Fòrum

[VÍDEO] El Govern balear presenta un Decret d'usos lingüístics i a la mateixa roda de premsa ja l'incompleix

Josep Carles6.393 13 336👍 2.202

dBalears | 11 gener 201
#Govern#llenguacatalana

 

11-01-2019
 

El Consell de Govern del dia 21 de desembre de 2018, el darrer de l'any passat, va aprovar entre d'altres resolucions, el 'Decret sobre l’ús de les llengües oficials en l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears'.

El fet de que un decret tan senzill s'hagi aprovat a finals de la Legislatura i enmig de festes ha estat una de les condicions que ha imposat el PSOE per acceptar-lo.

A la roda de premsa posterior a aquell Consell de Govern per a presentar els acords de la reunió del Govern, hi comparegueren la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, La consellera de Salut, Patricia Gómez i el Conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela.

Costa esmentà els diversos acords del Govern, entre els quals, l'aprovació del decret que té com a finalitat «desplegar l’ordenació legal de l’ús de les llengües oficials a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, completada fins a l’any 2012 pel Decret 100/1990, de 29 de novembre.»

L’objecte d’aquest Decret és regular els usos institucionals i administratius de la llengua catalana i de la castellana en les administracions de les Balears.

El Decret, en el seu article 32, que regula les intervencions públiques diu textualment: «En els actes públics que tenguin lloc a les Illes Balears o a l’àmbit lingüístic català, les autoritats i els empleats públics que hi hagin d’intervenir per raó del càrrec s’han d’expressar normalment en català».

El Govern va tardar en incomplir la seva pròpia norma el temps que va passar fins que el conseller Negueruela prengué la paraula... tampoc aquesta vegada, i van tres anys i mig, va parlar en català.


Font dB: https://www.dbalears.cat/politica/2019/01/11/323081/video-govern-presenta-decret-usos-linguistics-mateixa-roda-premsa-incompleix.html?platform=hootsuite

Vídeo: https://www.youtube.com/watch?time_continue=248&v=bR1eAv6Iu-w

-------------------------


No cal dir que aquest Conseller de Treball, Comerç i Indústria és un colon del PsoE. I si el menysté d'aquesta manera a nivell públic, ja podem pensar com s'hi involucrarà per fer complir el decret...

Em recorda quan a la Taula de Nova Ciutadania de Sabadell la representant de la Plataforma per la Llengua -na Carme Forcadell- va fer una molt bona i didàctica explicació de la importància que els nouvinguts adoptin la llengua catalana. Varis migrants -representants d'associacions- li varen donar la raó, alhora que expressaven la dificultat d'oportunitats per aprendre-la i parlar-la (pel barri on viuen, pel context castellanoparlant laboral i, remarcaren, pels trets facials o si no parlen un català perfecte els catalanoparlants canvien de llengua). Doncs bé, després d'això pren la paraula el regidor del PsoE (catalanoparlant d'origen) i fa tota la seva intervenció en espanyol (!!!). Primera, discrimina el català i el deixa com a llengua de segona. Segona, i encara pitjor: si l'autoritat parla en espanyol davant migrants els hi dóna el missatge que la única llengua important és l'espanyola. Aquests són els "amics" del Psoe arreu dels PP.CC. 

Respostes

Configuració
 • llevantdemallorca18.757 13 85👍 4.359
  Si en Negueruela fis del PP n'hauríeu sabut l'existència quatre mesos abans de l'expiració de la legislatura?
  • Josep Carles6.393 13 336👍 2.202
   Possiblement me n'hauria assabentat abans. Tanmateix cal dir que sóc del Vallès, no de Mallorca, i tot i que intento seguir l'actualitat dels PP.CC. no sempre ho aconsegueixo. El fet que jo me n'hagi assabentat ara no vol dir que l'actitud lingüística d'aquest conseller no s'hagi denunciat abans públicament.

   Malauradament, una de les més grans i greus mancances que tenim és en l'àmbit comunicatiu. Ens calen mitjans de comunicació autocentrats que abastin tot el territori. 


 • EmulatorQUsuari sumador63.850 15 6👍 18.827
  El Govern va tardar en incomplir la seva pròpia norma el temps que va passar fins que el conseller Negueruela prengué la paraula... tampoc aquesta vegada, i van tres anys i mig, va parlar en català.


Publicitat

Fòrums

 • 9.254.598 missatges
 • 219.580 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat