Fòrum

Avui fa 29 anys de la matança misògina a l'Escola Politècnica de Montreal.

Defectible7.981 270He pensat que n'obriria un fil, doncs és un esdeveniment relativament poc conegut, fins al punt que jo mateix l'havia oblidat del meu imaginari. Potser estic equivocat.

Però, pel que veig, l'esdeveniment no disposa de traducció catalana a la Viquipèdia. Enllaça per tant les fonts a la Wikipèdia en castellà, en francès i en anglès.

Us en faig cinc cèntims, traduint-ne la sinopsi de l'article anglès, que és l'article de més qualitat dels disponibles:

La massacre de l'École Polytechnique, també coneguda com la massacre de Montréal, va ser un tiroteig massiu a l'École Polytechnique de Montréal, Quebec, Canadà que es va produir el 6 de desembre de 1989. Marc Lépine, de 25 anys d'edat, armat amb un rifle i un ganivet de caça, va disparar a 28 persones, matant un total de 14 dones, abans de suïcidar-se. Va començar el seu atac ingressant a una aula a la universitat, on va separar els estudiants masculins i femenins. Després de reclamar que estava "combatent el feminisme" i d'anomenar a les dones "un grapat de feministes", va disparar a les nou dones de la sala, matant-ne sis. Després va passar pels passadissos, la cafeteria i a una altra aula, buscant específicament a més dones a qui disparar. En total va matar a catorze dones i va ferir a deu dones més i a quatre homes en menys de 20 minuts abans de treure's la vida a si mateix. La seva nota suïcida al·ludia motius polítics, on acusava a les feministes d'haver arruïnar la seva vida. La nota incloïa una llista de 19 dones de Quebec que Lépine considerava feministes i que aparentment desitjava matar. És el tiroteig massiu més mortífer de la història canadenca.

Des de l'atac, Canadà ha debatut diverses interpretacions dels esdeveniments, la seva importància i els motius de Lépine. Molts grups feministes i funcionaris públics han caracteritzat la massacre com un atac antifeminista representatiu de la violència social contra les dones en d'altres àmbits. Com a conseqüència d'això, l'aniversari de la massacre es commemora com el Dia Nacional de la Memòria i Acció sobre la Violència contra la Dona. Altres interpretacions destaquen els abusos que Lépine va patir de nen o suggereixen que la massacre era simplement l'acte aïllat d'un boig, no relacionant-lo amb problemes socials més transversals. D'altra banda, alguns comentaristes n'han culpat la violència als mitjans de comunicació, l'augment de la pobresa, i l'aïllament i l'alienació a la societat, especialment en comunitats d'immigrants.

L'incident va conduir a lleis més estrictes de control d'armes a Canadà. També va introduir canvis en la resposta tàctica de la policia als trets, canvis que posteriorment es van atribuir a minimitzar les baixes en els tirotejos de Dawson College 2006.Crida l'atenció veure quanta gent en culpa a les dones avui en dia, d'això que va passar. En l'entrada en anglès a la Wikipedia, en l'apartat d'interpretacions, es cita als moviments pels drets dels homes, alguns dels quals culpen al feminisme mateix de la violència cap a les dones —no donant-se compte, com de costum, de com de derrotista és afirmar això.

D'aquesta actitud se'n diu culpar la víctima, un fenòmen malauradament molt estès en els nostres temps, cada cop més, que qualsevol persona de sentiments nacionals discordants haurà viscut en la seva pell a Espanya i durant els darrers temps. A aquest concepte se li va donar nom als Estats Units per definir el tracte que rebia el col·lectiu afroamericà, pintant als negres com a violents per naturalesa, obviant l'entorn de pobresa i marginació d'on provenen tants i tants, que és el que condueix realment a aquests comportaments.

És curiós com s'han arribat a blanquejar, també, els darrers atacs misògins 'incel' de fa uns anys. Particularment l'atac al mateix Canadà, el més recent, d'aquest any, on fins i tot s'ha obviat com la majoria de morts eren dones joves. Ningú en parla, només el col·lectiu feminista, i per parlar-ne se'ls titlla de voluntat de victimització.

 

Catorze focus il·luminen el cel al Mont Royal, representant les catorze víctimes de la matança.En motiu de l'ocasió, em permetreu un comentari:

Anem amb compte amb el que alimentem i deixem proliferar, si us plau.

Se sol dir que el feixisme avança si no se'l combat per referir-se a aquest tipus d'odis. I si bé això és totalment cert, combatre'l al carrer en busca de medalles no té cap mena de sentit si després mirem cap a l'altra banda en els nostres àmbits més quotidians.

Avui dia, tot això germina en la tolerància en llocs webs, on l'esdevenir d'aquestes ideologies s'ha normalitzat la darrera dècada i especialment els darrers anys. Molts usuaris d'aquí mateix el Racó segueixen l'estela de l'internet de corrent majoritari, on centenars de milers de persones que odien a col·lectius sense raó de ser es posen en contacte i s'organitzen, justificant aquest tipus de sentiments, fent sentir a aquesta gent poderosa i emparant-los en referents i comportaments. En llocs més seriosos i amb més recursos ja s'ha vist obligat a prendre mesures.

En els tres mesos que duc aquí, he pogut veure molta gent clamant justícia, però no he vist a un sol usuari essent capaç d'organitzar-se mínimament per demanar que aquest tipus de comportaments no es tolerin aquí. Ans el contrari: s'ha celebrat la rentada de mans de l'administració a l'hora d'enretirar el sexisme i els insults de les normes de comporatments. Això s'hauria de percebre com una derrota terrible, i els responsables s'haurien de sentir còmplices d'aquest tipus d'ideologies.

Allò intolerable no es pot tolerar. En el moment que comencem a tolerar allò intolerable, ja sembrem una derrota. Si algú s'estima aquest lloc web, i té l'autoritat que jo no tinc ni tindré mai, que hi pensi i que faci alguna cosa, si us plau. Com se sol dir, demà podria ser-ne víctima algú proper a vosaltres, i en aquest sentit us prometo que no us ho perdonaríeu mai.

Gràcies.

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.283.475 missatges
  • 220.617 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat