Fòrum

Els Android recullen les teves dades personals sense permís des que els poses en marxa...

EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966

Els Android recullen les teves dades personals sense permís des que els poses en marxa

Un estudi de la Carlos III diu que la majoria dels mòbils Android tenen aplicacions instal·lades de fàbrica que agafen dades sense consentiment, i que són gairebé impossibles de desinstal·lar

Xevi Miró 19/03/2019 - 14.20Actualitzat 19/03/2019 - 14.53
 
 

Un telèfon Android com els que han estat els investigats (Deivy Romero/Pexels)

Posar en marxa un telèfon Android implica compartir informació privada amb empreses que ni tan sols coneixem,i no ho podem evitar. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l'estudi fet per la Universitat Carlos III, juntament amb l'institut IMDEA de Madrid.

En l'estudi s'han analitzat més de 1.700 telèfons Android de 214 fabricants i 130 països diferents. Tots el telèfons analitzats tenen aplicacions preinstal·lades que o bé no es poden eliminar del telèfon o que per fer-ho cal tenir uns coneixements força avançats. En molts dels casos estudiats, aquestes aplicacions ni tan sols demanen permís per a moltes de les tasques que desenvolupen. I quan demanen permís, l'usuari ha d'acceptar-los o el telèfon no es posa en funcionament.

Aquests programes no triats pels usuaris i que no es poden treure del telèfon és el que s'anomena "bloatware".

Acords al marge dels usuaris

A diferència de les apps que es poden trobar a la botiga oficial de Google, el Play, les apps preinstal·lades no han de passar pels controls que Google aplica als desenvolupadors que les pengen a la botiga. Això és així perquè, segons l'estudi, Google i les marques interessades en aquestes aplicacions han arribat a acords que no són transparents per a l'usuari. Els acords es firmen entre fabricants de mòbils, com Samsung, OnePlus, Huawei o Sony; proveïdors d'internet mòbil, com Vodafone o Orange, i empreses terceres interessades en les dades dels usuaris, com Facebook, Amazon o empreses de publicitat.

"El procés sobre com un conjunt d'aplicacions arriba al programari inicial d'un telèfon no és transparent, i alguns casos estudiats en els darrers anys suggereixen que no hi ha cap control que garanteixi que aquest programari no presenti cap vulnerabilitat".

 

 

 

En els casos estudiats, aquestes aplicacions envien informació sobre el comportament de l'usuari, les trucades que fem, la navegació per internet, allà on som o fins i tot la nostra agenda de contactes. En un cas analitzat, un model de Samsung venut a Grècia enviava la informació de l'usuari a Exus, una multinacional especialitzada en gestió de crèdits de risc i hipotecaris, que per exemple pot servir perquè t'enviïn publicitat personalitzada. En l'estudi s'ha identificat 1.200 empreses diferents relacionades amb aquestes aplicacions. Precisament, Facebook està sent investigada per un jutge federal als Estats Units per haver cedit les dades dels seus usuaris a 150 grans empreses, incloses Amazon, Apple i Microsoft.

 


Virus i malware

Segons l'estudi, a través d'aquestes aplicacions i els permisos que comporten, algunes companyies tenen accés al sistema operatiu del telèfon i el poden controlar a distància. A més, l'usuari que les vulgui esborrarno ho aconseguirà si abans no modifica el mateix sistema operatiu, ja que el mateix telèfon protegirà l'aplicació.

 

Aplicacions per investigar aplicacions

Per fer l'estudi i el monitoratge, els analistes han creat una aplicació, Firmware Scanner, que recull totes les dades que envien els telèfons a tercers. També han utilitzat les dades d'una altra aplicació, Lumen, creada per la Universitat de Berkeley, als EUA. D'entre les aplicacions d'arrencada, una de les que surt més malparades per la seva "recol·lecció agressiva de dades personals" és AccuWeather.

A més, l'estudi revela que els països on la legislació sobre la protecció de dades és més relaxada, les empreses interessades van encara més lluny vulnerant els drets dels seus usuaris.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades presentarà aquest estudi al Comitè Europeu de Protecció de Dades.

Respostes

Configuració
 • EmulatorQUsuari sumador64.260 15 6👍 19.228
  1984 ja és aquí...
  • Armillet Lo Groc667👍 367
   Fa temps que es aqui... 
  • rotllan11.673 5 174👍 11.401
   Aquí tothom es posa les mans al cap pel que fa google d'amagat però no són conscients del que fan ells mateixos, com ara fer qualsevol transacció per transferència, targeta, mòbil, etc. Fins i tot per pagar un cafè. És més, alguns d'aquests demanen fins i tot eliminar el diner efectiu.
   Amb un compte bancari i un telèfon mòbil ja poden traçar tota la teva vida. Lo següent és la geolocalització del cotxe (els nous ja porten el servei d'avís de grua prement un botó).
   Per tot arreu hi ha càmeres de vídeovigilància de l'espai públic...

   Tornant a android. Hi havia un projecte d'un android lliure, replicant, el problema que tenia ee penso és que era impossible fer-lo per cada model de mòbil.
 • Plaçeru343 7👍 180
  No només els Android..
 • RafeldePatraix1.474 4 992👍 750
  D'això es tracta, de donar-los les claus de la teua activitat perquè et tinguen ben ataüllat (¿qui sap si hui fas res que demà és il·legal i algú se'n pot beneficiar?)
 • __27562__3.869 8 536👍 4.378
  Estudi patrocinat per una marca de pomes que ha volgut restar en l'anonimat.
 • ziol7.592 15 285👍 3.065

  Independentment del sistema operatiu del telèfon, el proveïdor sempre sabrà on som quan el tinguem connectat i amb qui, telèfon o IP, ens connectem i quan.

  Evitar això implicaria un redisseny absolut de la xarxa telefònica, cosa que pràcticament ningú no demana.

  Com tampoc ningú no demana un sistema de pagament segur però intraçable, i no estic demanant un sistema opac fiscalment. Sembla contradictori però al menys en teoria és possible.

  De totes maneres sempre és recomanable seguir unes pràctiques per evitar, al menys, el seguiment comercial. Per exemple, mai no emprar el cercador de Google si tenim obert el compte de gMail.

  • rex.bellator14
   però és igual si el tens obert o no, et controlen igual, no?
   • broquil_is_over2.470 3 741👍 2.903
    exacte. La cosa comença xq totes les.webs fan servir google analytics i llibreries carregades dels servidors de google com les google fonts, jquery... a partir d'aquí, ja poden traçar per quines webs navegues per la IP. Si estas logat a gmail, instagram o facebook... ja ho tenen tot...
   • ziol7.592 15 285👍 3.065

    GMail, entrant la contrasenya a mà cada vegada, només el faig servir des d’un navegador amb un sistema operatiu virtualitzat, de manera que no veuen que és el meu ordinador —altre sistema, altres fonts, altra pantalla—. Quan des del sistema operatiu principal cerco alguna cosa a Google, no saben qui sóc llevat de la IP que és compartida amb altres ordinadors, però que em sembla que no la consideren ja que amb allò de la publicitat personalitzada, no n’encerten ni una, per molt que miri i faci cerques freqüentment sobre temes que me’n podrien enviar.

    A més, per precaució, esborro sempre totes les galetes i no tinc cap contrasenya —significativa— desada a l’ordinador.

    Mai no m’he connectat a internet des d’un mòbil.


Publicitat

Fòrums

 • 9.268.171 missatges
 • 220.050 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat