Fòrum

Confluències entre CUP i comuns crítics.

Què us sembla que la CUP i els comuns crítics estiguin organitzant confluències locals?
Em sembla be perque cal eixamplar la base.
17 (37.78%)

Em sembla malament perque cal anar a acords en clau nacional.
9 (20.00%)

Em sembla be perque les municipals són en clau local.
9 (20.00%)

Crom el Puigdemontista.
6 (13.33%)

Em sembla malament perque la CUP no es visibilitza en ciutats importants.
4 (8.89%)

Vots emesos: 45
autokrator13.374 3 157👍 9.115
Penso que ja va sent hora de parlar específicament d'aquest espai polític que està sorgint. 

https://www.vilaweb.cat/noticies/ampliaciouna-quinzena-de-confluencies-locals-desquerres-creen-un-nou-espai-politic-supramunicipal/

Una quinzena de candidatures de confluència municipal d’esquerres s’han ajuntat per crear un nou espai polític que superi els propis municipis i tingui veu pròpia a nivell nacional. Impulsats pels dirigents de Guanyem Badalona, Dolors Sabater; Guanyem Cerdanyola, Carles Escolà, i Decidim Ripollet, José M. Osuna, el nou espai es proposa ‘frenar l’avenç de l’extrema dreta’ a les pròximes eleccions municipals superant la lògica dels partits tradicionals i fent fronts comuns d’esquerres arreu del territori.

A més, passat el 26 de maig es crearan grups propis a les Diputacions i Consells Comarcals. Tot i això, asseguren que no s’imposarà a les candidatures la cessió dels vots al nou espai, que s’acabaran repartint també entre ERC, Comuns i CUP, en funció de les negociacions entre partits a cada municipi.

Garantir la justícia social, combatre la pobresa i la precarietat de les classes populars i donar sortida a l’anhel d’autodeterminació del poble català. Aquests són els grans objectius i trets distintius del nou espai polític de les confluències municipalistes, que s’han presentat en societat aquest dijous a Badalona.

L’espai triat no és casual i, segons han afirmat els seus impulsors, Badalona és un clar exemple de la ‘involució democràtica’ que representa en aquesta ciutat el lideratge del PP i que ‘amenaça’ el conjunt de Catalunya. És per això que des de ‘Municipalistes per la república des de baix’ criden a replicar experiències com la de Guanyem arreu del territori.

‘Calen grans acords populars i interpel·lem a partits i moviments socials i polítics d’esquerres, demòcrates i republicans a construir grans confluències que facin de dic de contenció de l’avenç de l’autoritarisme i el feixisme i que serveixin com a palanques per construir alternatives solides i valentes’, ha exclamat l’ex-batllessa de Badalona, Dolors Sabater.

Els impulsors del nou espai, veuen doncs els ajuntaments com un darrer ‘refugi’ per ‘garantir drets i llibertats’, com apunta la portaveu de Guanyem Girona, Carla Costa, però també són una institució amb ‘limitacions’ que requereix de ‘noves passes’ per dur les reivindicacions de les confluències a nivells superiors, detalla el batlle de Ripollet, José M. Osuna.

Dolors Sabater assegura que és justament per fer ‘més efectiva’ la feina de les confluències municipalistes es projecta el nou espai polític a ‘escales territorials superiors’. Així, a partir dels resultats de les eleccions municipals les confluències tindran l’opció de cedir els seus vots al nou espai polític a les Diputacions o Consells Comarcals, tot i que no serà obligatori.

Conscients de les diferents dinàmiques de cada municipi i de les negociacions entre partits a l’hora de confeccionar les confluències, en cada cas es decidirà si els vots als ajuntaments acaben, en administracions supramunicipals als grups d’ERC, de la CUP, dels Comuns o dels Municipalistes per la República.

‘No som un nou partit, som l’experiència de les confluències que trenquen justament les costures del partits per superar el partidisme de curta volada’, ha etzibat Sabater. El batlle de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà demana que ‘no es posin traves’ a noves confluències de cara a les municipals de 2019 i demana ‘generositat’ als partits a l’hora de buscar acords.

‘Posem per davant els interessos de la societat i no els de les estructures dels partits’, destaca Escolà. Actualment, formen part del nou espai un total de quinze confluències, però la porta és oberta a que se n’afegeixin de noves o s’incorporin d’altres ja existents que ara per ara no han fet encara aquest pas.

Les quinze candidatures que avui s’aixopluguen en el nou espai són Guanyem Badalona en Comú, Guanyem Cerdanyola, Decidim Ripollet, Guanyem Girona, SOM Gramenet, Sant Adrià en Comú, Assemblea Ciutadana de Sentmenat, Guanyem Sant Boi, Totes Fem Badia, Guanyem Sitges, Les Franqueses Imagina, Crida Premianenca, Acció Ciutadana de Santa Coloma de Cervelló i Unitat Argentona per la República.

Respostes

Configuració
 • Indesquerra20.362 9 75👍 7.124
  I aquests són dels afins a Poble Lliure o dels afins a Endavant? Collons... com cal un Sortu català, però ja!
  • papasseit2.809 9 675👍 357
   Afins a PL.
  • Pavel_Korchagin3.489 2 586👍 7.646
   Al País Basc justament hi ha un munt de candidatures abertzales locals que passen de Sortu.
   • Indesquerra20.362 9 75👍 7.124
    Segur que hi ha dissidents però tant com candidatures... si no hi ha hagut eleccions municipals encara? I de totes maneres, segur que van amb els comuns, a què sí?
    • Pavel_Korchagin3.489 2 586👍 7.646
     No sé què entens per "anar amb els comuns", anar amb el Coscubiela? No va d'això aquestes candidatures, més aviat de derrotar-lo a ell i a tot el que representa.

     1. Totes les candidatures s'han alineat explícitament amb la República Catalana independent.

     2. En la política local és més fàcil trobar espais de trobada sincera de molta gent del poble amb un programa comú, més enllà d'altres interessos.

     3. Digues exactament quines renúncies va haver de fer la CUP en el govern de Badalona? Va aplicar el seu programa conjuntament amb molta més gent que no és de la CUP. D'això va la estratègia de la "unitat popular".
     • pensa_i_actua!16.413 14 109👍 7.599
      Podem parlar clar? la història va de (potser amb l'excepció de Girona, que per altra banda incorpora uns oportunistes com els MÉS) buscar-se la vida per treure representació (i si pot ser, una representació important) en llocs on sociològicament l'independentisme és realment reduit.

      Per tant, faig X aliança amb sectors (potser els més potables, o potser els més enfadats amb altres) del progressisme espanyol a casa nostra, oculto durant període electoral el perfil i discurs indepe, utilitzo llenguatge ambigu "guanyem la ciutat", "construïm valors republicans blablabla" etc. i amb sort si enganyo un sector prou important de gent, ja aplicaré un programa proper als nostres postulats, amb certa discreció.


      Certament és una estratègia com una altra a valorar (possibilitats de fer coses des de posicions de cert poder, etc.), no la condemno d'entrada. Ara, venir al racó a vendre que és això la "Unitat Popular" ... la Unitat Popular va de cara, amb el seu nom, programa, (sense ocultar l'estelada que portem entre altres al logo, etc.) i de manera oberta, no vivint en l'equilibrisme entre fins a on dic perquè jo sóc indepe i que no perquè la major part de la meva bossa electoral ho rebutgen.

      Per no parlar de que això indirectament reforça la tesi (tant socialitzada per l'esquerra espanyola) que això de l'independentisme d'esquerres pot estar bé pels pobles o poblacions mitjanes (on tot quisqui es presenta com a CUP), però a les grans ciutats "cal ser seriós" i amagar el perfil indepe. Una folklorització política en tota regla  (que recupera la lectura de la societat de la CAC de finals dels 90-principis de segle XXI) però bé, suposo que a la balança pesa més altres coses.
      • Pavel_Korchagin3.489 2 586👍 7.646
       A Badalona:
       45.419 vots pel sí 1-O
       32.554 vots a candidatures "independentistes" municipals 2015

       A Sant Adrià
       5.007 vots pel sí 1-O
       4.556 vots a candidatures "independentistes" municipals 2015

       A Santa Coloma
       12.772 vots pel sí 1-O
       11.409 vots a candidatures "independentistes" municipals 2015

       A molts d'aquests municipis, on segons tu "sociològicament l'independentisme és realment reduït", hi ha més independentistes que vots a candidatures independentistes (i compto com "independentistes" CiU i coalicions amb Podemos). Hi ha una subrepresentació de l'independentisme a nivell electoral i, per tant, potencial de creixement. La majoria de la bossa electoral no rebutja res.
       • maori16.187 3 114👍 8.331
        Es comenta que hi ha gent indepe a Badalona que vota l'Albiol només per l'immigració.
       • pensa_i_actua!16.413 14 109👍 7.599
        No és "segons jo", és segons les dades i el record de vot, que són un indicador objectiu. És evident que a l'AMB el suport social a l'independentisme pot rondar amb sort (i amb un augment significatiu els darrers anys) el 25%, mentre que hi ha comarques senceres que està entre el 70 i el 80%. Mira, aquí unes gràfiques per no complicar-nos massa la vida: https://www.publico.es/public/eleccions-21d-com-resisteix-l-independentisme-millora-zones-mes-hostils-compensa-retroces-els-seus-feus.html 

        I és evident la correlació que hi ha entre aquesta composició social i la varietat de fórmules polítiques per presentar-se: a la majoria del rerepaís, CUP a seques (enguany hi haurà més candidatures que mai) mentre que als indrets amb menys suport de l'independentisme a la CAC, aliances amb algun sector de l'esquerra de matriu espanyola a casa nostra.

        I ho he dit a baix, tot és valorar pros i contres, que implica pel municipi (+ poder per incidir políticament, etc.) i què per a l'estratègia nacional (- credibilitat alhora de furgar contradiccions en l'espai de l'esquerra espanyola quan a les eleccions t'alies amb ells, etc.). Ara, tampoc vinguis a vendre la moto com has fet que el programa és la "República Catalana Independent" perquè tothom sap que això no va així, aliant-se amb gent no-indepe i no tenint una hegemonia clara el que hi ha són equilibris de "República dels drets socials blablabla" (sense especificar de si parlem d'una d'independent o d'una de federada en un marc espanyol, que és l'entremig calculat). Això no és l'estratègia de la Unitat Popular com t'han dit a baix ni l'hòstia amb patinet precisament, això és Frontpopulisme i una estratègia de supervivència política (si no pots eslliurar-te dels que encara conceben el nostre país dintre de l'estat espanyol). 
      • Indesquerra20.362 9 75👍 7.124
       Mira, estic d'acord amb tu en tot. 

       Ara, la segon part que és on està la discrepància és, qui vull al meu costat en eixa "Unitat Popular", o com a mi m'agrada realment dir-li: Front Popular. 
     • Unitat i Orgull9.997 10 216👍 7.252
      el company pensa_i_actua ja t´ha donat una resposta perfecte, però vamos..dir que les CUP no canvia la paraula independència per "sobiranistes" a les candidatures com la de Sant Boi (que votaré perquè passo de votar ERC o PdCAT) té collons...


      • pensa_i_actua!16.413 14 109👍 7.599
       Val a dir que jo no es que ho rebutgi radicalment (encara que l'aposta nacional de la CUP per les municipals era en general mantenir el perfil nítid de l'esquerra independentista), tot és valorar-ho que guanyes i que perds (per exemple, si això serveix per esquerdar l'espai de l'esquerra espanyola a casa nostra... doncs home, tampoc està malament), però fer-se trampes al solitari com fa el de dalt, no.

       De fet aquest dilema en el seu moment ja va ser a Barcelona (2015) quan van aparèixer els Comuns per sorpresa, que de fet eren una rèplica a l'espai que muntava la CUP amb les Trobades Populars Municipalistes i que ja havia definit clarament que estava per la independència dels PPCC i no només "per les llibertats" (d'aquí a que muntessin la seva història i amb ICV, que és qui a més tenia els quadres arreu: AMPA's, AVV's, etc.). I encara que que al 2015 no estava clar que la CUP per si sola pogués entrar a una ciutat com Barna i alguns sectors deien que calia subsumir-se als Comuns que a més estaven en ple apogeu, a mi em semblava evident que no només calia presentar el projecte com a tal (independència, socialisme, etc) sinó que calia fer una política d'oposició dura, entenent que això és una partida d'escacs a nivell nacional i que Barcelona és una peça capital, i no un municipi qualsevol més. 

       Part del desgast i la crisi que ara travessen els Comuns ve per mals entesos i lluites de poder seves, però una part de l'erosió política que han patit ve de que la CUP els estigui posant constantment en contradicció i no "neutralitzada" dintre seu (no pots estar fent una crítica radical de quelcom del que formes part). Això explica (bé, en part, també hi hauria errors propis per no ser reduccionistes) de certa tírria a la CUP de Barna: perquè no va passar per l'aro on altres sí i no li va sortir malament la jugada.
  • pensa_i_actua!16.413 14 109👍 7.599
   Però aquesta pregunta va en serio? per qualsevol que conegui una mica (no cal massa) l'EI pot respondre a aquesta pregunta veient la llista de ciutats...
 • Makhnovtchina1.476 2 995👍 4.396
  Vagin tots a pastar fang.

  Això no és esquerra ni és independentista. És la versió local del partit demòcrata ianqui als seixanta fent veure com que el problema amb els negres era cosa de negociar i tal. 

  Vagin tots a pastar fang, que no sé si ho havia dit.
  • autokrator13.374 3 157👍 9.115
   No sé perque ho veus tan malament. Al cap i a la fi els comuns se suposa que volien fer això d'integrar esquerra independentista i esquerra federalista. Un cop vist que no són això no veig que sigui una mala jugada per part de la CUP mirar de fer un espai així però en el que l'independentisme sí que sigui majoritari. 

   Certament pot esdevenir un fracàs igual que els comuns (de fet és el més probable) però no veig malament la idea. 
   • Makhnovtchina1.476 2 995👍 4.396
    Hores d'ara no hi ha res a parlar amb federalistes de boqueta i resta de lerrouxismes diversos espanyolistes. La CUP se'n va pel pedregar en el minut u quan ja d'entrada accepta el discurs del sobiranisme -terme introduit per la Convergència d'Artur Mas, que la memòria és feble-  i l'autodeterminació. Aquí i ara la cosa va d'independentistes i no independentistes. I els comuns-podemites ni són independentistes ni arriben ni de bon tros a ser esquerra amb cara i ulls. Socialdemocràcia aigualida i para de comptar. Si la CUP vol optar principalment per una estratègia electoral d'engrunes possibilistes en el context hispanocéntric i deixar de banda principis bàsics doncs molt bé. Però llavors jo torno a la meva abstenció sistemàtica, no em faré cómplice d'aquestes mogudes de politica de baixa volada.
    • autokrator13.374 3 157👍 9.115
     La qüestió és que, encara que tinguesis raó en tot, la política consisteix a fer el que es pot fer i no sempre el que vols fer. Tu dius que aquí es tracta d'independentistes i no independentistes. Llavors jo et pregunto qui són aquests? El convergents del senyor Forn amb el que ens explicava ahir al judici? l'ERC de Rufian cridant a un front antifeixista pel 28-A? El Puigdemont fent l'indi a Bèlgica? El Graupera muntant-se un partit local per promocionar la seva persona? ALT les estones que li deixen sortir del psiquiàtric?

     Es a dir, políticament, a on està l'independentisme? L'independentisme avui és una gran força a nivell social, però, encara que sembli el contrari, en l'articulació política del país l'independentisme és gairebé irrellevant. El que sí és important és el processisme, llavors que ha de fer la CUP, aquesta mena de candidatures o seguir en el processisme en el que s'ha instalat comodament i amb la benedicció de TV3?
     • Makhnovtchina1.476 2 995👍 4.396
      Jo era partidiari de l'abstenció i el boicot a les eleccions del 21-D del 2017 i cada dia que passa tinc més clar que el desllorigador no vindrà de la mà de cap elecció. Em penso que amb això ja m'explico prou. 

      Comparteixo la teva anàlisi de candidatures. El que no comparteixo de cap de les maneres és que la politica només es pugui fer per les vies institucionals. Vivim temps on si el vot servís per a alguna cosa estaria prohibit. Llavors s'han d'explorar altres vies d'enfrontament que no passin per caure a quatre grapes en el teatret institucional i poític muntat per la metròpoli, que és el que fa la CUP en apropar-se als comuns-podemites. És clar que l'independentisme no té ara sortida políticament representativa. D'aquí la necessitat de no engreixar succedanis contra natura.
      • autokrator13.374 3 157👍 9.115
       Estem d'acord en que hi ha altres maneres de fer política que no sigui per la via institucional, la qüestió és que en l'independentisme català no hi ha pràcticament cap alternativa a fer política institucional. Si els partits només fan política institucional i des de les bases i les entitats només es preocupen per la política institucional serà que no hi ha una altra oferta perque no hi ha una altra demanda. 

       I la CUP no cau en això per anar a trobar-se en candidatures amb els comuns (o més aviat ex-comuns perque aquesta paradeta ja et dic jo que tanca després del 26-M). La CUP es troba amb els comuns justament perque ja va caure fa temps en fer insititucionalisme. 

       La realitat és que el 28-A hi haurà eleccions generals i m'atreviria a dir que sé com aniran en 3 o 4 punts:

       1. La majoria dels catalans i la majoria dels independentistes aniran a votar.
       2. Al voltant d'un 30% votaran terceres vies (ECP-PSC).
       3. Els més votats seran els que defensen negociar amb l'Estat i el referèndum acordat (ERC i Junts).
       4. Els centralistes radicals (Cs-PP-VOX) estaran al voltant del 20%.

       I això és el retrat del que és políticament Catalunya, que és gairebé el que era abans del procés. 
    • FocViuUsuari sumador6.708 10 319👍 1.317

     No t'has sentit representat pels governs de Sabadell o Badalona? Jo prou, molt més que pel govern de la Colau o el del Torra.

     No pretenc tancar el debat, però sí obrir-lo... a nivell municipal penso que hi ha hagut pactes prou positius des de la nostra perspectiva.
     • Makhnovtchina1.476 2 995👍 4.396
      Cada municipi és un món -tirant de tòpic. És clar que em trobo molt més proper als equips de Sabadell i Badalona que no pas a la Colau o en Torra, amb qui no tinc res a veure ni ganes ni falta que fa.

      Però el que dic és que al meu parer aquesta politica de confluències pre-electorals de la CUP és contraproduent perquè es dilueix l'independentisme d'esquerres en aquell magma ambigu, ideològicament tebi i d'equidistància calculada i poruga que és l'hàbitat natural dels comuns i companyia. Altra cosa són els acords i pactes que es puguin acordar un cop constituits els consistoris des de la força de cadascú. Però aquella dilució prèvia trobo que és un error de ca l'ample. Poitica de corta volada a canvi d'uns quants vots. Estratègia electoralista per sobre de principis bàsics. Jo això no ho compro.
 • maori16.187 3 114👍 8.331
  A Argentona no hi haurà una gran coalició republicana?
 • Roderic17.871 15 94👍 9.012
  A mi em sembla bé si es fa una candidatura guanyadora per a disputar l'alcaldia al cacic de torn o bé per a conservar-la per tots els mitjans. Sempre que es prenguin les mesures oportunes per mantindre a ratlla l'entrisme d'ICV i el rancisme d'altres marques espanyoles, tenint en compte que també gràcies a les candidatures àmplies, fa quatre anys, van quedar fora de molts ajuntaments, han aprés la lliçó i tenen el cul llogat.

  De totes maneres s'haurà de veure el que dura i el recorregut que té d'aquí 4 anys.
 • HomenatgeABabel2.383 3 756👍 2.669
  A mi em sembla una gran notícia i una via a aprofundir i a explorar més profundament.
 • Brioix5.077 6 425👍 1.396
  La CUP té espai per créixer, i l'ha d'aprofitar.

  ICV no té cap credibilitat, fan el ruc amb tot i no compleixen res. La CUP fan l'imbècil a vegades amb les formes (vots crítics), però són coherents entre el què diuen i el què fan, i l'ideari és també d'esquerres, ecologista, etc.
 • __27562__3.869 8 536👍 4.378
  Si això serveix per restar força als comuns i a ICV ja em sembla bé. Ara, compte que els federalistes de debò ni existeixen ni han existit mai.
  • Pavel_Korchagin3.489 2 586👍 7.646
   Totes les candidatures de l'acord estan explícitament compromeses amb el dret a l'autodeterminació (necessàriament unilateral) i la República catalana independent.
   • pensa_i_actua!16.413 14 109👍 7.599
    On es pot consultar això que dius? el compromís explícit de les candidatures per la independència, vull dir.
    • autokrator13.374 3 157👍 9.115
     Aquí:

     http://municipalistesperlarepublica.cat/

     I, obviament, no és explícitament unilateral ni explícitament independentista. Selecciono el paragraf més significatiu per a mi:

     República compartida i sobirana

     Treballarem per donar cos a l’inici de debat constituent i per articular una República socialment justa, ecologista i feminista. Un espai de tots i totes, garant de drets de ciutadania plens per als nostres conciutadans, vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin i tinguin la nacionalitat que tinguin.

     Una República també entesa com a punt de trobada entre les diferents ànimes que componen el nostre projecte: aquells pels quals aquesta és el destí final i aquells pels que  aquesta és una etapa necessària per la ruptura amb el règim del 78 i, alhora, una etapa més de construcció d’una alternativa al model actual. Una República posada al servei de la transformació social i forjada des de baix, des de cadascun dels nostres barris i pobles, amb tot el seu teixit associatiu i social.

     • pensa_i_actua!16.413 14 109👍 7.599
      I ep, no es que em sembli malament, tot és valorar pros i contres (com ara que això desgasta encara més l'espai dels Comuns, possibilitat d'obtenir X poder i tenir més marge per socialitzar X idees,...) però no cal que ens prenguin per ximples dient que aquestes aliances estan per la independència, com fa l'usuari Pavel_Korchagin. Tothom sap que guanyes i que perds quan fas una aliança d'aquestes.
 • zepUsuari sumador6.484 15 334👍 423
  Sí, amb l'objectiu de menjar-se els comuns a nivell nacional
 • Desconfiat4.214 4 504👍 4.507
  Processisme d'esquerres 
 • grinfildUsuari sumador25.078 15 45👍 4.261
  Penso que si ho fés un altre partit indepe serien titllats de botiflers però si ho fa la CUP...ja tal. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.484 missatges
 • 220.691 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat