Fòrum

Per què hi ha gairebé un 50% d'unionistes favorables a un referèndum pactat?

Per què hi ha gairebé un 50% d'unionistes favorables a un referèndum pactat?
Perquè, després de llegir la premsa espanyola durant els últims 5 anys, s'han empassat tots els malabarismes amb les xifres i realment creuen que el "no" té alguna opció.
25 (53.19%)

Perquè són autèntics demòcrates.
22 (46.81%)

Vots emesos: 47
Caspanyol_Involuntari605👍 774
El 34 % dels votants de Ciutadans, el 71 % del PSC i el 24 % del PP català acceptarien celebrar un referèndum pactat amb Caspanya (cosa que mai no succeirà).

Em sorprèn que la xifra, que aconsegueix pujar al 80% el percentatge de catalans favorables a un referèndum pactat, sigui tan alta.

Tinc dues teories: pot ser perquè, després de llegir la premsa espanyola durant els últims 5 anys, s'han empassat tots els malabarismes amb les xifres i realment creuen que el "no" té alguna opció.

També pot ser que siguin autèntics demòcrates.

Com ho veieu?

Respostes

Configuració
 • quatreanys35.402 6 19👍 10.722
  Amb espais millor.

  qui volia decidir i votar, ja ho va fer el passat referendum.
   • Tuixec4.033 9 528👍 1.832
    Si tingués un 10% de la població sublevada durant més d'un any i la meitat al fil de sublevar-se i tant que prometria un referèndum. Si pel camí el referèndum i la insubmissió desapareixen alhora, de conya, sino, el faria amb les condicions que em siguessin més favorables com les tupinades del quebec amb milers de nou inscrits però el faria. La llei marcial continuada no és sostenible i per salvar la llengua potser ensorres tota la resta.

    Et concedeixo que en el seu cas la dicotomia no  és tan greu perquè el que poden perdre amb la sublevació és precissament el que es jugarien en un referèndum, i pot haver part del que dius. No obstant viure amb el recordatori constants de que t'estàs sortint amb la teva perquè els teus són uns malparits, a diari, no deu ser còmode per les persones amb un mínim d'humanitat.
    • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
     Per salvar la llengua potser ensorres la resta

     Què és "la resta" pels integristes de l'estat hispànic? Quin valor consideren més important a protegir que la unitat del seu imperiet vingut a menys? La democràcia i els drets humans? HAHAHA la rialla l'han escoltada a Sebastopol. Risc de què els matin  (la coerció pura i dura) i poca cosa més. No guanyarem mai apel•lant a la bona voluntat de l'ocupant.


      No obstant viure amb el recordatori constants de que t'estàs sortint amb la teva perquè els teus són uns malparits, a diari, no deu ser còmode per les persones amb un mínim d'humanitat

     Exacte, aquest és precisament el meu punt. Com que seria incòmode no fer-ho i a més no té cap conseqüència, diuen que estan a favor del referèndum. Però si anés de debò la majoria d'unionistes no hi estarien pas a favor. Crec que ets una mica ingenu en pensar que tothom que sosté una cosa en unes circumstàncies està disposat a mantenir la creença en unes altres.

     Tot i que s'ha de dir que hi hauria unionistes que sí que acceptarien la democràcia, i en aquest sentit cal destacar els 180.000 vots pel NO del primer d'octubre, una opció totalment no-representada políticament tot i que donaria per uns quants escons al parlament.
     • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
      Això es veuria molt bé si es fes el referèndum amb què tants legalistes espanyols porten temps jugant: una consulta a tota Espanya per decidir si Catalunya té dret a separar-se o no (per la collonada de què la sobirania és del pueblo español i tal).

      Què creieu que sortiria a Catalunya? Si de debò confieu en aquest suposat unionisme democràtic, el resultat hauria de ser del famós 80% a favor.

      Però ja us avanço que el resultat seria gairebé calcat al d'un referèndum d'independència fet en les mateixes condicions, és a dir 55 o 60% a favor. I a la pràctica seria un succedani d'aquest mateix referèndum i un error mortal dels espanyols, però això ja és un altre tema.
 • catalàamallorca41.967 7 14👍 18.683
  cosa que mai va a succeir 

  cosa que mai no succeirà 
  • Screen4.764 1 456👍 2.310
   Poden pensar això però després voten els partits que els media espanyols els d i uen que han de votar... 


   els quals representen idees totalment oposades a aquestes. 
  • Flordeneu de Königsberg1.355👍 2.486
   Penso el mateix. 

   Normalment diuen que la solució és el referèndum perquè saben que no es farà i els sembla l'opció que els fa quedar més bé. Tenen coneguts independentistes i així, segons ells, els donarien allò que més desitgen, el referèndum (encara que es mentida el que desitgem és la independència). El mateix amic unionista que et diu que sí al referèndum, és el mateix poc informat que li treu ferro a allò que diu i fa l'Arrimades, si se n'assabenta, vota C's i passen absolutament de tot el que passa a Catalunya i no tenen gota d'empatia amb res català.

   Si el fessin, farien totes les patotes i tripijocs possibles a fi que sortís el No i si  sortís Sí difícilment ho acceptarien ni emocionalment ni política. 
 • __28476__2.288 4👍 2.281
  Crec que més aviat es tracta d'una barreja de les dos opcions. 
 • BarratinaireUsuari sumador8.456 14 256👍 6.404
  Perquè si és pactat ja saben que les condicions les possarà Espanya, per exemple una participació mínima del 80% amb la qual cosa, abstenint-se, ja ho tenen guanyat
  • Screen4.764 1 456👍 2.310
   títol d'aquest llibre tan interessant ?????????????
   • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
    Portrait du colonisé. Té un pròleg de Sartre.
    • Tuixec4.033 9 528👍 1.832
     Interessant, li faré una lectura. Perquè el que m'has respost, ho veig coherent. Tot i seguir sent naif i pensar que no seria generalitzat.
     • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
      És una situació contradictòria i de ben segur que hi hauria unionistes que optarien per l'opció democràtica.

      Però deixem les abstraccions i les sublimacions etèries que tant ens agrada fer als catalans i aterrem-ho a la realitat: van ser només 180.000 el primer d'octubre, un 10% del total d'unionistes de Catalunya. La meitat dels unionistes són directament colons feixistes, així que dels unionistes suposadament demòcrates només una quarta part a tot estirar va optar per l'opció democràtica el primer d'octubre.

      Per què? PER QUÈ? És un perquè molt gros. Perquè era il•legal? Pràcticament cap independentista es va frenar per això o per la possible repressió. En aquest cas, si prioritzen tan descaradament la legalitat a la democràcia, quin sentit té anomenar-los demòcrates?

      La visió catalana sobre el 80% i la importància de lo democràtic és profundament naïf i funciona només a partir d'hipòtesis màgiques com que la democràcia sempre guanya o que els Comuns i el seu entourage no són nacionalistes que avantposin la unitat d'Espanya als drets humans i al què convingui.

      I no és casualitat, hi ha interessos molt forts per mantenir-se en aquesta puerilitat: perquè l'esterilitat de l'acció política resultant és el què més convé als que viuen de mediar entre els ocupats i els ocupants i no pas de resoldre el conflicte.
      • Tuixec4.033 9 528👍 1.832
       Bé, jo sóc naïf a mitges només. Ja t'he dit que per mi el referèndum és per buscar l'acceptació social del perdedor, que mai obtindrás per la força, no per una suposada democràcia idílica que és utópica. Però sóc ben conscient des del 1r moment que per arribar a aquest referèndum cal insurrecció, control del país i poder-lo fer amb un cens controlat.
 • Defectible7.981 270👍 3

  En primer lloc, quan l'any passat, prèvia convocatòria del referèndum, ja es feien aquest tipus d'enquestes —i no era l'Ara precisament qui les feia, sinó mitjans espanyols com La Sexta o eldiario.es— ja hi havia aquesta pregunta, i ja era del voltant d'un 80% (més un 16% de no votar, i un 4% de NS/NC, si no recordo malament).

  Ara bé, la pregunta no és "Vostè vol que es faci un referèndum", sinó "Vostè creu que la millor manera de resoldre aquest conflicte és mitjançant un referèndum pactat?", davant lo qual la resposta és òbviament sí perquè les altres solucions són autoritarisme o rebel·lió armada.


  D'altra banda, hi ha una part de la societat que és sempre conservadora, i ser conservador vol dir conservar el present. Ser conservador i ser retrògrad és diferent, per això en moments amb majoria progressista es poden fer avanços en certs àmbits (p.ex. matrimoni gai), sense que en la pròxima legislatura es torni enrere, perquè la oposició al progressisme no són els retrògrads, sinó també els conservadors, i els conservadors conservaran la nova realitat que passi un govern progressista en els àmbits que a ells "ja els estava bé" però que si canvien a diferent també "els estarà bé".

  En aquest sentit, hi ha una part d'espanyols que tant els fot tot plegat, però que el que no volen és viure en aquest estat constant d'incertesa i inestabilitat, on no est pot fer res. El hàmster que diu el Basté. Per això, és normal que vulguin que hi hagi el vot, perquè sigui per A o per B, s'anirà a alguna banda. L'alternativa és la guerra i aquests això sí que no ho volen —són aquell 15% bèl·lic, que és nacionalista de veritat en el sentit d'estar abans disposat al merder d'estat bèl·lic, que no pas perdre una part del seu sacrosant imperi.

  El que jo trec d'aquest tipus de pregunta és més aviat això, qui està per l'autoritarisme, aquest 15% de gent que no està disposada a fer servir el vot com a eina.

 • ocelldefoc4.143 6 517👍 1.502
  Conec gent que votaria no però que accepta perfectament un referèndum perquè són demòcrates i alguns d´ells pensen que sortiria amb seguretat i amb opcions el SI.

  Per altra banda, també conec a gent que sense votar independentistes, no són necessàriament antiindependentistes.
 • anselm_turmeda6.242 10 346👍 4.217
  Perquè saben que un referèndum "pactat" no és res. El que cal és un referèndum VINCULANT.
 • llamp48.615 17 10👍 12.154
  Per quedar bé, no us trenqueu el cap amb aixó
 • RocBlanc2.005 10 839👍 445
  És un cúmul de circumstàncies, per exemple, a la meva feina on la majoria són castellanoparlants d'origen andalús, la majoria no estan gaire polititzats, quan surt el tema, molts pensen que tota aquesta situació s'està allargant massa, que això incideix en l'economia, i que seria millor fer un referèndum i acabar amb aquesta història d'una vegada.

 • BlackOps157 1👍 195
  Dela sociates encara m'ho podria creure, dels chètniks de C's ni de conya, ens volen esborrar del mapa per tots els mitjans, com per permetre'ns fer un referèndum de tu a tu.
 • Anònim1017.196 6 99👍 16.751
  Molts dels que diuen que estarien d'acord amb un referèndum pactat (no confondre amb els que volen un referèndum pactat, matís que redueix el percentatge) són gent que en realitat si la seva formació ho proposés (PP, Cs o PSOE) els deixarien de votar. Si el PSOE fa aquesta proposta, malgrat que una majoria dels seus votants a nivell d'enquestes ho veuria acceptable, s'enfonsaria, i molts serien els mateixos que responen afirmativament a les enquestes.
 • Rigel65.349 11 5👍 34.023
  Perquè no és veritat. Diuen això perquè no veuen possible que s'acabi celebrant, perquè si fos així s'hi oposarien amb urpes i dents.
 • Compàs16 3👍 7
  Per què volen viure en pau i en democràcia
  Per qué tenen família, fills, amics o companys de feina independentistes.
  Per què tenen estima per Catalunya, han nascut o han arrelat aquí, tot i que molts no parlin català.
  Per què tenen vincles molt forts amb Espanya, però avans són democràtes i antifranquistes, i molts encara pensen que ESP es reformable.

  Es evident que aquesta és una part, després tenim els liders dels partits espanyolistes, incloen PSC i Comuns, amb el seu cinisme miserable, i per últim, evidentment, la púrria franquista i antidemòcrata, que prefereix una CAT subordinada a ESP, per lo civil o lo criminal, sacrificant la democràcia si cal.
  • Hyphen440👍 651
   Si tinguessin un mínim d'estima per Catalunya no votarien partits anticatalans. No tenen ni idea del que és ser i sentir-se català, ni estimar la llengua catalana.
   • Compàs16 3👍 7
    Vincles sentimentals a ESP + dubtes de futur i por al risc + criminalització del independentisme per tots els mitjans de comunicació.

    Aixó pesa, i es difícil de trencar. Però ESP s'està degradant a mares forçades, ben aviat la por al futur i al risc la tindràn ells per continuar a espanya.

    Lo de estimar la llengua i sentir-se més català o menys, mentre siguem independents ben aviat, m'és ben igual, cadascú ho viurà a la seva manera. Mentre els meus drets com a catalanoparlant siguin respectats, mentre el meu govern treballi per augmentar el benestar dels ciutadans i no per destruïr-lo com fa ESP tot haurà valgut la pena.
  • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
   Ni puta idea vailet. És que si aquesta poca-soltada junquerista fos veritat: per què punyetes voldríem la independència en primer lloc??? Si els espanyols són els nostres amics i no els que mantenen l'ocupació a punta de pistola del nostre país d'ençà de fa 400 anys, per què collons volem marxar-ne? No té cap sentit, és MENTIDA i és una de les idees flonges que ens ha cobdemnat a estavellar-nos de la forma humiliant que ho hem fet.

   PD: els que dius també existeixen, esclar, però van ser només 180.000 el primer d'octubre, un 10% del conjunt de l'unionisme del país. Molts menys dels que demà mateix votarien VOX i qualsevol altre partit que prometés tancar-nos a tots en camps de concentració.
   • Compàs16 3👍 7
    Poder sóc ingenu o optimista, però penso que, en general, el màxim objectiu vital de la gent és tenir bona qualitat de vida i opcions de prosperar, i aixó moltes vegades passa per devant de la seva identitat nacional.

    És així com han viscut molts catalans aquests últims 40 anys, pensant que la transició era un començament per una etapa millor per ESP, i la clase mitjana gaudiria de bona qualitat de vida.
    Però per gaudir de bona qualitat de vida, a vegades inconscientment, renunciaves a certs aspectes de la teva identitat, com podia ser el fet de tenir una selecció nacional, o renunciar a parlar la teva llengua en algunes circumstàncies. I evidentment, renunciaves a tenir un estat pròpi.

    Tot aixó va canviar en el moment en que es va fer evident que ESP era el mateix pou de merda franquista i que no havia canviat gaire. Alguns ho sabien des de el minut 1, altres ens hi vam afegir més tard, jo em vaig fer independentista l'any 2000 per exemple, i poder altres encara no han fet el pas, i m'agradaria pensar que molts el poden fer.

    I si som independents, i si tenim bona qualitat de vida, els que són incapaços de ser feliços en una terra que no respecten o menyspreen, fotran el camp. I molts que no volien la independencia, s'hi quedaran, s'hi adaptaran, i arrelaran.

    Quin percentatge són aquesta gent? No ho sé.


 • Benfresc13.547 6 153👍 13.591
  Ja ho han dit altres usuaris: menteixen, són molts menys els espanyolistes que de debò volen un referèndum pactat, potser un 20% o menys encara.
  • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
   És que això de pactat és directament una trampa, per què hauries de preferir una idea justa pactada que una que no? Oi que a ningú se li acudeix preguntar si estaria a favor de què els gais es puguin casar pactat amb el Vaticà o a favor de pujar el salari mínim només si a la patronal li sembla bé??!? Perquè s'assumeix que tu (en aquest cas l'estat) tens el poder per prendre la decisió, i no pas el Vaticà o la patronal.

   Amb el referèndum "pactat", en canvi, l'assumpció és que el poder sí que el seguirà tenint Espanya! És estar a favor d'un referèndum per treure-li el poder a Espanya només si es garanteix que el poder el seguirà tenint Espanya. Per tant el que realment s'està preguntant quan s'afegeix "pactat" és si "estàs a favor de mostrar-te com a demòcrata si això no té cap conseqüència en el teu estatus com a espanyol i si les pistoles espanyoles garanteixen que segueixi sent així?"

   I així i tot el 20% de colons feixistes criminals que tenim al país contesten que NO!!!
 • Capità·carxofa3.778 1 552👍 10.068
  Aquest és el fil més interessant que s'ha obert al.Racó els últims mesos, perquè permet abordar les qüestions nodals de l'ocupació sense la palla i els elements conjunturals d'altres contextos. Em frustra que només tingui una pàgina i quedi enterrat ràpid.
 • Lluísfrancesc12.884 9 164👍 12.014
  Perquè conviure amb gent civilitzada fa que a alguns d'ells se'ls enganxi aquesta virtut.

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.369 missatges
 • 221.141 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat