Fòrum

Jordi Puig, rodant per la República. Entrevista a Diània TV.

Indesquerra20.362 9 75👍 7.119
L’activista Jordi Puig recorrerà els Països Catalans en cadira de rodes per demanar la llibertat dels presos i preses polítiques i exiliades i la implementació de la República.

Entrevistem al mallorquí (nascut a Girona) Jordi Puig, que isqué de Felanitx el passat 19 de desembre per fer una trajecte en cadira de rodes entre diferents pobles de les illes Balears, el País Valencià i Catalunya. Actualment es troba recorrent les comarques diàniques.

Vídeo

Respostes

Configuració
 • Josep Carles6.514 13 332👍 2.480

  "A voltes una feblesa es pot convertir en una fortalesa"

  A Jordi Puig li mou una convicció insubornable; dos braços forts; i una xarxa de solidaritat que li dóna suport per assolir l’objectiu que es va marcar a principis de desembre: recórrer els Països Catalans de punta a punta amb la seua cadira de rodes per demanar la llibertat dels presos polítics catalans i reivindicar el dret a votar. El seu periple el va iniciar el 19 de desembre i des d’aleshores ja ha recorregut Mallorca, Eivissa i Mallorca i el sud del País Valencià. Cap a meitat mes de març espera arribar a Salses. «El camí cap a la independència és irreversible», assegura.

  Per Violeta Tena


  Entrevista a El Temps: https://www.eltemps.cat/article/6154/a-voltes-una-feblesa-es-pot-convertir-en-una-fortalesa?fbclid=IwAR1FoAljOcibyW7bu7ztNCG4uggTBz1fK-U64K6dcJ7uQcGwBkuvxICeOE8

 • Josep Carles6.514 13 332👍 2.480
  Avui ha passat per Sabadell. 

  Un patriota de pedra picada. Però molt!

  Text i imatges: Diari de Sabadell
 • Josep Carles6.514 13 332👍 2.480

  Jordi Puig: ‘Ells lluiten contra allò que odien i nosaltres per allò que estimem’

  Aquest militant independentista veterà continua la seva ruta amb cadira de rodes arreu dels Països Catalans

  Jordi Puig
   07.03.2019  01:50

  Estada important de Jordi Puig (@Cami_Republica) a Barcelona en el periple en cadira de rodes per tots els Països Catalans. Aquest militant independentista veterà encara la recta final de la seva fita de recórrer el país. Partirà avui mateix cap al Maresme i d’allí estant anirà nord enllà fins arribar a Salses el 7 d’abril, si no falla res en la previsió. El viatge va començar el dia 19 de desembre a Cas Concos (terme municipal de Felanitx, a Mallorca) i si tot va bé haurà abastat més de 2.000 quilòmetres de recorregut, en etapes que tenen entre 10 i 30 quilòmetres, depenent de la duresa del terreny a recórrer i de les possibilitats.

  Ahir al vespre eren molts que saludaven Puig a la plaça del Rei, en els aplecs de cada dimecres per a demanar l’alliberament dels nostres presos i el retorn dels exiliats. A tots i cadascun, Puig els va donar les gràcies, els va dir que el fet important era no defallir i que tenia la sensació que el poble no fallava mai.

   

  Aquest recorregut que fa pel país ha tingut tres moments màgics excepcionals, ara com ara.

  Jordi Puig

  ‘El primer va ser el dia 21 de gener, quan el recorregut el vaig fer de València a Bétera, acompanyat del pare de Guillem Agulló. A Bétera és on viu una germana seva i l’acte que vàrem fer allà i la xerrada va ser espectacular, una de les coses personalment més emotives de tota la ruta. Hi ha dos moments més de la mateixa intensitat o importància. El primer va ser l’entrada a Mont-roig del Camp on m’esperava més de mig poble i on vàrem fer un recorregut pel Pont de la Vergonya,el tros de camí immortalitzat al YouTube, on va haver de recular la Guàrdia Civil. Això va ser brutal. I el tercer moment va ser a Reus, on em vaig trobar amb els avis i les àvies que cada dia fan els tres tombs a la plaça de l’Ajuntament i que són els que van plantar cara als piolins als seus hotels. La líder del moviment és la senyora Maria, que té noranta anys i que em deia: “Tinc noranta anys, és clar que hem de tenir molta pressa”.’

  Una de les dificultats principals que ha trobat per fer la ruta, l’explica així: ‘Tècnicament, em consideren un vianant, i això vol dir que no puc circular ni per autopistes ni per autovies. Això ha estat un problema, per exemple per poder entrar a la ciutat d’Alacant. També he de procurar trobar carreteres prou segures que tinguin vorals o on no hi hagi revolts gaire tancats, perquè te la jugues.’ Això ha fet que dels 1.600 quilòmetres recorreguts fins ara la majoria siguin en cadira de rodes, però uns quants centenars els ha haguts de fer amb automòbil.

  Jordi Puig

  De moment, Jordi Puig ha tingut sort amb el temps atmosfèric –’No ha plogut ni un sol dia’– i amb totes les dificultats tècniques que han anat apareixent. ‘El dia que havia de fer l’etapa entre Xàtiva i Gandia, que són quaranta quilòmetres i amb un port de muntanya pel mig, vaig pensar que era massa i a la gent que m’acompanya els vaig dir que havíem de dividir-ho i fer nit al mig. Només hi havia dos possibles pobles on dormir, Quatretonda i Llutxent, que són molt petits. La gent de l’equip que m’acompanya em deien que ho deixés estar i que féssim aquell tram amb automòbil, però els vaig dir que no, que busquessin. I al final hi va haver gent disposada a acollir-nos a tots dos pobles. És brutal, a tot arreu on he anat hi ha gent que et vol acollir.’

  Puig fa aquesta ruta pels Països Catalans mentre dura el judici. ‘No l’he pogut seguir ni ho he volgut fer. A la carretera prou feina tinc de controlar els camions que em vénen de cara. A més a més, si és un judici farsa, seguir-lo és perdre el temps. Ep, que no vull dir que no hi hagi gent que ho hagi de fer per aixecar acta de totes les seves mentides i actuar en conseqüència amb tot plegat, però la solució de tot això la donarà la gent.

  Jordi Puig

  Quan a Jordi Puig li demanes què ha après en tots aquests dies voltant pel país, els ulls li brillen amb una intensitat especial: ‘Tenim un país que val molt la pena per la qualitat humana de la gent. Ells lluiten contra allò que odien i nosaltres per allò que estimem; aquesta és la cosa més increïble de totes.’

  A la plaça del Rei se li atansa molta gent que li demana què en farà, de tota l’experiència acumulada. Molts li demanen que escrigui un llibre. ‘Me’n parla molta gent, de la possibilitat de fer una cosa o una altra, perquè tot això no es perdi, però personalment trobo que el fet més important és veure com puc dominar el recorregut emocional. T’asseguro que és molt més impactant el recorregut emocional que el cansament físic; és molt intens’.

  De totes maneres, en tot el periple s’ha pogut adonar d’una cosa: ‘El que em transmet la gent de cada poble i el que jo vull explicar a tothom, també, és que malgrat totes les dificultats guanyarem, perquè tothom està decidit a guanyar.’ S’acomiada de tothom a la plaça. Abraçades amb Roger Espanyol, encaixades de mans, petons. Rep molt d’encoratjament per a continuar el viatge i, en encaixar, amb la mà forta i la mirada neta, encomana les ganes de no defallir, de continuar la lluita infatigablement, cadascú a la seva manera. Demà emproarà cap al Masnou i deixarà un rastre de somriures i de conviccions en la fermesa de cada una dels habitants d’aquest país.


  https://www.vilaweb.cat/noticies/jordi-puig-ells-lluiten-contra-allo-que-odien-i-nosaltres-per-allo-que-estimem/?fbclid=IwAR0MXfyWcUqOs7r324pqzL-AKS77qykh5QET664wp0OLAiAVrrRLt4Kf4fQ

 • Josep Carles6.514 13 332👍 2.480

  Impressionant!!!

  ------------------------

  Jordi Puig arriba a Salses: Més de cent dies de ruta en solidaritat amb els presos polítics arreu del país

  Resum de la ruta en cadira de rodes en defensa de la República i en solidaritat amb els presos polítics i exiliats

  Jordi Puig

  Per: Redacció

   
   06.04.2019  21:50

  Més de cent dies en ruta, rodant en cadira de rodes arreu dels Països Catalans. Jordi Puig acaba el trajecte de denúncia, que ha fet durant més de tres mesos. Una mostra de solidaritat amb els presos i els exiliats polítics i una reivindicació de la RepúblicaCatalana arreu del país. Abans d’acabar la marxa, Puig ha descansat entre PerpinyàBaó (Rosselló) i Prada (Conflent). La darrera rodada d’avui fins a Salses (Rosselló) serà el comiat d’una aventura de compromís amb el país i la seva gent. Un exemple de solidaritat i de superació de l’històric militant independentista, que va començar a Mallorca el 19 de desembre de l’any passat.

  Jordi Puig

   

  ‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras

  Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol

  Puig també sap el que és ser empresonat. Ell va estar a la presó 1.663 dies per una condemna a vuit anys de presó dictada per un tribunal militar per l’assalt fallit a la caserna de Berga el 15 de novembre de 1980, atribuït a l’ETA politico-militar. Va sortir en llibertat condicional el 1985. El 1992 el Tribunal Constitucional espanyol li va concedir l’empara d’acord amb el fet que els tribunals militars que l’havien jutjat havien violat el principi de la presumpció d’innocència.

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  Avui, jornada de descans entre Perpinyà, Baó i Prada, abans de la darrera rodada fins a Salses. Mentre alguns descansem, a l'exili i a les presons la lluita continua.

   
  61 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  Mostra la imatge al TwitterMostra la imatge al Twitter
  Taurinyà-Chiari@ElsaChiari
   
   

  En Jordi Puig a Prada

   
  Llegeix els altres tuits de l'usuari Taurinyà-Chiari
   
   

   

  Jordi Puig va començar el desembre passat la seva particular mostra de solidaritat amb els presos polítics, fent la volta als Països Catalans en cadira de rodes. L’ha anat explicant tota al Twitter @Cami_Republica:

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  5 de gener, Altea. 5 de febrer, Reus. 5 de març, Barcelona. 5 d'abril, Perpinyà. Una cinta que s'allarga, s'eixampla, s'enforteix. Cal regar la llavor per fer-la germinar.

   
  17 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  Perpinyà, al Casal Jaume I, catalans del nord, catalans del sud. Tant se val d'on venim, només importa on anem, cap a la llibertat.

   
  63 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  Puig va començar a rodar a Cals Concos, a Mallorca, i d’aleshores ha rodat arreu del país. Altea (Marina Baixa)Reus (Baix Camp), Barcelona o Perpinyà són només algunes de les poblacions del país per les quals ha passat, on ha rebut l’escalf de moltes persones.

  L’objectiu era reivindicar la República i mostrar la solidaritat amb els presos polítics. Puig va decidir que volia convertir la seva limitació física en un estímul per a portar el missatge de la independència arreu dels Països Catalans.

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  88a etapa, la Torre del Bisbe - Perpinyà. De Mallorca al Palau dels Reis de Mallorca, un sol país, un sol poble.

   
  27 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  Durant la ruta, Puig ha assistit a nombrosos actes de la societat civil. Per exemple a Catalunya Nord on va participar en l’homenatge al monument del President Companys i després va prendre part d’un debat sobre la seva experiència.

  A Puig també l’han acollit representants polítics com el batlle de la Torre del Bisbe. També ha participat en conferències com la que es va fer al Casal de Perpinyà. Avui, 7 d’abril, anirà fins a la Porta dels Països Catalans, a Salses, on posarà el punt final al seu recorregut.

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  Durant la rita per la República de Catalunya hi ha moltíssima gent que m'ha ajudat. He de fer un agraïment molt especial a la Vero Santapau, que ha coordinat tota l'organització.

   
  19 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  PedreguerTarragonaRiudoms o Sant Cebrià de Rosselló. Trepitjant territori i encomanant el seu esperit optimista: ‘Per què estàs tan convençut que guanyarem?’, li demanaven en una xerrada a Sant Cebrià. ‘Perquè la gent ho ha decidit’, contestava Puig. Un viatge que no ha fet sol. Puig ha estat acompanyat en tot moment.

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  Sant Cebrià. "Per què estàs tan convençut que guanyarem?" Perquè la gent ho ha decidit.

   
  15 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  Rodant fins a la República@Cami_Republica
   
   

  Havent dinat la gent de Roses relleven la de Castelló, amb precisió catalana.

   
  21 persones estan parlant sobre això
   
   

   

  Durant aquest trajecte, VilaWeb l’ha pogut entrevistar dues vegades. Ara, abans no s’acabi la ruta us proposem de recuperar les dues converses amb Puig durant aquest viatge ple de dignitat:

  Jordi Puig, en ruta pels Països Catalans per la llibertat dels presos, els exiliats i la República

  Jordi Puig: ‘Ells lluiten contra allò que odien i nosaltres per allò que estimem’  https://www.vilaweb.cat/noticies/jordi-puig-ruta-cadira-rodes-paisos-catalans-presos-politics-republica/


Publicitat

Fòrums

 • 9.285.166 missatges
 • 220.679 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat