Fòrum

Un patró d'origami ajuda un robot a aixecar càrregues pesants

ArtigaireUsuari sumador6.966 9 307👍 4.420
Un disseny d'origami ajuda a un robot a aixecar càrregues delicades i pesants

Una nova pinça tova permet agafar fàcilment pomes, trepants elèctrics, anaguets de goma i molts altres objectes
Per Maria Temming 12:05, 14 març 2019A l'article 'A vacuum-driven origami “magic-ball” soft gripper' els investigadors S. Li et al. desenvolupen una nova pinça robòtica amb una força semblant a la d'una mà humana mantenint un tacte suau. La pinça, amb forma de campana, té un esquelet de silicona, que segueix un complex patró d'origami, i està recoberta amb una pell de làtex.

Quan una bomba de buit extreu tot l'aire de la pinça, la pell de làtex es comprimeix, forçant l'esquelet d'origami a fer-se més menut. L'esquelet de silicona, enrigidit per la compressió, i la pell de làtex, rasposa, mantenen els objectes ben agafats.

En experiments de laboratori, aquesta pinça tova va aconseguir agafar objectes comuns de diferents mides i formes. Entre d'altres objectes, va aconseguir subjectar un telèfon intel·ligent i la nansa d'una tassa. A diferència de les pinces robòtiques tradicionals, que no tenen la destresa necessària i poden trencar els objectes, aquest actuador tou pot agafar suaument objectes fràgils com fruita o ampolles de vi.

A més a més, altres mans robòtiques toves tenen dificultats per aixecar càrregues grans, però aquest disseny pot aixecar fins a 12 kg (més de 120 cops la seva pròpia massa). Aquesta capacitat ha permès que la pinça aixequi fins i tot un trepant elèctric.

FONT SCIENCENEWS

Respostes

Configuració
 • CèsarUsuari sumador16.442 14 108👍 14.633
  Molt interessant. Tenim molt interioritzada la visió dels robots com a màquines de llauna i plàstic de formes clarament identificables com a mecàniques, amb lleves i cables per tot arreu i moviments curts i sobtats. Imagino en un llunyà futur una idea molt diferent, amb una presència i uns mecanismes del tot harmònics.

  La qüestió és si tot plegat anirà per fer uns productes cada cop més semblants als organismes vius que viuen a la terra, per tal d'optimitzar els moviments d'una forma natural, o més aviat es crearà un nou conjunt d'accions per obtenir un resultat que donarà pas a unes entitats harmòniques però molt allunyades del que ara coneixem. O tal vegada es podrien obtenir ambdues possibilitats, amb un continuum de formes a mig camí.
  • ArtigaireUsuari sumador6.966 9 307👍 4.420
   El més probable és l'últim escenari que planteges, que de fet actualment ja s'està entreveient.

   Les grans fàbriques, que tenen els recursos i l'espai necessaris, continuaran fent servir els grans robots clàssics aïllats de les persones per produir en massa. Però ara mateix s'estan introduint els anomenats 'robots col·laboratius', uns manipuladors dissenyats per treballar amb persones. Aquests robots tenen una estructura amb inèrcies molt baixes i uns sensors i programari que els permet aturar-se abans de xocar amb la gent. El principal exponent és el robot UR10 de la companyia Universal Robots:   Això, juntament amb investigacions en 'robòtica tova', vehicles autònoms, robòtica social... permetrà que els robots facin un espectre molt més ampli de feines que el que tradicionalment duien a terme (i sense perdre aquest rol original). No em sorprendria que d'aquí a 10-15 anys una combinació de tots aquests sistemes pogués servir a la gent gran o minusvàlida per anar a fer la compra o tasques semblants.

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.176 missatges
 • 220.050 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat