Fòrum

I de cop, arriba un dia en què t'adones que ja ets estranger al teu propi país

Ius Novum2.727 3 689👍 5.397
Doncs sí, de cop i volta, i amb gran tristesa, un dia surts al carrer, comences a passejar amunt i avall, i t'adones -amb calfreds- que has esdevingut estranger al teu propi país.

Sortosament, viatjo força arreu de Catalunya per motius laborals. Fent un tomb per la Catalunya profunda, aquelles terres que hom anomena, sovint, la "Catalunya catalana", avui he constatat la realitat que m'ha fuetejat tot de sobte.

Per uns instants, m'he adonat que al carrer jo era l'únic que era d'aquí. Tots els vianants que em creuava pel carrer, eren de fora, d'orígens molt llunyans. Abillats, a més, amb els seus vestits tradicionals, que res tenen a veure amb els nostres.

I sí, m'he sentit estranger al meu propi país. Amb profunda tristesa. Perquè m'he adonat que jo era l'únic que era d'aquí. I perquè m'he adonat que no eren ells qui eren a casa meva: era jo qui era -ja- a casa seva.

Cap de les persones que m'han creuat no parlaven català. Tothom parlava els seus idiomes estrangers, abillats amb els seus vestits estrangers, professant religions igualment estrangeres. Però no: els estrangers ja no són ells, l'estranger ja sóc jo.

Felicitats a tots als qui han contribuït al repoblament massiu del meu país, de manera com així s'ha igualment esdevingut arreu d'Europa. Us n'heu sortit. Avui, heu aconseguit que els europeus -com els catalans- ja siguem estrangers a casa nostra.

I ho dic amb profunda tristesa. No sabeu la tristesa que he experimentat avui. Hi ha dies que la realitat et frapa de cop, sobtadament, com avui, i l'embat de la seva duresa és tanta que et deixa ferit per tota la jornada.

Res, només volia comentar-ho. Perquè no puc més, de debò que no puc més. Em vénen ganes d'anar-me'n a viure en un indret isolat enmig de la natura, sense veïns, sense viure envoltat de comerços estrangers i podent-me sentir, lluny de tot això, que visc, encara, trepitjant terra catalana i envoltat d'identitat catalana. gairebé com en una reserva índia... així ens hem de veure...

Aquest fil només l'he creat per desfogar-me, perquè considero que el que patim és una autèntica tragèdia, una desintegració de la nostra identitat forjada durant més de mil anys pels nostres avantpassats i que en només 20 anys ha quedat destruïda gairebé ferida de mort a causa de la transfusió demogràfica massiva hem patit i patim.

I no, la gent que ha vingut no en té la culpa, no us enganyeu. La culpa la tenen tots els qui han fomentat la seva entrada massiva, els qui encara ho aplaudeixen i els qui estigmatizen, assenyalen i insulten els qui ens hi oposem i que reclamem que poguem, simplement, decidir democràticament quin model immigratori volem per al nostre país. Tot i que potser el mal ja està fet...

Bona nit a tothom.

Respostes

Configuració
    • Segon_usuari_Bob5.854 10 359👍 7.194
     Tu el que vols és una guerra que ho devasti tot, negant encara que es perdi l'espoli econòmic de Catalunya per molt temps.

     Si, això més d'un ho ha pensat, però no sé si hi hauria molta gent d'acord en un projecte com el teu, comptant és clar que sobrevisquessis al conflicte per tenir el teu mas.

     No si val voler això si no estàs disposat a morir en el procés o a perdre el que més estimes.
  • Ius Novum2.727 3 689👍 5.397
   Quan et miren i somriuen molt, és que no entenen ni fava del que els estàs dient i que no saben ni una lletra de la nostra llengua.

   I sí, això ja passa a la Catalunya profunda, també, i de manera cada cop més massiva. Un autèntic drama.

   Te n'adones de cop i volta, així sense plantejar-t'ho, i el dia en què te n'adones se't cau tot a terra.
  • Trumpista1005.492 2 392👍 5.356
   Has sigut multiculturalitzat. I si et queixes ets un ranssista. 
  • Benfresc13.557 6 153👍 13.629
   No sé que fots parlant en castellà, en català sempre, i si no t'entenc els hi fas entendre i si no pires a un altre lloc. Però no tens perquè parlar mai en castellà.
  • Carles Martell3.349 1 606👍 5.790
   I jo em pregunto, com és possible que jo, al MEU barri, a la MEVA ciutat, al MEU país, no pugui ni tan sols fer una cosa tan bàsica com anar al supermercat i comunicar-me i ser atès en el MEU idioma?

   Doncs això ja és molt comú a Catalunya i encara més a Barcelona. Em sembla surrealista que contractin gent per atendre el públic que no sàpigui l'idioma del país. O és que us imagineu anar al Regne Unit, anar a una botiga i que no et puguin atendre en anglès? Ridícul tot plegat.
    
 • EnginyCatUsuari sumador6.154 8 350👍 764
  T'has de mullar i anomenar el lloc ara 
 • Defectible7.981 270👍 3
  Això és que et fas gran.
  • Ius Novum2.727 3 689👍 5.397
   Sí, però repeteixo: la culpa no la té aquesta pobra gent.

   Quan jo passejo per la Catalunya profunda i m'adono, de cop i volta, mirant al meu entorn, que jo sóc l'únic d'aquí, penso en els responsables polítics, lobbyes, ongs, associacions, etc., que han permès que arribem al punt en què acabem sent estrangers a casa nostra.

   Això és el que jo denuncio. El qui ha planificat aquesta situació.

   Aquest és el drama.

   Jo només reclamava el dret a decidir democràticament el model immigratori pel meu país. Res més que això. I fins i tot això m'han denegat. M'han denegat la democràcia. Els meus polítics. I per contra, m'imposen milions de pobres que ningú no els ha sol·licitat.

   • Trumpista1005.492 2 392👍 5.356
    Has vist el video?

    és el video que no veuràs mai a TV3
   • Mr SISI2.801 6 678👍 2.323
    Que collons hem fet amb l'idioma aquests últims anys, que s'ha debilitat tant?? Uns anys suposadament on ha crescut molt l'independentisme, i en canvi la llengua catalana ha retrocedit totalment i s'ha aconseguit la substitució lingüística pel castellà, cosa que devia sommiar el seu dia el franquisme
    • Defectible7.981 270👍 3
     És l'esdeveniment d'internet + la crisi econòmica.

     La llengua no és prioritat per bona part dels joves. Per ells, les coses interessants i les coses necessàries, passen en la llengua franca. I ja està.
     • erianocar3.981 1 534👍 2.764
      Es diu adveniment, tros d'incult.
     • Patriarca2.271 3 778👍 1.826
      Els joves de pares catalans seguim fent servir la mateixa llengua de sempre.
      Se'n diu immigració massiva il·lús.
     • __33594__6👍 2
      defecable, ja que t'agrada el BDSM penso violar-te amb un pal de beisbol després de fotre't una pallissa amb ell.

      Sense vaselina.
     • oprimit20.000 15 79👍 10.524
      Et penses que sóm subnormals? 
     • eestlaasedcatalà10.738 3 199👍 2.208
      Els joves son majoritàriament independentistes.
      • Defectible7.981 270👍 3
       Ep! Parlàvem de llengua, aquí.

       Els meus nebots són catalanoparlants, però tot el seu oci és castellanoparlant: youtubers, videojocs, sèries, etc.

       Quan siguin adults i els arribi el moment de triar entre obtenir coses renunciant a la llengua i no fer-ho, no hi veuran cap problema, com és natural d'altra banda.
       • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
        És clar, si els eduquen com a tu, que troba "natural" aquesta renuncia. Veus, ets la mena de català que té la culpa que la immigració hagi adoptat en massa el castellà.

        Al penedès us queden dos dies per ser com el baix llobregat...
        • Defectible7.981 270👍 3
         Que jo digui que és natural no vol dir que em sembli bé. Les coses són com són, i tant de bo no fossin així, però ho són.

         No té res a veure amb la immigració, això: té a veure amb que d'oci per a jovent en català en una sèrie d'àmbits no n'hi ha.

         Ells seguiran sent catalanoparlants, però pel que fa a l'ús social de la llengua, doncs aquesta desapareix en pro del castellà i l'anglès perquè l'argot és en aquestes llengües i perquè fer-la servir en situacions socials et marca, i molt jovent no està perquè el marquin, ells volen altres coses.
         • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
          La part que en català a internet no hi hagi res no té veure amb la immigració (té a veure amb la "meravellosa" bilingüització:" si ja sé castellà, i ho trobo tot en castellà...").


          Ara bé,  l'augment de població que fa servir el castellà, sí que té a veure amb la immigració. Son pocs casos (tot i viure'ls a la familia) on els catalanoparlant renuncien passar la llengua als fills (malgrat pocs en tinguin, de fills..) però en canvi són molts els casos (la gran majoria) d'immigrants que no tenen el castellà de primera llengua i l'adopten com la seva llengua. Això no ajuda gens, i fa encara més mal veure gent que no es sa llengua que la parla amb tu a catalunya.
          • Defectible7.981 270👍 3

           Clar que no té a veure amb la immigració. Ets tu qui m'has respost per treure la immigració, jo estava parlant d'una altra cosa.

           Si la teva resposta sobre el que plantejava l'usuari Mr SISI més amunt —que és a qui jo responia— és que el retrocés de la darrera dècada té a veure amb la immigració, doncs jo et diré que t'equivoques, perquè els catalans no deixen de parlar català pels immigrants.

           Per això he tret el tema d'internet i la globalització. Un jove catalanoparlant que està interessat en certs àmbits de la vida on el català no hi és i no s'accepta, o et suposa un hàndicap, doncs l'abandona. Percep el català, com diuen els espanyols, com una llengua 'de poble' i on les coses són limitades. I alguns s'hi posaran durs, però per cada un que no s'hi posa, doncs tot això que has perdut.

           Les altres nacions europees, tot i tenir un estat, estan patint molt per aquest cantó també. La gent que vol participar sobre temes que en el seu país no es porten, doncs se'n van a fer-ho a internet en anglès. Resultat d'això és que aquests àmbits no es desenvolupen adequadament en la llengua pròpia, que es queda enrere.

          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Ets dur com un roc. 
           Si la teva resposta sobre el que plantejava l'usuari Mr SISI més amunt —que és a qui jo responia— és que el retrocés de la darrera dècada té a veure amb la immigració, doncs jo et diré que t'equivoques, perquè els catalans no deixen de parlar català pels immigrants.

           El català podria patir a internet com altres llengües però tindre un ús social potent al carrer. Podrien renunciar al català en certs àmbits (videojocs, etc.) però continuar sent la llengua de la vida diaria. Però no és això. No té el carrer.

           Quan menys català sents i tens al voltant, més fàcil t'és abandonar-lo. Que la immigració que ve se sumi a l'espanyola d'abans i ampliï aquest efecte del català com una cosa inútil que només sents a caseta, sí, ajuda a fer-lo perdre.

           Que hi hagi poques coses en català també ajuda a això però quan menys catalanoparlants siguem (i la immigració ens fa reduir en nombre) menys es provarà de fer coses en català.

           Si fossim el 60% i els immigrants adoptessin el català la situació del català a internet no seria la mateixa.
          • Defectible7.981 270👍 3
           Però no és això. No té el carrer.

           No té el carrer, perquè l'oci pels catalanoparlants no és al carrer.

           Vet ací un dels altres factors que els xenòfobs no tenen en compte: Els joves es queden a casa tancats i només surten per obtenir allò que des de casa no es pot obtenir —i quan ho fan, canvien de llengua per obtenir-ho.

           És per això, també, que veus més gent de fora als carrers. No és perquè ells siguin més, és perquè els altres es queden a casa.

           Si fossim el 60% i els immigrants adoptessin el català la situació del català a internet no seria la mateixa.

           Com vols que ho facin, si les coses que ells tenen a l'abast en quant que immigrants —"coses de pobres"—, no hi ha presència en català?

           La tele, que és gratis, és la que és. La música, també —quants gèneres musicals no hi són, en català?—; la pornografia també, els videojocs també, fins i tot la fantasia literària com una sèrie d'usuaris denunciaven en aquest mateix fòrum, coixeja.
          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Els joves es queden a casa tancats i només surten per obtenir allò que des de casa no es pot obtenir —i quan ho fan, canvien de llengua per obtenir-ho.

           No sé com dir-t'ho defectible però ...no, la tyeva manera de viure i ser jove no és la única possible.
           És per això, també, que veus més gent de fora als carrers. No és perquè ells siguin més, és perquè els altres es queden a casa.

           Aquest argument m'encanta, no sé si l'he entès. No és que hi hagi menys gent que parla català sinó que es queden a casa i veig més el del carrer que parlen castellà (?)


           Com vols que ho facin, si les coses que ells tenen a l'abast en quant que immigrants —"coses de pobres"—, no hi ha presència en català?


           Bingo! I aquí has anat a parar a l'argument definitiu. De coses en català no n'hi ha gaires ni de pobre ni de rics, però bé, la qüestió és:

           Jo no m'oposo a la immigració (i amb les quantitats que arriba) perquè siguin de "color" o pensi que tots són "éssers malèvols", m'hi oposo (si us plau, recordau per futurs debats) perquè:

           la situació del català (subjugada al castellà, amb un Estat que legisla en contra i una autonomia que no defensa el català per por, etc.) i dels catalanoparlants (poca consciència, canvien de llengua etc..) fa molt difícil que els immigrants, que van 'per feina', l'adoptin. Ells agafaran el que els convé i no tindran disquisicions existencialistes sobre la llengua catalana, la tristesa de la seva perdua o les contradiccions morals que suposen ajudar a minoritzar una llengua (perquè molts, ni són conscients de tot això ni els interessa).            = per tant, com la situació del català no és positiva ni favorable, fer venir més immigració, que acaba adoptant el castellà - perquè tot esta construir per afavorir això - NO ens ajuda.


           HO ENTENS ARA?
          • Defectible7.981 270👍 3
           No sé com dir-t'ho defectible però ...no, la tyeva manera de viure i ser jove no és la única possible.

           No sé com dir-t'ho jo a tu, que si a un jove li poses algú de l'altre sexe que li agrada i és castellà, la llengua se n'anirà a fer punyetes.

           El mateix amb desenes d'altres àmbits de l'oci infantil i juvenil on el català realment no existeix.
           Aquest argument m'encanta, no sé si l'he entès. No és que hi hagi menys gent que parla català sinó que es queden a casa i veig més el del carrer que parlen castellà (?)


           No, això anava del tema del fil. El fil va de la impressió que ens donen els carrers.

           Però és que al carrer hi ha la gent que no està fent què? A internet, mirant la tele o el netflix, activitats, etc. O la gent que no té res d'això i tampoc té feina.

           Llavors, hi ha un tipus de vida de carrer on el català no hi és. Perquè al carrer la llengua franca és el castellà, i perquè si ets català per definició tindràs casa aquí, i per tant al carrer no hi seràs.

           [...]

           HO ENTENS ARA?


           No cridis.

           T'ho diré d'una altra manera:

           Veus a cap persona de menys de 18 anys aquí? Oi que no? Saps on són? A reddit, a aprendre una manera de viure en anglès, perquè la població en la seva llengua no els ofereix res en aquest àmbit (a part de Twitter, que és un altre món).

          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Em fa gràcia que la gent que sempre es queixa de les generalitzacions, en faci més.

           Conec menors de 18, molts canvien al castellà? Algun sí, potser la majoria perquè ja viuen en llocs molt castellanitzat (on visc jo), tots? No. Hi ha algun resistent fins i tot en entorns hostils. En zones més catalanoparlants sí que hi ha alguns resistents més (a la uni se'n veuen).

           (Em parles com si jo tingués 30 anys, o 40 xd)
           Però és que al carrer hi ha la gent que no està fent què? A internet, mirant la tele o el netflix, activitats, etc. O la gent que no té res d'això i tampoc té feina.


           Els paquis on vaig a comprar tenen televisor i telèfon amb internet!!!

           I encara més, no tots els joves estan com tu tot el dia tancats a casa amb les xarxes, etc. Per tant, també són part (i majoritària) dels que veig pel carrer. 


           Ei, però tu pots continuar insistint en el fet que l'únic problema és que no hi ha coses a internet en català. És un problema? Sí. Ara bé, tornem al tema del fil. Que ara, on el català té tants problemes - com això d'internet - vinguin immigrants que adoptin el castellà, ajuda als catalanoparlants? Ajuda que els joves l'emprin més? 

           Respon.           • Defectible7.981 270👍 3

           Conec menors de 18, molts canvien al castellà? Algun sí, potser la majoria perquè ja viuen en llocs molt castellanitzat (on visc jo), tots? No. Hi ha algun resistent fins i tot en entorns hostils. En zones més catalanoparlants sí que hi ha alguns resistents més (a la uni se'n veuen).


           No té res a veure amb la zona, sinó amb l'activitat.

           Si t'agrada qualsevol subcultura moderna, de català n'hi trobes de poc a zero. I si t'entossudeixes a fer-lo servir, ho faràs pagant un preu que no tothom hi està disposat.

           Tu no ho saps quan canvien i per què, perquè no hi ets. Tu els coneixes en el tracte amb tu.

           (Em parles com si jo tingués 30 anys, o 40 xd)


           No, ja sé que en tens vint-i-pocs. Fet que encara fa que encara cridi més l'atenció com sostens uns arguments tant i tant carques.

           I encara més, no tots els joves estan com tu tot el dia tancats a casa amb les xarxes, etc. Per tant, també són part (i majoritària) dels que veig pel carrer.


           (Ignoraré la presumpció de que no surto, quan de fet passejo una hora al dia al més pur estil Pedrolo.)

           El que dius és irrellevant. Hi ha uns grups més donats a quedar-se a casa, perquè tenen cases bones i còmodes, i n'hi ha que no. Els immigrants són més dels segons. El que es veu o no es veu al carrer (o a certs carrers) és una qüestió de classe.

           Però aquesta percepció esbiaixada de la societat a través de l'observació del carrer no era el tema. El que jo deia és que perdem un llençol a cada bugada per l'absència de presència de la llengua en una sèrie d'àmbits, res més.

            

           Ei, però tu pots continuar insistint en el fet que l'únic problema és que no hi ha coses a internet en català. És un problema? Sí. Ara bé, tornem al tema del fil. Que ara, on el català té tants problemes - com això d'internet - vinguin immigrants que adoptin el castellà, ajuda als catalanoparlants? Ajuda que els joves l'emprin més?


           Jo no he dit que aquest sigui l'únic problema. El que jo dic és que aquest és un dels grans problemes, i sostinc que és el principal.

           El tema dels immigrants és exactament el mateix, en la meva opinió. És una qüestió de classe. Si venen immigrants i es troben que, en els tipus d'ambients i subcultures del carrer, que és l'únic que a ells els interessa o es poden permetre, l'únic que hi existeix és el castellà, doncs és evident que parlaran castellà.

           Ara bé, quan aquests immigrants s'interessen per àmbits de la vida on el català prima i premia, doncs llavors l'empren, i tant. Jo me'n creuo moltes de parelles o grups d'estudiants amb vel que parlen entre elles en català, i mentre segueixin estudiant així podran fer-ho.

           L'important és què fem nosaltres, no què fan ells. Centrar-se amb què fan els estrangers és una estratègia perdedora.

          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Si t'agrada qualsevol subcultura moderna, de català n'hi trobes de poc a zero. I si t'entossudeixes a fer-lo servir, ho faràs pagant un preu que no tothom hi està disposat.


           Pots fer servir l'anglès en certs moments però amb la relació amb els amics poden fer servir el català.


           No sé que té de carca el que dic quan dic (tret de si per tu 'carca' és tindre algún ideal més enllà d'actuar només per benefici i per submissió). Instrueix-me. 

           Els adolescents amb tu, en canvi, sempre es mostren com són. Tu, ésser poderós, si que veus més enllà. 
           El que dius és irrellevant. Hi ha uns grups més donats a quedar-se a casa, perquè tenen cases bones i còmodes, i n'hi ha que no

           D'acord. Els catalanoparlants tots tenen cases boniques i còmodes i resten a casa. Gran argument. ja t'he dit que no has de confondre la teva realitat amb la dels altres, que tu siguis un pixavins no vol dir pas que els altres ho siguin i tinguin grans casotes. 
           El tema dels immigrants és exactament el mateix, en la meva opinió. És una qüestió de classe. Si venen immigrants i es troben que, en els tipus d'ambients i subcultures del carrer, que és l'únic que a ells els interessa o es poden permetre, l'únic que hi existeix és el castellà, doncs és evident que parlaran castellà.


           Ni els rics - per ser rics i viure en ambients més pro-espanya - ni els pobres - per viure a llocs ja colonitzats abans pel castellà. És molt més que una qüestió de classe. 
           L'important és què fem nosaltres, no què fan ells. Centrar-se amb què fan els estrangers és una estratègia perdedora.


           Nosaltres? No 'podem' ni etiquetar en català i tenim molt poca consciència lingüística. I cap d'aquestes dues coses es pot aconseguir si cada cop ens minoritzem més, quan menys siguem perquè més immigrants venen i adopten el castellà menys força tindrem globalment per canviar res ni tant sols per conscienciar.

           Déu, només demano déu anys sense més explosions demogràfiques, per poder abordar la situació si no, és impossible. 
          • Defectible7.981 270👍 3
           Pots fer servir l'anglès en certs moments però amb la relació amb els amics poden fer servir el català.
           No, no, si no és només l'anglès. És sobretot el castellà.
           No sé que té de carca el que dic quan dic (tret de si per tu 'carca' és tindre algún ideal més enllà d'actuar només per benefici i per submissió). Instrueix-me. 

           Entenc que se t'ha colat el "quan dic".

           Que què té de carca? Doncs l'estat de negació sobre la realitat pròpia i la conseqüent busca de bocs expiatoris.

           Si fessis quelcom productiu... però no, només rabies.

           Els adolescents amb tu, en canvi, sempre es mostren com són. Tu, ésser poderós, si que veus més enllà. 

           Ah!

           Això és perquè jo estic en una regressió molt forta en la que faig coses i tinc interessos d'adolescent ;)

           I no, no hi ha res, t'ho asseguro. El món de la nit, de les drogues, de la sexualitat (pornografia, lligar, sexe), dels videojocs, de la moda, de la música... pràcticament tot en castellà o anglès, a no ser que vulguis passar pel tub de la catalanitat, que et pot oferir totes aquestes coses, sí, però molt més limitades i només en certs gèneres i àmbits.

           D'acord. Els catalanoparlants tots tenen cases boniques i còmodes i resten a casa. Gran argument. ja t'he dit que no has de confondre la teva realitat amb la dels altres, que tu siguis un pixavins no vol dir pas que els altres ho siguin i tinguin grans casotes. 

           Grans casasses, no necessàriament.

           Ara: Més coses que els immigrants? Sí, és clar. Per definició. (Amb excepcions, és clar. —Que el que fan és confirmar que hi ha la regla).

           Ni els rics - per ser rics i viure en ambients més pro-espanya - ni els pobres - per viure a llocs ja colonitzats abans pel castellà. És molt més que una qüestió de classe. 

           A veure, jo només parlo de classe perquè hi ha una sèrie d'activitats lúdiques i socials que són pròpies de gent que té menys diners i/o deixa els estudis més aviat.

           Per definició, doncs, aquests àmbits són castellanoparlants.

           Nosaltres? No 'podem' ni etiquetar en català i tenim molt poca consciència lingüística. I cap d'aquestes dues coses es pot aconseguir si cada cop ens minoritzem més, quan menys siguem perquè més immigrants venen i adopten el castellà menys força tindrem globalment per canviar res ni tant sols per conscienciar.

           Absurd.

           No podem perquè no tenim un estat, punt.

           Minoritzem? Quan?

           En la meva opinió, minoritzem quan abandonem una sèrie d'àmbits de la realitat perquè són coses de pobres, immigrants o espanyols.

           La resta són qüestions polítiques, de poder. Això està en mans dels partits.

           Déu, només demano déu anys sense més explosions demogràfiques, per poder abordar la situació si no, és impossible. 

           Ximpleries.

           Els que fan mal al català són els espanyols.

           PS. Passa't fil que vaig obrir per discutir la forma follar, si vols.
      • EPS62.509 14 8👍 11.361
       No se d'on ho treus això.
 • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.689
  El barri on he crescut fot 40 anys que és així i no vos he vist mai queixar-vos d'aquest tipus de localitats turístiques on els nord-europeus són més nombrosos que els autòctons. Potser perquè són blanquets? Hipòcrites. 
  • __33594__6👍 2
   comparar els guiris i alemanys amb els moros... mare meva.
   • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.689
    Aquesta mateixa història te la podria contar jo canviant xinesos i moros per anglesos i suecs. No em vinguis amb romanços que no em referia als turistes si no als guiris residents. No en conec a cap que xerri català i moltíssims que tampoc no han après castellà. Però d'això, repeteixo, no us he vist queixar-vos MAI als identifuakes del racó.
    • Patriarca2.271 3 778👍 1.826
     Simplement perquè són una minoria dins l'immigració. O és que tenim 1 milió d'alemanys a casa sense adonar-nos-en?
     • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.689
      Simplement perquè són una minoria dins l'immigració. 
      Depèn d'on visquis. A moltes localitats costaneres són majoritaris. De fet en algunes poblacions valencianes superen en nombre a la població local i tot, i d'integrar-s'hi ni pensar-ne. Però aquests es veu que no són dolents per la nostra cultura i llengua ni ens estan "envaint". 
      • Patriarca2.271 3 778👍 1.826
       Sí que ho són, però amb unes diferències:

       - No són majoria dins la immigració (si en certes zones és així jo no ho he vist i visc a la Costa Brava on només venen a fer turisme d'estiu).
       - Aporten divises generalment.
       - No tenen taxes de criminalitat tant altes (i això no és menor).

       Amb això no dic que no siguin nocius per la llengua, dic que per la societat en general no ho són de la mateixa manera.
       • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.689
        Si vius a la Costa Brava em costa de creure que no t'hagis adonat de la ingent quantitat de guiris que hi viuen tot l'any o que tenen segones residències. Ja sigui treballadors (aquests no ens roben la feina?) o jubilats n'hi ha a cabassos. 
        La taxa de criminalitat és clarament més baixa, però a canvi participen molt més en l'especulació urbanística, la gentrificació i la destrucció del territori. Temes que a parer meu tampoc no són menors.


        A vosaltres no us preocupa cap "invasió" o la desaparició de la llengua, per vosaltres el problema és que els morenets són més pobres. 
        • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
         Que sí, que el que tu diguis, que ens preocupa el que tu diguis perquè tu ho dius. I sense conèixer-me de res i, segurament, sense haver llegit gaires missatges meus, però ei, argument ad hominem i au, així es guanya qualsevol discussió. 

         PD: Als immigrants blancs i rics que venen a construir-se cases de senyorets o viuen de hippies a les pituses i no saben ni un borrall de la llengua de l'entorn, tampoc els vull. Odio fins extrems inimaginables l'especulació urbanística i com s'ha destruit tota la costa. Però, ei, pots continuar parlants de mi sense saber. Tranqui.
         • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.689
          PD: Als immigrants blancs i rics que venen a construir-se cases de senyorets o viuen de hippies a les pituses i no saben ni un borrall de la llengua de l'entorn, tampoc els vull. Odio fins extrems inimaginables l'especulació urbanística i com s'ha destruit tota la costa. Però, ei, pots continuar parlants de mi sense saber. Tranqui.
          Quan us vegi obrir desenes de fils i fer milers de comentaris criticant-ho m'ho creuré. De moment només us he vist queixar-vos dels immigrants morenos.
          • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
           Vaja, que no t'has llegit cap dels meus comentaris però és més fàcil atacar oi?

           Només he obert un fil sobre la immersió lingüística, després comento arreu. I si et prens la mínima consideració de llegir algun comentari que he fet (la mínima abans de prejutjar com un sant cavaller de la moral absoluta), ei, potser, te n'adones que vas errat.

           El meu argument sempre és aquest (mira, te'l copio del que li he donat al Defectible):


           La situació del català (subjugada al castellà, amb un Estat que legisla en contra i una autonomia que no defensa el català per por, etc.) i dels catalanoparlants (poca consciència, canvien de llengua etc..) fa molt difícil que els immigrants l'adoptin i crea totes les condicions perquè adoptin el castellà i ajudin a minoritzar-nos.

              Uns, els immigrants pobres (blancs o negres o verds), van per feina, agafaran el que els convé i no tindran disquisicions existencialistes sobre la llengua catalana, la tristesa de la seva perdua o les contradiccions morals que suposen ajudar a minoritzar una llengua (perquè molts, ni són conscients de tot això ni els interessa o, fins i tot, ho accepten perquè s'ha minoritzat les seves). 
              Els altres, els immigrants rics, que sovint venen de països també on hi ha desigualtats internes de llengua (ex: frança, itàlia, alemanya..), adoptaran el castellà (si no viuen de l'anglès) perquè venen a Espanya i tampoc entraran en debats més profunds. Cerquen platja sol, toros, lola, olé, i qualsevol cosa que trenqui allò que cerquen, la rebutgen.
           Excepcions a part. 
           (resum)           Però no passa res, jo ja sé que costa admetre que hom s'ha precipitat. 


          • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.689
           Doncs si, reconec que m'he equivocat amb tu. Però no deixa de ser cert que no voràs mai fils o comentaris de la resta de raconaires anti-immigracionistes (saps perfectament que en això ets l'excepció) criticant aquesta situació. 
       • enricmm16.447 10 111👍 5.908

        Patriarca escrigué:
        - Aporten divises generalment.


        Que ho diguis d'anglesos o suecs encara, però dels alemanys? 
    • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
     He parlat del turisme (també pensant en el que venen a Barcelona i s'hi queden a viure que per mi són una ena de turistes, mira, m'ha sortit així) però no em referia només a això. Si vols et poso l'exemple de la meva professora de la universitat de Teories de gènere a la literatura que es queixava del català i deia que eren tot invents d'en Mas, o molts del representats que em duen llibre a la llibreria que són d'origen europeu i només parlen castellà. D'aquest em queixo i m'he queixat igual. 


     Si no m'has vist queixar-me, és perquè no m'has llegit.M'importa un rave quin color tenen o deixen de tenir, i els europeus, amb les seves llengues fortes i la seva prepotència, encara em fan més angúnia. Ei, però si vols seguir el joc a en Defectible i a tots aquells que no se n'adonen que el català i els catalanoparlants no tenim les eines per afrontar tanta immigració (vingui d'on vingui, rica o pobre, blanca o negre o verda), tu mateix. El dia que us adoneu que la demografia ha matat moltes llengües, ja m'aviseu.
  • EPS62.509 14 8👍 11.361
   Aquests "barris de nòrdics", normalment són gent jubilada, que no suposen un problema demogràfic. Penso que els tiros van per aquí.
 • Mr SISI2.801 6 678👍 2.323
  L'altre dia vaig anar a Banyoles i se'm va caure l'ànima als peus quan escoltava la inmensa majoria de la gent parlant castellà. Entrar en alguns establiments, i que els que t'atenen parlen un català super macarrònic i super forçat, quan no directament en castellà. Escoltar la canalla, i tots parlant en castellà i sentint a gent gran parlant castellà amb un perfecte accent andalús. Pensava que era un malson, que en comptes de Banyoles devia estar a Granada o Sevilla, però desgraciadament era cert. I pensar que a Banyoles hi ha gairebé un 80% de vot indepe, imagina't tu a llocs com Cornellà o Hospitalet, on el català deu ser ja una reliquia del passat que tinguent un dia de sort el pots escoltar, i en els llocs on abans era almenys hegemònic com Banyoles, també ha perdut l'hegemonia i l'idioma del carrer sense complexos és el castellà
 • antropòfag10.201 10 213👍 2.924
  He votat negatiu sense voler. 
 • jomateixjo508👍 196
  A Londres, a París, a Berlin, a Brusseles, a Madrid ... et trobes amb la mateixa situació. Què et fa pensar que Barcelona hauria de ser diferent? Si una família d'inmigrants d'aquestes treballara a un poblet, t'assegure que en 1 mes o menys ja parlarien més català que molts dels autòctons.
 • Canyadesucre10.466 3 204👍 17.640
  Aquí està molt bé culpar a polítics i empresaris, que també, però estaria prou bé que reflexionéssim sobre per què els catalanets no volem fer segons quines feines. I no em poseu l'excusa de que estan mal pagades perquè hi ha de tot. Però si fins i tot una feina tan de puta mare com policia els hi deixeu en mans de fills d'immigrants!
  On vull anar a parar és que una mica d'autocrítica com a societat tampoc ens aniria malament.
 • SEGADOR BLAUGRANA11.729 11 174👍 2.057
  Pesonalment, aquesta sensació l’he tingut sempre. És el que té haver-me criat a l’Hospitalet de Llobregat. La sensació d’estar vivint en una població andalusa em va acompanyar durant tota la meva infància i joventut.
  • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
   Ja en som dos. Però em fot que les persones que no tenen el castellà de primera llengua la facin servir amb mi. Em foten les dues immigracions (i l'accent andalús em fa una angúnia considerable) però aquesta, coi, no podriem haver fet alguna cosa? No podriem adonar-nos que ajuden a l'assimilació i aturar-la?
   • SEGADOR BLAUGRANA11.729 11 174👍 2.057
    La majoria de catalans, quan hem de parlar amb una persona estrangera, ho fem, de forma instintiva, en castellà. Un error que costa molt corregir i que contribueix a la marginació del català. Una conseqüencia més de ser un pais colonitzat.
 • EstatpropiUsuari sumador167.327 11 1👍 28.655
  Vaja, em sap greu que t'hagi passat això, ànims i una salutació des de Catalunya.
 • Jaume_I15.952 11 117👍 8.462
  Doncs jo tinc la sensació contrària. El canvi generacional està fent una bona neteja de inadaptats de les espanyes i les noves generacions encara que no els agradi, no tenen l'essència d'haver nascut fora de catalunya. Ara son Catalans us agradi o NO.

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.985 missatges
 • 221.170 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat