Fòrum

Hem d'aconseguir que la Catalunya del futur parli més anglès que castellà

Brioix5.077 6 425👍 1.396
En els països nòrdics cada cop s'està parlant més anglès. Això els ajuda a estar més connectats amb el món i facilita que treballadors qualificats vagin a treballar en aquests països.

Catalunya del futur potser rebrà molta immigració castellana, però sobretot, hem de procurar que es parli anglès, perquè és LA llengua vertaderament internacional, molt potent en ordinadors, ciència... a uns nivells que el castellà mai podrà somiar.Si volem estar connectats al món, ho hem de fer en l'esfera anglo-parlant! Per cert, que l'anglès té una gran varietat de vocals, com el català, incloent les vocals neutres, típicament catalanes. A més, català i anglès comparteixen un 28% de vocabulary.

Respostes

Configuració
 • Barney1.516 2 987👍 2.703
  Fa temps que ho dic, comencem a fer escola pública d'immersió en anglès o francès. Si no es pot salvar el català com a mínim salvem el país.
 • pont de ferro136👍 155
  Fa un temps pensava que era una solució plausible al problema de la substitució lingüística, però m'he adonat que no ho és, de cap manera. L'anglès també ens pot matar (cada vegada es fan servir més anglicismes). Passar d'una llengua dominant a una altra no resol res. Ja que esmentes com a exemple els països nòrdics: l'alt coneixement d'anglès els està perjudicant molt. Els estrangers encara aprenen la llengua del país, però que siguin pràcticament bilingües no hi ajuda gens. A més, ells tenen el problema afegit de ser una llengua germànica (cas anàleg al que ens passa amb el castellà).
  • Wittgenstein603👍 840
   Doncs aquí (Dinamarca) visc en un barri amb força immigrants i es parlen entre ells en danès. No hi he vist en cap cas cap mena de diglòssia.
   Tant debò fos així a Catalunya.
   Els anglicismes no deixen de ser moda (com fa un temps ho eren els gal·licismes), i més enllà d'un canvi de vocabulari (que a més la major part desapareixerà en poc temps, no crec que tingui més efecte).
   • pont de ferro136👍 155
    Interessant. Suposo que el danès és la llengua franca que fan servir entre si perquè tothom té clar que és la llengua de Dinamarca, i cap altra ho és. En canvi, aquí, mentre no ens desempalleguem de l'hispanocentrisme continuarem pensant que el castellà no és una llengua estrangera. Per tant, a Dinamarca els danesos sempre parlen en danès als estrangers? Abans he fet referència als països nòrdics perquè sembla que a Suècia hi ha més deferència cap a l'anglès si veuen que ets de fora.
    • Wittgenstein603👍 840
     Sí, només m'han canviat a l'anglès quan els ho he demanat. I a l'hora de socialitzar, si és un grup mixte de danesos (incloc immigrants crescuts a Dinamarca) i no danesos, entre ells sempre es parlen en danès. 
  • sbarpa_942.045 6 823👍 957
   La similitud entre l'anglès i la resta de llengües germàniques dista molt de la similitud entre català i castellà. Un angloparlant entèn el mateix del danès que tu i jo del basc.
  • Solidari2.861 8 669👍 1.383
   Ho estic d'acord, però el què és segur és que de moment no ens en estem sortint. 

   Per a fer-ho, és imprescindible la independència, i de moment no la tenim. Cal tenir en compte però, que si l'aconseguim segur que posarem el castellà com a cooficial, perquè som uns cagats amb síndrome d'Estocolm.

   Per tot això, la proposta de l'entrada em sembla assenyada.
   • pont de ferro136👍 155
    La Carme Junyent diu que això de l'oficialitat és de facto paper mullat. Ella proposa tenir en compte la diversitat lingüística del país per tal de poder deixar de banda el bilingüisme que tant de mal ens fa. En països del Pacífic en què conviuen més de deu llengües els hi funciona. Pel que fa a la independència, és una condició necessària però no suficient. Només cal mirar què ha passat a Irlanda...
  • willybarna12.610 11 167👍 3.778

   Calidoscòpic escrigué:
   El que hem d'aconseguir és que a Catalunya es parli català. Com a llengua nacional i com a llengua de comunicació. Que sigui indispensable per viure al país. Després cada català ja parlarà, a més, la llengua que li sembli més universal per anar pel món segons les seves conveniències...
   I com ho penses aconseguir, si la consciencia linguística entre els catalanoparlants és molt baixa?

   I no em parlis de pactes amb els "rostres palids", que ja sabem com acaben.
 • Solidari2.861 8 669👍 1.383
  A les nostres filles, dos dies a la setmana els parlem en anglès.
  També cal dir que la seva mare és filòloga anglesa.

  Si creieu que no en sabeu prou, poseu-los els dibuixos en anglès, sempre. 

  Si no es pot salvar el català (malgrat la llengua vehicular de casa és aquesta), que se salvi el País, allunyant-nos d'Espanya. 

  Em sembla una bona opció, tot i que segur que no tothom hi estarà d'acord.
  • Liostes193👍 183
   Pinta que els perdreu enmig del magma global, casats amb algun indi. Massa globalització desfà.

   Esteu seguint la via dels íbers, i ja sabeu on acaba.
   • Solidari2.861 8 669👍 1.383
    És un risc que estem disposats a córrer. Com a contrapartida, també els suposarà l'oportunitat de marxar d'Espanya, si tal i com és possible que passi, Catalunya no s'aconsegueix independitzar. 
   • ViscalavergedeMontserrat198👍 72
    Clar que si, millor coneixer nomes el catala i no sortir del poble, no sigui que la globalitzacio ens empassi. 

    Solidari, fas bé, jo faig el mateig amb la mateixa il-lusió que puguin veure mon i fer vida més enlla d'Espanya. 
  • llombai5.692 8 379👍 1.273
   La realitat és que un cop has fet l'esforç d'aprendre anglés te n'adones que per a un català saber castellà té tanta utilitat com saber búlgar.

   Hem d'agafar consciència que en el món actual la tendència és saber dues llengües: la teva pròpia i l'anglès.

   I això ens és molt favorable perque fa que tots els idiomes diferents de l'anglés quedin en pla d'igualtat independentment del seu nombre de parlants.
   • ViscalavergedeMontserrat198👍 72
    S'ha d'estar carregat de prejudicis per dir aquesta burrada. Castellà, segona llengua més parlada al mon i segona llengua més estudiada a tot el mon. Comparar el castella amb el bulgar, nomès denota el que he dit al principi, prejudicis i ser molt curt de mires. 
    • llombai5.692 8 379👍 1.273

     Fica't al cap que per definició al món només hi pot haver una llengua fent el paper de "llengua franca", i ara mateix és l'anglès.
     Els somnis humits dels castellans pensant que estan a punt de substituir a l'anglés en aquest paper no són més que pura fantasia.

     I per tant, des del moment en que només hi ha una llengua franca, que no és el castellà, no és relevant si la teva llengua té 1 milió de parlants o 200milions. En la pràctica tenen la mateixa relevància, tothom sap el seu idioma i l'anglés.

     Dit d'una altra forma: un suec que sap anglés té les mateixes oportunitats que un castellà que sap anglés. (de fet la realitat demostra que en té més perque la renda per càpita dels parlants de suec es molt superior a la renda per càpita dels parlants de castellà).

     • ViscalavergedeMontserrat198👍 72
      Perdona, el que te fantasies ets tu, jo et donc fets i realitat, i en cap moment he dit que el castella tingui l'objectiu de ser llengua franca, aixo t ho acabes d inventar tu. Castella, segona llengua mes parlada al mon i segona llengua mes estudiada,aixo son fets, no fantasies d un mon on nomes parlarem dos idiomes, i hi haura una llengua franca. Quan aixo passi, parlem mentres tant la realitat es un altre ben diferent, i si vas a viure a Alemanya millor que aprenguis alemany, si vas a viure a França has d aprendre frances i si ho fas a Italia, idem. Hi ha 20 països al mon on el castella es llengua oficial i on l angles esta lluny de ser una llengua parlada per tothom. 

      L exemple que fiques de nou no te cap sentit. Un castella amb angles te moltes mes oportunitats que un suec amb angles, començant perque pot treballar a practicament qualsevol pais d'America Llatina. Seguint la teva argumentacio, un habitant de Qatar te moltes oportunitas que un suec perque te una renda per capita superior? 

      De nou, els prejudicis t ennuvolen el sentit comu al comparar el castella amb el bulgar o el suec. No te ni caps ni peus el que dius, de veritat. En 100 anys si passa el que dius i tothom al mon parla angles, llavors tindras rao, pero aixo esta ben lluny de passar i per les estructures i diferencies socials es molt dificil que acabi passant. 


      • llombai5.692 8 379👍 1.273
       Bona sort en el teu futur laboral a sudamèrica
       • ViscalavergedeMontserrat198👍 72
        Bona sort a voste en el seu brillant i esperençador futur laboral a Bulgaria.

        Doncs mira tinc un parell d'amics que estan treballant a Xile, un a una consultora i un altre a una multinacional, i dos més a Mexic, dirigint dues filials. Pero res noi, el bulgar es igual d important que el castella. 

        Pero, no es nomes el tema laboral, hi han mil coses mes, la quantitat ingent de produccio cultural que pots trobar i gaudir en llengua castellana, literatura, produccio audiovisual, musica, contingut a internet...

        De vegades cal deixar les fobies de costat i deixar de fer el ridicul defensant que el bulgar o el suec son tant importants al mon com el castella.
        • llombai5.692 8 379👍 1.273
         I jo treballo en una empresa on es parla català, suec i anglés.

         No dic que el castellà sigui com el búlgar. Dic que un cop saps anglès te n'adones que no es gaire relevant saber-lo excepte per als propis castellans. Tal qual passa amb el búlgar.
         El que passa es que els castellanoparlants és que els han fet creure que el seu idioma és superior als altres i van amb el seu supremacisme intentant vendre la moto. I en el món actual ja no cola.
    • Wittgenstein603👍 840
     El que és una burrada és pensar que el nombre de parlants al món d'una llengua en determina la seva utilitat i que en canvi, la majoritària a l'entorn no.
     • ViscalavergedeMontserrat198👍 72
      Partint de la base que una llengua serveix per comunicarse perque habria de ser una burrada tenir en compte el nombre de parlants al mon per aprendre una llengua? Països on es parla, possibilitats laborals, produccio cultural al mon etc ... De debo, algu es nega a gaudir un poema de Lorca o Machado en la seva llengua original? Mare meva amb les fobies i filies...
 • Liostes193👍 183
  L'anglès comença a ésser una amenaça, i hauria de limitar-se a tenir un ús tècnic. Ara bé, si podem dissenyar estratègies amb altra granularitat per tal que rati el castellà i no el català, benvingut sigui, després ja el relegarem al lloc que li pertoca: lingua franca incòmoda.
  • willybarna12.610 11 167👍 3.778

   Liostes escrigué:
   L'anglès comença a ésser una amenaça, i hauria de limitar-se a tenir un ús tècnic. Ara bé, si podem dissenyar estratègies amb altra granularitat per tal que rati el castellà i no el català, benvingut sigui, després ja el relegarem al lloc que li pertoca: lingua franca incòmoda.
   L'angles és un mal menor.
 • Rigel65.190 11 5👍 33.889
  El que cal fer és que parli català, de la mateixa manera que a França hom hi parla francès.
 • gosset.inofensiu116 1👍 28
  Català, únic idioma oficial. Altrament, passaria com a Irlanda, on ja només es parla anglès.
  • llombai5.692 8 379👍 1.273
   Irlanda va estar colonitzada activament pels anglesos. Igual que nosaltres pels castellans. Per això amb l'anglès els passen coses semblants a nosaltres amb el castellà.

   Nosaltres hem de mirar què fan països de llengües amb un nombre de parlants similar al català: suec, finés, danés, ... I el que fan és tan senzill com saber la seva llengua (oficial)  i saber anglés (no oficial).

   Tota la resta de llengües "grans" com castellà, àrab, portugués les aprenen nomes la gent que té un interés personal o professionals de la lingüística.
   • gosset.inofensiu116 1👍 28
    Aleshores estem dient el mateix: català, únic idioma oficial, ¿no?
    De totes maneres, preferiria que el català no fos oficial i es parlés més i millor (recordem que el que parlem és "catanyol") que no pas que sigui oficial com a Andorra i no el parli ni Cristo
    • llombai5.692 8 379👍 1.273
     si, això sí, català única llengua oficial.
     El que matitzo és que l'anglés sigui cap perill per a nosaltres. Sinó que més aviat al contrari, ens convé potenciar-lo, encara que sense donar-li cap grau d'oficialitat.
 • DazedAndConfused5.908 4 358👍 1.848
  Per als que diuen que l'anglès acabarà matant al català: la immigració anglòfona (britànics, americans etc) a Catalunya és força minoritària. No hi haurà cap substitució lingüística per l'anglès.

 • Falafell159👍 163

  Expectatives del creador d'aquest fil en idear aquesta "jugada mestra": Tots els parlants de castellà passaran màgicament a parlar anglès i el català se seguirà parlant com si res, potser més que ara i tot.


  Realitat: L'anglès passarà a ocupar el lloc que té el castellà a la societat mentre el castellà pren el lloc que té ara el català. El català es parlarà tant com ara es parla l'aranès.
 • entre·ribes449👍 320
  Crec que serà més fàcil aplicar la immersió i tot 
 • alexpv2.605 3 708👍 1.578
  No. Heu de er que parle més català que castellà.. i ja. Això de l'anglés no servix per a res més que per al turisme.
  • Brioix5.077 6 425👍 1.396
   Tota la ciència i la informàtica està en anglès. L'anglès és el futur. Ningú aprèn castellà arreu del món, excepte per anar a fer de comercials a amèria llatina (ja veus, quina "bona" feina). Tothom aprèn anglès.

Publicitat

Fòrums

 • 9.286.461 missatges
 • 220.701 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat