Fòrum

Zipline, enviament de medicaments amb drons a Ruanda

ArtigaireUsuari sumador6.966 9 307👍 4.420

L'ambiciós dron d'entregues mèdiques a Àfrica de Zipline

A Ruanda aquests vehicles aeris no tripulats han aconseguit rebaixar els temps d'entregues de sang de quatre hores a quinze minuts

Per Jonathan W. Rosen, 8 juny 2017


Vídeo a Real Engineering explicant les innovacions tecnològiques que han dut a terme a Zipline

Se'n pot escoltar el brunzit abans de veure'l, ressonant sobre l'hospital del districte de Kabgayi a Ruanda. Apareix a través d'una cortina de boira, a uns 30 m d'alçada, i ràpidament desapareix altre cop tot fent un patró el·líptic per perdre alçada i poder deixar caure la seva càrrega. Poc després, a la sala d'urgències de Kabgayi, se sent un cop sord, a fora hi ha un contenidor de cartró vermell de la mida d'una caixa de sabates enganxat a un petit paracaigudes de paper encerat biodegradable. A dins hi ha dues unitats de sang, que s'usaran aviat en transfusions per a cirurgies o parts complicats, o per tractar joves víctimes de la malària.

Aquesta cooperació entre l'empresa Zipline, de Silicon Valley, i el govern de Ruanda va començar a entregar bosses de sang a Kabgayi a finals del 2016. Aquest servei, que tot just està a la seva infància, ja ha tingut un impacte. Prèviament, el personal hospitalari havia de fer tres o quatre viatges a la setmana per dur productes sanguinis des de la capital, Kigali, fins a Kabgayi, en un viatge de tres o quatre hores i 60 quilòmetres. Ara, un tècnic de Zipline amb un telèfon intel·ligent, a 5 quilòmetres de l'hospital de Kigali, pot enviar-hi un dron en 15 minuts.

Zipline fa servir drons d'ala fixa, amb un abast i una resistència a les males condicions climatològiques més gran que no pas els models multirotor. És el primer sistema d'entrega d'emergència de productes sanitaris del món.

Fundada l'any 2011 amb el nom de Romotive, la companyia va guanyar notorietat inicialment creant el Romo, una mascota robòtica per a Iphone. El director executiu, Keller Rinaudo, va decidir buscar un producte que pogués tenir més impacte social. Aviat, ell i els altres cofundadors de Zipline, William Hetzler i Keenan Wyrobek buscaven països en vies de desenvolupament on un sistema logístic basat en drons fos capaç de salvar vides.

Sota la supervisió tècnica de Wyrobek, els enginyers de Zipline van desenvolupar un dron bimotor capaç de transportar una càrrega útil d'1,5 kg. A mesura que la tecnologia es va millorar, Ruanda va emergir com a lloc ideal per provar el dron. Aquest estat africà és predominantment rural i té poca infraestructura a fora de la capital, fet que dificulta el transport. A la majoria dels 478 centres sanitaris de Ruanda només s'hi pot accedir per carreteres sense pavimentar, un repte especialment complicat durant l'època de pluges.

Els plans de Zipline són de distribuir un ventall de productes sanitaris més ampli, incloent vacunes contra la ràbia, tractament de la SIDA, tuberculosis, anticonceptius... Però la sang era un començament natural, amb un període útil de només 42 dies, durant el qual s'ha de mantenir constantment refrigerada.

Els llocs de llançament són una simple tenda, a on arriben els subministraments de l'hospital. A un costat hi ha una catapulta, que funciona amb un sistema de politges per impulsar els drons de 12 kg a l'aire a una velocitat de 84 km/h. A l'altra hi ha uns matalassos inflables amb un cable per enganxar-hi el dron a l'aire i fer-lo aterrar. Durant el trajecte, un operador monitoritza el vol fent servir una tauleta, però els drons naveguen automàticament fins a l'objectiu fent servir un GPS i un sistema de navegació inercial, que permet deixar caure la càrrega útil amb un error de 5 m de l'objectiu.L'impacte de Zipline és difícil d'estimar, però l'accés a la sang no és l'únic factor a tenir en compte. Manca personal sanitari qualificat, molts pacients no poden accedir als grans hospitals... Però pocs a Ruanda, un estat altament autoritari, s'atrevirien a criticar el govern o un dels seus projectes. Alguns crítics argumenten que serveix de distracció de la vulneració dels drets humans o els elevats nivells de pobresa del país. Tot i això, el personal sanitari ruandès afirma que el servei els ha ajudat.

FONT TECHNOLOGYREVIEW

Publicitat

Fòrums

  • 9.268.007 missatges
  • 220.048 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat