Fòrum

El Col·legi de Metges de Castella i Lleó, preocupat per la "feminització" del sector...

EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966

El Col·legi de Metges de Castella i Lleó, preocupat per la "feminització" del sector

Metges i entitats de defensa de la sanitat pública alerten que aquests missatges "alimenten la misogínia"

Redacció 20/01/2019 - 12.02Actualitzat 20/01/2019 - 14.06
 
 

Els membres del Consell de Col·legis Oficials de Metges de Castella i Lleó

L'òrgan que agrupa els col·legis oficials de metges de Castella i Lleó ha elaborat un polèmic estudi sobre la situació de la professió a la comunitat.

L'"Estudi democràfic dels metges de Castella i Lleó", presentat aquesta setmana, alerta de la "greu problemàtica que viu la sanitat" d'aquella autonomia en matèria de recursos humans per la previsió de jubilacions entre el col·lectiu de metges i per "la tendència a la feminització" de la professió.

Fragment de la convocatòria de l'acte de presentació de l'estudi demogràfic de la professió mèdica


Segons les dades que aporta l'estudi, a Castella i Lleó hi ha actualment 14.918 metges col·legiats i, d'aquests, dos de cada tres són dones menors de 55 anys. Pel col·legi, "això suposa que la planificació ha de preveure l'impacte en l'activitat per les baixes, les excedències, les reduccions de jornada per maternitat i la cura dels fills".

 

Les especialitats més "feminitzades", segons l'estudi, són pediatria (amb un 72% de pediatres dones), obstetrícia i ginecologia (amb un 70%), i medicina de família (amb un 60%), totes considerades "bàsiques per l'alta demanda".

En la presentació de l'informe, el president del Consell del Col·legi de Metges, José Luis Díaz Villarig, ha volgut matisar l'estudi i ha dit que no consideren la feminització un problema, tot i que ha observat que "les dones tenen connotacions especials en determinats moments de la seva vida", en referència a la maternitat.


Demanen que es rectifiqui l'estudi

La incidència que fa l'estudi en l'augment de la presència de dones en la professió mèdica i el fet que ho vegin com un problema ha despertat les crítiques de diversos sectors per com s'ha formulat.

La Coordinadora de Plataformes en Defensa de la Sanitat Pública ha reclamat al Col·legi de Metges que es rectifiqui l'estudi perquè consideren "increïble" que la major presència de dones dins al professió mèdica sigui percebuda com "un problema" i alerten que aquests missatges "alimenten la misogínia". En un comunicat, titllen d'"inaceptable i conceptualment rebutjable incloure al calaix de la problemàtica que viu la professió la tendència a la feminització".

"Els col·legis de metges són organismes de dret públic, als quals s'ha d'estar inscrit obligatòriament per exercir la professió, i, per tant, no poden fer servir el llenguatge, en el cas que només sigui això, de tal manera que pugin alimentar la misogínia que des de tants àmbits s'està impulsant."

El conseller de Sanitat del govern de Castella i Lleó, Antonio Sáez, ha negat que la feminització sigui "cap problema", però ha dit que és una realitat que dos terços dels facultatius menors de 55 anys de la comunitat són dones.

També hi ha hagut crítiques a l'estudi a les xarxes socials.

 Altres professionals destaquen que la major presència de dones en la medecina s'ha de veure com una oportunitat d'enriquir la professió i no pas com un problema.


 L'augment de dones en la professió mèdica és una realitat que el Col·legi de Metges de Barcelona veu com "un dels grans motors de transformació del sistema sanitari". Pel seu president, Jaume Padrós, el veritable problema és la precarietat i la dificultat de conciliar feina i vida familiar, que afecta especialment les metgesses més joves.


 

Respostes

Configuració
 • RESILIENT2.504 2 734👍 2.056
  Poden jeure tranquils, al Consell i veig 12 pollastres i 2 gallines que probablement són les encarregades de fer l'ou com ja passa a tots els galliners.
 • esclata-sang1.551 1 965👍 1.185
  Abans no estaven preocupats per la "masculinització", a que no ? 

  I per la "feminització" del personal de neteja ? Els preocupa ?

  És que clar, les professions prestigioses han de ser per als homes i les altres per a les dones....

  M'estic imaginant com són els dirigents d'eixe col.legi de metges
  • JNS4.337 13 496👍 1.619
   Les professions més arriscades i perilloses també són per als homes (el 97% de morts en accident laboral són homes). No us veig queixant-vos per això.
   • esclata-sang1.551 1 965👍 1.185
    I què té que vore una cosa amb l'altra ?? 

    Ara que si ho vols justificar, tu mateix....
    • JNS4.337 13 496👍 1.619
     Doncs que només voleu que les dones tinguin les coses bones que tenen els homes però les dolentes que les segueixin tenint ells en exclusiva. Molt parlar del "sostre de vidre" però del terra de vidre i de la masculinització de les feines més dures, arriscades i mortals no en dieu ni piu perquè no us interessa. Colla d'hipòcrites.
     • esclata-sang1.551 1 965👍 1.185

      Hipòcrites, diu !!

      Em fa gràcia com justifiqueu els masclistes la discriminació a la dona. Eixe argument et val per a qualsevol abús. 

      Encara sort que ha arribat VOX i ja tens a qui votar....
      • JNS4.337 13 496👍 1.619


       Em fa gràcia com justifiqueu els femellistes la discriminació a l'home, reclamant per a les dones només les coses bones que tenen els homes però no les dolentes. I així justifiqueu qualsevol abús i discriminació envers els homes. 

       Hipòcrites, sí. 
 • nemo6.543 9 328👍 2.065
  Fets:

  1- La sanitat en conjunt, i tots els seus oficis, actualment atrauen més a dones que a homes. Investigació sanitària, metgesses, infermeria, auxiliars...la majòria son dones, i no pasa res.

  2-La mitjana d'edat dels doctors que opien aixina es prou alta, i d'ací a 10 anys o son jubilats o baix terra. Si s'han quedat en altres temps és el seu problema.

  3- Considerar la feminizació d'un sector com un problema "per se" es injust i misogín. Més si ens fixem que els ¿problmes? siguen les baixes per maternitat o les mitges jornades. Aquests prohoms haurien de saber que els homes ja poden demanar les mateixes baixes i jornades per a cuidar dels nens. I que també hi ha homes que decidixen cuidar dels nens mentre elles treballen. Eixe pensament és del segle XIX, no del XXI. • oprimit19.635 15 79👍 10.083
  Ho he llegit en diagonal, si jo he entès bé diuen que més dones joves volen dir més baixes per maternitat i reduccions de jornada. La qual cosa vol dir que faltaran més professionals per cobrir aquestes baixes i reduccions.

  On és el problema?

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.257 missatges
 • 220.054 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat