Fòrum

Cop d'Estat a Veneçuela (amb el suport dels EUA i el Brasil)

SantsUsuari sumador31.782 14 25👍 10.919
Collons, que malament està el Racó que ha passat fa dues hores i encara no n'hi ha fil...

El cap de l'oposició a Maduro es proclama president interí de Veneçuela
Trump dona suport a Guaido enmig de manifestacions opositores que han deixat almenys 4 morts

2 min. BARCELONA 23/01/2019 19:22

El líder de l'oposició veneçolana, Juan Guaido, s'ha proclamat aquest dijous com a nou president interí de Veneçuela, enmig de les protestes multitudinàries que li donen suport al carrer i que reclamen la fi del govern de Nicolás Maduro. El moviment ha tingut lloc alhora que des de la Casa Blanca s'assegurava que el president dels EUA, Donald Trump, donaria suport a una presidència interina de Guaido.

Guaido és l'actual president de l'Assemblea Nacional, no reconeguda per Maduro, i s'ha declarat com a president interí en base a tres articles de la Constitució veneçolana.

"Reconec oficialment el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaido, com a president interí de Veneçuela. En el seu paper com a l'única branca legítima del govern degudament elegit pel poble veneçolà, l'Assemblea Nacional va invocar la constitució del país per declarar il·legítim Nicolás Maduro, i la presidència va quedar vacant. El poble de Veneçuela s'ha pronunciat amb valentia contra Maduro i el seu règim i ha exigit la llibertat i l'estat de dret", diu el comunicat de la Casa Blanca fet públic immediatament després.

Simpatitzants i opositors s'han manifestat aquest dimecres pels carrers de Veneçuela per donar suport o qüestionar el seu president, Nicolás Maduro. L'oposició ha convocat diverses marxes arreu del país per denunciar la "usurpació" del govern.

De moment hi ha més d'una quarantena de detinguts, i un jove de 16 anys ha mort mentre participava en una manifestació antigovernamental a Caracas, segons ha informat l'Observatori Veneçolà de Conflictivitat Social (OVCS). "Condemnen l'assassinat del jove Alixon Pizani amb arma de foc durant la manifestació a Catia, Caracas", ha difós l'ONG a Twitter.

Tres persones més haurien mort durant el saqueig a un supermercat que va derivar d'una de les protestes. Veneçuela fa tres dies que du a terme protestes contra Maduro, però aquest dijous era el dia que l'oposició havia convocat oficialment els seus seguidors a totes les ciutats del país, on s'han mobilitzat àmpliament.

Fa dues nits consecutives que centenars d'habitants de Caracas surten al carrer per protestar en contra de Maduro, que fa deu dies va assumir el seu segon mandat, en uns comicis qualificats de fraudulents i no reconeguts per gran part de la comunitat internacional.


Font: Ara.cat

Respostes

Configuració
 • maori15.617 3 121👍 7.905
  Parlament Europeu es divideix sobre Veneçuela  El Parlament Europeu queda fracturat a l'hora de votar una nova resolució sobre Veneçuela, que segons oponents, es deriva de "la postura extremista" de Trump.

  Amb 310 vots a favor, 120 en contra i 152 abstencions, el Parlament Europeu va aprovar dijous la segona resolució d'enguany, que comptava amb el suport del grup Popular, dels Conservadors i dels Liberals.

  La duresa de les sancions addicionals proposades en la iniciativa contra el Govern de president legítim de Veneçuela, Nicolás Maduro, de fet, va provocar una divisió en l'hemicicle i es va trencar el suport al colpista Juan Guaidó.

  Els socialistes, que van decidir per primera vegada abstenir-se, lamenten que la resolució, a més de dificultar la feina de la Diplomàcia europea, no rebutjava "obertament" una possible intervenció militar contra el territori bolivarià.

  L'eurodiputat espanyol Javier Couso, d'Esquerra Unida (IU), que està en contra del colpisme a Veneçuela i va votar NO a aquesta resolució, per la seva banda, ha indicat que "aquesta votació ha estat diferent perquè per primera vegada hi ha hagut una divisió claríssima . El grup socialista s'ha abstingut i ha hagut molts vots en contra, més de cent i escaig".

  Couso va denunciar, així mateix, que els simpatitzants de la resolució "segueixen mantenint una postura que s'acosta no al que hauria de fer Europa, sinó més aviat segueix gairebé a l'uníson la postura extremista" del president dels EUA, Donald Trump.

  El vot s'ha produït tot just unes hores abans que el Grup de Contacte impulsat per la Unió Europea (UE) es reunís a Quito, capital d'Equador, per donar una nova oportunitat a la via diplomàtica a la crisi política tramada, segons diferents polítics, des de l'exterior.

  Després de la seva primera reunió el passat 7 de febrer a Montevideo, capital uruguaiana, es va acordar la creació de dos grups de treball que explorin vies d'acord per canalitzar l'ajuda humanitària i la celebració d'eleccions presidencials lliures, justes i transparents amb la participació de tots els actors i observació internacional.


  https://www.hispantv.com/noticias/europa/424719/parlamento-europeo-resolucion-venezuela-golpe-maduro?fbclid=IwAR3THRBbufvZXdnhAsgxhSx9VKE-RSHztAk9QfkNZ3Ui_uV2HVLYe_ERCbg 
 • maori15.617 3 121👍 7.905
  13 militars veneçolans expulsats de la FANB per donar suport a Guaidó  El president veneçolà degrada i expulsa de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) a 13 oficials que van manifestar el seu suport al colpista Guaidó.

  Nicolás Maduro expulsa 13 oficials de la FANB, inclosos el major general Hugo Carvajal i l'exdirigent de l'Institut Veneçolà d'Assegurances Socials Carlos Rotondaro, per donar suport a Juan Guiaidó, cap de l'opositora Assemblea Nacional (AN) de Veneçuela, autoproclamat president interí de Veneçuela en un acte inconstitucional.

  D'acord amb la Gaseta Oficial número 41602 del passat 20 de març, el grup de militars va ser degradat per pretendre "mitjançant actes violents i desconeixement de les autoritats legalment constituïdes, canviar la forma republicana de la nació".

  El general Carvajal, que el 22 de febrer passat va manifestar el seu suport a Guaidó, va ser expulsat per ser "indigne de pertànyer a la FANB", en cometre "actes de traïció a la pàtria" i cridar als militars a rebel·lar-se contra el mandatari del país bolivarià, Nicolás Maduro, segons el document oficial.

  En el document es precisa, així mateix, que el general Rotondaro, acusat pel ministre Públic del país bolivarià pel suposat desfalc de 100 milions de dòlars, va manifestar el seu suport a l'opositor Guaidó i ha titllat de "corruptes" a alguns funcionaris de l'Administració de Maduro.

  Els dos militars formen part de la llista esmentada en la Gaseta Oficial, on figura el nom dels oficials veneçolans desposseïts dels seus graus militars com una "mesura exemplaritzant" que garanteix el "funcionament eficient i la moralitat" de la FANB.

  Tots dos generals van ocupar alts càrrecs durant els governs del difunt president Hugo Chávez i també de l'actual president veneçolà.


  https://www.hispantv.com/noticias/venezuela/425249/militares-fanb-apoyo-guaido-maduro-eeuu 
 • maori15.617 3 121👍 7.905
  Eliminen a Deutsche Welle a Veneçuela després d'emetre 'Fake News'  El senyal de l'emissora alemanya Deutsche Welle (DW) en castellà ha estat suspesa de l'aire a Veneçuela després d'emetre notícies falses per desestabilitzar el país.

  Les autoritats del canal alemany de notícies van comunicar el passat diumenge l'eliminació de la seva difusió de la xarxa de cable a la nació bolivariana, acusant a la Comissió Nacional de Telecomunicacions de Veneçuela (Conatel) de prendre aquesta mesura.

  Prèviament, l'agost de 2018 la Conatel havia tallat temporalment el senyal de Deutsche Welle per circular "Fake News (notícies falses) per desestabilitzar la pau del país" caribeny, segons va tuitejar la Conatel.

  Ara, el director general de DW, Peter Limbourg, ha demanat expressament a les autoritats veneçolanes que restableixin el senyal del canal. "Farem tot el possible perquè els nostres televidents segueixin sent informats", ha ressaltat.

  Limbourg ha assegurat també que la cadena continuarà transmetent els seus programes, en particular aquells centrats en l'actual situació a Veneçuela, a través de les xarxes socials i del canal de Youtube de Deutsche Welle.

  DW va ampliar la seva cobertura, amb un nou segment exclusiu per a Veneçuela, després de l'escalada dels disturbis al país sud-americà al gener de 2019, quan Juan Guaidó, cap de l'Assemblea Nacional (AN) veneçolana -declarada en desacatament a 2016 i controlada per l'oposició- es va autoproclamar de manera inconstitucional "president interí" de Veneçuela. A més, va realitzar una entrevista exclusiva amb el colpista Guaidó.


  https://www.hispantv.com/noticias/venezuela/426017/canal-aleman-deutsche-welle-maduro-golpe?fbclid=IwAR3NJAOqY8qRmcIfEtSJL3DP1utiFjIkHYNsnRz8p6ZcBbusAA27YY6Cr2g 

Publicitat

Fòrums

 • 9.266.604 missatges
 • 220.000 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat