Fòrum

Un fanàtic religiós reprimeix els escoltes de Solsona...

EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966

El rector de Solsona deixa els escoltes sense local perquè no s'evangelitzen

Redacció 24/11/2018 - 23.08Actualitzat 24/11/2018 - 23.15
 

Polèmica entre la diòcesi i l'Agrupament Escolta de Solsona per l'ús d'un espai de la parròquia, que des de fa mesos no té llum i necessita una reparació.

El conflicte de fons rau en el fet que el cau -una entitat laica- fa les seves activitats en un local de l'Església. A la parròquia de Solsona el rector i els escoltes tenen un estira-i-arronsa sobre la gestió de l'espai.

La parròquia en va tallar el subministrament elèctric al·legant motius de seguretat per als 150 nens i nenes de l'agrupament, que ara fan les seves activitats al carrer.

 

 

Després de mesos de negociacions, el rector va oferir a l'agrupament fer-se càrrec de les reparacions i continuar cedint el local si els caps escoltes acceptaven anar a sopars d'evangelització. Ho explica Marta Grifell, cap de l'agrupament Pare Claret:

"És un mètode que està estudiat. Ve d'Anglaterra. El que pretenen és evangelitzar les persones que assisteixen a aquests sopars. Aquests sopars són voluntaris, però a nosaltres se'ns obligava a anar-hi a canvi que ens posessin la llum"

L'Ajuntament està fent de mediador entre les parts, però les famílies no entenen la posició del rector i el bisbat.

Tot i la insistència de TV3, ni el rector ni el bisbat han volgut fer declaracions davant de càmera. Ens han remès a un comunicat en què s'afirma que hi ha obert un camí de diàleg amb l'agrupament escolta i que la diòcesi no considera coherent que una entitat que no vol pertànyer a l'Església exigeixi fer les seves activitats en un espai parroquial.

VÍDEO

Respostes

Configuració
 • Dracroig2 3
  La reacció del rector és la nornal. La de una persona qualsevol. Si deixa, sense ànim de lucre, un local que partany a la esglèsia vol que, com a miním, els usuaris/beneficiaris tinguin algun contacte amb la fe catòlica, com a peatge.  Ara bé si el rector fos un veritable cristià, home d'oració i un ferm seguidor del Crist, cediria el local amb caritat cristiana sense esperar res a canvi. Ni l'agraiment. 
  • Gínjol16.181 3👍 6.590
     La caritat cristiana també pot triar.
    Hi ha molta gent amb la qual exercir-la, i els cristians tenim llibertat també d'elecció.
    Potser hauria estat preferible seguir deixant-los el local, però potser també que hi hagi alguna raó de fons no explícita.

    Per exemple, és més lògic exercir-la amb gent realment necessitada que no pas amb qui s'ho pot pagar o és un desagraït inguarible.

    Regala un peix a algú i li donaràs aliment per un dia, ensenya-li a pescar i l’alimentaràs per a la resta de sa vida.
    Tothom ha de despavilar algun dia i els ocells aprendre a volar.
   • ComteBorrell696 3👍 191

    Gínjol, un grup escolta ni és una empresa ni un crio que vols independitzar.

    No s'ho poden pagar i deixar-los al carrer no és el favor per fer-lis volar, és matar o reduir severament les opcions d'una proposta d'educació en el lleure catalana i que reivindica la natura i els valors.

    Si vol treure els escoltes per cedir l'espai per fer un alberg per sense-sostre o un hospital no seré jo qui ho critiqui, ni ho faran ells mateixos. Treure'ls per no posar res no és caritat. Dir caritat a fer-los fora "per a que aprenguin a espavilar-se" és descaradament malvat.

    Prou feina tenen els caps joves per trobar les 10 hores setmanals ( com a poc) de estudiar i treballar per demanar-lis a ells més i incrementar severament el cost a les famílies per a que puguin pagar-se un lloguer de qualsevol espai.

    La parròquia fou des del món medieval no sols el centre de culte, sinó la seu del comú, de les assemblles, l'acolliment i endegar qualsevol tipus de projecte de manera organitzada, perquè els comuns i entitats voluntàries no acostumen a tenir els diners per pagar-se un local o tècnics que el gestionin sense allunyar-se de la properesa que els fan més útils. L'església en canvi ho tenia i ho cedia a altres entitats de caràcter comunal tant per caritat com sobre tot per solidaritat, perquè creiem que la societat necessita d'espais comuns i de calidesa, per no abandonar-nos a un individualisme (desafortunadament tan gran avui en dia)

     

    Ja sabem que té dret a fer-los fora, però seguir insistint en que "cal aprendre a espavilar-se" a una entitat així és miserable, i confio que una entitat (en general) com l'Església no hagi caigut víctima del mercantilisme i veure-hot to com empreses, sinó que segueix creient en lògiques no de creixement, sinó solidàries

    • Gínjol16.181 3👍 6.590
       Miserable és no ser agraïts.
       Miserable és dir miserable a qui es dedica a ajudar mentre el qui ho diu està gratant-se els collons.
       Miserable és el postureig pogre.

       No entro a valorar més aquest tema perquè no en conec els detalls, només faig uns pensaments genèrics.
       No dic ni que estigui d'acord ni en desacord sobre el que ha passat.

       "Ajudar" és ajudar gent que realment ho necessita.
       Tu et preocupes de la gent que realment ho necessita?

       Hi ha massa llei de l'embut: per a mi l'ample i per a tu l'agut.
     • ComteBorrell696 3👍 191

      Jo no conec personalment ni al rector ni els escoltes com per jutjar cap d'ells de miserable, i no ho he fet. (no en conec massa els detalls ni sabem com era la relació personal, igual un dels dos bàndols podia haver estat maleducat, descortés o molts temes que ens facin decantar)
      El que si em sembla miserable és dir que fotre fora una entitat és ajudar-la a espavilar...que no estem parlant d'empreses, coi.
      Jo crec que oferir una oportuntiat d'educació en el lleure és ajudar. Treballes per la integració dels menors i els ofereixes un espai de creixement que no té l'escola i és bon complement, i li dones a conèixer el país i la gent. A llarg plaç, arriben adults que creuien en ajudar, en la caritat i la solidaritat, i que llurs accions no segueixen només lògiques individuals o mercantilistes, i per tant s'embarquen a ajudar el veí o creure en el voluntariat i l'associacionisme.
      Sóc professor, o sigui que és bastant lògic que cregui que l'educació és la millor arma per canviar el món. Com tu deies, millor ensenyar a pescar que donar un peix, i això és el que fa l'escoltisme, però per a que funcioni, desafortunadament, necessita d'un recolzament que si vé de les famílies o d'empreses fa que perdi el seu sentit.

      Que cregui que l'educació és la millor eina no treu, però, que si l'altra opció d'ajuda fossin casso d'urgència (albergs, hospitals), no et digués jo de prioritzar la segona, per pura urgència.

       

      Em sembla bé que defensis que el rector no els deixi la parròquia, és una opció defensable.
      Però que ho justifiquis dient que cal ensenyar als caus a espavilar-se o és desconeixement de com funcionen (cosa molt fàcil, si no has estat cap o ho has viscut és difícil ser-ne conscient) o és mala baba.

      Estem parlant de voluntaris que sacrifiquen el seu oci (i segurament també oportunitats de treball i estudi,) per donar-se als altres de manera totalment desinteressada, no els jutgem amb tanta fredor (doncs el rector, per noble que sigui la seva feina i austera la seva vida, al menys la té garantida, el que sempre et dona cert marge de moviment )

      • Gínjol16.181 3👍 6.590
         Jo no he pas dit "miserable" a ningú en concret, sinó a actituds.

         La veritat és que m'alegra que uns nois facin escoltisme, és una afecció o esport interessant i sà, però el cas en si no m'interesa ja més.
         Que s'ho passin bé.
         Amb tants problemes grossos que hi ha al món, aquest no és dels que em preocupen realment.

         La vida és bella però dura, no podem pas esperar que ens ho donen tot cuinat, cal eixir de les faldes de la mare (o de la "Mare Església" en aquest cas), per buscar-se la vida com la Paquera 

         Ensenyar a pescar és millor que regalar peixos.

         Cadascú s'ha de pagar els propis hobbies i les pròpies creences.

         Potser hauria estat millor deixar-los el local, però l'intercanvi que els oferia la parròquia era avantatjós: una vida espiritual, una vida nova.
         Perquè darrere "la doctrina" hi ha vida.
         Si van decidir que no, la parròquia també és lliure de decidir el que consideri més escaient.
         Ells veuran si fan bé o no.

         “El cristianisme ... ofereix un poder que és ni més ni menys que el poder de Déu”
         (Aiden Wilson Tozer, 1897-1963, pastor protestant nordamericà).

       • ComteBorrell696 3👍 191
        No deia que haguessis dit tu miserable a res
        Dic que aquestes opinions on insisteixes, espero que per desconeixement, són miserables si es fan a coneixença

        "La vida és bella però dura, no podem pas esperar que ens ho donen tot cuinat, cal eixir de les faldes de la mare (o de la "Mare Església" en aquest cas), per buscar-se la vida com la Paquera 

          Ensenyar a pescar és millor que regalar peixos.

          Cadascú s'ha de pagar els propis hobbies i les pròpies creences."


        Ni és un "hobbie" ni se li pot demanar que s'espavili o ho pagui, tal afirmació és absurda i inviable, que només veig que té sentit des del lliberalisme més extrem (on evidentment totes aquestes opcions de voluntariat i comunitat estarien capades des del principi"


        Molta barra amb lo de "buscar-se la vida"...ja prou estan renunciant-la aquests a joves a buscar-la com el capitalisme demana per dedicar-li moltes hores al voluntariat, com per dir que alí hauran de "buscar-se la vida" sense comptar amb el suport dels qui el tenen, ...com si fos una opció de creixement personal.

        Si vols transformar les entitats de lleure voluntari en empreses és una altra cosa, però no t'omplis la boca dient que significa creixement. Si les entitats que treballen per la comunitat sense ànim de lucre (i crec que l'Església s'hauria o al menys en el apssat es podia haver enmarcat aquí) no fan xarxa ni són solidàries entre elles (totes elles) desapareixeran per força i ens quedarà un món més individualista i molt més pobre.


        I torno a dir que el que m'ha molestat no és que defensis que el rector té dret a fer-los fora (ok, és la seva propietat, i ells coneixeran millor la seva situació que tu i jo per parlar-ne), sinó que és força absurd justificar-ho, com has fet en certs casos, en que els agrupaments escoltes han "d'espavilar-se" i buscar-se la vida
 • Xicoira5.043 2 430👍 4.011
  L'innominable està on fire, quina creu.
 • __32950__351👍 221
  Se sap quin era el menú dels sopars aquests d'evangelització?

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.249 missatges
 • 220.053 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat