Fòrum

Oltra, oltrisme, espanyolisme.

tio_cuc1.713 14 923👍 474

OLTRA, OLTRISME, ESPANYOLISME.
Per David Garrido

La sra. Oltra, vicepresidenta del govern valencià ―vaja, de la pantomima regionalista valenciana―, persevera en el seu món de fantasia, samarreta ací samarreta allà (ara, però, sense escarafalls d’indumentària, que el càrrec obliga). L’elementa ha fet de la política el seu modus vivendi i, val a dir-ho, té la gran capacitat d’ensarronar persones i partits. Va marxar de l’EUPV a mossegades, poltrona a les Corts aconseguida i, després, va tindre la destresa d’engalipar els del Bloc. El resultat, ta-ta-ta-txaaan!: líder de Compromís, una coalició, o no se sap ben bé què, que hom suposa que creu en el país, el de debò, el dels valencians, des del valencianisme, que és la forma nostrada d’anomenar el catalanisme. Bé, hom suposa, perquè la sra. Oltra ―molt «Ultra» ella― ens representa com a simple i senzilla «Comunitat», com la murciana, castellanomanxega, extremenya o riojana del regne d’Espanya. Tot el meu respecte a aquests territoris i els seus habitants, però, alerta!, pensava que els de Compromís consideraven que els valencians, precisament, no som com els murcians, castellanomanxecs, extremenys, riojans, andalusos o madrilenys. No descobrisc ―pense― la sopa d’all. A ponent nostre, geogràficament parlant, viuen els castellans, és a dir, els espanyols. N’hi ha de bons i dolents, com a tot arreu, però espanyols. I entre nosaltres, que també hi ha de bons i dolents, tenim a qui s’esforça debades a ser cervantiníssimament espanyol. Vaja, la nostra «espanyolitat», els que manen a Madrid, se la prenen a broma. Plora-miques ens va etzibar el Montoro i amb raó.

En definitiva, valencians som, que és la nostra manera de ser i de dir-nos catalans. Bé, aquesta és la definició clàssica dels nostre valencianisme, l’únic possible. L’altra possibilitat, la de la senyera sollada de blau, és una excrescència espanyolista. Ah!: i està l’Oltra, per a qui la pàtria són ―diu― «els seus veïns». Efectivament, la COMUNITAT de veïns; ho pilleu? Bé, a la manera Oltra, hi ha qui dirà que la seua pàtria és el sofà de sa casa, el seu vàter, el seus gats o la seua col·lecció de figuretes de Lladró. En l’oltrisme samarreter cap tota mena de performance ideològica sempre que obvie la raó essencial d’allò que havia de definir a Compromís, el valencianisme. Oltrisme ―atenció!―, un producte «pepero», tan «pepero» com la Fórmula 1. No ho dic debades: Què seria ara de l’Oltra sense la col·laboració necessària dels Cotino, Camps i companyia? Ells la van fer i ―vatua!― ens la ben van encolomar. I ací la tenim, de fallera major de la «burrera» política valenciana. Vegeu: li la bufa el valencianisme i la voten els valencianistes. És de traca!

I, vaja!, líder de traca, política de traca. Passen coses tan greus com la intervenció violenta de les institucions d’una part del nostre país ―sí, del nostre― i a ella tant li fot. I la tia ho etziba, a la babalà, en nom del Consell. Detenen persones, compatriotes, demòcrates, i tant li fa. La culpa, del Puigdemont, dels «catalans» que ―va dir― «han muntat un pollo». La retòrica oltrista és, com veieu, elegantment ciceroniana. Ella, definitivament, no és d’aquest món, del nostre, del dels valencians que creiem en el nostre país. Ens queixem que hi haja valencians que voten el PP; votar l’Oltra, em sembla i em dol dir-ho, és igual de ridícul i àdhuc nefast.

Font:
https://www.diarilaveu.com/noticia/76604/oltra-oltrisme-espanyolisme

Respostes

Configuració
 • Iago2.454 11 743👍 568
  Sí, és interessant aquest procés. Al final resulta que són els blavers de sempre els qui ens encolomen una versió d'una líder "valencianista" amb els prejudicis anticatalans de sempre.

  És com l'evolució del raconaire UsuariV: molt valencianista però també amb les reticències anticatalanes que són puntal del blaverisme.

  Certament, amics valencians, que vàrem perdre la batalla de València i les conseqüències són aquestes.

  Però una batalla nó és tota la guerra. Que continua.
  • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
   El raconaire UsuariV no ha fet cap evolució (destacable) i es manté coherent amb el que pensa i diu des de que ve per ací. No tinc jo edat ja per anar donant tombs ideològics.

   El raconaire UsuariV no té cap prejudici anticatalà i no solament no és anticatalà sinó que és catalanòfil i se solidaritza a mort amb les reivindicacions sobiranistes dels catalans.

   El raconaire UsuariV és nacionalista valencià, o siga, nacionalista de la nació valenciana i voldria veure-l algun dia en forma d'estat sobirà alliberada del jou espanyol i discutint des de la pluralitat i el respecte sobirà mutu, unions o aliances amb els germans catalans i balears.

   Senzillament que el raconaire UsuaviV ni és català, ni se sent català, ni té la més mínima necessitat de sentir-se català per a no sentir-se espanyol, senzillament, perquè des de fa molts segles, catalans sou només els de Catalunya, des de l'estany de Salses fins al riu Sénia.


   • Iago2.454 11 743👍 568
    Un prejudici ben consolidat tens tu fins al punt d'anomenar traïdors a certs catalans de València, com tu i jo sabem que al seu dia t'atrevires a dir. Conscient o irresponsablement això et situa al costat del Yomus, de Lizondo, de na Maria Cristina Reyna, etc.  El mateix autoodi, la mateixa rancúnia.

    València no serà mai lliure si no col·labora ni es reconeix del mateix tronc que les altres branques de la nació catalana a la quan pertany jo com a català insular.
    • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
     No sé a que et refereixes, però no m'amagaré a dir que catalanistes que proposen la dissolució de la identitat valenciana completa del Sénia al Segura, són per a mi traïdors, tan com els espanyolistes que només ens veuen com a províncies espanyoles. Gent com el senyor Guia que deia que "no val la pena dir-los als de Vilareal que són valencians", no mereixen un altre qualificatiu.

     I sí, tinc prejudicis. Com tothom. I el meu prejudici és sentir-me valencià i només valencià. Ni català, ni castellà, ni espanyol, valencià.

     Algun problema?


     • Iago2.454 11 743👍 568
      La teva resposta envalentonada em reafirma en allò que ja et vaig dir. Estàs donant ales als blavers de sempre que utilitzaren la violència contra els catalans del País Valencià.

      Ets, per tant, justificador a posteriori dels improperis contra Sanchis Guarner i també de les morts de Miquel Grau i Guillem Agulló.

      Heus ací el problema.
      • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
       Si per rebutjar el pancatalanisme sóc justificador de la violència feixista, sàpigues que el 99 per cent dels valencians també ho són. 

       Tu mateix.

       Bona nit.       • Iago2.454 11 743👍 568
        Bon dia.

        Rebutjar el pancatalanisme, són les teves paraules, és la monstruositat ordida pels Abril Martorell, Alfonso Guerra i tota la resta per tal que l'annexió a Espanya del País Valencià fos irreversible.

        La majoria dels valencians no tenen una opinió molt formada de la qüestió: per desconeixença, mandra o ignorància. Tu, tanmateix, t'hi impliques i ets bel·ligerant. I t'alinees sense complexos amb els partidaris de l'anihilació de la catalanitat (inclosa la valencianitat)

        En aquest sentit la teva evolució (de votant de Batasuna a blaver) és semblant a la d'aquesta comedianta vicepresidenta de la Generalitat.
        • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
         Rebutjar el pancatalanisme és la tendència natural del 99 per cent de valencians, per la senzilla raó de que no se senten catalans i no els agrada que ningú els diga el que no són. Que la dreta espanyolista se n'haja aprofitat és més culpa del valencianisme que va caure en la seua trampa, i si tu creus que la majoria de valencians no tenen opinió al respecte és senzillament perquè no tens ni punyetera idea de la societat valenciana.

         I jo, no solament no sóc partidari d'anihilar la valencianitat sinó que fins i tot sóc partidari d'elevar-la a la condició d'identitat nacional a través d'un estat valencià lliure i sobirà, al contrari que vosaltres que considereu la valencianitat com una varietat regional prescindible de la catalanitat i aspireu a un País Valencià com a regió subordinada a una nació catalana que mai va traspassar les fronteres del Sénia.

         Vosaltres sou els vertaders regionalistes, regionalistes valencians de la nació catalana.
         • Iago2.454 11 743👍 568
          No és una tendència natural la de rebutjar el pancatalanisme. És impostada. I importada d'Espanya. Com és possible que no ho vegis? L'immigrant més ignorant i incult vingut d'Espanya detecta tot d'una la catalanitat de València, la ciutat més quatribarrada del món. Això teu és una construcció mental espanyola.

          Sempre dones la culpa als teus, als valencianistes, als nous rics o burgesos de comarques enfront als de la capital i als que lluitaren en temps més difícils per la catalanitat del país. El seu esforç no és cap patrimoni per a tu. T'has deixat enganar.

          Seré regionalista de la nació catalana. Però tu ets regionalista de la nació espanyola.
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           T'estic dient que jo considere el meu país, el País Valencià, una nació, i no cap regió d'una altra nació.

           Tu consideres la valencianitat com a una condició nacional? Consideres el País Valencià una nació?

           Qui és el regionalista?


          • Iago2.454 11 743👍 568
           Fas una reducció a l'absurd de la condició nacional. Això ho aprofiten els secessionistes alacantins, per exemple, per tal de reivindicar un territori al sud que divideixi l'antic Regne.

           Evidentment que la valencianitat no és cap condició nacional com no ho és la mallorquinitat. Tu ets un regionalista secessionista i la projecció política pràctica d'això és la mort de la teva llengua i cultura. 
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071

           Iago escrigué:
           .

           Evidentment que la valencianitat no és cap condició nacional 
           Val, ja ho tenim clar, la valencianitat és una condició subalterna regional, no nacional. Per tant, el teu "valencianisme" i el del que pensen com tu és un valencianisme regionalista.

           Les paraules no enganyen.

           Per la meua part, jo sóc nacionalista valencià i considere el País Valencià la meua nació, i si els d'Alacant (o els de Carcaixent) no volen, ja ho arreglarem entre nosaltres, no hi has de fer tu res.

           Així que jo no sóc secessionista de res perquè jo no considere Catalunya i les Illes Balears com una unitat política amb el País Valencià, simplement una comunitat lingüistica (parcialment en el cas valencià) de països diferents, que comparteixen idioma i algunes particularitats culturals, però mai una mateixa nació.


          • Iago2.454 11 743👍 568
           Confons regional amb subaltern i ho comprenc. Són molts d'anys de submissió, de folklorisme "per a ofrenar noves glòries a Espanya". El Principat també és una regió d'una nació més gran, si això et consola. Però veig que estic parlant amb un neoblaver perdut per a la causa de la recuperació de la llengua i la cultura pròpies. En el fons no t'importen. No t'importa res més enllà del Saler i de la sèquia de Mestalla. 

           I no diguis que les paraules no enganyen. Sí que enganyen. Com els conceptes i les abstraccions que has confegit de vegades comparant la relació del País Valencia i el Principat amb la del Regne Unit i Austràlia....Un desgavell el teu.

           La unitat política de les terres de parla catalana no existeix, això no depèn de que tu ho "consideris". La unitat lingüística i cultural sempre ha existit. Per a preservar-la només una unitat política (federalitzant si vols) la pot garantir.
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           Qualsevol unitat territorial inferior a una superior és subalterna, tota regió sempre és un concepte subaltern a la nació perquè n'està per davall, independentment del seu estatus polític o social dins del conjunt.

           I no hi ha cap desgavell en comparar, Uruguai i Argentina estan un al costat de l'altre, comparteixen llengua i no són la mateixa nació. Lo mateix amb Valònia i França, lo mateix amb Austria i Alemanya, lo mateix amb Galicia i Portugal.

           I lo mateix amb Catalunya i València, comparteixen llengua però ni els valencians som una regió catalana ni els catalans són una regió valenciana.

           I dir que la valencianitat és un concepte regional de la catalanitat (al marge de que n'hi haja més regions en la nació), es una postura regionalista valenciana. La vostra. La del pancatalanisme. Vosaltres sou els regionalistes, no els que creiem que els valencians som nació sense perjudici de compartir llengua amb altres territoris.          • Iago2.454 11 743👍 568
           València és a hores d'ara una regió d'Espanya subalterna. En el conjunt del Països Catalans tindria una oportunitat d'esdevenir qualque cosa més digna, millor, amb futur. Però els deliris de grandesa de tu i quatre arreplegats com tu la volen "sobirana", utilitzant una metafíca enganyosa de superiors i inferiors. Sobirana ab aspecte de regina?

           I sí, és un desgavell comparar la relació Uruguai i Argentina amb la del  País Valencià i Catalunya perquè, com ja et vaig dir, l'extensió territorial de cada uns d'aquests territoris agrupats Uruguai-Argentina i País Valencià-Catalunya no permet la comparació geopolítica o geoestratègica. El mateix amb Alemanya i Austria (aquí cal afegir-hi que tampoc la demografia és comparable) França-Valònia i Portugal-Galícia.

           Ho repestesc: en la pràctica tu ets un regionalista espanyol, secessionista respecte els Països Catalans. T'has cercat una excusa que creus perfecta per a qüestionar el llarg camí que amb molta més convicció i dignitat que tu iniciaren valencians íntegres als qui acuses de traïdors.

           Desllenguat insolent.
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           No puc ser regionalista espanyol simplement perquè no sóc espanyol (en el sentit de sentir-se espanyol que és el que ací compta, ja sabem que diu els nostres DNIs).

           No puc ser secessionista respecte als PPCC perquè eixa entitat no existeix realment, és simplement una il.lusió, un projecte que teniu alguns, de valencians ben poquets. Aleshores no té sentit separar-se d'una cosa inexistent.

           Insistisc que els regionalistes sou vosaltres que voleu que el País Valencià passe de ser una regió espanyola a una regió catalana. No dic que no siga millor l'alternativa però en ambdós casos el resultat és el mateix, els valencians som una regió, per tant, els regionalistes sou vosaltres. Sereu uns regionalismtes millors, però sereu regionalistes.

           I no veig perquè no és bona la comparació amb Uruguai/Argentina, Galicia/Portugal o Alemanya/Austria. Explica-m'ho.


          • FeloPV116👍 159

           No cal que escriga res. Faig meues les teues afirmacions. Les subscric.
          • Iago2.454 11 743👍 568
           Ets regionalista secessionista. Pretens que una regió dels Països Catalans se separi del seu tronc natural. Com aquell ocellaire que, per tal de fer més seva una cadernera que tenia, li tallà les ales. I això per influència espanyola, patrocinadora del "divide et impera".

           Els Països Catalans no existeixen com a comunitat política, efectivament, com tampoc existeix el Regne de València o la República Valenciana. Però sí que tenen una continuïtat històrica, cultural, lingüística, geogràfica, etc.
           I t'ho torn a repetir, a efectes geoestratègics o geopolítics el Principat és també una regió d'una nació més gran.

           I l'explicació de les teves absurdes comparacions te l'he donada moltes de vegades, però tu ets de pinyó fixo, xiquet. L'extensió territorial i demogràfica d'aquests territoris que cites no és comparable amb el "continuum" Principat- País Valencià.
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           Comparem-ho amb Galicia i Portugal. Mateixa llengua i dos nacions diferents.

           On està la diferència?


          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           El Regne de València no existeix amb eixe nom però existeix com a comunitat política amb un altre.

           Tampoc existeix el Principat de Catalunya, però existeix la comunitat política de Catalunya, que és el nom actual.

           Però els anomenats països catalans no existeixen ni com a comunitat política ni com a sentiment o consciència col.lectiva dels seus habitants. És una entelequia que només viu en la imaginació de quatre catalans i mig valencià.


          • Iago2.454 11 743👍 568
           Vaja, home. El teu ventall d'exemples ha disminuït dràsticament, eh?

           Accept l'envit.

           Qui és que talla la comunitat cultural natural galaicoportuguesa? Resposta:  Espanya. O sigui que quan parles de dues nacions Galícia i Portugal ho fas com a espanyol, pel capet espanyol que tens.

           A més diria que Galícia-Portugal és prou més extensa teritorial i demogràficament que Catalunya- País Valencià, no creus? Ho sigui que hi ha més varietat, més possibilitat d'unitats polítiques diferents.
          • Iago2.454 11 743👍 568
           Existeixen com a comunitats polítiques espanyoles. Si, rei, molt perspicaç, això ja ho sabia.

           I els Països Catalans existeixen com a comunitat cultural, lingüística, històrica i .....política (fins al 1715)
           Però tu, per abstraccions polítiques,  negues aquesta existència.
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           Quina comunitat política existeix fins al 1715 anomenada països catalans?

           Respecte a la comunitat lingüistica , no l'he negada mai, però no t'oblides que hi ha valencians que no hi pertanyen, per tant és un simple domini lingüistic territorial, no una comunitat nacional perquè els seus habitants, ni tan sols es reconeixen com a comunitat, ni nacional, ni regional, ni comarcal.


          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           Vols dir que de no existir l'estat espanyol, Galicia i Portugal s'unirien en una sola nació? Hi ha algun moviment polític en qualsevol dels dos països que ho propose?

           Si ni portuguesos ni gallecs se senten de la mateixa nació, vol dir això que és perquè són espanyols com tu dius de mi?

           Vas una mica perdut, no?          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           No hi diu res dels països catalans. Parla de la "Gran Catalunya", imperialisme en estat pur.

           I sí, a vegades els lobbys exteriors del pancatalanisme funcionen.          • Joanot471.837 3 884👍 462
           Busqueu això de 1787?
          • Joanot471.837 3 884👍 462
           Gran Catalunya, Gran Alemanya, Gran Armènia, Gran Nació Sioux... O siga, la nació al complet; la màxima territorialitat
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071


           jo hi puc llegir en la llegenda del mapa "Chorographie du Royaume de Valence, de la Catalogne et des Isles Maiorques".

           No hi veig  res de la "Gran Catalunya" ni dels "països catalans" 
          • Joanot471.837 3 884👍 462
           Què rar els tres territoris sense Aragó... Això per què serà?
          • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
           No sé, dis-m'ho tu, però jo hi veig clarament identificats tres països: Catalogne, Valence i Isles Mallorques, o siga un país català, un altre valencià i un altre balear, no veig enlloc tres països catalans, ni un Catalunya "Gran".
     • FeloPV116👍 159
      Heus ací un traïdor. Que s'enorgullix de la seua "heretgia".Dir-nos valencians és la nostra manera de ser catalans.
    • FeloPV116👍 159
     Hom podria sentir-me de la taifa d'Albarrassí, del regne de Granada, de la província de Toro o de Tudmirlàndia. Els sentiments són lliures. 

     Jaume I va crear un nou regne al segle XIII. D'acord.  I? Nàpols, el Piemont i els Estats Pontificis existiren, i bé que ben pocs questionen hui que allò és Itàlia. Les fronteres administratives no coincidixen necessàriament amb les nacionals. 

     Un element objectiu definix la meua nació: la llengua. L'àmbit lingüístic és la nació. 

     Diràs a l'Equador o a Guinea Equatorial xarrem espanyol i no ho són, d'espanyols. Ja, però a Ibèria i Amèrica o el golf de Guinea hi ha milers de milles nàutiques de mar. Entre el Principat de Catalunya i l'antic Regne de València un riu estret, el Sénia. No és el mateix.

     Per a un independentista-siga valencià estricte o catalanista, té igual- les declaracions periòdiques d'Oltra li haurien de fer oix. I l'evolució de nacionalisme valencià (BLOC) a esquerra federal xupiguai crossa de Podem... és un suïcidi (mort d'èxit) a mitjà termini. 

  • nasaba29
   Els valencians no volem PPCC, això és així
   • lledoner96 5👍 5
    No parles en nom de tots els valencians :)

    • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
     Parla en nom del 99 per cent.


     • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
      Ni mai vota el 99% dels valencians, ni mai s'ha preguntat això a cap enquesta. D'on treus la dada?
     • Xicoira5.489 2 391👍 4.534
      Fa uns pocs anys qui a Catalunya era independentista?

      Un poc percent i escaig, si ho preguntaves a qui fos, encara que fos a un poble, et deien que eres un forassenyat... Un radical, un fanàtic.

      D'aquest 99% que dius, quants són nacionalistes independentistes valencians, de debò que és un percentatge significativament més alt que els pancatalanistes? I com ho saps?

      És que ara em diràs, que els votants de Bloc i Compromís són nacionalistes valencians... I això ho pregunto, amb ignorància del tema i volent respostes.

      No amb segones intencions.
      • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
       A Catalunya sempre hi ha hagut una massa social independentista important, al voltant d'un terç de la població. Una altra cosa és que, per circumstàncies, votaven nacionalisme autonomista, de dretes o d'esquerres. Ha segut necessari esgotar el miratge autonomista, unit a altres factors externs, per a que l'independentisme, cresqués i, a més a més, es visibilitzara políticament i electoralment. No oblidem un fet trascendental, l'impendentisme creix, no per partits nous, sinó per evolució dels actuals, en especial els dos grans, ERC i Convergència i succesors. La gent no es fa independentista de la nit al matí, sinó que en un determinat moment històric traduïx el seu sentiment nacional autòcton, que naix ja a la Renaixença si no abans, en acció política directa.

       I això no ve tan sols de la transició de la dictadura franquista, ja existia a la República dels anys trenta on ERC era el partit hegemònic.

       Al País Valencià, els partits espanyols, nacionals espanyols, són hegemònics a la República, a la Transició i ara mateix.

       De tota manera, no parlava jo d'independentisme sinó de pancatalanisme. Pancatalanistes, en el sentit polític del terme, l'únic possible, no hi ha més d'un per cent de valencians. Ara, fa quaranta anys i d'ací en quaranta anys.


   • FeloPV116👍 159
    Sóc nat a Gandia. I català. Del País Valencià. La meua nació política són els Països Catalans. Per tant la teua afirmació ha quedat falsada. Salut!
  • EstatpropiUsuari sumador167.274 11 1👍 28.633
   És com l'evolució del raconaire UsuariV: molt valencianista però també amb les reticències anticatalanes que són puntal del blaverisme.


   Cap evolució, en Policerdo sempre ha estat un fill de puta quintacolumnista. Una deixalla espanyola més que empesta el Racó.
 • Anònim1017.192 6 99👍 16.747
  Al País Valencià sembla més potable la opció de Podemos i EUPV que el populisme oltrista, que si cal es rebaixa a acarnissar-se amb uns exiliats per no sé quina foto d'un sopar, mentre que calla i és còmplice amb la persecució política.
  • cobertor1.332 3👍 958
   Més potable pels catalans, pels valencians Oltra és infinitament més beneficiosa per València que aquests dos perquè l’escenari és completament diferent. Si hui no governa el PP i existeix alguna possibilitat de que no governe pròximament, és gracies a Compromís i molt especialment a Mónica Oltra.
 • Buddha633 2👍 853
  "En definitiva, valencians som, que és la nostra manera de ser i de dir-nos catalans. Bé, aquesta és la definició clàssica dels nostre valencianisme, l’únic possible


  https://www.youtube.com/embed/zBkuNpgACH0
  • nemo6.633 9 322👍 2.106
   L'escenari que tant ha tingut entre els valencians, veritat?. Potser ja es hora de deixar d'oferir noves glóries a Espanya i, també, de mirar sempre cap a d'alt i fer el nostre cami. I segur que al ben mig d'aquest ens retrobarem, per que som pobles germans. I llavors els concepte dels PPCC (o paisos mediterranis, o com s'anomene) triunfa entre la ciutadania.

   Ara, si nomes trobeu que lúnic valencianisme possible és el de considerar-se valencians i catalans, no enteneu res de res. Altres 30 anys perduts per no res. Gracies!

   Toni Rico, per si et fa mandra lllegir:
   Fer de la catalanitat una mena d'espanyolitat o francesitat no és la solució i, a més, és poc atractiu per a valencians i mallorquins. El "pluralisme" és la millor manera de combatre el discurs de la por que l'espanyolisme ha potenciat en terres valencianes o a les Illes, el clàssic "ens volen fer catalans"Doncs no, senyors: som valencians o som mallorquins (o menorquins, o eivissencs), tenim el nostre propi país i alhora compartim amb els catalans un projecte federal de nació que anomenem Països Catalans."
   • Buddha633 2👍 853
    Hi estic d'acord. Si punxes l'enllaç entendràs millor el meu comentari...
   • UsuariV11.583 5 177👍 7.071    nemo escrigué:
     El "pluralisme" és la millor manera de combatre el discurs de la por que l'espanyolisme ha potenciat en terres valencianes o a les Illes, el clàssic "ens volen fer catalans"Doncs no, senyors: som valencians o som mallorquins (o menorquins, o eivissencs), tenim el nostre propi país i alhora compartim amb els catalans un projecte federal de nació que anomenem Països Catalans."


    Sr. Rico i els que em vullguen llegir: eixes idees són intrínsecament incompatibles. La pluralitat no admet el terme "Països Catalans" perqué és el terme que identifica a uns de nosaltres respecte als altres, plural vol dir divers i si és divers, el nom de uns no pot ser el nom de tots. Països Catalans vol dir "els països dels catalans" i si tots som catalans ja no hi ha pluralitat.


    • alexpv2.640 3 704👍 1.623
     Puto UsuariV dient veritats que dolen a molts però que són la realitat: el País Valencià mai serà Catalunya, perquè els catalans són els catalans i els valencians som valencians. Una altra cosa és que tinguem més o menys afinitat els uns pels altres. Però no som catalans, sinó catalanoparlants. 
 • nemo6.633 9 322👍 2.106
  Mentre alguns s'emborreguen no no saber vore (i respectar) que poden haver altres fòrmules que, sense oferir noves glóries a espanya, siguen tan valencianes com la que més, malament anem. Oltra es espanyolista, ara el signant del text no va a descobrir la sopa d'all. Mai ho ha amagat i qui va pensar en algun moment que canviaria, anava errat. Ara, el PV es hui un pais on la majoria de la població se sent tan espanyola com valenciana. Eixa és la dada. Respecte al valencianisme, jo no soc blaver, (defense la senyera amb l'escut del Consell) però no rebutge, com un anatema cancerigen, la senyera amb blau. De fet aquesta, com l senyera nues, son simbols tan valencians com els que més. Molts valencians senten la senyera amb blau com seua i alguns l'empren per enfrontar-nos. Del PP, d'Espanya 2000 amb les seues desfilades i, també, un sector de l'esquerra valenciana.


  Fins que certs valencianistes no s'adonen que la millor manera d'arribar al poble es fer-lo sentir valencià només (sense afegitons, sense "es la nostra manera de dir-nos catalans", no avançarem. I no avançarem per que no donarem respostes válides, útils, a la societat valenciana en la seua totalitat. Per que hi ha valencians de comarques castellanoparlants que se senten valencians i no catalans. Per que la identitat va molt més enllà de la llengua. I per que eixe discurs de "o espanyols o catalans (o una mena de catalans)" es injust i simplista i per que alguns porten més de 30 anys practicant-lo sense cap mena d'exit social.


  Citant a Toni Rico, valencià membre de la CUP, a una entrevista a l'Ara Balears:
  https://www.arabalears.cat/balears/Antoni-Rico-principal-mitificar-homogenia_0_1022297927.html

  Apostau perquè els Països Catalans es construeixin des del pluralisme per intentar fugir de la imitació del model centralista com els casos francès i espanyol.

  La diversitat és la potencialitat principal que tenen els Països Catalans com a projecte nacional. Hi ha dues maneres d'entendre la nació política: la jacobina, centralista i homogeneïtzadora. O bé la con/federalista, inclusiva i heterogènia. Aquesta segona crec que és la que millor s'adapta tant a la història com a la mateixa realitat política i social dels països de llengua catalana que han de formar els Països Catalans entesos com a nació política. A més, la nostra proposta nacional no pot ser igual que la que critiquem i de la qual ens volem separar.

  Fer de la catalanitat una mena d'espanyolitat o francesitat no és la solució i, a més, és poc atractiu per a valencians i mallorquins. El "pluralisme" és la millor manera de combatre el discurs de la por que l'espanyolisme ha potenciat en terres valencianes o a les Illes, el clàssic "ens volen fer catalans". Doncs no, senyors: som valencians o som mallorquins (o menorquins, o eivissencs), tenim el nostre propi país i alhora compartim amb els catalans un projecte federal de nació que anomenem Països Catalans."


  • tio_cuc1.713 14 923👍 474
   Què fa que un senyor de Perpinyà parlant en francès siga català i un senyor d'Alacant parlant en català no ho siga? Un estat espanyol al darrere.
   • UsuariV11.583 5 177👍 7.071


    El senyor de Perpinyà pertany a un territori anomenat Catalunya, principat fins a 1714 i que dècades abans va ser militarment partit en dos parts, quedant la part nord sota administració francesa.

    El senyor d'Alacant, que parla una llengua que igual es pot anomenar valencià com català, pertany a un territori que des de fa segles és anomenat Regne de València, País Valencià, Comunitat Valenciana o simplement València i que no forma part de Catalunya.

    La identitat no la proporciona (solament) la llengua que hom parla.


   • cobertor1.332 3👍 958
    Cap dels dos són catalans.
    • Xicoira5.489 2 391👍 4.534
     Com els catalans amb un grapat de cognoms de la terra, que ara voten C's/PSOE...

     Se'n diu procés de colonització. I és a la consciència històrica on rau la diferència entre nacionalisme i el regionalisme cofoi que gastes.
     • cobertor1.332 3👍 958
      Et puc presentar infinitat de valencians de poble amb accent marcadissim de lo poc acostumbrats que estan a parlar castellà, que ni conya es consideren catalans (ni els seus pares/avis) . Ací no es com a Catalunya un problema entre nadius i nouvinguts.
      • Xicoira5.489 2 391👍 4.534
       Ni jo tampoc et parlo de problema de nouvinguts, coi! No facis demagògia.

       Et parlo dels catalans de tota la vida a qui han inculcat la mentalitat espanyolista. Com els valencians de poble que tu dius.

       Poble colonitzat.
       • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
        El que no et diu és que aquests mateixos que et diuen que no són catalans et diran curiosament que són espanyols. Res, una anècdota. 
        • alexpv2.640 3 704👍 1.623
         Jo no soc català, però parle català i tinc afinitat per la gent que en parla! 
         I així, molta gent.
         El marc mental del País Valencià és el d'una colonització. I no estem colonitzats mentalment perquè no vullgam ser catalans, sinó perquè la gran majoria de valencians no veu que el problema fonamental és la soberanía política valenciana. I una altra banda han mossegat l'ham de l'anticatalanisme com a estratègia de distracció de la vertadera identitat valenciana. 
         • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
          Em passa  com a tu. La meua "nació" personal és la gent que parla la meua llengua. Eixos són els meus.

          Dóna-li el nom que vullgues. Tant em fa
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           a mi m'agrada sempre veure que els valencians som una nació normal i que això que alguns han pregonat des de fa temps (i parle de molts camps) són coses estranyes. La primera que m'agrada ressaltar és que no és el mateix un francés que un belga való. Per molt que parlen la mateixa llengua són de dos nacions diferents. No és el mateix un austríac que un alemany o un suís... i així podríem continuar.
           La llengua crea afinitats però mai nacions. Com més prompte entengau això, més ràpid podrem fer coses interessants al País Valencià.
          • willybarna12.864 11 165👍 3.981

           alexpv escrigué:
           a mi m'agrada sempre veure que els valencians som una nació normal i que això que alguns han pregonat des de fa temps (i parle de molts camps) són coses estranyes. La primera que m'agrada ressaltar és que no és el mateix un francés que un belga való. Per molt que parlen la mateixa llengua són de dos nacions diferents. No és el mateix un austríac que un alemany o un suís... i així podríem continuar.
           La llengua crea afinitats però mai nacions. Com més prompte entengau això, més ràpid podrem fer coses interessants al País Valencià.
           Molt ben explicat.
          • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
           Ah, doncs no estem d'acord del  tot 

           Cap problema. 

           En una situació normal podria donar-te la raó però en les circumstàncies actuals en què la castellanització ens ofega, jo considere germans i part de la meua nació a tots aquells que la parlen i la transmeten malgrat les discriminacions i prohibicions patides a llarg del temps.

          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Ací està la vostra contradicció. Dius que els valons són una nació diferent de la francesa i caigueu en la contradicció perquè els valencians aleshores som belgues, no valons ni flamencs. Després dius alemany i suís... quin suís? el francoparlant? el italoparlant? el germanoparlant? No teniu un discurs coherent, sinó una "sèrie d'excuses" per no agafar-se a una conciència nacional clara.
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           El valencià no és monolingüe: tenim una part del país que MAI ha amollat una paraula en català. Això no els fa menys valencians. 
           Entens ja això de nacions i llengües? 
           Noruega, exclosos els sami,  és un país amb dos estàndards escrits oficials i un munt de llengües i dialectes, una d'elles força pareguda a la llengua d'un altre país, Dinamarca (perquè no digues que em contradic quan parle de Dinamarca faig referència a la part continental) 
           De vegades el catalanisme, tant al país com al Principat, sembla prendre com a model els països que els ha envaït... Quan hi ha molts models i formes d'organitzar-se que pot ser més útils per a nosaltres. 
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Mare quin cacau mental. Ara dius que un territori amb diverses llengües pot ser una nació, com Bèlgica? I a dalt dius que Valònia és una nació, en què quedem? I si un territori amb diverses llengües pot ser una nació, no estàs dient com els espanyolistes que Espanya és una nació? 

           La diferència és que el catalanisme té un discurs coherent i això vostre és incoherència una darrera l'altra.
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           Valònia és una nació però no exclusivament per una qüestió de llengua. De la mateixa manera, els noruecs no són una nació per la llengua (en tant que en tenen dos estàndards) i així podríem continuar. 
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Ah no? I si Valònia no és de llengua de que és? Uns per llengua i altres per no llengua... tot incoherència. I això de Noruega és una xorrada, parlen noruec i punt (excepte els samis).

           Tu el que confons és estat i nació. Hi ha estats nacionals i plurinacionals, però les nacions les formen les llengües.
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           En una de les xerrades d'en Baydal va dir que una nació és nació quan col·lectivament es pensa en ser part d'un grup humà diferent. 
           Des d'este punt de vista, la teua postura tindria trellat si els valencians se sentiren catalans, però la realitat és que la gran majoria no se sent català.l
           El que jo veig és que el catalanisme* el té més cru que mai i està en un punt de desfeta total. Cap persona del carrer es creu les idees d'en Fuster. Són idees d'una altra època que van fer molt de bé al País Valencià, però que, per qüestions socio històriques no tenen ja trellat en l'imaginari valencià  

           Ara mateix l'únic moviment possibilista és el nostre: Som valencians i parlem català amb el nom de valencià. Tenim regions que parlen en castellà i abans ho feien en aragonès. 
           Som un país de pactes i divers, però som valencians, mai espanyols.
           Des del catalànisme heu d'entendre això: hem mutat (o potser sempre hem estat així) 
           I com més prompte  millor per a tots. 

           *Catalanisme al País Valencià significa els que pensen que els valencians som catalans. Ho dic per evitar polèmiques absurdes. 
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Enèssima contradicció de la banda tercerviísta via Baydal. Efectivament, si ens agafarem a la voluntat (subjectiva) i no a la llengua (objectiva), els valencians no seriem catalans i seriem espanyols que és el que la gent es sent. Per tant la vostra suposada nació TAMPOC existeix.

           Mira, el que està en desfeta total és el tercerviísme, perquè s'ha demostrat que és regionalisme espanyol, qualsevol discurs deslligat de la catalanitat acaba en convertir-se en regionalisme espanyol. Mira l'Oltra. De fet tret del regionalisme espanyol de Compromís, que anirà a pitjor, actualment no hi ha cap partit amb un mínim de presència real que defense el valencianisme fóra del catalanisme. Cap ni un.
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           Castellà, Argentina i Veneçuela parlen la mateixa llengua; EUA, Regne Unit i Nova Zelanda parlen la mateixa llengua. Són una nació.
           La llengua és la mateixa, però són nacions estats diferents i no veig un nouzenlandés dient que se sent molt americà o que té afinitats similars per un americà dels EUA que per un nouzenlandés. 
           Així, en certa manera parlar la mateixa llengua no és sinònim de nació.
           Sí, ara el sentiment és d'espanyolitat i de valencianitat. No de catalanitat. Ara el que hem de fer és fer el sentiment valencianista més fort i fer fora Castella. Un procés paregut al dels catalans amb les institucions i la creació nacional que al segle XIX eren espanyols i molt espanyols.
           Poc a poc i amb els peus a terra indesquerra  
          • EstatpropiUsuari sumador167.274 11 1👍 28.633
           La meua pàtria és la del bon dia. 
          • EstatpropiUsuari sumador167.274 11 1👍 28.633
           tenim una part del país que MAI ha amollat una paraula en català


           Culpa de l'escòria aragonesa i de Jaume 1, el primer blaver per permetre-ho.
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Els exemples que poses són països col·lonials, va ser el Regne de València una colònia de Catalunya? No

           En països no colonials, és cert que de vegades una llengua no és una nació, però això passa quan hi ha alguna altra diferència. Exemples: llengua neerlandesa on els flamencs són catòlics i els neerlandesos protestants, llengua serbocroata on els croates són catòlics, els bosnis musulmans i els serbis ortodoxos, però quina diferència hi ha entre catalans estrictes i valencians? mateixa llengua, mateixa religió...fins i tot estem dins del mateix estat...

           No, el sentiment de valencianitat és molt menor que el d'espanyolitat. I el sentiment de valencianitat va lligat al de catalanitat, és a dir a la llengua. Els que més es senten espanyols són els que no saben parlar català, com a la CAC, si tu vols fer valencianitat només lligat al territori, no a la llengua, la gent continuarà sentint-se espanyola.

           La resta, no és poc a poc, és anar cap enrere com està passant ara.
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           La gran diferència és que el PV no vol ser part de Catalunya perquè no forma part de la mentalitat valenciana. I és veu la llengua com a part de la identitat valenciana com també moltes tradicions que són paregudes. Però se senten com a part de la identitat pròpia. 
           Ara ves-te'n als indis del nord i els dius que són paquis... 
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Però perquè té que formar el País Valencià part de Catalunya? Qui demana això? El PV i la CAC han d'anar juntes, això és el que es demana, no faces discurs blavero per favor...

           Respecte a la llengua com a part de la identitat valenciana això ho fan els blavers, no fotem. La gent que parla valencià i sap que comparteix una llengua no ho veu així. Vosaltres sempre voleu tot amb el menor esforç, amotllant-se al que hi ha... és com aquell que critica la "tele merda" i altres li diuen però si la gent el que vol és això? Doncs el que cal fer és mirar de que no ho vulga, no posar-los el que volen.

           Amb eixa regla de tres, com a Alacant no volen ser valencians doncs que es separe la seua província i punt.
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           Valencià = català. Que sembla que no has seguit la conversa.
           Sembla que tampoc entens que el PV és un ens polític i cultural i els PPCC de moment ni existeixen ni hi ha possibilitats d'existència perquè és rebutjat per la població .
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           valencià=català que vols dir-me amb això? A aquestes alçades hem de discutir que són la mateixa llengua?

           El PV és un ens polític, qui ho nega? I els PPCC no exiteixen, i què? Ja existiran... Aneu a la comoditat... què fem? Abandonem Alacant perquè ells no volen formar part de la "Comunidad"? Jo és que el vostre raonament de la "situació actual és la que és" mai l'he entesa. Aleshores això com va? Ens fem tots espanyols i comencem a parlar castellà? perquè com això ho vol la majoria...
          • alexpv2.640 3 704👍 1.623
           No, anem pas a pas. Comencem per convèncer els d'Alacant de ser part del País Valencià. Lluitem per la denominació PV. Millorem l'ús social del valencià i millorem l'autogovern o fins i tot arribem a la independència.
           Després de totes estes fites, parlem-ne d'Estats amb els catalans i altres llocs. 
          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Tot això és pot fer, s'ha de fer, de manera simultània. 
      • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
       Potser hi haurà un dia, desgraciadament i espere que no, que només quedarà un 5% de valencians catalanoparlant probablement concentrats a la zona muntanyosa de Diània, i tots diran, com és obvi i no pot ser d'una altra manera, que són catalans. I aleshores aquells valencians que diran ser catalans es riuran i maleiran la gent com tu. Ja passa entre els sículs.
      • FeloPV116👍 159
       S'ha amagat la història comuna, que parlen la mateixa llengua, s'ha censurat TV3 i Catalunya Ràdio, s'han posat bombes a ca Fuster, Guarnee, 3i4, s'ha assassinat Guillem Agulló, s'ha aplicat l'assetjament i la violència contra qualsevol cosa que faça olor a català o catalanisme (amb nul•la actuació punitiva de la policia), s'han invertit un pou cec de milions en propaganda anticatalana, s'ha fomentat la invasió turística des de Madrid, s'ha boicotejat la vertebració territorial amb els peatges, les desastroses rodalies, absència de Corredor Mediterrani, s'ha promogut la invasió de "gentes de habla castellana" (Calvo Sotelo dixit en 1983), s'ha fet creure que el foraster castellà i el folklore flamenc és "lo nostre " i que els catalans són els enemics que volen furtar la paella...


       Normal que hi haja molta burrera anticatalanista, és a dir, en el fons, antivalenciana.
  • FeloPV116👍 159
   Si es pot ser valencià fent la vida en castellà al 100% i no passa res... com és que a Múrcia no es pot ser murcià i parlar català amb  normalitat (al Carxe la transmissió de la llengua s'ha tallat entre altres motius per la pressió catalanòfoba espanyola a tot el que no siga castellà)? Que no som tots bons veïns del terrer ibèric?

   Aquesta asimetria és la que es dóna entre l'amo (ells) i l'esclau (nosaltres).
  • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
   El que no enteneu és que potser no ets català, però hauries d'estar molt més pròxim als catalans (i no igual allunya que de l'espanyolitat). Jo nego que tingueu una identitat pròpia? No. però la nostra identitat és molt propera, germana, i tenim el mateix enemic - que ens ha matat i ens mata de la mateixa manera. A mi no em fa res dir "sóc valenciana o menorquina", a vosaltres dir que sou catalans, us repugna. 

   Suposo que teniu una ment castellana i no podeu concebre una unió on els tres territoris tinguin autonomia plena però tinguin fecundes relacions culturals - una mena de confederació -, i per por a no sé quina dissolució d'identitat, preferiu morir-vos a mans de l'amo espanyol que unir-nos com a germans. 
   • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
    Sí, estic molt més pròxim als catalans que als estremenys.

    Sí, estic molt més pròxim a la catalanitat que a l'espanyolitat.

    Sí, tenim una identitat germana a la catalana i mallorquina.

    Sí, puc estar perfectament a favor d'algun tipus d'unió amb catalans i balears i mantindre una fecunda relació cultural.

    Si, fins i tot podria acceptar una confederació entre catalans, valencians i balears.

    Però nosaltres som valencians i no catalans, senzillament perquè els catalans sou vosaltres i no nosaltres.


    No sé com us costa tan d'entendre-ho. • UsuariV11.583 5 177👍 7.071

  tio_cuc escrigué:

  OLTRA, OLTRISME, ESPANYOLISME.
  Per David Garrido

  "...L’altra possibilitat, la de la senyera sollada de blau, és una excrescència espanyolista."
  No hi ha article en la que este fill de puta no insulte la senyera coronada de la ciutat i Regne de València.


  • Xicoira5.489 2 391👍 4.534
   El teu blaverisme i centralisme valencià rampant, sí que són un insult.
  • cobertor1.332 3👍 958
   És un acomplexat ple d’autoodi, com alguns “valencians” que volten pel Racó.
  • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
   La bandera amb blau és de la ciutat de València NO DEL REGNE. El que és un insult és IMPOSAR la bandera d'una ciutat a TOTS els valencians.
   • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
    Encara que fora així com tu dius, és una bandera valenciana i és inacceptable i una actitud antivalenciana la del Garrido este insultant-la de manera constant en tots els seus escrits.

    Jo mai de la vida insultaré el senyal reial de les quatre barres, que, al capdavall, no deixa de ser la mateixa bandera amb un afegitó.


    • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
     Garrido tinc entés que és alacantí, alacantí alacantí eh! per tant no m'extranya la seua reacció. Potser si baixareu del Micalet podrieu entendre alguna cosa... però clar, per aquelles contrades la gent com tu no enteneu mai ni la meitat de l'idiosincràcia del País Valencià, com de costum.

     PD. A banda de que fa referència com és obvi a la bandera de la Comunitat (sic), no a la de la ciutat. Molta pell fina és el que teniu...
     • cobertor1.332 3👍 958
      Jo vaig estudiar una temporada a ”Alacant Alacant”:

      - El 90% eren espanyolissims que pensaven que elvalenciano no sirve pa nah, que pongan en su lugar más horas de inglés.

      - El 10% em parlaven en valencià, però la majoria eren estudiants provinents de pobles de la Marina Alta. D’eixos 10% un 0.2 % es consideraven catalans (deurien ser Garrido i eixe raconaire que porta la bandera alacantina).
      • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
       Deixa'm que pose en dubte el que dius, entre altres coses perquè sent de València no sé a que collons vas tu allí a estudiar...

       Una altra qüestió és que té a vore la bandereta dels collons en que m'isques tu ara amb el valencià i si considerar-se català i bla, bla, bla... però vaja, en tot cas he dit alacantí alacantí i tu m'estàs posant exemples de gent que no és alacantina alacantina sinó no diria això del valencià. Tu el que tens és un problema conceptual.
      • jomateixjo508👍 196
       La Marina Alta té bons productes :)
     • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
      Jo lligc totes les setmanes el seu article a La Veu i l'he llegit referir-se a la bandera com a "bruta de blau" i coses pitjors. Està parlant de la senyera anomenada coronada, el senyal reial de les quatre barres amb l'afegit de la corona sobre fons blau. Bandera valenciana, del cap i casal o del país, allà cadascú, però bandera nostra i que no mereix ser insultada com fa Garrido habitualment.

      • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
       Si diu "bruta de blau" és obvi que no es refereix a la de la ciutat perquè "no pot estar bruta" perquè és així, sinó a la senyera reial que els blavers efectivament van embrutar de blau per convertir-la en la de la "Comunitat". Si no recorde malament, els blavers durant la batalla de València el que fèien era repintar de blau totes les senyeres que els valencianistes posaven a les parets, ara se'n diria trollejar, com fan els espanyolistes repintant de roig a meitat dels llaços grocs. És cert o no?

       Però vaja, que els dos valencianets més blaverots dels Racó s'escandalitzen tant a mi em fa gràcia i tot. La resta d'usuaris valencians i mira que hi ha d'ací i d'allí i de tots els colors ideològics no es posen paranoics per això. T'ho has preguntat? 
       • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
        Tu llig-lo, com faig jo, i trau les teues pròpies conclusions.

        Tot i que sent de la mateixa corda que ell...

        Per cert, una altra curiositat del Garrido este és que anomena als catalans, "catalans estrictes" (serà per a diferenciar-los dels "catalans no estrictes", clar) 

        Una proposta del mateix Fuster que ja fa més de trenta anys que no fa servir ningú. Ara s'estila més lo de... "principatins".

   • willybarna12.864 11 165👍 3.981

    Indesquerra escrigué:
    La bandera amb blau és de la ciutat de València NO DEL REGNE. El que és un insult és IMPOSAR la bandera d'una ciutat a TOTS els valencians.
    Image result for poliserdo images
 • Sau de Treviac5.611 2 385👍 7.225
  Gran Josep-David Garrido! Sempre parlant clar! 
 • Unitat i Orgull10.226 10 212👍 7.629
  Però perquè no sorgeix una candidatura alternativa a l´espanyoleta aquesta? Una candidatura que aglutini tota la gent maca del País Valencià que tant ha sofert les urpes de l´espanyolisme i blaverisme i que honri la figura de Guillem Agulló!
 • Perot_lo_Lladre1.162 12👍 1.347
  L'Oltra vindria a ser la Colau valenciana.
 • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
  Molt bé, com se sol dir: clar i català. Ni jo haurià segut tant contundent. 
 • esclata-sang1.803 1 897👍 1.562
  Molta raó quan diu que l'Oltra té segrestats als del Bloc....

  Fins que no hi haja un mal resultat no la qüestionaran


 • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
  L'article és infumable i una clara mostra de les neures de l'autor, un bon divulgador històric que quan entra en qüestions polítiques actuals desbarra com ell a soles.

  Que tindrà a vore l'espanyolisme esquerrà de la Oltra, -que jo he denunciat ací mil vegades-, amb el vetust i fracassat pancatalanisme fusterià que només mantenen quatre nostàlgics acabats?
  • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
   Doncs té que vore i molt. Ara ja tenim prou perspectiva de la història recent del valencianisme. Qualsevol valencianisme que s'allunya del catalanisme acaba SEMPRE convertint-se en "regionalismo bien entendido". I tant que té a vore.
   • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
    Efectivament, tenim prou perspectiva històrica per a saber que el valencianisme catalanista fusterià porta quaranta anys fracassant estrepitosament, ja que quan es presenta tal qual no arriba al 1 per cent, i quan ho fa camuflat no arriba ni al 5.

    I respecte al valencianisme de Oltra, no és que haja fracassat és que no és valencianisme en el sentit nacionalista del terme, sinó que, com he dit i repetit, és un valencianisme esquerranista espanyolista sense més objectius que l'autonomia administrativa i una certa presència cosmètica del valencià en la vida social del país.

    Busquem noves vies, que n'hi ha i són possibles.


    • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
     Ja pots repetir un mantra fals perquè si Compromís està on està és gràcies al valencianisme catalanista fusterià. Quina formació actual ha donat el teu valencianisme estil Unión Valenciana? Una altra cosa és que la degradació pel camí haja estat absoluta...

     PD. I com sempre obvies la tanca del 5% i el vot (in)útil que en aquell moment aprofitava el PSPV-PSOE o EUPV. Amb UPV en el primer parlament autonòmic tot hauri segut diferent. I ho saps.
     • UsuariV11.583 5 177👍 7.071

      Indesquerra escrigué:
       si Compromís està on està és gràcies al valencianisme catalanista fusterià. 
      Mec! Si la premisa és falsa, les tesis que se'n deriven ho seràn també.

      Compromís està on està precisament pel contrari, per amagar el component catalanista fusterià del sector valencianista, i, sobre tot i dissortadament, per l'aliança amb el valencianisme espanyolista esquerrà de la senyora Oltra i companyia  en un context favorable de profunda crisi econòmica i política a tot l'estat espanyol.
      • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
       Fals, el Bloc és el que va amagar tot això que dius tu i és va menjar la merda durant anys, igual que UPV però en condicions menys dures i quan UV anava de cap a caiguda.

       Parlem clar, Compromís ha tingut èxit per:

       1r Haver-li robat el nom a EUPV que es va presentar com "Compromís pel País Valencià" amb el Bloc.
       2n La Trànsfuga de Mó que va fer un Errejón i se'n va anar a Más Madrid... perdó, Coalició Compromís.
       3r Conjuntura favorable d'anys i anys del PP al poder, corrupció per un tubo, 15-M i aparició abans de que ho fera Podemos.

       Així que ja està bé de pintar Compromís com el que no és i sobretot aprofitar-se de la potra que ha tingut. El Bloc no és Compromís i el Bloc a dia de hui és tan marginal com ho era abans.
       • UsuariV11.583 5 177👍 7.071

        Clar que el Bloc va amagar el catalanisme de UPV i el valencianisme de la transició, i creus que això no va influir per a l'éxit de Compromis?

        I això no nega que els tres casos que tu esmentes, sobre tot segon i tercer, el primer no té importància, són factors importants de l'éxit de Compromis. En cap moment he dit que amagar el catalanisme haja segut el principal factor, però sí un dels més importants.


        • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
         No, no va influir. T'ho acabe d'explicar quin és l'èxit de Compromís i la contribució que ha fet és insignificant en realitat. De fet la dreta continua diguent que el Bloc és catalanista, n'és igual que ho amague o no, i continuarà diguent-ho sempre, perquè, a vore si us entra en el cap valencianisme=catalanisme. Perquè això que fa Mó i el seu partit NO ÉS valencianisme.

         Amb l'UPV dels 90, la dels 80 podriem discutir-ho, Compromís seria el mateix que ara. Això sí, probablement més decent com és Més a Mallorca. Deixeu-se de fer trampes al solitari...

         PD. I la importància del nom és grandíssima, perquè et penses que al PSOE (histórico) el PSOE el va portar als tribunals i la justícia espanyola li va obligar a canviar el nom? El nom i la trajectòria política (i el Bloc s'aprofita d'UPV, mentre que el PVN era un zero a l'esquerra quan de fet era el que més s'assembla al Bloc) fan i molt.
         • UsuariV11.583 5 177👍 7.071
          A mi lo que diga la dreta no m'importa, m'importa lo que diga i pense la gent. I la gent, molta gent, centenars de milers de persones, van començar a votar una opció autòctona referenciada com a valencianista, entre altres coses que ja s'han dit, perquè el component nacionalista, el Bloc, va diluïr amb major o menor fortuna el seu catalanisme.

          Això és així, t'agrade o no. Si el Bloc haguera continuat parlant de països catalans, llengua catalana i la quatribarrada per damunt de tot, no s'haguera tret ni la meitat del vot.


          • Indesquerra20.585 9 72👍 7.296
           Òsti tu! Com es nota el vostre "regionalismo bién entendido" va calant... votar una "opció autòctona referenciada com a valencianista", nyas coca! Com UPN que és una "opció autòctona referènciada com a navarrista", o com UV una "òpció autòctona referènciada com a valencianista"...

           El PSC diu que és catalanista (vol inmersió lingüística, federalisme, bla, bla, bla...) esteu adulterant les paraules i ja no sabeu ni el que voleu... que és "valencianista"? Doncs no res a dia de hui. 

           Però vaja, tu amb que siga "autòctona" ja et val: si és espanyolista, federalista, regionalista, ecologista o animalista ja t'és igual. I així aneu ideològicament... 

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.230 missatges
 • 221.134 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat