Fòrum

Torna el 155. Pedro Sanchez podria anunciar dimecres que treu la competència dels mossos a la Generalitat

Murri17142.551 5 720👍 3.168

La maquinària s’ha tornat a activar. El discurs diu que el president Quim Torra encapçala un govern que fa crides a una insurrecció violenta, que no controla el territori, que s’ha doblegat als CDR i que els seus ‘escamots’ campen lliurement per Catalunya, amb la suposada passivitat dels Mossos d’Esquadra. Tornen a dibuixar una situació de violència generalitzada que no és real, a partir d’unes declaracions manipulades de Torra sobre Eslovènia i les accions dels CDR d’aixecar els peatges ahir. El resum seria que Torra no està en condicions de governar. És el relat previ a aplicar un segon 155, aquesta vegada més dur i durant més temps.

El PP i Cs ho demanen cada dia i de moment Pedro Sánchez resisteix la pressió, però el govern que encapçala ja no ho descarta. En les seves files es contribueix desacomplexadament a aquest relat. La vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo, que va ser qui va signar el primer 155 en nom del PSOE sense tremolar-li el pols, ha assegurat avui que Torra alimenta una ‘via sanguinària’ i crea una situació d’inseguretat a Catalunya. Com era previsible, també s’hi ha apuntat Josep Borrell, que ha acusat Torra de promoure una ‘insurrecció’ a Catalunya, com si ja redactés la interlocutòria judicial amb el delicte de rebel·lió o sedició. Les paraules no són neutres.

La vice-presidenta del govern espanyol ha descartat d’aplicar immediatament l’article 155, però no pas de fer-ho aviat si no es recondueix la situació. De moment, ha enviat una carta al vice-president Pere Aragonès acusant el govern de no complir les seves funcions. També ha rebut carta el conseller d’Interior, Miquel Buch, del seu homòleg espanyol, Fernando Grande-Marlaska, en què assenyala els Mossos per no haver impedit l’alçament dels peatges d’ahir. És el pas previ a la retirada de les competències de seguretat a la Generalitat. Un fet que no requereix cap canvi constitucional i que, segons algunes fonts, la Moncloa estudia i Pedro Sánchez pot anunciar dimecres al congrés espanyol.

Al PSOE hi ha qui sosté que a Sánchez no li aniria malament arribar a les eleccions generals havent trencat amb els independentistes pel pressupost i havent aplicat el 155 a Catalunya. El diagnòstic que va fer Susana Díaz que la seva derrota a les eleccions andaluses era perquè no havia fet més anticatalanisme ha fet forat a Ferraz. El primer pas de Sánchez després de les andaluses va ser portar el pressupost al congrés per evidenciar el rebuig dels independentistes. El segon podria ser retirar les competències de seguretat que insinua la carta de Carmen Calvo. Seria un 155 policíac.

L’aplicació del 155 seria el tercer pas, que podria estudiar-se després de la reunió que el govern espanyol vol fer el 21 de desembre a Barcelona, durant la qual es preveuen mobilitzacions independentistes importants. De moment, el govern espanyol ja ha decidit de blindar la reunió enviant a Barcelona quatre-cents policies, de manera que es repetiria l’operació ‘Piolín’ a petita escala i es demostraria que no confia en els Mossos. Allò que havia de ser un gest de distensió i d’acostament al govern de la Generalitat, s’ha convertit en una reunió ‘bunqueritzada’, que encara no se sap on es farà.

L’excusa per a començar  aquesta escalada de tensió han estat unes declaracions en què el president Torra va defensar la via eslovena per assolir la independència, durant l’acte de presentació del Consell de la República. Una via que va incloure la convocatòria de dos referèndums, el segon el 23 de desembre del 1990, guanyat aclaparadorament pel sí a la independència, amb el 95% dels vots i amb un 93,2% de participació. Si hi va haver morts va ser perquè el 1991 Iugoslàvia no va respectar el resultat electoral i va enviar-hi l’exèrcit federal. N’hi hagué seixanta-dos, de morts, causats per la intervenció militar serba. Però avui, vint-i-set anys després, Iugoslàvia no existeix i Eslovènia és un estat democràtic membre de la UE.

https://www.vilaweb.cat/noticies/torna-el-155/

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.297.409 missatges
  • 221.141 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat