Publicitat

Fòrum

ERC justifica l'absència d'estelades als seus actes: "Hi ha més símbols"

barcelonista10015.049 11 131👍 1.590

ERC justifica l'absència d'estelades als seus actes: "Hi ha més símbols"

Vilalta, la portaveu, recorda que també "hi ha la senyera o simbologia contra la repressió de l'Estat

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha tret ferro a la polèmica interna generada dins la seva formació per les reflexions de la mà dreta d'Oriol Junqueras, Sergi Sol, per tal que en actes públics el partit no hi posi estelades en els actes oficials i s'impulsi un altre tipus de simbologia. Una situació que ha provocat alguna picabaralla en actes territorials entre l'aparell de Calàbria i els dirigents locals i comarcals. 

 

 Aquest migdia, Vilalta en la roda de premsa després de la direcció del partit, ha negat que hi hagi cap consigna o instrucció cap a les estructures territorials per tal que no s'hi posi simboligia independentista però sí que ha enfatitzat que "hi ha més símbols que l'estelada, com la senyera o els símbols contra la repressió de l'Estat". És a dir, els llaços grocs o la campanya amb la foto de Free Junqueras, reclamant la llibertat dels presos polítics. També ha afegit que la gent que participa en els seus actes porta els "símbols i les banderes que vol"

  

En qualsevol cas, Vilalta ha normalitzat que als actes organitzats pel partit no hi hagi una estelada, com passa en l'atrezzo de diverses campanyes. Com exemple, ha posat la mateixa sala de premsa del partit que des de la darrera reforma no hi ha estelades, quan fa només uns mesos n'hi havia dues, una de triangle blau i una altra d'estel vermell.

El Món

Respostes

Configuració
 • Josep Carles6.533 14 331👍 2.544

  Abandonar l’estelada

  Jordi Galves 
  Barcelona. Divendres, 23 de novembre de 201

  Alguns independentistes ho tenen ben clar. Pensen que s’ha abusat delssímbols i que la senyera estelada, en determinats indrets del país català, pot ser vista com una bandera agressiva, impertinent. Tant hi fa que la venerable bandera de l’estel blanc i solitari fos arborada pels voluntaris catalans del Regiment de Marxa de la Legió Estrangera francesa durant la Guerra Gran. Aquests independentistes d’avui pensen que el present sempre és més important que la història, que ara potser ja no val la pena mantenir dreta l’oriflama estelada que acompanyà els primers insurrectes del coronel Francesc Macià, la mateixa bandera que identificava els sobiranistes durant la resistència al franquisme. Que ha arribat el moment de transformar la imatge pública de l’independentisme si és que vol esdevenir majoritari en el conjunt de la nostra societat. Que cal endolcir-la per anar fent amics. 

  Al cap i a la fi, certament, una bandera no és més que un drap. Si hem de creure les proclames, tots els bons homes progressistes —i les dones— es consideren ciutadans del món i només els més ases sacrifiquen la vida per aquests miserables parracs de colors. Pel carrer es poden exhibir lliurement els diners i la pobresa més trista, els automòbils de preu i l’obesitat mòrbida, la publicitat de totes les marques, les samarretes dels clubs de futbol, els generosos escots femenins i els pantalons caiguts del nois —que són una altra modalitat d’escot—, la bandera del Crist o el de la Puríssima, totes les diverses formes de la tristesa i de l’alegria, però potser que l’estelada no, l’estelada cal desar-la en un racó. La bandera independentista és una obscenitat que es despulla davant dels ulls de tothom, l’únic drap que ni cobreix ni tapa sinó que, ben al contrari, ho ensenya tot, i si a sobre fa bon vent, es vanta del que significa. Per això mateix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar una sentència per prohibir-la, fa mesos, en una plaça de Sant Cugat del Vallès, per això mateix les estelades van ser derrocades fa pocs dies a Fornells de la Selva i Palamós per noctàmbuls furtius. Com els llaços grocs, aquestes senyores senyeres de l’estel de la llibertat, certament, no són cap símbol oficial com la bandera d’Espanya o com la bandera de l’autonomia de Catalunya, són símbols partidistes que alguns volen desterrar del paisatge. Perquè només l’oficialitat sembla acceptable en la nostra societat atemorida, apallissada per les forces espanyoles de l’ordre espanyol.

  L’autèntica notícia, però, no és si aquest o aquell partit polític independentista vol abandonar l’estelada, poc, molt, o segons la meteorologia. O si un partit vol deixar de menjar seques amb botifarra. Ja s’ho faran tots els partits amb el seu creixent desprestigi. La notícia substancial és arribar a entendre per què es vol fer tal o qual cosa. Quan el partit X o el Z afirma públicament que vol transformar-se, que vol corregir-se, simplement per acontentar una suposada majoria social, tots els ciutadans ens hem d’alarmar i hem de desconfiar. Tots coneixem la recent història del PSOE, el partit modèlic quan cal canviar de jaqueta. Quan un partit polític, independentista o espanyolista, tant li fot, diu que està disposat a transvestir-se, a desbanderar-se, simplement per acontentar la majoria, ens hem de preguntar quin valor tenen, al capdavall,  les conviccions polítiques per a aquest partit. Ens hem de preguntar, legítimament, a quina mena d’oportunistes estem votant i fins on podria arribar, donat el cas, aquest partit simplement per acontentar una hipotètica i misteriosa majoria. O si, en realitat, el canvi és per satisfer altres interessos inconfessables. 

  Si, per posar un altre exemple, el Partit Animalista, avui comencés, de cop i volta, a ser menys animalista, a abandonar de mica en mica la bandera dels drets dels animals, a pactar, a contemporitzar amb els maltractadors dels animals, a edulcorar el seu discurs, a trobar tolerables les corrides de toros, els electors tindríem tot el dret de pensar el pitjor. Tindríem tot el dret de pensar que aquest partit, de fet, no pretén defensar uns ideals sinó simplement aconseguir el poder a qualsevol preu. Els electors tindríem, aleshores, tot el dret a veure els dirigents animalistes com uns simples mercenaris de la política, com uns espavilats disposats a qualsevol cosa per gestionar el pressupost públic. Per guanyar no s’hi val tot. Un partit polític no ha de seduir com un don Joan trampós, ben al contrari, ha de convèncer amb la seguretat de la taula de multiplicar. I per convèncer s’ha de tenir crèdit. I ja se sap que el crèdit és molt difícil d’obtenir i molt fàcil de perdre. Toquem ferro mainada.


  https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-galves-abandonar-estelada_327603_102.html

 • BarratinaireUsuari sumador8.480 14 256👍 6.462
  Segons les enquestes els hi va bé 
 • Maczek2.066 4 819👍 1.792
  Nova bandera en actes ERC 

 • Flordeneu de Königsberg1.369👍 2.520
  Au, una nova dosi:

  -Hi ha un sector de l'independentisme, però, que creu que ERC ha fet un gir cap a l'autonomisme.

  -Talk is cheap, diuen els anglesos. L’únic gir a l’autonomisme és tornar a ser una minoria sorollosa. ERC no ha d’entrar en cap debat sobre qui és més independentista, és un debat estèril i empobridor. ERC ha de treballar per sumar més i més gent al republicanisme, fins aconseguir una majoria imparable.

  -Què li cal a l’independentisme per anar més lluny?
   Val a dir que ens cal raonar millor els nostres actes per ser més inclusius. Sovint hi ha gent que mou l’estelada amb tanta energia que sembla que vulgui llençar-te-la pel cap. Inclús, entre els qui ja som independentistes.
  Per exemple, a Twitter es veu molt clarament com aquell qui fa gala de ser el més independentista acaba violentant aquells qui també ho són. Aquests tipus de comportaments no ens convenen perquè no ajuden a fer nous republicans. Més aviat, tot al contrari. Ens avoca a l’autonomisme i a ser una minoria sorollosa. Afortunadament, som una majoria. I hem de treballar per convertir-la en hegemònica. Això, és clar, si volem guanyar.

  Un independentisme català buit absolutament de contingut i gens català, que no suma.

  Font: https://www.eltemps.cat/article/5667/sergi-sol-no-ens-guanyarem-la-gent-hissant-lestelada-mes-gran.  Els espanyols no volen ser "més inclusius", o sí, ser inclusius és que acceptis tu ser espanyol perquè ells tenen el poder. Si tu lluites per aconseguir el teu objectiu, no pots ser 'inclusiu' amb els que lluiten contra el que tu vols i tenen el poder.   PD: A més a més fa servir "inclús", només per això ja em fa treure. "Fins i tot, i tot, fins, àdhuc"
 • Faraday1.334 1👍 990
  És clar que sí! Les estelades fan semblar molt radikals per això cal canviar-les per les senyeres de tota la vida, per no molestar amb símbols que poden fer empobrir la base. I millor encara, si substitueixen la senyera per una estanquera millor que millor, al cap i a la fi porta els mateixos colors que la bandera catalana!  • jose maria23👍 4
  Primer l'estada i despres qué?
 • TerraAlta253👍 304
  Aviat portaran aquesta:

 • Xulomander6.439 4 336👍 7.197
  Això em recorda a aquella escena de Cuéntame on el germà de l'Antonio agafa un cabreig amb els altres militants del PCE per haver abandonat la bandera republicana i envia el partit a pastar fang.

Publicitat

Fòrums

 • 9.301.899 missatges
 • 221.326 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat