Fòrum

Moviment de recatalanització lingüística i cultural del Principat

Sau de Treviac5.368 2 395👍 6.616
Arran del fil "Finès i català" he recordat l'existència del moviment dels fennòmans a la Finlàndia de final del segle XIX i principis del XX. Aquest moviment propugnava la refinlandització lingüística i cultural del país, aleshores encara incorporat a l'Imperi Rus i amb un percentatge de població sueca molt elevat.

El moviment fennòman aconseguí bona part dels seus objectius. Molts suecs ètnics adoptaren com a llengua pròpia el finès, parlant-la als fills i fent-la servir com a llengua de relacions socials, literària... de prestigi, en definitiva. Molts d'aquests antics suecoparlants van arribar fins i tot a traduir al finlandès els seus llinatges.

Cent anys després Finlàndia és un país molt predominantment finès, on la llengua sueca és molt minoritària.

I no seria possible en el present que sorgís a Catalunya un moviment d'aquestes característiques? Un moviment que propugnés la catalanització lingüística dels no-catalanoparlants a Catalunya (i si fos possible, quan fos possible, a la resta de Països Catalans). 

Caldria un gran moviment lingüístic, cultural i nacionalista amb un discurs de prestigi de la llengua catalana, de la Història de Catalunya, de les nostres tradicions que creés nous parlants de català, que fes que molts castellanoparlants comencessin a parlar en català als seus fills, que la gent només es gastés els diners en llibres, diaris, discos, etc, en català.

El lema dels fennòmans era "Ja no som suecs i mai podrem ser russos. Siguem finlandesos", que a la nostra nació es podria adaptar així: "Ja no serem més espanyols. Ara serem catalans".

Què us semblaria?

Respostes

Configuració
 • croniquesdepicadors12
  Hola! A veure si algú s'enrotlla,
  Estic treballant en un project d'unitat de la llengua i se m'ha acudit aquest blog. A tots els que volgueu participar ja sabeu com fer-ho. éS MOLT FÀCIL i divertit, tens una crònica amorosa que contar-nos aquí? ens agradaria molt, i l'esperem. Envia'ns un mail i et publicarem la història que canviarà la història http://croniquesdepicadors.blogspot.com | croniquesdepicadors@gmail.com
 • Defectible7.981 270
  Caldria un gran moviment lingüístic, cultural i nacionalista amb un discurs de prestigi de la llengua catalana, de la Història de Catalunya, de les nostres tradicions que creés nous parlants de català, que fes que molts castellanoparlants comencessin a parlar en català als seus fills, que la gent només es gastés els diners en llibres, diaris, discos, etc, en català.

  Però això ja és prou així i des de fa força temps, no?

  Ara, del tema de la "història de Catalunya", no trobaràs gairebé res allà. Crearàs animadversions.

  En tot cas la llengua guanyarà prestigi sent capaços de demostrar que en aquesta llengua es pot fer de tot sense veure's perjudicat per la mateixa. Veure la música dels Manel, sent prou bona com per seduir i fer discs dels més venuts a tot el Reino de España, tot i la llengua. O més recentment, la tirada de Zoo entre la joventut castellanoparlant.

  Si la percepció és que triar català són tot problemes, poc aconseguiràs. En català hi ha, per raons de mida, grans mancances en una sèrie d'àmbits. Ens falten un grapat de gèneres en tots els registres artístics; ens falten col·lectius socials sencers, sobretot de classe baixa i de condicions minoritàries i marginals; ens falta presència no obsoleta a internet; etc.
  • Josep Carles6.480 13 334👍 2.386
   En català hi ha, per raons de mida, grans mancances en una sèrie d'àmbits. 
   Per raons de mida no. Per raons d'ocupació i persecució i prohibició seculars. Les llengües d'un nombre igual o inferior als parlants de català que al seu darrere tenen un estat (o un estat democràtic: Bèlgica, Suïssa...) no tenen les mancances del català.
   • Defectible7.981 270
    Fals.

    Hi ha un munt d'àmbits en els quals el jovent d'aquests països —molts d'ells molt inferiors al català en nombre de parlants— ha de recórrer a l'anglès davant la mancança de material i continguts en la seva pròpia llengua.

    Les conseqüències per aquests països i les seves llengües són diferents, és clar, perquè la seva llengua no corre el mateix perill que la nostra i té el seu propi estat. Però el fenomen d'haver d'abandonar la llengua pròpia per estar al dia és el mateix per a tothom.

    És un error dir que aquest fenomen com a propi del català. No ho és. I per això hem de treballar més seriosament en aquest àmbit que ningú, perquè en patirem les conseqüències.
 • Marcos412474.290 2 498👍 3.008
  Li he donat negatiu al fil per error, el mòbil. 
 • Flordeneu de Königsberg1.048👍 1.991
  La qüestió és: QUAN comencem i COM ho fem?

  Caldria bastir un projecte, una mena de campanya, alguna cosa que funcionés, però no sabria per on començar.


  Continuo dient que ens cal algú influent que 'transmeti el missatge' o fer accions primer per cridar l'atenció.

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.745 missatges
 • 220.076 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat