Fòrum

Un nen refugiat nigerià de 8 anys i sense sostre, campió d'escacs a l'estat de Nova York.

Defectible7.981 270

Font: The New York Times

Passat per la traductora automàtica de Google (revisat per sobre).


***


En un refugi sense llar a Manhattan, un nen de 8 anys camina cap a la seva habitació, carregant una pes incòmode entre els seus braços i impassible pels crits d'un resident problemàtic. El noi és un refugiat nigerià amb un futur incert, però està somrient.

No pot deixar de somriure perquè la incòmoda càrrega és un gran trofeu, gairebé tan gran com ell. Aquest estudiant de primària sense llar acaba de guanyar la seva categoria al campionat d’escacs de l’Estat de Nova York.

Gran part de les notícies de la darrera setmana s'han centrat en famílies riques que han comprat accessos a grans universitats, ja sigui de forma il·legal a través de suborns o legalment a través de donacions. No hi ha dubte que Amèrica és un camp de joc inclinat que dóna als nens rics grans avantatges.

Així doncs, tots hem de somriure juntament amb Tanitoluwa Adewumi, el campió d'escacs recentment coronat per la categoria de llar d'infants fins al tercer de primària. Va quedar invicte en el torneig estatal el cap de setmana passat, i va superar els nens de les escoles privades d'elit amb tutors privats d'escacs.

El que és encara més extraordinari és que Tani, com se sap, va aprendre els escacs fa una mica més que fa un any. La seva obra es va disparar mes a mes i ara té set trofeus al llit al refugi sense llar.

"Vull ser el Gran Mestre més jove", em va dir.

La família de Tani va fugir al nord de Nigèria el 2017, tement pels atacs de terroristes de Boko Haram sobre cristians com ells mateixos. "No vull perdre cap ésser estimat", em va dir el seu pare, Kayode Adewumi.

Així, Tani, els seus pares i el seu germà gran van arribar a la ciutat de Nova York fa un una mica més d'un any, i un pastor els va ajudar a dirigir-los a un refugi sense llar. Tani va començar a assistir a l'escola primària local, P.S. 116, que té un professor d'escacs a temps parcial que va ensenyar a la classe de Tani a jugar.

Tani va gaudir del joc i va demanar a la seva mare, Oluwatoyin Adewumi, a preguntar si podia unir-se al club d'escacs."Està interessat en el programa d’escacs, i li agradaria participar-hi", va enviar la senyora Adewumi, que està treballant dur per dominar l’anglès nord-americà. Va explicar que no podia pagar els honoraris del programa perquè la família vivia en un refugi.

Russell Makofsky, que supervisa el programa d’escacs de P.S.116, va renunciar a les taxes, i fa un any el noi va participar en el seu primer torneig amb la qualificació més baixa de qualsevol participant, 105.

La seva qualificació és ara de 1587 i augmenta ràpidament. (A títol comparatiu, el millor jugador del món, Magnus Carlsen, ostenta 2845 punts.)

Tani té un estil de joc agressiu i, en el torneig estatal, els entrenadors, observant des de la vora, es van sorprendre quan va sacrificar un alfil per a un humil peó. Alarmats, van aportar el sacrifici a un ordinador que coincidir amb Tani, reconeixent que el gambet milloraria la seva posició diversos moviments més tard.

"És un exemple inspirador de com els reptes de la vida no defineixen una persona", va dir Jane Hsu, la directora de P.S. 116, que va organitzar una marxa per celebrar la victòria de Tani. Hsu va assenyalar que mentre Tani no té una llar, té uns pares enormement solidaris que es l'ajuden a que tingui èxit.

La mare de Tani no pot jugar als escacs, però el porta cada dissabte a una sessió de pràctiques gratuïta de tres hores a Harlem, i assisteix als seus tornejos. El seu pare permet que Tani utilitzi el seu ordinador portàtil cada nit per practicar. I, tot i que la religió és molt important per a la família, els pares deixen que Tani es perdi la missa quan calgui per assistir a un torneig.

"Tani és ric més enllà del que es pot mesurar", em va dir Makofsky en referència a la força, l'amor i el suport de la seva família.

El pare de Tani té dos llocs de treball: lloga un cotxe que utilitza per conduir a Uber, i també s'ha convertit en venedor de béns arrels amb llicència. La mare de Tani ha passat un curs per convertir-se en ajudant de salut a la llar. Trobant-los, és fàcil veure d’on va sorgir la diligència desarmant de Tani.

De vegades és difícil per a Tani. Els seus pares diuen que una vegada va tornar a casa de l'escola plorant després que els companys de classe se'n burlessin per no tenir llar. I en una audiència per a la immigració a la tardor passada, va plorar quan va malentendre que el jutge deia que la família seria deportada.

"Em sento americà", va explicar. De fet, la sol·licitud d’asil de la família segueix el seu curs, i la propera audiència està prevista per al mes d’agost.

Tani intenta oblidar-se'n. S'estira al terra del refugi on viu i practica els escacs durant hores cada nit; ara es prepara per al campionat nacional de primària al maig.

"Se sent tan motivat", va dir Shawn Martinez, professor de l'escola d'escacs. "Fa deu vegades més trencaclosques que els nens de mitjana. Ell només vol ser millor. "

Makofsky va sacsejar el cap amb mirada. "Un any per arribar a aquest nivell, pujar a la muntanya i ser el millor dels millors, sense recursos familiars", va dir. "No ho havia vist mai."

Tani recorda que els refugiats enriqueixen aquesta nació i que el talent és universal, si bé les oportunitats no ho són. Els seus pares, a Nigèria, diuen que la seva brillantor amb els escacs mai no hauria tingut cap punt de venda.

"El país dels Estats Units és un somni", em va dir el seu pare. "Gràcies a Déu visc a la ciutat més gran del món, que és Nova York, Nova York".***

Actualització: La família Adewumi ja té casa, el petit campíó ha rebut ofertes d'escolarització pagada en tres escoles, una invitació per trobar-se amb Bill Clinton, i la seva campanya de micromecenatge ha recollit 200.000 dòlars.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.286.780 missatges
  • 220.709 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat