Fòrum

Això no és un article sobre Oriol Junqueras [Marta Rojals]

grinfildUsuari sumador25.114 15 45👍 4.344

Això no és un article sobre Oriol Junqueras

«El que més dol de la #maleïdahemeroteca del vice-president és pensar què hi deu haver darrere que sigui tan bèstia, tan summament bèstia, que hagi pogut doblegar conviccions tan fermes com les que sostenia en llibertat»

Ho hem repetit moltes vegades. L’acord amb l’estat és impossible perquè el govern espanyol no l’acceptarà mai. Mani qui mani, l’estat sempre estarà en contra que els catalans decideixin ser independents si així ho volen. L’experiència ens ensenya que els governs de l’estat espanyol incompleixen els acords sistemàticament. Els governs espanyols no diuen mai que sí, i quan diuen que sí a alguna cosa sempre acaben enganyant, perquè és el que han fet sempre. Per tant, negociar amb l’estat espanyol no té cap sentit, perquè no és de fiar. La independència és una necessitat, perquè si no, mai tindrem l’oportunitat de negociar-hi d’igual a igual.

M’haureu de perdonar la trampa, perquè de bon començament havia d’haver posat cada frase del paràgraf anterior entre cometes i dit que aquestes són les paraules d’Oriol Junqueras en llibertat. Un patchwork de declaracions que molts podríem recitar de memòria, perquè si una cosa té el vice-president, com a professor que va ser, és que coneix l’eficàcia didàctica de repetir i insistir en els conceptes clau. Per això, els qui encara recordem el seu discurs torrencial, a voltes esperançat, a voltes desesperat, però sempre en un mateix sentit, ens sobta encara més que la lliçó hagi pogut canviar tan ràpidament, i no ho dic només per la presó. Perquè si el líder segrestat no passa la prova de l’hemeroteca, tampoc no la superen els dirigents del seu entorn diguem-ne lliure, si és que la reculada autonomista es pot considerar fruit de la plena voluntat. Però d’això ja en parlarem al final.

El que més dol de la #maleïdahemeroteca del vice-president és pensar què hi deu haver darrere que sigui tan bèstia, tan summament bèstia, per haver pogut doblegar conviccions tan fermes com les que sostenia en llibertat. Conviccions d’historiador, és a dir, amb base històrica, que ens advertien reiteradament del tarannà granític de Castella, un tarannà absolutament coherent amb l’acte de revenja del qual és víctima, arrabassat dels seus nanos petits i família tota –la humanitat se la reserven per a la Manada– pel dret penal de l’enemic. L’home que volia la independència per a ser també, deia, el millor veí possible per a Espanya. L’home que ara s’ha de sentir dir de traïdor en amunt des del corredor d’un quart de segle de presó, en un aquelarre de retrets que en aquesta columna no ens hi trobareu, avís a navegants, perquè si una cosa no ens dona la gana de perdre, entre tant que hem perdut en aquest camí, és el respecte pels qui es troben presos d’una injustícia cruel i intolerable.

En una entrevista del 2012, Junqueras es definia en una insòlita tercera persona com algú ‘que en les seves llistes municipals hi porta el president de la penya del Barça, el vice-president de la penya del Madrid, el president de la penya sardanista, el president de la Peña de Amigos del Flamenco […]. Per tant, Oriol Junqueras és una persona que suma amb pràcticament tothom…’ Aquesta afirmació última també és d’ell, en un petit brot d’immodèstia que segurament es podia permetre, per alguna cosa era i continua essent el polític català més ben puntuat a les enquestes. Vet aquí el valor de la peça que ha capturat per a si el Regne d’Espanya, i justament quan el partit que encapçala començava a obrir forats incipients en alguns feus metropolitans. Doncs té: tocat i enfonsat.

Molts catalans que coneixen bé l’ànima de l’estat espanyol expliquen un fet diferencial que aclareix moltes coses: a Madrid –el concepte, no la ciutat– no poden concebre que el moviment independentista pugui venir ‘de baix’ per una simple qüestió de mentalitat, i és que la típicament castellana només entén de jerarquies, cúpules, ‘cabecillas’ i líders absoluts. En el cas català, messies àvids de poder que fan anar la massa acrítica per on els convé. I d’aquí no els mous, perquè allò que no cap al cap, no es pot pensar. Recordem quan tenien Mas com el pastor del ramat indepe (alguns cartells electorals no contribuïen a la pedagogia, cert), o quan parlen de ‘dirigents’ de la CUP, o de ‘cúpules’ dels CDR, uns acudits que només fan riure aquí. Doncs des d’aquesta manera de veure el món, és fàcil pensar que si un líder canvia el seu discurs, també canviarà la visió dels corderets que arrossega. I bé, Junqueras és el cap del partit independentista que sempre guanya a les enquestes, a falta de l’altra peça major que li va passar davant el 21-D i que, malgrat que no han pogut caçar-lo en aigües internacionals, a efectes pràctics ja el consideren desactivat.

Dèiem al títol que aquest no és un article sobre Oriol Junqueras i ens hem d’explicar: perquè ja sabem el paper estratègic que té Esquerra per a l’estat espanyol, i ja sabem què li està oferint la cúpula en correspondència, des de les cadires i des de la presó. Però si és cert que l’independentisme ve de baix –si més no, als de baix no ens ho han d’explicar–, alguns observadors benpensants tenim interès sincer per a saber com respondrà el conjunt de bases, simpatitzants i resta de votants d’aquell programa electoral que es comprometia, copio i enganxo: ‘Treballar per fer efectiu el reconeixement del dret a l’autodeterminació exercit pel poble de Catalunya al referèndum de l’1 d’octubre’, un punt fulminat per la nova consigna, copio i enganxo: ‘Aixecarem la bandera del diàleg per fer possible una negociació. Tenim com a objectiu prioritari fer inevitable el referèndum.’

Sí, alguns observadors benpensants tenim curiositat sincera per a saber com respondrà la gent de baix del partit, la que el viu però no en viu. Aquest gruix de gent a qui ara es demana d’acatar la reculada en nom d’un ‘realisme’ que ha de substituir el realisme anterior: el de quan ser realista era assumir allò que diu el primer paràgraf d’aquest article. Però bé, si el pla és tornar a posar el cronòmetre a zero, ens sobrarà temps per a saber-ho.

Marta Rojals

https://www.vilaweb.cat/noticies/aixo-no-es-un-article-sobre-oriol-junqueras-marta-rojals-article/

Respostes

Configuració
 • K.T.P474👍 504
  Gran article. Aquí al racó també ens van deleitar amb uns quants tuits lde es paraules de l'estimat líder Junqueras d'uns any enrere.

  Ah, els campions del diàleg!Espero que diguin el mateix quan els espanyols liquidin l'autonomia.
 • llamp48.615 17 10👍 12.154


  Aquest n'és el problema

  Si intentes treure-li li estreny més el coll

  Per aixó jo no dono credibilitat a rés que diguin els hostatges o els seus entorns

  Però si tinc raó caldrà estar amatents a l'hora del sopar  Matxacar al enano o tindrem problemes seriosos.
  • saberut1.063 4👍 2.267
   Llegint-te, he recordat aquest missatge, que va rebre un positiu: el teu. Malauradament, el que explico allà, ara t'ho haig d'aplicar a tu. Si us plau, llegeix l'encapçalament d'aquell fil i després el missatge, és curt.

   El teu tarannà no és de trol, però has ofès la meva intel·ligència amb les darreres línies del segon paràgraf. La frase "estem entregant la bandera del diàleg a la part contrària" te la fots al...
   • Marc Espasa16.405 14 112👍 4.607
    A no ser que tinguis un pla o estiguis en procés de tenir-ne un per expulsar les forces d´ocupació Espanyoles de Catalunya i blindar les fronteres pq no tornin a entrar, la via unilateral pura no existeix.

    A partir d´aquí tot són estrategies per aconseguir que algú obligui a Espanya com a mínim a acceptar un referendum.
     • Marc Espasa16.405 14 112👍 4.607
      Les vagues en si no faran que l´exercit Espanyol marxi de Catalunya per exemple.

      Faran altres coses i són molt positives peró aixó no ho faran.

      El que poden aconseguir és que no se algú si aixó es un kaos obligui a Espanya a negociar un referendum i en auqest punt la via deixerá de ser unilateral.


      • Rigel65.349 11 5👍 34.023
       El problema que té la teva argumentació és que, per tal que algú obligui a Espanya a fer un referèndum d'independència, cal que Catalunya pressionem amb tot el que tenim. Com que la via militar no la tenim, només ens resta la via de les urnes. I és aquí on el vostre conte es demostra com una gran mentida, perquè lluny de potenciar aquesta via, l'afebliu tant com podeu. Per a què es doni un escenari d'imposició internacional a Espanya d'un referèndum d'independència de Catalunya és IMPRESCINDIBLE que convertim les europees en un plebiscit de facto sobre la independència. Sense aquesta base, sense fer servir l'únic que tenim, intentar fer creure que és possible un referèndum pactat o acceptat (encara que sigui perquè no hi ha més remei) per Espanya és enganyar-nos a tots nosaltres.
      • Gorg331👍 627
       Per aquesta regla de tres, el governet efectiu no farà que l'exèrcit espanyol marxi de Catalunya, per tant no és útil.
       • Marc Espasa16.405 14 112👍 4.607
        Per aixó se' ns dubte es inutil si.

        I si la idea era que els indepes no fessin govern, el pla bo era no presentar-se a les eleccions del 155.


        • Gorg331👍 627
         I si el govern que deia que proclamaria la independència, l'hagués proclamat de veritat, no seríem on som.

         Saps perfectament, que aquest govern autonòmic és profundament ridícul, perquè es comporta més com una Diputació que com un govern amb direcció política.

         Sense actes polítics unilaterals, no emprenyarem absolutament a ningú, per carregats de raons i profundament civilitzats que siguem.
     • Ballester7.774 7 277👍 2.658
      una població disposada a vagues generals indefinides i a bloquejos sostinguts de país

      No crec que sigui veritat. En un moment clau, com el dia que s'hauria hagut de fer i mantenir la proclamació al Parlament l'octubre de 2017, sí que potser hi havia prou gent disposada a fer-ho com perquè tingués alguna possibilitat. Però si no tornem a estar en un punt àlgid, serien quatre gats i cremaríem les forces que tenim sense treure'n res, com els taxistes.

      Allò de retirar diners dels bancs, que era una prova per dir "veieu de què seríem capaços si ens obligueu a actuar de debò?" va punxar i va demostrar a tothom que la capacitat de convocatòria per mobilitzacions serioses no és la mateixa que per manifestacions.

      D'altra banda (i no va per tu) hi ha una crítica ambivalent contra l'anterior Govern: "què collons van fer en Romeva i en Junqueras tots aquells mesos, si no teníem cap suport internacional garantit, ni estructures d'estat, etc.?" Si una part de l'independentisme diu això, no és coherent que alhora es critiquin moviments per garantir per exemple el suport internacional. I tensar la corda de buscar el diàleg i la mediació és la millor manera.
      • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.069
       No va punxar pas la retirada d'argent dels bancs, altra cosa és que no funcionés com els processistes ho esperàveu (bancs espaordits demanant Espanya negociar: van impel•lir Espanya a pegar-nos més), però això és culpa del plantejament estúpid que vau fer d'anar de farol esperant que Espanya s'assegués a dialogar, no pas de les desenes de milers de persones que només rebent un puto missatge de whatsapp van anar a retirar els seus estalvis. S'ha de tenir molta barra per justificar els vostres fracassos en les úniques coses que ens han anat bé, que són precisament les que depenien de la gent i menys contaminades per vosaltres estaven.
     • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
      Et compro el pla, però per a la via de la desobediència ens falta gent i decisió. I un o dos o tres líders indiscutits (que s'entenguin entre ells) que ara mateix no tenim.
     • RepúblicaP2P613👍 376
      Bé, jo sóc molt més partidari simplement d'assumir les funcions d'estat des de la Generalitat, exercir l'autodeterminació de forma unilateral. Proclamar la independència i demanar reconeixement internacional, seguint un mandat democràtic. Pura i simplement, tu llegeixes l'expresident de la República Txeca i et diu això, tu veus el cas d'Eslovènia i tres quarts del mateix, si ells haguessin cregut en fer un referèndum i no en exercir l'autodeterminació no haurien esdevingut independents perquè els haurien agafat a tots amb el pas canviat com ha passat aquí, sinó que es van preparar per actuar com a tals assumint la plenitud de les seves potestats, llavors finalment van obtenir el reconeixement. Si no els haurien arrassat i punt. Com han fet aquí, i va ser acceptat sense cap tipus de resistència per no fer encara més escarn de la cagalera que tots els polítics a sobre.  

      Ningú et reconeixerà simplement perquè un poble surti a cremar-ho tot, a l'estil armilles grogues. Jo diria que més aviat el contrari, serà observat sense cap tipus de credibilitat. Si alguna cosa cal és un interlocutor fort i vàlid a l'interior, perquè respongui, i que assumeixi el monopoli de la força, i amb legitimitat suficient perquè el populatxo l'accepti, ergo acabat el conflicte i reconegut el país tot torni a la normalitat. Vaja, un president democràtic. Independentment de si el populatxo esdevé un eix principal o no de la resistència, no és indispenable.  

      Què témen els estats ? La gent versus la qual existeix una bastíssim relat que legitima la força contra aquests ? No. Als altres estats. Això de creure que el fonament de tot és la democràcia, que la lluita contra la tirania i tal i qual és molt bonic, però és simplement la construcció d'un relat, complementari però no essencial el fonament que tramet un missatge inequívoc als estats és la força. 

      No és tant complicat d'entendre.
    • bogosity1.242 11👍 1.756
     D'entrada a nivell teoric podria quasi colar, però a la pràctica NO és el que està fent ERC perquè precisament desescalant és com no aconseguiràs mai que Espanya es vegi obligada a acceptar un referèndum.

     A veure, que si a ERC pensen que la independència és impossible i han decidit que no volen tornar a correr riscos personals mai més per ub ideal wue consideren imlossible és ben lícit. Però que es presentin a les eleccions dient això i no "fem república".

   • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
    No venem el relat que el referèndum pactat és possible: diem que és la via preferible i que intentarem pactar-lo. Si la dreta no vol pactar un referèndum i l'esquerra no vol pactar un referèndum, que després no vinguin amb el discurset que volen diàleg.
    • Anònim1017.197 6 99👍 16.751
     Com pot ser la via preferible si no és possible? Jo he vist en Tardà vendre-ho. I ja porten anys i panys dient que DE CAP MANERA, fins quan s'ha de seguir amb la ximpleria doncs? El 2025 després de 13 anys dient-nos que NO seguireu dient que és la via preferible? Quant de temps ha de passar perquè poguem passar de pantalla i donar per evidenciat que veritablement no volen diàleg? Quantes vulneracions més de drets humans s'han de succeir? És una roda de hàmster que apuntala l'immobilisme mentre ells van cada cop més a sac, i aquest discurs de "referèndum pactat i res de reacció contra les agressions, i que es normalitzin tranquil·lament" ens mata.
     • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
      És la via preferible perquè és la via pacífica que permet que tothom defensi la seva posició obertament i lliurement i perquè el resultat no deixarà lloc a dubtes (esperem no empatar ).

      La roda de hàmster no és demanar el referèndum, la roda de hàmster és no tenir prou força per anar més enllà sense un referèndum, que és la situació en què estem ara. Ara mateix només podem jugar a crear inestabilitat a Espanya (això ho hem fet bé: moció de censura + deixar tirat el Sánchez) i fer accions de desobediència civil no violenta a casa (aquí fins ara hem estat una mica verds, a veure si divendres marca un primer punt d'inflexió).
      • Anònim1017.197 6 99👍 16.751
       Si volem que marqui un punt d'inflexió el primer que s'ha de fer és no deslegitimar-ho des dels partits processistes, la deslegitimació fa perdre adeptes, i fa perdre capacitat de reacció davant d'allò que ens puguin fer.

       Si la realitat és tal com dius, els partits ho tenen fàcil, que ho diguin, però que no enganyin dient que arribarà un referèndum pactat màgic, perquè ajuda a blanquejar l'enemic, desdibuixa la realitat i relaxa l'esperit rebel del poble, cal que digui les coses com són, ells mai cediran en res, estan disposats a fer-nos de tot, i si s'escau, després de conscienciar la gent dient la veritat i de no fer de quintacolumna frenant reaccions que poden ser la nostra única defensa davant l'intent de normalització de l'avenç de l'autoritarisme i la vulneració de drets democràtics i humans, aleshores sí, dir que el cal un context més favorable per desfer la situació (més revolucionari, amb més adeptes, amb més accions de vagues i talls, i perquè no dir-ho, amb uns líders més valents, determinats i compromesos que vagin en sinergia amb el poble), i que fins que no es generi aquest context, només podem resistir, però en cap cas es pot dir que els del 155, els carcellers i els de la ilegalització de partits, poden avenir-se a un pacte raonable, ni frenar i deslegitimar la reacció del poble davant la tirania, això és fer de quintacolumna i apuntalar la situació. Una cosa és dir que no tenim context per la unilateralitat i una altra, molt més greu, enganyar i apaivagar la gent.
       • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
        Ostres, potser he badat molt aquests dies, però jo crec que ningú ha deslegitimat les protestes. S'ha demanat que siguin pacífiques, però ja està... Fa quatre dies els CDR van tallar l'autopista a l'Ebre i van obrir barreres i jo crec que tant ERC com el PDeCat, i no cal dir la CUP, van defensar l'acció.

        Tres quarts del mateix amb el referèndum: una cosa és dir que és la millor opció i intentar negociar-lo, que això sí que s'ha fet (no cal ni dir que sense èxit), i l'altra vendre-ho com una cosa ja pràcticament resolta, que jo sincerament crec que no s'ha fet: ningú ha dit o ha insinuat que ja tenim el referèndum al sac. I ben mirat, em sembla que la imatge d'en Sánchez, que ja no estava gaire amunt, en els últims mesos ha caigut bastant, perquè fins i tot des de Pequín veuen que no sap com gestionar la situació.

        Estic d'acord amb tu que necessitem una actitud més ferma i més combativa, també dels nostres dirigents, pensant en el moment que deixarem d'estar en mode resistència per passar al mode atac 
      • Buitraker2.871 3 666👍 4.677
       O sigui, que ara admets que els de la Tercera Via pre-Primer d'Octubre tenien tota la raó del mon: Espanya és reformable.
       Vist el fracàs de la via legalista-luberal cap a la independència, el quw ha de fer l'independentisme per resituar-se no és millorar qualitativament per tenir una estratègia rupturista amb cara i ulls ( i que no és gens fàcil de fer i encara menys de dur a la pràctica), sinó retornar a l'any 2004 i pactar amb el PSOE la reforma d'Espanya perquè TINA ( There Is Not Alternative) i mantenim la menjadora.

    • Gorg331👍 627
     Som al 2018 o al 2012?
    • bogosity1.242 11👍 1.756
     El Tardà no només diu que és possible, diu que és inevitable.
  • Rigel65.349 11 5👍 34.023
   Què va fer el vostre líder per corregir el que feia en Puigdemont. Perquè la vostra tàctica de deixar entendre que "amb en Jonqueres sí que ho haguéssim fet" ja me la conec. Passa que tenim les seves incomptables declaracions post-27O, a banda de la línia estratègica empresa pel partit (la qual ha rebut sempre l'aval del líder), que desmenteixen aquest conte. Si en Jonqueres era tant partidari de fer efectiu el resultat del referèndum, tenint un 40% del govern i la meitat del grup parlamentari, tenia molta força per a fer que la independència es fes efectiva, però no va fer res.
   • Gorg331👍 627
    Em sembla que això ja ho saben, són mentiders, indeptes i sense sentit d'Estat, però no idiotes. El que passa és que han passat de buscar la independència com a objectiu, a buscar com a màxima que a Madrit governi un partit que no ens pegui gaire i ens deixi mantenir la barraqueta autonomista per unes dècades més, és a dir apuntar al preu que sigui un govern del PSOE.

    Ara potser per fer això, no cal continuar amb la farsa del processisme, groguisme i demés mandangues, poden passar en massa a Podemos, que en definitiva el seu objectiu és el mateix, govern "amic" a Madrit i 4 lleis amb noms molt potents, però buides de contingut.
   • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
    Doncs si no queda ningú per convèncer hem perdut. Tret que tinguis el telèfon del ministre de Defensa rus, i un parell de bons arguments per convence'l que ens enviï 20.000 tios armats fins a les dents.


     dient a la gent que un acord amb Madrid pel referèndum és inevitable i imminent.

    Això no ho hem dit mai.
    • bogosity1.242 11👍 1.756
     No queda ningú per convèncer a base a la tàctica de "demanar diàleg" per a demostrar que són ells que diuen que no (perquè ja ho ho hem fet un cop al més durant els darrers 6 anys), resulta que els de lletres al final sempre sou els més incapacitats per a la comprensió lectora.

     Quan ha "crescut la base" no ha estat mai perquè ERC o la CUP fessin X sinó en reacció a repressió de l'Estat.

     Això no ho hem dit mai

     Entrevista del Tardà a tve1. La proposta de referèndum amb 3 opcions convocat per Madrid no era només la seva proposta, sinó que deia que creia inevitable que acabés passant això.

     (Ara toca el típic moviment del militant de partit, passar de negar-ho a defensar-ho)
     • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
      Hem demanat diàleg fins ara quan governaven els dolents. Ara a Madrid governen els bons, els progres, els oberts, els demòcrates... segur que ara anirà millor (picada d'ullet picada d'ullet cop de colze).

      Quan ERC, partit independentista, l'any 2003 va optar per reformar l'Estatut i mig intentar la via federal.... tu no eres al Racó, però jo sí: ens van caure una d'hòsties! Nosaltres parlàvem de pluja fina, de buscar les contradiccions al PSC, d'atreure el votant catalanista, bliblablu. Resultat: el 2012 superem el PSC per primer cop i des d'aleshores ens el mirem pel retrovisor. L'independentisme es dispara.

      La repressió espanyola ens ajuda? És clar. Però perquè hi hagi repressió t'has de moure, i ho has de fer de manera que quan arribi la repressió sigui evident a tothom que és desproporcionada i injusta.
      • Buitraker2.871 3 666👍 4.677
       Ara el Tripartit va ser bo per ERC!
       Gracies a fer Maragall i Montilla presidents i la pluja fina i la bona gestió dels consellers i alts càrrecs de la Generalitat la gent progre que votava PSC i/o ICV es van fer indepes i van votar ERC.
       Però si els mèrits d'ERC eren inexistents! Minyones de Montilla, amb una crisi interna on no només hi havia dos corrents d'oposició, sino que la mateixa direcció estava dividida!
       Et recordo que en Carod o en Tardà justificaven aquells pactes de cara a arrabassar l'hegemonia de les esquerres al PSC, i que això es faria amb pluja fina ( gestió administrativa sense estirabots)... i mentrestant fora de les institucions reapareixia l'independentisme cívic (PDD, Consultes) que eren l'únic front per aplegar forces i resistir els embats recentralitzadors de l'estat!
       Mare meva. Quanta deshonestedat!
       • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.069
        Realment s'ho creuen. Segueixen pensant-se que el tripartit fou una genial idea i que el que ha acabat passant era tot part del seu pla magistral (fer un Estatut al qual ells mateixos acaben votant que no, que seria tombat per Espanya, que generaria una desafecció immensa entre molts autonomistes, etc.).
       • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
        La idea era arrabassar l'hegemonia de l'esquerra al PSC i l'hi vam arrabassar. La idea era dur l'autogovern al màxim a veure si es trencava la joguina i la joguina es va trencar.

        Durant el tripartit vam fer moltes coses malament, però al final del tripartit l'esquerra nacional era més forta i l'independentisme ja estava preparat per fer l'assalt al poder, que eren els objectius que s'havia marcat ERC el 2003. El canvi es va fer sol? Segurament. O potser no, qui sap.
        • Buitraker2.871 3 666👍 4.677
         T'estàs fent trampes al solitari i ho saps: Et refrescaré la memória.
         La linea d'ERC de la reforma estatutària i la pluja fina no era portar l'autogovern al límit per veure si es trencava la joguina, com dius, sinó tot el contrari: es pretenia que ERC capitalitzés tota la tasca de "bon govern" i s'associes aquesta tasca als avantatges del "nou estatut".
         La idea era que calés la impressió entre la gent que els d'ERC governaven molt bé, i que el '"nou estatut" a redactar seria la rehòstia en patinet i que ERC creixeria electoralment per una barreja de bona gestió administrativa i "peix al cove" estatutari.
         Aqui al Racó, per posar un petit exemple, l'usuari roquet (carotista d'ERC) ho defensava explicitament així: ERC creixia a les Terres de l'Ebre gràcies a la obertura de noves  biblioteques.
         Pots posar un exemple al Racó, de gent d'ERC, sobretot dels de la posterior linia oficial, que durant el 2004-05 defensessin la teoria de forçar l'autogovern fins per trencar-lo i obrir una crisi en l'autonomisme que fes augmentar l'autonomisme? Hi ha cap missatge teu on defensis explicitament això? Busca'l i ens l'ensenyes.
         Hi ha hemeroteques, noiet, i ho saps: si defenses el contrari et caurà una tempesta de dades a sobre.
         ERC confiava en aquesta reforma estatutària de forma sincera. Recordo que durant el redactat CiU anava de més radical i tot: parlava d'incorporar a l'estatut amb "drets històrics". ERC no volia cap ruptura, només reformes dins la llei i gestió.
         Quan es va fer el pacte ZP- Mas, ERC va quedar en fora de joc. Ja sabem que hi havia darrera aquest pacte (CiU pactava retallades a canvi que el PSOE obligués al PSC a no reeditar el tripartit amb ERC)
         Per això menteixes de forma conscient, quan dius que ERC volia " trencar la joguina" de forma conscient. ERC rebia pressions: si s'oposava a l'estatut trencava el pacte de govern i faria dificil una reedició del tripartit. I ERC no volia trencar el pacte de govern de cap de les maneres. No tenia cap linea de treball que impliqués cap mena de ruptura, ni tant sols cap treball fora de les institucions.
         La negativa d'ERC al nou estatut va ser toveta, poc creïble i forçada per les bases. Un preludi de la crisi posterior.
         I un cop aprovat en referèndum, ERC acata la realitat autonomista com la única via possible : " no hi ha més cera que la que crema", TINA.
         I d'aqui la reedició del segon Tripartit, el discurs carotià de la pluja fina ( res de dragons khans estatutaris que fan massa soroll: bona gestió i pluja fina). O presentar Montilla com el president més valent per haver trencat el pacte ZP-Mas.
         I d'aqui ve la crisi que t'interessa passar per alt i adjudicar-la a "petits errors". No, l'ambient era de reaparició de l'independentisme cívic al carrer, de pèrdua de credibilitat indeoendentista d'ERC en uns moments en que l'independentisme va creixer gràcies als autonomiates crítics descontents amb el nou estatut!! I això no formava part de cap pla genial d'ERC: la crisi interna no va ser per raons personalistes: ERC feia pluja fina i gestió autonòmica en moments en què l'independentisme creixia i se sentia abandonat per ERC!!
         La linea d'ERC no va fer augmentar l'independentisme: va ser la crisi estatutària, crisi produïda EN CONTRA dels plans d'ERC, d'aqui ve aquell desastrós cicle electoral, on ERC va perdre tants vots.
         ERC va haver d'eliminar d'eliminar la seva primera plana, associada amb el carotisme-puigcercosisme, i veure fracassar Reagrupament i SI per creixer electoralment.
         Sense l'augment de l'independentisme associat al reviscolament d'un independentisme cívic i fora de les instutucions, crític amb l'autonomisme i a la recentralutzació estatal ( tots dos fenòmens no contemplats per la linea de treball d'ERC) ERC no hauria capitalutzat vot indepe...i ho fa quan pacta amb CiU i/o rep suoort de la CUP.
         O es que el fet que Junqueras sigui al talego forma part d'un pla genial per "eixamplar la base"?
         • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
          Doncs això, que l'independentisme va créixer sol. El millor que podem fer és no fer res i així d'aquí a cinc anys serem el doble.
          • Buitraker2.871 3 666👍 4.677
           Bon intent de fals dilema: Si no va creixer per la bona estratègia del Tripartit i la pluja fina o va fer per generació espontanea.
           Ets així d'arrosegat sempre o és la militància que t'obliga a pensar aixi?  o potser son les dues coses alhora?
           L'independentisme va creixer el 2006-2012 perquè el vostre pla va fallar (per sort pel pais) i perquè la penya que va bastir alternatives va reeixir a l'hora de autonomistes crítics en indepes.
           De fet, perquè això darrer passés el vostre pla havia de fracassar, de la mateixa manera que per tenir una altra oportunitat per assolir el nostre alliberament nacional, el processisme ha de fracassar, perdre suports i donar pas a una alternativa, que no sortirà per generació espontanea ni per "jugades mestres" de republicans de despatx.

          • SantsUsuari sumador32.326 14 25👍 11.439
           Arrossegat no ho sé, si ho soc, el que no soc és mal educat. La gent que és incapaç de defensar la seva posició política sense insultar constantment l'adversari fa un flac favor a la seva causa.

           Sens dubte la gent que està a l'esquerra d'ERC, així com molta gent que hi està a la dreta, també ha fet bona feina a l'hora d'estendre la idea, i ningú ho ha negat mai. Però afirmar que la principal organització independentista en el període 2003-2012 no té absolutament res a veure amb l'esclat de l'independentisme en aquest mateix període... home, què vols que t'hi digui.
          • Buitraker2.871 3 666👍 4.677
           Doncs pots dir la veritat: va defensar una linea perillosa que a fort una fan nt va fracassar, en bona part, per cobtestació i oposució interna.
           Això va anar així, prou be que ho saps.
           Què vols que t'hi digui.
     • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.069
      També hi ha una altra via d'ampliació de la base apart de la que dius: dir la veritat. Tot i que l'arrogància de la classe política els porti generalment a creure el contrari, la gent no és tonta. Tothom pot entendre que ocupar un país per la força de les armes i petar-te els drets de tothom és una barbaritat. El problema és quan es confon això (la veritat) amb xerrameca buida sobre la violència, el diàleg o la mare que els va parir a tots, com fan els processistes perquè amb els seus esquemes ideològics i mode de vida no poden digerir la veritat.
  • polmas14.765 7 134👍 3.013
   No sé fins a quin punt us adoneu de l'autoparòdia en què us heu convertit. 
 • barcelonista10015.049 11 131👍 1.590
  Jo m'estic llegint el llibre de l'experiència de la Meritxell Borràs a la presó (per sort, "només" 35 dies) i diu que allà dins, per les poques hores que tens per poder contactar amb l'exterior i al haver de compaginar la tasca política amb la familia, costa molt de capir què hi passa a fora (moviments interns dels partits, etc).

  Em sembla una temeritat que el Junqueras, impedit (per culpa de la puta Espanya) com està, sigui qui mogui els fils. Desgraciadament, l'han incapacitat. Prou de ser dirigits per hostatges incapacitats.


  • grinfildUsuari sumador25.114 15 45👍 4.344
   No entenc com la gent fa cas a en Junqueras
   No entenc perquè la Marta Rovira que està al exili no diu mai res , no fa de "De Gaulle" a la segona guerra mundial. La gràcia de l'Exili és que pots parlar lliurement. Ella està desaprofitant aquesta oportunitat, no deixa que algú d'ERC la substitueixi i per tant tenen al partit comportant-se com a el PSC d'en Pere Navarro quan estaven a favor del referèndum pactat. Ni més ni menys.

   Ei en Puigdemont es mou més, fa conferències, s'arrisca més però encara esper que ens digui què espera del poble de Catalunya pel dia 21 de desembre.
   • __27562__3.869 8 536👍 4.378
    Als exiliats d'ERC se'ls ha demanat adhesió absoluta a les noves directrius calabreses i cadascú ha reaccionat com ha cregut convenient. La Rovira amb silenci i el Comín acostant-se a la Crida.
 • Screen4.764 1 456👍 2.310  com que no ens ha passat mai en la història... 


  que li preguntin a Macià què va passar entre la proclamació de la República Catalana i l'acceptació de la "Generalitat" (o governet autònom)

 • Murri17142.551 5 720👍 3.168
  A mi també m'agradaria saber què li han ofert al Junqueras i a en Torrent per vendre el país de la manera en la que ho està fent. Potser m'ho sembla a mi però sembla que l'Aragonès es desmarqui un xic dels altres dos ?
  • Rigel65.349 11 5👍 34.023

   Murri1714 escrigué:
   A mi també m'agradaria saber què li han ofert al Junqueras i a en Torrent per vendre el país de la manera en la que ho està fent.
   No res, ho fan per pròpia voluntat, convençuts. Simplement creien que Convergència no podria arribar fins la celebració del referèndum, i que per tant podrien anar d'independentistes mentre els convergents implosionaven i ells podrien aleshores ocupar el poder amb la ràbia de la gent per l'enèsima i definitiva botiflerada convergent). Però com que aquesta no es va produir (o no es va produir prou d'hora per a què tot l'invent no s'enfonsés) es troben que han d'aplicar l'únic pla que tenien però en unes circumstàncies que provoquen que a ERC també la desgasti l'aplicació del pla previst per a després de la botiflerada convergent.


   Murri1714 escrigué:
   Potser m'ho sembla a mi però sembla que l'Aragonès es desmarqui un xic dels altres dos ?
   No, o només t'ho sembla o és teatre. El Porcellet és un trepa que l'únic que vol és ocupar càrrec.
   • Gorg331👍 627
    Pere Tabernès és la figura del trepa per excel·lència. Ja quan era capo de les JERC i s'emborratxava al Tio Canya del carrer Regormir, apuntava maneres que faria carrera vivint DE la independència.


 • Tanya Degurechaff95 1👍 136
  La resposta és senzilla: jo no els tornaré a votar. Tota la meva comprensió, però a distància.
 • Rigel65.349 11 5👍 34.023
  Aquí en Borrell pixant-se a la cara del de Lledoners. Perqupe quan et dediques a acotar el cap l'enemic s'envelenteix i t'exigex encara més renúncies. SI t'arrossegues com un cuc no et queixis si et tracten com a tal:

 • Rigel65.349 11 5👍 34.023
 • RepúblicaP2P613👍 376
  Quina manera de malbaratar un país i entregar-lo als seus botxins.

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.406 missatges
 • 221.141 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat