Fòrum

Defineix el processisme i/o els processaires...

Benfresc13.557 6 153👍 13.626
Defineix-los amb una sola paraula. Començaré jo:

Renúncia. 

Per què aquesta paraula? Perquè el procés em sembla un cúmul de renúncies  una darrera l'altra, i ho pinten sempre com a tacticisme, però és evident que són renúncies a seques.

Van renunciar al discurs del catalanisme històric,  van renunciar a la denúncia de l'espoli fiscal, renuncïen a denunciar que a Catalunya no hi ha democràcia, fa temps que van renunciar a defensar la llengua catalana, ara estan començant a renunciar a emprar l'estelada, van renunciar a implementar el mandat de l'1-O per acabar renunciant a la unilateralalitat. Podria continuar així durant molta estona.

Com definiu vosaltres al processisme i/o als processaires amb una sola paraula? 

Respostes

Configuració
 • Defectible7.981 270👍 3
  Consternació, en el cas dels que realment esperaven obtenir quelcom sense cap mena de sacrifici.

  Conveniència, en el cas dels que només havien pujat al carro per poder continuar manant.
 • __33752__138👍 11
  Un petit detall. Si Catalunya vol seguir sent un referent progresista ens cal obviar l’espoli fiscal. Mes que res per coherència ideològica. L’esquerra es proposa redistribuir la riquesa. La dreta ho considera un espoli i tendeix a evitar-ho.
  • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
   Per a ser un referent progressista necessitaràs disposar de quartos (concretament els que ja pagues) per a salvar desigualtats...

   Així que pots triar entre "adopta un nen extremeny" i "espanya ens roba"...
   • __33752__138👍 11
    Així fins a quin punt es coherent onejar la bandera de l'espoli i per altra banda estar a favor de la redistribució de la riquesa a través de polítiques fiscals?
    • Pavel_Korchagin3.545 2 583👍 7.807
     L'espoliació fiscal no té res a veure amb la redistribució de la riquesa, té a veure amb el mode de vida de les elits extractives castellanes.
    • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
     Si no ets un espanyol, es ben coherent: no es raonable pagar un munt d'impostos a catalunya i veure com un cop redistribuits pel territori caspanyol les cobertures aquí son inferiors, que sumat al alt cost del habitatge (per exemple) fa que la qualitat de vida sigui molt dolenta a BCN si pertanys a una classe mitja-baixa
     • __33752__138👍 11
      No és que estigui en desacord amb els fets que descrius. Però per exemple generem més PIB per capita que Extremadura. L'espoli fiscal és un dels mecanismes que teòricament hauria de redistribuir part de la riquesa de Catalunya cap a Extremadura. Ja sé que a vegades no és així. Però conceptualment crec que això s'alinea amb els ideals progressistes mes que no pas amb els ideals capitalistes.
 • soldat Svejk18.079 7 91👍 4.357


   L'eruga capdavantera (femella) és la que escull quin és el lloc idoni per a l'enterrament. S'acostumen a soterrar en clars o a les vores dels boscos, cercant sòls ben il·luminats, per tal de rebre escalfor un cop enterrades (si la localitat és massa càlida, buscaran sòls ombrívols). Un cop enterrades, la processionària començarà la fase de crisàlide.

  Resultat d'imatges de orgugues processionàries
 • autokrator13.593 3 151👍 9.401
  Processista és tothom que creu que Catalunya està vivint un procés que porta o pot portar a la independència. 

  No se m'acut una definició més breu. 
 • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
  Crec que la paraula "processista" ha vingut per quedar-se a la llengua, per esdevenir una cosa nova que no té sinònim directe.

  Es una mescla de infantilisme, traïdoria, cinisme, reaccionarisme, conformisme, populisme...
 • __27562__3.869 8 536👍 4.378
  Renúncia és molt bona, però jo crec que no acaba de definir ben bé els processistes perquè implica que en essència han renunciat a alguna cosa.

  Jo crec que la definició que més se li apropa és la de demagògia, entenent com a demagògia l'estratègia política per aconseguir (i mantenir en aquest cas) el poder apel·lant a les emocions del poble a base de propaganda, desinformació, arguments simplistes i en última instància l'ús sistemàtic de la mentida.

  Jo no qualificaria tots els votants dels partits processistes com a tals.
  • soldat Svejk18.079 7 91👍 4.357
   o sigui neopujolisme... el vell pujolisme renovat.
   • __27562__3.869 8 536👍 4.378
    Des del meu punt de vista el que han fet aquests líders polítics és molt pitjor que el pujolisme. Des del fàstic profund que em fa la seva figura, Pujol no va arribar mai a uns nivells de demagògia tan grans com els que han assolit els líders del procés. No per un tema d'escrúpols sinó perquè no li va fer falta.
    • soldat Svejk18.079 7 91👍 4.357
     no se que dir-te.. des de banca catalana fins al cas itv són una familia que han tirat de victimisme catalanista i d'atac a la nació cada intent de posar llum sobre els seus negocis foscos.. déu n'hi dó. 
     En tot cas hi ha un nexe: el lideratge convergent. 
     • ansar18.629 13 88👍 6.771
      No nomes el lideratge, el procés és una invencio 100% convergent.

      ERC i la CUP hi han col.laborat, mes o menys, de mala gana, quan la pressio mediatica els ha obligat (han hagut de triar entre "passar per l'aro convergent" o patir desgast electoral)
      • soldat Svejk18.079 7 91👍 4.357
       pressió mediàtica? Molta gent de carrer hem denunciat la falsedat i el parasitisme de mas i puigdemont des del principi.. diputats d'erc o de la cup tenien altaveus per dir-ho.. 
       no cal culpar als convergents de fer bé la seva feina. l'autocrítica no fa cap mal.. la submissió de junqueras i part d'erc a ciu ha sigut notòria i, en el cas de la cup, poble lliure ha fet de lobi convergent sense manies..
       • ansar18.629 13 88👍 6.771
        quan Mas es va inventar aixo de JxSi, la cupula d'ERC no volia unir-se, i despres de varios mesos de pressio mediatica, fins i tot la majoria de votants volia unir-se a JxSi.
        Pero si fins i tot el 50% de CUPaires volien fer president un unionista de dretes!!! 

        Va arribar un punt en que qui dubtava de "l'independentisme de Mas" automaticament era qualificat de subnormal/espanyolista/troll/traidor

        Quan veus que fins els teus votants et demanen que t'uneixis (i si no ho fas, t'acusen de traidor i deixen de votar-te), l'unic que pots fer es unir-te i que la gent vegi amb els seus propis ulls que els convergents no ens portaran a la independencia. I ara ja hi ha gent que volia JxSi i ara ja sap que no han de votar convergencia si volen la independencia).


        no cal culpar als convergents de fer bé la seva feina
        tambe el PP i PP i C's i Vpx fan la seva feina (combatre l'independentisme). I jo si que puc culpar els convergents de combatre l'independentisme
        • soldat Svejk18.079 7 91👍 4.357
         pots i ho fas fa dies, sí. Jo era dels dos o tres que votavem positius els teus fils on tothom et deia boig.. però han mancat veus amb altaveu més enllà de les nostres: algú que digués alti clar que cdc era a l'independentisme el que potemos al 15-m.. un silenciador/amortitzador institucional d'un moviment de carrer. 
         Cert que el processisme ha estat molt inmadur i mancat de cultura militant al delegar a líders convergents que eren traïdors cantats.. si són el règim del 78 a catalunya.. 
   • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
    pujol reloaded? bona! 
 • Josep Carles6.532 14 331👍 2.541
  En Cotarelo se'l carrega de manera clara:


   Edit. Ampliat a l'apunt del seu blog:
  En el corazón de la bestia
  (Al cor de la bèstia)

 • Horus315👍 322
  Li he estat donant voltes una bona estona doncs el conductor del fil demana definir el moviment en una paraula, pero en triaria alguna que no li acaba de fer el pes o no ho descriu completament l'essencia. Espai en blanc.

  Si que puc dir que el processisme és la victòria de la complexa i sòlida teranyina muntada pels usurpadors de l'alliberament i els governadors castellans. Conscients i coneixedors del tarannà català, que delega, rebutja, perverteix i ajorna la fita en infinitat de condicions si els mitjans per arribar-hi no són polits, integradors i bufons.
  Jo penso que a Catalunya hi ha un lligam emocional i en la forma de sintonitzar els sentiments amb una França concreta. La que adora que tot sigui bonic, ben presentat, d'ordre. No sé si és la proximitat geogràfica o els 200 anys d'ocupació relativament recents. Els francesos, sense Estat propi, crec que serien encara més desconcertants en la praxis i profundament més cursis encara.
  Aquesta complexa i sòlida teranyina ja fa molt que treballa perque a Catalunya el patriotisme i el nacionalisme clàssic i militant sigui vist com un llast, com una trepelleria fora de lloc i que, malgrat la raó i la lògica ens diuen el contrari , el processisme assumeix i es fa seu el sentiment de llast, que esmorteix les 4 pulsions bàsiques que una Nació ha de tenir. Sóc del parer que les comparacions s'han d'evitar en la mesura que sigui possible, però en l'actual estat de coses hom necessita recolzar-se mínimament en algun referent pretèrit o actual de la història i d'un altre poble. I pensat això es fa complicat acceptar que la reacció de la població civil arreu pugui ser tant esmorteida com a casa nostre...amb tragaderes infinites cap als usurpadors de l'alliberament..i els capítols inacabables, infumables i incoherents amb que mantenen massa part de la població. Tampoc puc imaginar pobles asiàtics, americans o eslaus encaixant i assimilant la burla i deshumanització dels colonitzadors, per més que aquests siguin més poderosos.

  Ja he trobat la paraula clau: Esponja. En el sentit més etílic de la paraula. Empassar-se fins la més cridanera de les incongruències i creure-hi etílicament. Tant se val si t'estan petant el cul, el que importa és l'actitud. Ningú ens va dir que seria fàcil i si hem esperat 300 anys podem esperar 300 més.
 • Birondon298 14👍 343
  Ara per ara el Processisme s'ha encarnat en ERC. No sé què fa el PDeCAT que sempre se'n surt de tot amb èxit...

  Puigdemont no el definiria com a processista. Quan penso en la paraula processista se'm ve a la ment rostres com els de Roger Torrent, Jordi Sánchez, Marta Pascal, Oriol Junqueras, Joan Tardà...etc.
  • ansar18.629 13 88👍 6.771
   els convergents son expertes en no fer res i despres culpar els altres.
   Fixat que ni Pujol, ni Mas, ni Puigdemont ni Torra han volgut proclamar la independencia... pero la culpa es d'ERC 
 • Carles Martell3.349 1 606👍 5.790
  Amor.

  A Espanya, a la seva cultura i al castellà.
 • ansar18.629 13 88👍 6.771
  MAS

  aqui podeu llegir quan va començar el procés i el processisme
  https://www.racocatala.cat/forums/fil/211145/quan-va-comencar-proces-analisi-google-trends

 • Soriguer4.021 12 530👍 452
  Estafadors.
 • quatreanys35.402 6 19👍 10.722
  En una paraula es difícil i no crec que sigui "renuncia". Tot això del procés no deixa de ser autonomisme, és la seva evolució. Procés/autonomia i processime/autonomisme son sinonims. 

  Es poder, es la lluita de la hegemonia pel poder, a veure qui controla la Generalitat. Que per això  facin renuncies n'es una conseqüència.

  QUan l'independentisme agafa volada tant Ciu i Esquerra veuen la seva oportunitat, els primers per salvar-se i els segons per l'hegemonia, pero se'ls hi va descontrolar una mica i per això reculen, ara. • LesttattUsuari sumador38.880 12 15👍 14.146
  Desconec quina seria la paraula...

  Però, crear una lluita independentista per acabar entre reixes o exiliat, mentre Catalunya continua sense ser un Estat independent, i coneixen que la dictadura de l'estat espanyol acabaria actuant de la manera més feixista i violenta... a mi que em perdonin però aixo seria una actitud de babaus.
 • Rolf Steiner13.077 10 161👍 5.482

  Règim del 78, Règim del 80

  "L’exercici col.lectiu de cinisme de tota la classe política va ser excepcional, car estaven convençuts que s’havien guanyat el dret a la menjadora després de 'lluitar' contra la dictadura."


  L’expressió “règim del 78” ha fet forat. Fou la mutació de les estructures franquistes en un sistema de monarquia parlamentària fingidament homologable a les democràcies europees. Els seus fonaments han gaudit (i gaudeixen) del vistiplau de la gran majoria de la població espanyola i amb uns tentacles que abracen la judicatura, la gran majoria dels partits polítics o els poders financers. Són el que guarden el poder del règim.

   

  L’independentisme despistat també parla del règim del 78 com l’origen de tots els nostres mals. Però ignora càndidament que Catalunya també és víctima d’un altre ben nostrat que va néixer l’any 1980 i encara perdura. Tot comença quan Jordi Pujol accedeix al poder autonòmic i del no-res crea tota una estructura política a la seva mida. Segurament la frase que millor il.lustra aquest fet és aquella que li va dir a Lluís Prenafeta pocs dies després de ser investit: “la Generalitat som tu i jo”.  A partir d’aquell moment es multipliquen tota mena d’administracions,  empreses públiques i un entramat  institucional que rep i distribueix una quantitat de diners inimaginable en un país que feia quatre dies vivia sota una dictadura. Allà comença  la cultura de la subvenció, que no és res més que la compra de voluntats com a eina neutralitzadora de la dissidència.

   

  En Pujol va jugar magistralment a favor dels seus interessos amb aquest nou paradigma. Sabia copsar les febleses de tots els seus rivals. Comunistes, socialistes, conservadors o liberals van passar de la clandestinitat a viure de l’erari públic. L’exercici col.lectiu de cinisme de tota la classe política va ser excepcional, car estaven convençuts que s’havien guanyat el dret a la menjadora després de “lluitar” contra la dictadura. Malgrat les disputes partidistes, tots protegien la seva parcel.la a còpia de no interferir en la dels altres. El quid pro quo esdevé  la divisa de la política catalana, i per aquesta raó mai no es pot permetre l’entrada d’elements aliens al pacte tàcit establert. Qui ho intenta cal que s’estavelli contra un mur d’omertà que ningú sap ben bé ni on comença ni on acaba.

   

  Com fa qualsevol règim, el del 80 també vol perpetuar-se. Com?  Creant la seva pròpia pedrera d’assalariats. Sobretot, cal que de ben joves visquin de la mamella pública i que s’acostumin a la seguretat de la nòmina fixa. Per això, la fidelitat a un ideal no té gens d’ importància. Un dia es pot ser diputat socialista i comunista i l’endemà passar-se a la llista dels republicans o dels ex-convergents. Els Maragall, Nuet, Alemany, Comín o Morral, entre molts d’altres, podrien fer una tesi doctoral sobre l’art del transfuguisme.  

   

  L’anomenat “procés” ha estat una teòrica transformació política amb flaire de revolució (s’ha parlat sovint aquests darrers temps de la “revolta catalana” amb motiu de l’1O), però les estructures de poder continuen sent les mateixes i els seus elements essencials no han variat en absolut. És política lampedusiana en estat pur: canviar-ho tot aparentment perquè tot segueixi igual.

   

  No és estrany doncs que els continuadors del règim del 80 se sentin avui totalment legitimats per fer i desfer com els vingui de gust. Igual que els seus homònims espanyols del 78, han fet de  l’“enchufe” el mecanisme per elaborar les llistes electorals. Germanes, parelles, amics o advocats dels principals dirigents dels partits tenen un escó i un sou garantit sense que ningú s’escandalitzi. El nepotisme sempre és un dels pilars que aguanten un règim, i el que tenim a casa no és cap excepció. Ben mirat, els llaços grocs no ens deixen veure el bosc de les nostres misèries.

  per Santiago Espot  / 26/03/2019

  font

 • willybarna12.883 11 165👍 4.037
  Processisme = quintacolumnisme 
 • K.T.P480👍 530
  Diadelamarmotistes.
 • TUTTLE3.299 14 612👍 2.263
  La gent que es pensa que els politics els hi netejaran el cul i que votant a un partit o un altre aconseguiran la independencia. Vet aqui el terme, quan parlem de "procés" sobrentenem que té l'adjectiu "polític"

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.971 missatges
 • 221.170 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat