catalans desde temps inmemoriables s'han follat tota bèstia vivent de la capa de la terra, inclús al Mediterrani encara hi ha contes de por de com saquejaven i violaven. Inclús a Albània per dir "que't follin", diuen "que t'arreplegui un català", i a Macedònia hi ha un monstre infantil per fer por als nens, que's un català. A més Catalunya no ha sigut mai geogràficament un lloc aïllat, aquí ja hi havia guerres púniques fa 2 mil anys i era terra de pas per tota mena de campanyes militars estrangeres. Per no parlar de tota l'imigració catalana a Amèrica, o d'exilis i retorns per guerres amb altres paisos o civils. Resumint que una terra on no paren de circular persones implica un mestissatge brutal. Absolutament tots els catalans tenim o hem tingut alguna arrel de fora. I a més a més, tot lo que'ns follem ho catalanitzem xD

      Apale, m'en torno a la cova.

      • EPS62.142 13 8👍 10.936
       - Xarnego es una paraula que l'utilitza tothom, té varis significats
       No. La utilitzes tu i quatre hiperventilats més, m' he és igual el significat. Jo no la sento en conversacions des de potser l'any 93 o 94. Només la he vist a tornar a ser utilitzada al Racó, i pel moviment nacionalista espanyol evidenment, que en fan bandera.

       M'en faig creus que creguis que els "espanyols" tenien més follons que els "catalans".
       Em pots dir on coi he dit això????

       - Que "les persones d'origen espanyol i gent immigrant tenen proximitat cultural?"
       Doncs si, un andalús i un colombià són més propers que no pas un català i un colombià. Si no hi estàs d'acord rebate'm-ho.

       "Els catalans avui dia ni tan sols es barregen o relacionen amb immigrants, els castellans arrelats a Catalunya tenen una tendencia molt mes gran a aixo."
       Em pots dir on he dit això???    Si justament la meva parella... és immigrant.

       Els catalans desde temps inmemoriables ...
       Que coi te a veure aquesta parrafada amb mi o el que estem parlant??


       • Rackoonaire665 1👍 748
        La paraula "xarnego" la van tornar a posar a la palestra els socialistes quan van posar de candidat el president Montilla. Després l'han tret a passejar els espanyolistes amb la contrucció "charnego agradecido".

        A casa meva fèiem servir la paraula "castellans" i això incloïa tothom que parlés castellà encara que fos basc o gallec. Era un terme descriptiu. Per exemple, hi havia les misses per als catalans i altra per als castellans.

        Crec que amb el temps el seu significat s'assembla més a "quillo".
      • Canyadesucre10.340 3 208👍 17.202
       No respons a res del què t'ha dit, sinó que et muntes la pel.lícula que et dona la gana en cada cas. 
       Millor que no surtis més de la cova.
   • Canyadesucre10.340 3 208👍 17.202
    Li rebats la meitat o més del què diu per acabar dient-li que hi estàs força d'acord? :___(
    Jo et diria que estic d'acord amb tu excepte en la teva última frase d'estar-hi d'acord però temo entrar en un bucle lluisbgià.
   • Sietes80👍 19
    Bla bla, la culpa de tot es de l'Hernan Cortés.

    No et facis palles mentals home. Que de sempre els castellans arrelats a Catalunya han tingut mes tendencia a relacionar-se amb altres comunitats, siguin o no llatinoamericans.

    Immigracio hi ha a tota Catalunya. Lo mateix a Lleida que a Cornellá. Igual a la capital que a Vic. A Girona com a Reus.

    Generalment es aixi. Estadísticament es aixi.

    Tu has vist mai cap cupaire d'aquests pijiprogres caminant pel carrer al costat d'un immigrant? Mai. Sempre se'ls veu entre ells mateixos.

    A peu de carrer es veu que aquesta tendencia es d'aquests manera que jo dic si generalitzem.
    • EPS62.142 13 8👍 10.936
     Hernan cortes??   Q coi te a veure aqui? Però ets tu qui ha tret les "bondats" del mestissatge a les Ameriques i jo t'he posat el que va ser en realitat.

     Qui parla de bla, bla, i d'Hernan Cortes ets tu, jo t'he posat les coses clares, amb arguments, el q influeix és on la gent es troba, ja sigui a Vic o a Cornellà.

     Un altre exemple, sempre q hi han agresions a immigrants, és per part vostra, no dels pijoprogres de la Cup. Potser hauries de fer més autocrítica.


  • Menphis46.423 12 11👍 2.426
   Cognms com Rodríguez o Fernández sonen super-espanyols però en canvi són d'origen germànic.
 • Peretrempera73 1👍 64
  Doncs n'hi ha una de molt clara que exemplifica clarament la diferència entre castellans i catalans: Estic parlant del típic garrulo, el quillo, la xoni,  la xabacana, ....no hi ha la versió catalana d'aquests i aquestes típiques maneres de ser castellanes. No opineu el mateix?
 • Mixu_Mixu16👍 20
  La primera que em ve al cap és el parlar a crits i de males maneres. Veig molta més tendència al "txonisme" a Ñ, sobretot pel sud, mentre que és un fenòmen gairebé inexistent entre els catalans inclosos els de clase baixa. Per aquesta raó entre els catalans no ha a arrelat aquesta lacra de "la prensa del corazón" i no tenim versions en català del "Lecturas" ni del "Sálvame" i similars a TV3.
  • kitusvicius15 1
   Aquest cliché es aplicable a tota la gent del Nord d'Espanya (bascos, navarresos, gallecs, asturians, catalans...) i en general al Sud tenen unes males maneres que t'hi cagues. Algo semblant passa a França, a Itàlia i inclús als Estats Units. Potser la calor deu espatllar el cervell.
   • __33857__159👍 20
    La temperatura marca el caracter.
   • Oscar lo RoigUsuari sumador23.465 15 53👍 631
    Sobre la premsa rosa, el fet que TV3 no tinga aquesta mena de programes és part de l'acord social majoritari català de que CCMA siga un mitjà públic de qualitat pseudoestatal a la imatge de la BBC, tot i el cost econòmic força alt. És un model que està durant tres dècades i l'espectador de TV3 s'ha acostumat a que no hi hagen programes de cor.

    Tal volta un punt diferencial entre Catalunya i Espanya és que la societat catalana s'estima de la CCMA, i per això es preocupa per la seua qualitat i també la critica si es desvia de ser allò que es creu entendre per un mitjà públic europeu, mentre que per als espanyols, RTVE forma part del paisatge i els és indiferent si és la més independent o la més polititzada, la més innovadora o la més rància.

    Quant a les revistes, simplement no hi ha revistes en català del cor com no hi ha revistes en català en el 90% dels casos que les hi ha en castellà.
  • Canyadesucre10.340 3 208👍 17.202
   Conec força casos de gent catalana de mena, començant per la meva pròpia mare, que llegeix premsa del cor.
 • Sietes80👍 19
  Com be diuen, les diferencies culturals es podien veure clares fa un segle, avui dia son menys nitides, perque com be diu el bolero "...que por fuerza tienes ya sabor a mi". Hi son, pero el lligam acaba minimitzant-les.

  Per exemple un concepte molt castella, i quan mes al sud mes pronunciat, es lo dels nens son el Rei de la casa. 

  Familiarment se'ls dona un protagonisme i tracte diferent al concepte que tenim aqui. Juan y Medio amb aquell programa dels críos "salaos" per exemple pot ser un exemple radical d'aquest concepte.

  Allá hi ha molta mes tendencia a sobre mimar-los, a sobre protegir-los i poder a exigir-lis menys o perdonar-lis mes a la canalla.

  Culturalment el catala no ha tingut aquest concepte ni aquesta tendencia. Es un concepte mes aviat de posar al gran com a exemple de respecte i referencia. Al nen se'l protegeix com a qualsevol cultura, pero no se'l situa tan en el setial com es fa a Castella.

  Com dic aquest es un exemple de diferencia existent que cada vegada es va evaporant mes. Ja cada vegada aqui es te un concepte mes castellanitzat en aquest tema del paper del nen en un nucli familiar. 
  • Rackoonaire665 1👍 748
   La cultura familiar catalana és clarament diferent a la castellana.
   Fins i tot en vaig veure un mapa on hom ho veu clarament.
   El concepte de l'hereu i la pubilla per exempla per a evitar els minifundis.

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.105 missatges
 • 220.676 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat