Fòrum

Una nova organització comarcal

PàtriaLliure271 1👍 143
Crec que a Catalunya tenim un problema amb les comarques, així que hauríem de establir uns principis a l'hora de fer el mapa comarcal (quelcom així com la 'Llei de Comarques' a la futura República Catalana):


- Les comarques han de tenir mínim un municipi de 20.000 habitants o sumar entre tots ells 30.000. Sempre, és clar, que això no supongui fer unions forçoses. No pot ser que una comarca sigui només una petita unitat geogràfica sens una vil·la capaç de vertebrar-la.

-  La creació d'una comarca no pot significar segregar unitats geogràfiques amb comarques artificials (tots els alts i baixos, orientals i occidentals... que tenim al nostre país).

- Les comarques tenen un Conseller General escollit pel President de la República i un Conseller Segon escollit a les eleccions veguerials.

- Aquests comarques funcionaran com a circunscripció electoral per les eleccions veguerials.

- La Llei de Comarques (com la de Vegueries) no s'aplica a la Val d'Aran, ja que s'aplica la Lei suth regim especiau dera Vath d'Aran.

Respostes

Configuració
 • Capità·carxofa3.647 1 566👍 9.747
  Sense plànol de la teva visió el fil no val res.

  A priori, apart d'algunes modificacions puntuals com particionar La Selva, el problema més greu que trobo que hi ha és la imbricació del model comarcal amb la realitat metropolitana. A priori estic a favor de crear un barcelonès reforçat, de Castelldefels a Montgat i de la Barceloneta a Sant Cugat, i simplificar administrativament tot el munt d'entitats metropolitanes. És el més racional, per molt que sigui un malson pujolista per la concentració de poder en mans metropolitanes que implica. Per evitar-ho, la vertebració del rerepaís és molt important, i establir la capital de la República a Manresa una passa en la bona direcció.

  Per cert, hi ha ciutats com Solsona, Falset, Puigcerdà... que tot i ser molt petites compleixen perfectament la funció de capital comarcal, una realitat que el teu model no contemplaria.
 • catalàamallorca41.766 7 14👍 18.234
  Tema mai tractat al racó.

Publicitat

Fòrums

 • 9.283.536 missatges
 • 220.618 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat