Fòrum

Què hauria passat si els carlins haguessin guanyat la guerra? Seria Catalunya independent avui?

Santestevedelesrourenc32
Matisem:
-Els carlins guanyen la guerra contra els lliberals i reinstauren l'absolutisme
-Com que eren molt contraris al centralisme li donen certa autonomia a Catalunya i a Euskadi (Exèrcit propi?)
-El nacionalisme català (Amb la Renaixença, bases de Manresa, etc.) creix igual que amb la "timeline" oficial
-Espanya es junt amb Rússia l'unic país absolutista al segle XIX i principis del XX
-Arriva un moment en que la gent es farta dels absolutistes, fan una revolució com a la URSS i Catalunya aprofita per independitzar-se en mig de la confusió

Ho veieu viable?

Respostes

Configuració
 • __32950__351👍 221
  No et dic ni que sí ni que no, però com a pel·lícula m'ha agradat força.
 • Ryotsu1.045👍 673
  Sense liberalisme no hi ha Renaixença.

  I no entenc això d'independitzar-nos en mig de la confusió.  Seria tant probable com haver-se independitzat durant la guerra civil per evitar el feixisme espanyol.
 • Screen4.671 1 463👍 2.287
  En Ramon Bosch, de Sucietat Civil seria el president de la Generalitat

 • bogosity1.129 11👍 1.597
  Quina d'elles? 
 • enricmm16.365 10 112👍 5.803
  Carlisme i renaixença són antitètics. I això per no esmentar que obvies completament que el carlisme és un moviment lleial a la dinastia borbònica i, per tant, també és lleial a la corona espanyola. El carlisme vol furs i prou.  És autonomista de base feudal per dir-ho d'alguna manera. L'única cosa rebel envers a l'statu quo que té és que és partidari d'una altra branca de la dinastia borbònica. Res més.
 • Fungus493👍 984
  Exèrcit propi? Els carlins qüestionaven el centralisme perquè era una endimoniada obra liberal, a l'estil francès, que liquidava els furs. La crítica es feia des d'una òptica tradicionalista en primer terme; qualsevol reivindicació tímidament regionalista quedava relegada i sempre es lligava a la defensa d'una visió romàntica i feudal del territori. En cas d'haver triomfat, els carlins probablement haurien combatut amb totes les seves forces el catalanisme incipient, el qual associarien amb el republicanisme federal i el progressisme. 
 • maori16.173 3 114👍 8.323
  Això em fa recordar les profundes enemistats entre la CTC i el Partit Carlista.
 • SantsUsuari sumador32.087 14 25👍 11.201
  Ja la van guanyar... lluitant al costat de Franco.
 • Trinxant11.210 9 188👍 3.550
  No crec que estéssin per la labor els carlins. Tampoc té sentit que els carlins es canséssin de ser absolutista: si hi hagués una resposta aquesta seria liberal. La Renaixença cultural és una cosa, el catalanisme polític encara arriba més tard i pasades les guerres carlines.
 • lituslindus1.140 2👍 1.197
  Navarra es molt més espanyolista q Euskadi 
 • Sau de Treviac5.486 2 390👍 6.867
  T'he votat negatiu per error. Disculpa'm.

  Penso que una victòria carlina a la tercera guerra hagués significat un elevat autogovern per a Catalunya i el País Basc i Navarra, i amb els anys aquests territoris s'haurien independitzat.

  A més, penseu que la base social del catalanisme conservador de finals del segle XIX era principalment carlina.
 • Kevin Durant i Lleida5.025 2 434👍 3.029
  No ho crec pas. Crec que hagués succeït el següent:

  -Els territoris de Navarra i la Corona d'Aragó tornarien a gaudir dels seus furs.

  -L'alt grau d'autonomia d'aquests territoris hagués suposat el naixement de nacionalismes romàntics vuitcentistes més enllà de la Renaixença catalana: potser tindríem renaixences basques, aragoneses i valencianes, cosa que seria interessant perquè el basc, l'aragonès (o navarroaragonès, que potser la Renaixença navarresa hagués volgut recuperar la llengua romànica) i el valencià haguessin arribat als nostres dies amb millor salut i prestigi.

  -Veient el que passava a Europa, els carlins s'haguessin moderat i d'absolutistes en tindrien cada cop menys. Això sí, mantindrien la seva fília pels furs.

  -Econòmicament, poc a dir, ja que la prosperitat fruit de l'activitat industrial basca i catalana s'hagués mantingut, tot i que potser altres territoris procarlins s'haguessin vist afavorits pel tema d'ésser fidels a la monarquia amb inversions en indústria, la qual cosa ens deixaria potser un País Valencià amb una indústria tèxtil potent i un Aragó amb una indústria més centrada en els recursos forestals i hídrics (les Illes no les veig gaire industrialitzades, vaja; sol i platja).

  -A nivell colonial, crec que Espanya ho hagués perdut tot com a la realitat.

  -Malgrat tot, crec que hi hagués hagut, com a la realitat, una deriva que hagués portat a la proclamació de la República (espanyola), però, com totes les repúbliques proclamades a Espanya, no hauria acabat bé i hauria portat a una guerra civil on s'hi hauria imposat una dictadura d'extrema dreta que hagués durat en funció de si hagués entrat a la 2a Guerra Mundial (en aquest cas, Espanya hagués evolucionat com Itàlia des del 45) o no (la cosa hauria anat com va anar).

  -Hi entrés o no, la dreta hauria continuat sent hegemònica, atesa "l'amenaça comunista". En cas d'ésser una democràcia, com Itàlia un cop acabada la guerra, la gent votaria en massa el PP de torn o, als antics feus carlistes, la dreta regionalista. Això de votar partits d'esquerres seria cosa de frikis a la major part de l'estat excepte potser l'agrícola i marginat sud (Andalusia, Extremadura i Múrcia) i potser Astúries. 

  -Acabada la Guerra Freda (m'estic posant en el supòsit "italià" perquè l'altre ja l'hem conegut) i extingida "l'amenaça comunista", la política s'hagués tornat una casa de barrets. No gaire diferent al que hi ha ara, però si teniu una mica d'idea de política italiana, sabreu a què em refereixo.

  -Econòmicament, la cosa no seria tant diferent: fruit del que esmentat abans, de les inversions en indústria al País Valencià i l'Aragó, ens trobaríem una Espanya força desenvolupada (l'Espanya procarlina, més propera a Europa; i Madrid) i una Espanya força endarrerida, més semblant a Romania que a França (la resta).

  -Fruit d'això darrer i del millor estat de la cultura pròpia arreu on hi ha llengua pròpia diferent de la castellana, els nacionalismes perifèrics, sobretot el navarrès filoaragonès, l'aragonès i el valencià serien més forts i hi hauria una representació parlamentària d'aquests nacionalismes força més notable. 

  En resum, crec que als valencians els hauria anat millor. 
  • Skèletor206 1👍 462
   A mi també em va cridar l'atenció el que dius del segrest a colomes de competició. Vaig llegir fa uns mesos una notícia relacionada que fou publicada per un conegut periòdic esportiu. El que fan és segrestar-les i després demanen diners als propietaris. Pel que sembla, les quantitats que els demanen oscil·len entre els 20 i els 1000 euros. En molts casos, els propietaris ni tan sols denuncien els fets perquè volen recuperar les colomes tan aviat com sigui possible i així poden competir de nou. Pel teu anterior comentari dedueixo que t'agrada la columbofília, oi? Sembla que hi estàs ficat. En saps molt?

Publicitat

Fòrums

 • 9.284.993 missatges
 • 220.674 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat