Publicitat

Fòrum

(Actualitzat) Fil de la vaga general del 21-F

bifurca2.402 3 751👍 10.229Fil de la vaga general del 21-F


La Intersindical-CSC ha convocat una vaga general el 21 de febrer. El motiu de fons d’aquesta aturada és el procés judicial contra els presos polítics, cosa que ha fet que els principals sindicats, UGT i CCOO, no hi hagin donat suport. Sigui com sigui, la vaga la pot fer tothom. A continuació, resolem alguns dels principals dubtes que pugueu tenir.

Hi ha convocades mobilitzacions durant la vaga?

Sí. La Intersindical, amb el suport d’altres sindicats, d’entitats i partits sobiranistes, organitzarà cinc manifestacions dijous a les 18 hores a Barcelona (de Jardinets de Gràcia fins a la Gran Via), Tarragona (plaça de la Font), Lleida (plaça Ricard Vinyes), Girona (estació de tren) i Tortosa (plaça de Barcelona). També es faran concentracions en altres capitals de comarca al llarg del matí. A les 12 h s’ha convocat una concentració a la plaça d’Universitat de Barcelona. 

Qui convoca la vaga general del 21 de febrer?

La vaga, la convoca el sindicat independentista Intersindical-CSC. De primer, va registrar el pre-avís els dies 5, 6 i 7 d’aquest mes, que era quan havia de començar eljudici contra l’1-O segons les primeres informacions. Finalment el Suprem es va decantar pel 12 de febrer. El sindicat va optar per convocar la vaga el dia 7, en un primer moment, i ara el dia 21 de febrer.

Qui hi dóna suport, a la vaga general 21-F?

L’independentisme s’ha afegit en bloc a la convocatòria de la Intersindical. A partir del primer moment hi van donar suport entitats com ara l’ANC i Òmnium. Però també uns altres sindicats i organitzacions, com ara la USTEC, el SEPC, el Sindicat d’Estudiants, les ADIC, la CGT d’Ensenyament, Universitats per la República i la Unió de Pagesos. 

Per una altra banda, hi donen suport els partits polítics independentistes: ERCJunts per Catalunya i la CUP. Així mateix, el govern suspèn la seva agenda pel dijous 21 en suport a la convocatòria de vaga general.

Qui pot fer vaga?
 
De vaga, en pot fer tothom qui ho vulgui. No cal avisar el cap. El dret de fer vaga és individual i ningú no pot obligar ningú ni a fer-la ni a no fer-la. Tot i ser un dret individual, el dret d’exercici és col·lectiu, és a dir, en poden fer tots els treballadors. La intersindical ha habilitat un telèfon per a resoldre qualsevol dubte relacionat amb el dret de vaga: 642076557.
Tanmateix, els funcionaris de sectors constitucionalment protegits –com ara la salut, l’ensenyament i el dret d’informació– han d’assegurar uns serveis mínims. En aquests casos, evidentment, la vaga hi és permesa, però l’autoritat governativa hi fixa uns serveis mínims.

Si fem vaga, cobrem o no?

Com que la Intersindical ha registrat la vaga com a vaga general i l’aturada és de vint-i-quatre hores, el contracte laboral se suspèn durant un dia. Això què vol dir? Doncs que els vaguistes no cotitzaran a la Seguretat Social i l’empresa no té el deure de pagar-los aquell dia. Aquest jornal també es descompta dels complements, les pagues extra i descansos setmanals, però no a efectes d’antiguitat, permisos ni vacances.

Les escoles faran vaga?

El sindicat majoritari al sector, USTEC, s’ha adherit a la vaga general del 21 de febrer i fa una crida a la mobilització dels mestres. Els professors individualment decidiran si s’hi afegeixen o no.

Malgrat tot, la Generalitat ha decretat els serveis mínims següents. En els centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants: Una persona de l’equip directiu per centre de treball. A més del personal esmentat, les aules d’ensenyament infantil i primari, és a dir, de 3 a 12 anys, es decreta que hi hagi un docent per cada sis aules. En els casos d’educació especial, la proporció és d’un docent per cada quatre aules. A les llars d’infants, s’ha de garantir el servei d’un terç de plantilla.

I el transport públic. Hi haurà serveis mínims?

Els serveis mínims per a la vaga general d’aquest dijous fixa un 33% durant tot el dia en els transports de Rodalies i Regionals de Catalunya operats per Renfe i del 50%al metro i bus de Barcelona i a Ferrocarrils de la Generalitat durant les hores punta, concretament entre dos quarts de set del matí i dos quarts de deu del matí i des de les cinc de la tarda i vuit del vespre.Fora d’aquestes franges, els serveis mínims han quedat establerts en el 25%.

La resta de transports de viatgers urbans i interurbans i servei d’autobús que uneix Barcelona amb el seu aeroport: 50 per cent del servei habitual. A més, es mantindrà el servei del transport escolar per accedir a centres d’infantil i primària que no tenen transport públic alternatiu sense superar el còmput global no superi el màxim fixat anteriorment. Així mateix, s’estableixen com a serveis mínims tots aquells altres necessaris per al normal funcionament dels serveis fixats anteriorment.

És una vaga política o laboral?

Segons la llei, les vagues amb finalitats polítiques o alienes als interessos professionals dels treballadors són il·legals. Per això la Intersindical sosté que la vaga té motius estrictament laborals: contra la reforma laboral del 2012, de la qual el 10 de febrer es compleixen set anys; per a reclamar un salari mínim de 1.200 euros mensuals; i per a recuperar les lleis socials del Parlament de Catalunya suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol. Tanmateix, tothom sap que la protesta conté un motiu polític de fons, que és el començament del judici contra el procés independentista. El sindicat ho defensa així: ‘Les actuacions de l’estat espanyol, inclosa la judicatura, poden afectar la vida de les persones d’aquest país, tant en les seves condicions de vida com pel que fa a la privació de llibertat; però la vaga té motivacions laborals.’

Respostes

Configuració
 • Josep Carles6.533 14 331👍 2.544
  La Intersindical organitza la vaga general i TV3 no entrevista a ningú del sindicat. Surrealista! Vergonyós!

  Que professionals! 
  • No tinc por980 1👍 855
   Al programa d'en Grasset han entrevistat en Sergi Perelló, a última hora i no sé si ha estat gaire extensa l'entrevista que li han fet. 
   • Josep Carles6.533 14 331👍 2.544
    Gràcies. No ho vaig veure. Menys mal! Jo em referia al TN Nit.
   • autokrator13.649 3 150👍 9.476
    Millor hauria estat que no l'haguesin entrevistat perque veure aquest home parlant de la vaga com ha parlat és per no prendre's seriosament res que vingui d'aquest sindicat. Tu pots dir que el seguiment ha estat be per les dificultats que hi havia, que és un èxit per a ser un sindicat minoritari, etc. 

    Però sortir a dir que ha estat la segona vaga més gran a Catalunya els darrers 15 anys és anar a la tele a mentir a la gent a la cara sense cap problema. Això és processisme traslladat al sindicat, si l'esperança per anar substituint CCOO i UGT ha de ser amb gent així ho tenim molt cru. 
 • Unitat i Orgull10.240 10 212👍 7.691
  No m´ho puc creure...aquest conseller fill de mala mare d´ERC posant-nos a parir per 4 pintadetes a la seu dels botiflers de CCOO!  ERC aneu a pendre pel cul!!!! 

  • __27562__3.869 8 536👍 4.378
   El nostre brillant conseller de treball, després d'una jornada reivindicativa com la d'ahir, tant sols és capaç de tuitar aquesta merda. Escòria processista. No és en Buch, no és en Torrent, no és en Torra, no és en Tardà, són tots!!

   Edito. He intentat inserir el tuit altre cop però no es veu bé. Al menys jo no el veig. • Screen4.782 1 454👍 2.330
  70.000 a Girona ?

  o està molt inflat o han embogit literalment 
 • Isidre11s71👍 28
  Desil·lusionat.

  Sento contradir a alguns dels companys d'aquest fil.

  Des de la zona del Tarragonès, Alt Camp i Baix Camp hem de reconèixer que la vaga a estat un fracàs.

  Exceptuant alguna, honorable, excepció, la gent ha fet la seva vida normal. Començo a pensar que, realment, la gent, està fins als collons del govern de Vichy.

  En aquesta zona comerços , indústries i serveis realitzant la seva activitat normal. I no us diré el que comentaven dels polítics jutjats i , sobretot, de Puigdemont i Torra.
 • Unitat_Catalana14.555 16 136👍 851

  Lamentable paperot dels sindicats alternatius per ja no parlar d'algun que fa dir-se independentista i cridava a boicotejar la vaga.

   

  Molt bé per una part de la IAC i la I-CSC.

   • Foguera Catalana4.988 4 437👍 4.603
    Doncs això, que ha estat una mica trist el paper de la COS. Han estat l'única organització de l'Esquerra Independentista que no ha donat suport a la vaga (de fet, no és que no hi hagin donat suport, sinó que s'hi han posicionat en contra). Que tot el seu moviment polític en bloc els hagi contradit en el seu àmbit (el sindical) els hauria de fer sospitar que s'han passat de purisme.

    Espero que els militants que quedin a la COS provin de reconduir la situació. Necessitem sindicats nacionals i de classe que no siguin marginals. La I-CSC sembla que s'esforça en créixer i arribar a tot arreu. Estaria bé que la COS també ho fes.
    • Partisano Tito8.345 11 259👍 88
     Que tot el moviment demane una vaga general com el que demana una pizza per telèfon, és cosa seua. I crec que és una errada. En el comunicat ja es va explicar per què no es donava suport a la vaga. És més, la COS diu que cal una vaga,sí. Una vaga treballada amb temps, des de la base, des dels centres de treball, impulsada pels sindicats amb el suport del moviment polític, feminista, moviments socials, etc.

     El què ha dit la COS és; anem a fer-ho bé. I per molt que diga en Sergi Perelló a la televisió, la vaga (com a vaga laboral) no va tindre un seguiment massa gran. I això tampoc em semblaria malament si s'haguès fet abans un debat entre tots els sindicats per valorar la cnvocatòria, o no.

     Recorde que la COS, juntament amb CGT i Solidaridad Obrera, ja fa uns anys vam convocar una vaga general, i tot i que la majoria de sindicats no s'hi van sumar, nosaltres creiem que era imrescindible,, i que si CCOO i UGT no volien tensionar al govern de Madrid, o al de la Generalitat, nosaltres convocaríem igualment. En aquella, la I-CSC no només no va convocar, si no que no va voler ni tan sols parlar-ho. ells i elles no van mai a reunions unitàries... però reclamen que tothom s'hi sumen a les vagues que convoquen quan els truquen des de Calàbria (on tenen junts la seu), o des de l'ANC.

     A nosaltres no ens hi trobaràs en aquestes coses. La COS està treballant per què la vaga del 8-M siga un èxit, com a totes les que democràticament s'ha decidit convocar.

     Per acabar, no sé on veus tu un sindical NACIONAL en la I-CSC,,,la meua nació, la nació catalana no acaba a Portbou o a Alcanar.

     • Foguera Catalana4.988 4 437👍 4.603
      Tothom va veure que al moviment li convenia molt més la vaga que aquestes excuses (i mentides com que el govern convoca la vaga). Fins i tot, jo diria que a nivell organitzatiu del vostre sindicat us convenia més convocar la vaga que aïllar-vos, però vosaltres sabreu. El 3O i el 8N eren un bon camí. Però en fi, si vosaltres us n'aneu, els treballadors continuarem sense vosaltres
    • Ohtar17.832 8 95👍 8.792
     Jo estic afiliat a la COS i estic totalment d'acord amb el comunicat que van fer. 
 • Gorg359👍 705
  La vaga ha estat un èxit, s'hi posin com s'hi posin espanyolistes, processistes o tarats mentals.

  Tenim moltes coses per criticar i ser pessimistes del moviment independentista, però de vegades alguns us passeu de frenada arribant al ridícul.
  • autokrator13.649 3 150👍 9.476
   Al meu poble han obert fins i tot els comerços de gent de familia de CDC i d'ERC de tota la vida. A la mani hem estat 200, piquets ni talls de carretera no hi ha hagut, se suposa que el 3-O vam ser 8.000, encara que no fos veritat i ho deixis en 4.000 no hi ha comparació. 
   • Gorg359👍 705
    Qui ha dit que la vaga d'ahir ha estat igual que la del 3-O? Cap de les vagues dels darrers 40 anys, es pot comparar amb la del 3-O, per tant si ens posem a comparar totes hauran estat un fracàs.

    Posats a ser objectius, el grau d'impacte ha estat molt menor als municipis de l'AMB, però tal i com s'ha dit, a nivell global ha tingut un seguiment molt més alt que les darreres vagues convocades per els grans sindicats.

     
 • venjança_catalana4.772 3 456👍 5.598
  Algú hauria de fotre un toc d'atenció als que es volen aprofitar de l'empenta i mobilització independentista per ficar pel mig les 4 reinvindicacions de pa sucat amb oli de l'estil lluita obrera anticapitalista 

  Tant a la manifestació com la vaga la van seguir uns quants(i no pocs) autònoms i empresaris, així que no, no cola. Si els motius de la Intersindical per fer la vaga són laborals és perquè no es pot convocar una vaga per motius polítics 
  • rotllan12.280 5 169👍 12.559
   Potser això és un altre motiu sistèmic. Potser justament perquè és il·legal fer vagues polítiques s'haurien de fer més que mai.
   Quan les vagues eren il·legals era quan més sentit tenien els sindicats.
 • Screen4.782 1 454👍 2.330
  Ja sabeu què va dir en Ratubiela (fent mèrits per a que li donin una moma els de l'IBEX-35) ?

  Joan Coscubiela i la patronal

  Reacció irada del membre de CCOO a la vaga general de dijous passat

  https://www.vilaweb.cat/noticies/joan-coscubiela-i-la-patronal-article-opinio-andreu-barnils/


Publicitat

Fòrums

 • 9.301.504 missatges
 • 221.315 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat