Fòrum

Agressió a Catalunya a cost zero

Benfresc13.194 6 159👍 12.699
Un altre article d'en Jordi Aragonès que em sembla prou bo, aquest és de fa un parell de mesos, no diu res que molts no sapiguem, però és bo de llegir-ho tal i com ho exposa amb aquesta claretat.

Hi ha qui afirma que l’Estat ens ha aplicat el 155 perquè ens té por. Diuen que el País Basc (tot i els morts provocats per ETA) mai va fer la por que Catalunya genera a Madrid. Obliden que el govern d’Euskadi mai va declarar simbòlicament la independència. Afirmen que hem espantat l’Estat espanyol amb la força de les imatges. Amb la potència de la “foto”. Els hem espantat demostrant al món que som gent de pau, democràtica, tolerant, educada, cívica, imaginativa i moderna.

Tot són formes de veure-ho. Jo simplement veig que el govern central ha comprès que el cost d’agressió a Catalunya és zero. Quan el president Rajoy va manar aplicar l’article 155 no hi va trobar cap resistència. Encara més: va aconseguir una gens menyspreable col·laboració de càrrecs d’ERC i PDeCAT. Es van acceptar les eleccions imposades del 21 de desembre de 2017 —fins i tot la CUP les va donar per bones. A més a més, des de la presó molts líders demanen calma i tranquil·litat a la població. Afirmen que no volen sortir de la presó, que la seva prioritat és derrotar l’Estat judicialment. Però com es derrota judicialment un Estat? Potser tal com va fer Otegi quan Estrasburg va afirmar que el seu judici no era just. Vau veure gaires reaccions? Cap ni una.

Són molts els motius que han demostrat a l’Estat que el cost d’agressió és zero. Si ara des de Madrid decidissin prohibir els partits independentistes creieu que hi hauria gaire rebombori? ERC i PDeCAT acceptarien perfectament canviar els estatuts i jugar amb el llenguatge per tal de conservar la calma que prediquen. Calma i bons aliments. Pau i 20 anys més vivint de la “rifeta indepe”. Si es prohibissin els partits independentistes no cauríem en provocacions. “Faríem un Tortosa”. Tindríem l’ocasió de governar amb el discurs de lluitar per aconseguir legalitzar partits independentistes. A Madrid estarien contents perquè haurien apartat més encara el risc de trencadissa. A Barcelona estaríem contents perquè tindríem un nou camp discursiu per explorar i sense patir maldecaps.

Cada vegada retrocedim més. De passar de reclamar la independència a reclamar un referèndum. De passar de reclamar un referèndum a centrar-nos bàsicament en la restitució del govern cessat. De centrar-nos a restituir el govern a fer una bona defensa jurídica dels empresonats. Que fàcil seria passar del discurs dels presos al discurs de demanar legalitzar els partits independentistes (si els prohibissin). Tot perquè hem demostrat que el cost d’agressió és zero. Pitjor encara: hem demostrat que el cost d’agressió els surt positiu. En cas de dubte mireu el gir dialèctic de Tardà a Madrid competint per emular a Josep Antoni Durant i Lleida. Llàstima que el democratacristià tenia molta més traça que el polític republicà.

Un dels motius pels quals els estats es doten d’exèrcit és evitar que les agressions que puguin patir siguin a cost zero. És a dir, si una gran potència militar—com és Rússia— volgués envair un petit país —com és Suïssa— els costos humans i econòmics per a l’exèrcit agressor serien molt considerables. Rússia podria guanyar però patiria per aconseguir-ho. Sabem que com més alt és el cost d’agressió més baix es el risc de ser agredit. Com diu la vella dita romana: “Si vis pacem para bellum”. Molts s’atrevirien a robar un caramel a un nen; si el nen va armat amb un mandró els qui s’atrevirien en serien menys; si el nen va armat amb una pistola (perdoneu l’exageració) els qui s’atrevirien en serien menys o, directament, cap. La por a patir un cost d’agressió alt fa que el nen estigui protegit.

Hem demostrat que el cost d’agressió a Catalunya és zero. Pedro Sánchez des del talante i el diàleg pot riure’s dels presos i la seva vaga de fam temporal. Pot dir que els catalans han votat en dos referèndums para su pandilla. Ho fa perquè pot. Ens menystindran tant com vulguin perquè per aconseguir ser respectats abans ens hem de respectar nosaltres mateixos. No hi ha una solució negociada al conflicte perquè ja s’ha trobat una solució que acceptem cada dia. Espanya guanya i Catalunya perd. Uns triomfen i altres ploren.

Les negociacions es fan en base a poder i diners. En els últims mesos i anys Madrid ens ha requisat el poder amb la suspensió del nostre govern i ha buidat Catalunya d’empreses i bancs, és a dir, de diners. No hi ha marge per negociar res perquè el govern central ja ha trobat la solució: victòria total per incompareixença d’un adversari que es dedica a “fer un Tortosa”. Els cost d’agressió els surt de franc i amb guanys.  

Font

Respostes

Configuració
  • __32626__1.173👍 1.234
   Precisament el que proposa l'article és que els polítics catalans ja saben què fan. Però què més poden fer? Si no tenim exèrcit ni poder ni diners, els polítics què poden fer per què no ens agredeixin més?
    • cristinon26.320 9 43👍 1.419

     Artigaire escrigué:
     No, el que diu l'article és que els polític catalans acceptaran qualsevol escenari que es decideixi a Madrid. Això no vol dir que entenguin que com més acceptin més els atacaran.

     I està molt clar el que poden fer: parar de criminalitzar la gent que es mobilitza des de TV3 (som gent de pau i merda similar) -> prohibir als mossos de pegar i detenir activistes independentistes -> fer que les organitzacions civils incitin a les manifestacions en massa fent servir el cervell (tapant-se la cara i cobrint-nos els uns als altres). Vegeu també 'Manifestacions de les armilles grogues'.

     Si cap d'aquests passos és impossible perquè estan lligats pel govern central admetre-ho i fer-ho públic. Estaria bé que la gent sabés si la Generalitat és una il·lusió (actualment hi ha el dubte de si és una il·lusió o un govern d'inútils).
   • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
    Aquestes coses que dius que no tenim i que ens calen no cauran mai del cel , no tenim poder perquè no tenim exèrcit, i no tenim exèrcit perquè no l'hem fet.
    • grava3.330 2 606👍 5.058
     Sí, és facilíssim muntar un exèrcit sota el domini d'un altre estat enemic. Un país ple de colons i delators on no varem poder amagar ni les paperetes sembla especialment propici. Ja saps que no estàs pensant amb el cap, quan escrius això.
     • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
      És clar que no és fàcil, és refotudament difícil.

      Tu que penses tant amb el cap explica'm com ens podem independitzar.
     • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
      Estic esperant la teva resposta mestre, la teva o la d'algun dels dos que t'ha clicat positiu.
      • grava3.330 2 606👍 5.058
       Crear un exèrcit no és "refotudament difícil", rotundament no és viable en el marc dels estats occidentals actuals -i deixant de banda les dificultats afegides que comportaria fer-ho en un territori semicolonitzat com Catalunya.

       Com ens podem independitzar és obvi, i és treballant d'una manera realista per ser independents. Planificar aquells aspectes en els que es pot treballar i com, cosa que ara és impossible ja que hi ha divergències radicals.

       Òbviament no compro la història dominant (aquí) de que la cosa estava feta i uns traïdors la varen llençar a perdre.
       És profundament infantil, igual que ho és pensar que amb aldarulls tipus armilles grogues tindràs aviat l'Estat de genolls. Encara més niciesa és pretendre fer de tot independentista un Gandhi o un gudari.

       Es confon la ràbia i les ganes de deixar-la anar, amb un mitjà racional per aconseguir la independència. Es pren la conducta més o menys submisa dels partits en el govern, per la causa de la submissió, que són les infinites maneres que l'estat castellà i els seus sequaços tenen de fer-nos mal i de que nosaltres no tenim equivalent, ni de bon tros.

       Ara per ara hi ha núvols de pols arreu. L'independentisme s'ha de reorganitzar perquè ha de lluitar d'una manera diferent -la reivindicació política està esgotada. Probablement cal que el conte xinès d'eixamplar la base i similars (una lluita de tots per la democràcia i els drets humans...), es faci evident com a tal conte (si ho és, com jo crec que ho és) abans de poder avançar. I de l'exterior poden venir oportunitats. La dreta castellana ha demostrat ser molt estúpida, al contrari que l'esquerra, en el tema colonitzador. Potser ens cau un altra crisi brutal al damunt d'aquí no res, ja es veurà.

       Fórmules màgiques, ni una. Aquesta guerra és de trinxeres.
       • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
        És a dir que hem de resar perquè en un futur hipotètic un fenomen extern ens obri la porta a la independència?

        Doncs jo penso, i ho veig cada cop més clar, que cal una insurrecció, una insurecció pel control del territori; i això s'ha d'organitzar molt bé durant temps, caldran nous líders amb molta més voluntat, molta més intel.ligència, i molta més valentia que els que hem tingut fins ara, obviament; i abans de fer el pas definitiu ens haurem d'haver preparat a molts nivells, una preparació que probablement requerirà d'uns quants anys, el temps és impossible de preveure. Ara bé, no esperis mai que sigui una cosa gota fàcil en cap context ni circumstància, ens costarà sang i suor, serà una lluita ferotge pel conrol del territori i de resistir a la reacció de l'estat ocupant, molt probablement hi haurà morts, ens n'hauríem d'anar fent la idea.

        Ens hem d'oblidar de la solució "democràtica" i "pactada", no saps l'important que és Catalunya per espanya, i la possibilitat, per remota que sigui, de que ens poguem independitzar els aterroritza. Mai, des de Vox fins a PODEMOS permetran de cap manera que poguem cardar el camp. Repeteixo, ni PODEMOS, perquè els poders fàctics, l'estat profund, el poder econòmic i la oposició no els ho permetrien de cap de les maneres.

        Insurrecció pel control del territori i implementació mitjançant la desobediència i la resistència. No hi ha cap altra manera.
 • Fidel AlfalsUsuari sumador11.549 8 176👍 3.996
  Però és que això són 2+2, és el puto abc. Això no hauria de ser la sopa d'all, sinó un punt de partida que hauríem d'haver superat des del minut u. Que alguns baixin ara de la figuera (no ho dic per tu) em sembla increïble.
 • Anna May78👍 1
  Sí que hi hauria "rebombori" -gràcies per recordar-me aquesta deliciosa paraula. Els periodistes espanyols es fotrien com una moto si el Gobierno volgués aplicar el 155 injustificadament, i també si volguessin prohibir els partits independistes (encara que amb aquesta qüestió hi hauria polèmica, opinions diferents).

  No crec que cap Gobierno, estigui com estigui composat, pugui fer cap de les dues coses en principi. El 155 només s'aplicaria en cas de que l'independentisme estigués en plan de lluita, i penso que això no ho volen els liders catalans. Están més bé per la resignació o la tregua. Puigdemont no se com pensa, però em sembla que està una mica sol. 
  • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
   *Treva.

   No hi estic d'acord, tot i que fora totalment innecessari, a les espanyes acarnissar-se en contra nostra dona bons resultats, PP, C's i Vox no en tenen prou amb derrotar-nos, no en tenen prou amb tindre la situació controlada, ens volen destrossar, escarmentar o fins i tot fer-nos desaparèixer del mapa, la catalanofòbia i fer política en contra de Catalunya i els catalans ven molt a Espanya , a més som el boc expiatori de la casta política espanyola per tapar les seves corrupteles i les seves ineptituds i deixades alhora de resoldre els problemes de les classes populars d'arreu d'Espanya.

   La situació em recorda terriblement cada cop més als any que van precedir el nazisme a alemanya, un poble (aleshores l'alemany ara l'espanyol) amb un greu complex d'inferioritat, i una minoria ètnica (els jueus, ara els catalans) amb qui descarregar el seu odi i les seves frustracions i culpar de tots els mals.

   Cada dia que deixem passar sense preparar la insurrecció necessària per fugir d'espanya , és un dia que som més aprop de la reaparició d'un altre GAL, o de la creació de camps de concentració i extermini. De moment la UE fa una mica de fre, però el futur és molt incert.
   • Anna May78👍 1
    Voldria respondre més extensament, però al menys que sàpigues que t'he llegit.

    Penso que l'embolic ja s'ha anirà veient. Per mi, no hi haurà res tan greu, sinó aliances solapades entre partits o ideologies polítiques semblants entre catalans i espanyols. Com el que hi habut totes aquestes dècades (el que ara es diu Règim del 78). Si pels líders independentistes serà una sencilla treva no ho sé.

    Mireu per la vostra (i meva) llengua. Que no mori, passi el que passi. Si ha treva, o si hia resignació, o si només predominen els interessos polítics, és el que corre perill. A més, encara que això no m'agradi, si alguna altra vegada torneu a lluitar per la independència amb força, seria la principal eina. 
    • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
     Ara mateix els únics que sembla que volen pactes són PODEMOS i bona part del PSOE, per a PP, C's i Vox qualsevol tipus de pacte amb nosaltres és alta traïció i només ens volen esborrats del mapa.

     I mentrestant els independentistes no-lliristes no-processaires, tampoc en volem saber res de pactes amb l'enemic, sabem que aquells temps del peix al cove i pactar amb l'estat ja han passat, l'autonomia tal i com l'hem conegut ja és part del passat i no tornarà , ara només ens quedar anar a caixa o faixa amb l'independència o desaparèixer com a poble de la manera més humiliant possible. Som molts els que estem disposats al que calgui.
  • Benfresc13.194 6 159👍 12.699
   Et recordo que Vox puja i aquest radicalitza les posicions de PP i C's, de retruc també del PSOE. Qui sap si darrere de Vox en vindrà un encara pitjor que apreti encara més.
   • Anna May78👍 1
    Però Vox no guanyarà les generals, miro molt les enquestes. I se, per experiencia pròpia, que els voxeros s'imaginen que tots els que llegim els comentaris que fan als digitals estem o serem fàcilment convençuts. No és així, els deixem xerrar sence interrompre però no hi ha més. PP i Cs tiraran cap a una altra banda. Al comentari anterior, per exemple, et dic que és la llengua catalana el que corre perill, però és per la demografia i la força del espanyol entre els inmigrants, no perquè PP i Cs farien voluntàriament coses contràries a ella. Per exemple, si demaneu doble o triple xarxa escolar, la podreu acconsseguir, o premis literaris subvencionats. Amb el "jaleo" que hi ha habut ni al PP o Cs se'ls ve al cap mostrar afecte per la llengua catalana, ni als líders independentistes cuidar-la i millorar la seva situació.
   • Anna May78👍 1
    Més allá de Vox ho trovo difícil. Els vots a Vox són per diversos motius: El tema de la Viogen, per exemple, ha sigut molt important (de fet, l'únic amb el que s'han atrevit a destacar a Andalucia). En quant a nacionalisme, té l'avantatge de dirigir-se a un poble que en certes coses és una mica acomplexat, que no vol pensar gaire en la seva història, i que de vegades sí que creu de debò que els vascos o els catalans són més competents. A més, serà un dels protagonistes del judici.

    Però trovo difícil que un votant genuini de Cs, partit que rebutja el nacionalisme -com tot el grup ALDE  - i que ha alçat la bandera espanyola només com a resposta i a la vora de la europea- pugui soportar un discurs fortament identitari. I tampoc penso que això sigui primordial per als votants del PP, sinó la esperança de que ara si, de debò, tinguin l'atenció de fer una política econòmica adequada, que els perills per aquesta banda són molts.

    Jo crec que només els de Vox poden aceptar tranquil·lament un 155 sence que hagi una nova declaració d'independència. Els altres si sembla que ho acepten ara és pels ànims escalfats i perquè no saben encara prou bé el que és el 155.


  • Aufrany4.776 3 453👍 4.726
   Els periodistes espanyols es fotrien com una moto si el Gobierno volgués aplicar el 155 injustificadament,

   • Anna May78👍 1
    Buf, sí. Pensa al menys en tots els de esquerres: El Diario, El País, Infolibre, La Sexta... Però el més important, com sempre, és la llei. I segons la llei, no es pot aplicar el 155 de manera injusta o indiscriminada. Cap periodista de detres, cap polític de detres, podría oposar-se.

    La Soraya del PP, i segurament el Rajoy, estava morint per dins quan van considerar "obligatòria" la aplicació del 155. Si recordeu, Rajoy ni tant sols atrevía a implementarlo ell sol (hi ho podia fer), només volia anar de la mà amb Cs i PSOE com qualsevol nen petit. I va cedir a les condicions d'aquests dos partits:  les eleccions que volia Cs immediatament, per example. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.766 missatges
 • 220.077 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat